Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Hat "X"-en túl fórum

Hat "X"-en túl (beszélgetés)

❮❮ ... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 ... ❯❯
11301. Polli
2016. dec. 16. 19:32

sziasztok

remélem lesz alkalom, még a pótolásra...

ma az idősek klubjában jártam, rövid időre leültem, de mentem tovább..betértem a műszaki boltba, mert a tűzhelyem beteg...a szerelő sokba kerül, kevés pótlással új szerkentyűm lehetne..nem tud megihletni egyik fajta tűzhely sem,kicsi a beltere -sütője- deformált tepsi jár vele, a régi be sem fér....el vagyok keseredve...hazaszállítást követően elviszik a régit és a bekötés, csak 1 hét elteltével történik...sok ez az idő....na még körbe járok, netten megtaláltam, ami talán jó, de szeretném testközelben is látni...holnap, ha ilyen lesz az idő, eltévelyedem...

kellemes hétvégét...

11300. 4b6a2525df
2016. dec. 16. 10:11

Sziasztok :)

Remélem Polli még bepótoljátok az előadást.

Vettem a Piacon függönyt a hálószobánkra, meg olyan csaréplabast amiben a tűzhelyen is tudok főzni. Legalábbis remélem, mert ha nem, akkor laütöm a pasast, ha legközelebb jövök. Olyan edényem van, amibe a sütőbe lehet főzni, csak nekem villany sütők van, a gázom viszont általánydijas, és bizony 2 sült csirkecombért beindítani a sütőt pazarlás. Remélem bejön a számításom.

Még pár aróságot vettem

11299. akác56
2016. dec. 16. 05:43

Jó reggelt!

Sajnálom Polli, hogy a Diótörőre nem tudtatok elmenni! .....dehát az egészség fontosabb!

Éva találtál valamit a piacon?

Mi a tegnap délelőttöt a kisunokával töltöttük, délután meg vásárolni voltunk.

Ma délelőtt meg jógára megyek.

Kellemes hétvégét kívánok Nektek!

11298. Polli
2016. dec. 15. 14:37

sziasztok

felénk tegnap késő délután esett a hó, még ma is a füvön megmaradt...szép látvány volt fehérbe látni a környezetet...sajnos nem voltunk "diótörön" beteg lett a barátnőm, lázasan nem indult neki,így szolidaritást vállaltam vele...maradtam itthon, egyedül nem volt kedvem neki indulni és végig ülni.. nem sok a kedvem semmit csinálni, viszont a hétre megfőztem...

vigyázzatok magatokra

11297. 4b6a2525df
2016. dec. 15. 08:10
jó reggelt. Megyek a kisbéri mindenes piacra
11296. 4b6a2525df
2016. dec. 14. 16:19

Sziasztok. A Diótörőért irigyellek.

Reggel voltunk gyógytornán, aztán jöttünk anyósomhoz. Az M 1-s autópályán láttam kavargó havat :)

11295. akác56
2016. dec. 14. 06:35

Jó reggelt!

Azt a ...! - de jó programotok van! Jó szórakozást!

11294. Polli (válaszként erre: 11293. - 4b6a2525df)
2016. dec. 13. 18:10

sziasztok

jó pihenést a masszázs alatt... :)))

holnap reggel fodrászhoz készülök, majd a "Diótörőt" (balett) nézem meg..

szép estét

11293. 4b6a2525df
2016. dec. 13. 08:24
jó reggelt. Én ma mosok, délelőtt megyek a műkörmöshöz, délután meg masszázsra
11292. Polli
2016. dec. 12. 19:01

sziasztok

ma takaritás, ágyhúzás és mosásé volt a főszerep..holnap reggel készülök tornára...

vigyázzatok magatokra

11291. 4b6a2525df
2016. dec. 12. 10:07
kellemes hetet, már túl vagyok a gyógytornán, mosok és "unokázunk"
11290. Polli (válaszként erre: 11289. - 4b6a2525df)
2016. dec. 11. 17:31

igen..ma a pihenésé volt a nap. :)))

szép estét

11289. 4b6a2525df (válaszként erre: 11288. - Polli)
2016. dec. 11. 09:10
Remélem iinden jól sikerült és ma pihensz :)
11288. Polli (válaszként erre: 11287. - 4b6a2525df)
2016. dec. 10. 10:53

sziasztok

Éva nekem mondod..én csak megpucolgattam mindent és ma tettem fel főni..az éjszaka a húst is megtöltöttem, most sül..egy egész péntekem ráment csak az előkészületekre és még nem tudjuk megenni, mert nincs megfőve...igaz a süti kész, ez is valami...még szerencse, hogy csak decemberben vállalok fel ilyen nagy szabású ebédeltetést...minden évben újabban az utolsó, de ha túl vagyok rajta, már a következő decemberi ebéden töröm a fejem :))))

Így van ez rendjén, míg bírjuk magunkat....

kellemes hétvégét

11287. 4b6a2525df
2016. dec. 10. 08:21

Jó reggelt.

Hát amikor anyósomhoz megyünk akkor szoktuk 11-en körbeülni az asztalt, én vagyok a főzős, de már pénteken megfőzöm a húslevest. Nagyon fárasztó

11286. Polli
2016. dec. 9. 21:03

sziasztok

amit leírtál , az már magában is finom, hát még összerakva...ügyesek vagytok Éva

ma nagyon elfáradtam....megsült a 4 hatottam 2-2 diós-mákos...elő készitettem a töltött husit és a levesbe valókat (húsleves)..holnap csak fel kell tegyem főni, meg a sütőbe dugni...meggondolom, hogy mikor vállalok az egész családnak főzést. :))))))

tegnap 2x voltam a husért...délben még nem érkezett meg, délután meg már el volt téve mert elfogyott a dagadó...

legyen szép estétek, szép hétvégét

11285. 4b6a2525df (válaszként erre: 11284. - Akác56)
2016. dec. 9. 08:26
Köszi. Finomak lettek :)Igazából csak unalmunkban csináljuk
11284. akác56 (válaszként erre: 11283. - 4b6a2525df)
2016. dec. 8. 12:01

Hű, mennyi finomság készül!

Ez igen! Nagyon ügyesek vagytok! Gratulálok!

11283. 4b6a2525df (válaszként erre: 11279. - Akác56)
2016. dec. 8. 08:42

Hát vettem egy fél disznófejet, szivet, 1 db nagyobb börkét és 1 kg körüli tarját. Ezt feltettem főni csak sót tettem bele a vízbe. 10-15-ig fődögélt (mint a kocsonya) utána a fejből ki a csont, szépen összevagdalta a férjem, majd vájdlingba bekeverte, tett bele pirospaprikát sót, őrölt borsot, és fokhagymát. Na a fokhagymát nyomőn kinyomtam, tettem rá vizet, abba ázott jó darabig és csak a viz került bele. A hentesnél kaptunk disznó gyomrot, sózottat, az kicsi ecetes vízben áztattam, amit a többi főtt.

Beletöltöttük, levittük a tárolóba egy tepsin és raktunk rá egy csomó műanyagpalackor vizet(persze ezt ládába tettük előtte.

Hajj, a töltés után még egy 40 percre visszatettem a főzővizbe abálódni.

Az egész kb 1 órás meló, de nincs benne E.

Ma házi parizert készítek csirkemellből (sikerült házi csirkemellett szereznem), de ezt sonkaprésbe csinálom.

Ez a házi szalámik alapja. Amennyiben jól sikerül, utána kipróbálom a zalait, meg társait.

11282. akác56 (válaszként erre: 11281. - Polli)
2016. dec. 7. 16:47

Az a lényeg, hogy jól érezted magad, tetszett az előadás!

Szép estét Nektek!

11281. Polli
2016. dec. 7. 16:39

bocsi, de bolondozik velem a gépem...nem fejeztem be gondolataimat, hát itt folytatom

a tegnapi színház a várakozáson felülien jó volt...egy baj volt, hogy hazafelé nagyon átfáztam..Elég hideg volt és kezdett lengedezni is a szél...kíváncsiságból a karácsonyi falut is megnéztük, tehát meg volt az oka, hogy jobban fázzunk..

legyen szép további estétek

11280. Polli
2016. dec. 7. 16:33

sziasztok

Éva...mit tartalmaz a sajtod és mivel préseled le?

akác...köszi

11279. akác56 (válaszként erre: 11278. - 4b6a2525df)
2016. dec. 7. 14:28
Azt a....de ügyes vagy! Miket teszel bele, meg mibe teszed?
11278. 4b6a2525df
2016. dec. 7. 13:34
Sziasztok, én ma házi disznósajtot gyártok
11277. akác56
2016. dec. 6. 18:27

Sok legenda kering a Mikulás történetéről, van aki ezt vallja van aki amazt, mi most elmeséljük a Mikulás valódi és csodaszép történetét.

Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja. A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. A szintén használatos Télapó kifejezés a 20. század első harmadában keletkezhetett,már a két világháború között is használták a Mikulás szó szinonimájaként.

A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány a globalizáció hatására megváltozott: addig amíg a két világháború között a Mikulás alakja a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a mai fogyasztói társadalmakban egyre inkább elterjed az a nézet, hogy Mikulás, illetve országonként más-más alak, aki Mikulásunk megfelelője, a Lappföldön él, szánját rénszarvasok húzzák, a segítők pedig általában elmaradnak mellőle.

A TélapóMagyarországon a keresztény hagyományok alapján elterjedt Mikulás alakjával egybemosott képzeletbeli, alapvetően nem keresztény figura a karácsonyi ünnepkörben. A Télapó kifejezés a 20. század első harmadában keletkezhetett, már a két világháború között is használták a Mikulás szó szinonimájaként. A finn gyerekek meg vannak győződve róla, hogy az ajándékot osztogató, jóságos téli szellem hazája az Északi Sark, amelyet csak decemberben hagy el, hogy rénszarvasoktól húzott szánján meglátogassa az egész világ jó gyermekeit. Feladatát elvégezvén egy évre újra visszatér a Sarkvidékre.

Története

Egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Így az a sors várt rájuk, hogy hajadonok maradnak és prostitúcióra kényszerülnek. Miklós myrai püspök elhatározta, hogy segít rajtuk, de szemérmességből vagy szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Egyes változatok szerint ezt három egymást követő éjjelen tette, mások szerint három egymást követő évben. Mindkét változat szerint az apa a harmadik alkalommal megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel.

Szent Miklós fenti legendája és december 6-iki egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a 19. században a városokban, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz december 6-án. Személyesen is lehet találkozni a Mikulással. Ekkor a díszes piros ruhás, nagy fehér szakállú püspököt fekete krampuszok (valójában ördögök) kísérik, és a rossz gyerekeket ijesztgetik, virgáccsal fenyegetik vagy finoman meg is vesszőzik.

A német, protestáns területeken Mikulás megfelelője a Weihnachtsmann (von Horst Winkler von der Versschmiede) . Angolszász területeken (főleg az Amerikai Egyesült Államokban) Santa Claus néven karácsonyi ajándékhozó alakká vált Mikulás, és története szerint az Északi-sarkon lakik. A gyerekek karácsony előtt levelet küldenek neki kívánságaikkal. A Mikulás a Télapó, rénszarvas-vontatta szánjával december 25-én egy éjszaka alatt körbejárja a Földet, és a kandallóra tett zoknikba, harisnyákba apró ajándékokat helyezve lepi meg a gyerekeket, akik tejjel és süteménnyel várják. Skandináviában a sarkkörön túli vidékekhez, hagyományosan Lappföldhöz kötik alakját. A finn Mikulást Joulupukkinak hívják. A 20. században a Szovjetunióban Gyed Moroz, azaz Fagy Apó szorította háttérbe Szent Miklóst, Moszkva és Oroszország védőszentjét. Gyed Moroz újév napján hozott ajándékokat.

11276. akác56 (válaszként erre: 11275. - Polli)
2016. dec. 5. 21:31
Hű, de komoly darab! Jó szórakozást kívánok!
11275. Polli
2016. dec. 5. 18:56

sziasztok

meglepve vettem tudomásul, hogy reggel -10 fok volt...fél tízkor mikor mentem tornára csak -9...nem volt kellemetlen, mert nem fújt a szél, ja meg felöltöztem rendesen....a dér egész nap megmaradt....kint jártam a karácsonyi vásárba,nem sok nézelődő volt, de vásárlót nem láttam..biztosan fáztak az emberek...holnap szinházba megyek a Szent Johanna lesz...

vigyázzatok magatokra...további szép estét

11274. 4b6a2525df
2016. dec. 5. 10:36
Jó reggelt. Nálunk is -7 volt, és már túl vagyok a gerinc gyógytornán :)
11273. akác56
2016. dec. 5. 06:48

Jó reggelt!

Kemény -6°C van nálunk! Megyek jógára délelőtt.

Szép napot Nektek!

11272. 4b6a2525df
2016. dec. 4. 11:40
kellemes napot, ma palacsintát sütök és megbontom az első eperlekvárom :)
❮❮ ... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 ... ❯❯

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook