Hány jogsi nélküli lehet az utakon valójában? (beszélgetés)
Valószínűleg annak a fiatalnak sem volt jogsija,aki hétfő reggel épp a fiam előtt szállt be kocsistól az árokba. Fiamnak ment a fedélzeti kamera,mindent felvett. A nevezett hölgy már a körforgalmat is alig tudta bevenni. Kacsázott össze _vissza.
Aztán már csak azt látta,hogy repül az árokba. A fiam megállt, félre állt. Hivta a mentőket, rendőrséget. Mentek a tűzoltók is, ők szedték ki a kocsiból a vérző fejű, vérző orrú hölgyet. Szerencsére nagyobb baja nem lett,de lehetett volna. És másképp is elsülhetett volna az egész dolog.
Fent van a facen a legutóbbinak a videója. Már ott kialakul egy furcsa vélemény az emberkben, hogy de a rendőr miért üldözte? A rendőri jelzéstől 6 perc volt a kimenetel. A hat perc alatt csak a gondviselésen múlott a videó szerint, hogy mással nem lett baj. A hatodik perc vége meg ugye végződött ahogy.
Nem is értem az embereket sem, hogy miért lenne a rendőr a hibás? Vagy az lenne a helyes sokak szerint, hogy levillog a rendőr, én meg elindulok 160nal előre, az adrenalin az egekben, lehet kalandnak is veszem, totál elborul az agyam, a rendőr meg legyint egyet? És mi a garancia hogy akkor megúszom?
Persze, sajnálom ezeket az embereket, mert borzalmas, már csak nézni a videót is. De ezt magának okozta. És még szerencse, hogy én nem voltam ott a közelben, vagy te, és nem lettünk mi is áldozatai.
Rengeteg. Egybe mi is belefutottunk, meg is kaptuk ami járt érte (járművezetés tiltott átengedése). Az ember akkor már vagy 30 éve vezetett - személygépjárművet, traktort, nehéz gépet, gyakorlatilag bármit - mikor unatkozott a körzeti megbízott és igazoltatta. Kis falu, mindenki ismer mindenkit, mindenki tudta hogy a "Józsi" a traktoros. A körzeti megbízott is meglepődött, hogy "Józsinak" nem nincs jogosítványa, soha nem is volt, semmire.
Mi meg alkalmaztuk, traktoros, szerelő, sofőrként, tényleg vitt mindent, soha semmi baleset, gyorshajtás, semmi. Hibáztunk nem ellenőriztük a jogsiját.
A lényeg jó, felelős járművezetőt nem a jogsi tesz azzá, de nyilván többnyire a felelősségteljes embereknek van jogosítványa, ha vezetnek, "Józsi" a ritka kivétel.
Pl. a jármű elkobzása lehet, hogy jobb lenne.
De igazabolnem tudom, mi fájna nekik a legjobban.
Vannak rendesen.
De a járművek nem jogosítvánnyal, hanem üzemanyaggal mennek.
Akit eltiltanak, annak egy jó része vissza is ül.
A hírekben csak a balesetet okozókról értesülünk.
Kevés a rendőri jelenlét az utakon. Még kevesebb ezekkel szemben az intézkedés és kevés a büntetés.
A szentmártonkátai baleset sofőrjének sem volt jogosítványa.
És igen, nagyon sokan vannak. Veszélyeztetik a szabályosan közlekedőket.