Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Háborítatlanságra készülve fórum

Háborítatlanságra készülve (beszélgetés)

Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Háborítatlanságra készülve

156. terek (válaszként erre: 127. - Sara1986)
2011. máj. 12. 10:18
én olvasnék tényeket, statisztikát de nem találtam és Ti sem tudtatok linkelni, pedig tényleg érdekelne...
155. terek (válaszként erre: 122. - Nikolett5)
2011. máj. 12. 10:15

a kórházi szülés is úgy történik nagyjából mint a második felsorolás, az első nagyon messze jár a valóságtól :) szerencsére! már anyám se így szült :)

át kell élni, hogy tudd, nekem is szülés előtt nagy elképzeléseim voltak mennyire szeretnék labdán vajúdni és állva szülni, stb, aztán mikor már 12 órája vajúdtam csak egy csöndes szobára vágytam nagy ággyal, nem volt már erőm se ücsörögni a labdán, nem hogy állni :D

154. sara1986 (válaszként erre: 149. - Mandulacska2)
2011. máj. 12. 10:12
nem ez sarkítás. DE nem tekinthető természetesnek a császár.
153. sara1986 (válaszként erre: 148. - Mandulacska2)
2011. máj. 12. 10:11
nem az orvos a mumus. Én is kórházban szültem a fiamat is, orvossal. CSak épp nem volt semmi felesleges beavatkozás.
152. sara1986 (válaszként erre: 146. - Mandulacska2)
2011. máj. 12. 10:10
nagyon sok faros baba születik természetes úton kórházban természetesen, mert ilyenkor nem engednek otthonszülést. Szakértelem kell hozzá.
151. mandulacska2 (válaszként erre: 132. - Nikolett5)
2011. máj. 12. 09:44
Egyébként én is tájékozódtam, mivel egyetemen egy egész kurzuson vettem részt, ahol az egyik előadó dúla volt, és a háborítatlan szülésről beszélt. És mégis így döntöttem, hogy kórházban szülök.
150. mandulacska2 (válaszként erre: 129. - Sara1986)
2011. máj. 12. 09:43
Mellesleg és természetesen akarok szülni.
149. mandulacska2 (válaszként erre: 129. - Sara1986)
2011. máj. 12. 09:43
Miért lenne az defektes, aki kórházban, vagy császárral szül? Az a tökéletes, aki természetesen? Nem hinném.
148. mandulacska2 (válaszként erre: 127. - Sara1986)
2011. máj. 12. 09:42
Te is szubjektív módon döntesz. Csak olyan adatokat keresel, amik a te igazadat támasztja alá. és másokat akarsz meggyőzni, hogy otthon szüljenek , mert az orvosok mumusok.
147. mandulacska2 (válaszként erre: 125. - Sara1986)
2011. máj. 12. 09:41
Nem a császárról beszélek. Ezek extrém esetek. Kit érdekelnek a %-k. Most te percenként méred, hogy hány császár van? Mit hasonlítgatjuk magunkat folyton fejlettebb országokhoz. Talán Hollandia a példa, ahol még marihuánázhatsz is legálisan? Ez fejlettebb ország?
146. mandulacska2 (válaszként erre: 123. - Sara1986)
2011. máj. 12. 09:40
Nem csak higiénés okok miatt. Pl. ha egy baba faros fekvésű, akkor mit csinálsz? Vagy egyéb komplikációnál. Pl. túl nagy a baba. Vagy az anya vérzékeny.
145. mandulacska2 (válaszként erre: 122. - Nikolett5)
2011. máj. 12. 09:38
Azért ez már túlzás. a babát egy bababarát kórházban (ilyen a pécsi is), azonnal az anya mellkasára fektetik , és csak utána viszik el vizsgálni az apával. Kivéve, ha gáz van, mert életmentésre szorul. Én még nem hallottam senkitől, hogy bekötözték volna a száját, mert kiabált. Sőt hogy ne ficánkoljon. Közelmúltban szült ismerőseimnek is az volt a tapasztalata, hogy az első fázisokban mászkálhatott, guggolhatott, labdára ülhetett, bordásfalhoz állhatott. Ez a kényszer? Nem tudom, te milyen helyen szülhettél, de elég szomorú, hogy ilyen tapasztalataid vannak. Nem a 19. században élünk. Elfogadom a másik szemléletmódot, de azért nem kell bolhából elefántot csinálni.
144. mandulacska2 (válaszként erre: 121. - Sara1986)
2011. máj. 12. 09:34
Mármint arra gondolsz, hogy nekem is otthon kéne szülnöm? Hát akkor elkeserítelek, de nem otthon fogok. Egyrészt nem is szülhetek otthon, másrészt meg nem is akarok. Mindenki úgy dönt, ahogy akar. Csak azt nem bírom, ha valaki belekontárkodik más szakmájába, mert azt hiszi, okosabb, és ő mindent tud. Valaki még lejjebb azt írta , hogy kórházban nem kérdeznek meg, csak adják az infúziót. Nos mikor felvesznek a klinikán szülés előtt, egy beleegyező nyilatkozatot írsz alá, hogy adhatnak e érzéstelenítőt vagy nem. Ha nem akarsz, akkor nem írod alá és kész. Senki nem adhat neked semmit, amibe nem egyezel bele. itt nem kényszerintézkedésekről van szó. Ha a doki úgy látja, hogy gáz van, akkor igenis cselekszik, különben őt veszik elő műhiba miatt. Senkit nem kényszerítenek semmire. Én még nem hallottam olyat ismerőseim közül, hogy focimeccs miatt sürgetnék a szülést. Ez egy nagy hülyeség, vagy extrém eset. Körül kell érdeklődni, hogy melyik doki milyen, és ahhoz kell menni, akiben a legjobban megbízol. Én is tudok olyan dokit, akihez biztos nem mennék. Ahhoz megyek, akiről tudom, hogy milyen . Ennyi.
2011. máj. 12. 07:32

+ a 36. héttől ugyanúgy ctg-znek és kiértékelik azt.

Felesleges is az otthonszülők és a bábák felelőtlenségét firtatni, mert a tények pont az ellenkezőjét igazolják. Többet is ismerek, akit nem engedtek otthonszülésre, mert a bábai alapszabályok szerint már kockázatos kategóriába tartozott.

Ezért is nehéz statisztikát állítani. Mert az otthonszülésekre általában csak tényleg egészséges anya-baba esetén kerül sor, viszont kórházakba bekerülnek olyanok is szülni, akik magas rizikófaktorúak.

A cél az lenne, hogy aki kórházban szül, annak ne legyenek felesleges beavatkozásai. Mert a szülés egy élettani folyamat és mint olyan, nagyon jól ki van találva. A cél az volna, hogy az anyák legyenek felkészültek, menjenek el olyan szülésfelkészítőkre, ahol megismerik ezt a folyamatot teljességében. Mert akkor lesz mindenki a legboldogabb és egészségesebb, ha a szülés/születés szépen zajlik le.

Kutatásokkal igazolták, hogy a születésünk mikéntje hatással van a későbbi stresszkezelésünkre, természetünkre. Amikor császár szükséges valami miatt, akkor is érdemes megvárni, hogy a folyamatok beinduljanak maguktól, mert a babának tudnia kell, hogy történik valami. Az ő szervezeteében is szét kell áradni a természetes oxitocinnak és szülési hormonoknak. Ilyen esetekben, nem éri váratlanul az, hogy kiemelik erre a világra.

142. gyopár (válaszként erre: 141. - Gagababi)
2011. máj. 11. 23:33

Igen.

A bábák otthonszülésnél is mindenről tájékozódnak, megnézik az orvosi leleteket, vérképet kérnek, bizonyos hétre uh-t javasolnak, stb. Ugyanúgy ezt is.

2011. máj. 11. 23:24
Az lenne a kérdésem, hogy az otthon szülésnél az Rh negatív anyák tájékoztatják a bábákat, dúlát, hogy ellenanyagot kell kapnia szülés után? különben fenn állhat,hogy a baba megmérgezi az anyát...
140. Nikolett5 (válaszként erre: 139. - Scorpiolady)
2011. máj. 11. 21:37
igazad van, ez a legszomorúbb. Pedig,orvosként, kötelessége lenne, hogy lebeszélje róla. Talán ha az is ennyire a köztudatban lenne, hogy acsászár egy műtéti beavatkozás, kicsit jobban félnének tőle.
139. scorpiolady (válaszként erre: 138. - Nikolett5)
2011. máj. 11. 21:17
nézz csak körül a magyar sztárok között, volt olyan aki be is vallotta hogy az első azért lett császár mert félt, meg az alakját féltette stb.. az a szomorú hogy van orvos aki pénzért meg is csinálja.....
138. Nikolett5 (válaszként erre: 137. - Sara1986)
2011. máj. 11. 21:00
ez a hülyeség netovábbja. divatból császár? bevállalni egy nagy, hasi műtétet, mert jaj, nem akarok szülni, vegyék ki innen? Kiváncsi lennék azokra a divatos csajokra is, hányan lehetnek, akik későbbmindenféle összenövésekkel, vagy vetéléssekkel küzdenek...
137. sara1986 (válaszként erre: 136. - Scorpiolady)
2011. máj. 11. 20:54
akkor én nem vagyok divatos :D
136. scorpiolady (válaszként erre: 125. - Sara1986)
2011. máj. 11. 20:50
Te mondod hogy tájékozatlan vagyok???? A fejlettebb országokban már divat császárral szülni(utánaolvastam), pl az USA-ban 25%, de a nyugateuróbai orszábokban is 30 százalék körüli(lásd régebbi kismama magazinok).
2011. máj. 11. 20:47

ma egy otthonszülést leglább ketten kísérnek végig, akik bábák. rajtuk kivül jelen van a dúla és a család. egy bába manapság nem egy lavór melegvizet és kést kér, hanem mindenre felkészülten felszerelést hoz magával.És itt nem a szülőszékre és illóolajos pakolásokra gondolok, hanem egy komplett elsősegély-nyújtó, ha úgy tetszik életmentő felszerelésre. Akár a mamánál, akár a babánál kerüljön rá sor.

Szerencsére csak sétáltatni szokták, szinte soha semmi nem kerül elő belőle. A leghumánusabb kórházban is a minimum a gátmetszés eszközei. Arról ne is beszéljünk miket dugnak le az újszülött torkán...

134. scorpiolady (válaszként erre: 123. - Sara1986)
2011. máj. 11. 20:39

Már ne haragudj, de a kórházban sem fertőtlenítővel mosdatják a gyereket, sőt jobb helyeken meg sem mosdatják szülés után csak megtörölgetik, mert a magzatmáz kifejezetten jótékony. Sajnos dédimamám történetéből tudom hogy, meg olvastam is róla, hogy régen a legtöbb újszülött aki meghalt vagy halva született, mert elhúzódott a vajúdás(ma azt is tudják hogy ilyenkor oxigénhiány léphet fel különböző okok miatt), ami ugye első babánál gyakran előfordul, vagy elakadt a szülőcsatornában és a bába nem tudta befordítani, vagy faros volt stb. dédimnek hét gyermeke született élve, kettő halva, egyik halottan jött a világra másik meg elakad és szó szerint darabokban szedték ki belőle(akkor már bevitték a kórházba amikor nagy gond volt).

Nyilván ma szigorú szabályok közé szorították az otthonszülést, de azt senki nem tudja előre(sajnos) hogy hogyan áll a köldökzsinór, hogy nem akad-e el a baba stb, vagy hogy az anyuka hogy fog viselkedni, hiszen fontos hogy együtt működjön a bábával, dúlával hogy tényleg minden simán menjen.

Tudod a mai világban amikor minden adott hogy megmentsenek egy babát, nem kéne olyan dologgal még gondolatban sem foglalkozni ami egy kicsit is veszélyezteti az életét. Ő biztos azt szeretné ha egészségesen épen jöhetne a világra ha lehetséges.

133. gyopár (válaszként erre: 118. - Mandulacska2)
2011. máj. 11. 20:18

Sajnálom, hogy nem hallod ebből ki azt, mik a tények. Nem, nem változott meg a szervezet a szülés szempontjából.

Most a who-val vitatkozol vagy velem?

Sajnos ezek kemény tények. Az erre vonatkozó adatok egyébként arra vonatkoznak, hogy azokon a helyeken, ahol a császárarány jóval ez alatt van, ott több a babák felé a szövődmény. Ahol pedig e fölött, ott az anyák felé nagyobb a szövődmények aránya. Jó, nem nevezem normálisnak, vagy nem normálisnak, ha téged ez zavar. Nevezzük úgy, hogy ez az ideális arány ahhoz, hogy legkedvezőbb eredmény szülessen az anyai és babai oldalon is.

Ajánlom figyelmedbe Marsden Wagner Amerikából jöttem mesterségem címere c. könyvét, ahonnan megismerhetőek ezek a kutatási adatik a laikusok számára is, közérthető formában.

132. Nikolett5 (válaszként erre: 129. - Sara1986)
2011. máj. 11. 20:17

:) úgy látszik.

éppen ma fogalmaztam ezt meg úgy, hogy engem az zavar a legjobban, hogy pusztán amédiából hallott dolgok alapján itélkeznek. (tisztelet a kivételnek)

amikor bennem felmerült a háborítatlan vagy legyen otthonszülés lehetősége, hosszú-hosszú hetekig csak tájékozódtam és olvastam. Aztán tanfolyamra jártam. Meghallgattam mit is jelent valójában bábával szülni.

Mégis énigy vagyok felelőtlen, hogy hozok eg yolyan döntést, amit alaposan körbejártam és a számomra legjobbat választottam.

Nekem sokkal kevésbé tűnik felelősségteljesnek az az anya, aki befekszik a kórházba és ezzel végzett is. Áthárította a felelősséget az orvosára. Én ennyire csak magamban bízok.

131. sara1986 (válaszként erre: 125. - Sara1986)
2011. máj. 11. 20:12
bocs, sokat írtam "csak" 30%
2011. máj. 11. 20:10
a barátnőmet már a 30 héten császárral fenyegette a doki, a baba méretei miatt, ha ő nem ellenkezett volna, programcsászár lett volna. Végül háborítatlanul megszült a kórházban. Nagy különbség ami a baba belépését illeti ebbe a világba.
129. sara1986 (válaszként erre: 125. - Sara1986)
2011. máj. 11. 20:08
ennyire defektesek lennénk?
128. sara1986 (válaszként erre: 126. - Nikolett5)
köszi ;)
amiatt vagyok elkeseredve egyébként, hogy a háborítatlan szülésre (nem otthonszülésre gondolok csak) bátorítók mindig észérvekkel és tényekkel, adatokkal jönnek, míg a másik oldal, csupán szubjektív véleményekkel és azzal a gyökereiben téves hiszemmel, hogy az orvos biztosan tudja, mi a dolga.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook