Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Gyógy- és fűszernövények fórum

Gyógy- és fűszernövények (beszélgetés)


Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Gyógy- és fűszernövények

❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
350. zefex (válaszként erre: 349. - Adelusz84)
2011. szept. 14. 13:33

Még nem. Az én földhözragadt képzeletem elakad a gyümölcslikőrnél, ürmösbornál. Csináltam málna, piros és fekete ribizli likőrt. De a sima szilvapálinka is jó tud lenni.


Kiemelném az összetételből a theriak-ot. Kezdő szinten (:))tudom rá ajánlani a következő receptet:

1 rész ópium

3 rész spanyol bor

6 rész orvosi angelika

4 rész farkasalma (mérgező?)

2 rész macskagyökér

2 rész tengerihagyma

2 rész fehér kurkuma

9 rész fahéj

1 rész mirha

1 rész kardamon

1 rész vas-szulfát

72 rész méz


A méz miatt szerintem ez egy itrifal. Van bonyolultabb változata is, mintegy 70 alkotóelemből :)

2011. szept. 14. 10:50

Csajok a Maria Treben könyből Ti már próbáltátok megcsinálni a kis Svédfű receptjét?

Egy másik fórumon,mondták,hogy talán a felét belehet szerezni Magyaro-on,de a többit csak németeknél.

Mivel én kint élek,megpróbálom vagy készen megvenni vagy megszerezni a hozzávalókat.

A német növénynevek már megvannak. :-))


Tudjátok erről beszélek:


10 gramm aloé

5 gramm mirha

0,2 gramm sáfrány

10 gramm szennalevél

10 gramm kámfor**

10 gramm rebarbaragyökér

10 gramm kurkuma gyökér

10 gramm Theriak venezian

5 gramm bábakalács-gyökér

10 gramm angyalgyökér

10 gramm manna

348. Lilibeth59 (válaszként erre: 346. - Adelusz84)
2011. szept. 13. 17:56
Maga a növény nem nagyon mutatós, mikor nem virágzik, a lapuhoz hasonlít a szőrös nagy leveleivel, persze ez felfelé törekszik, magas húsos szára van. Mikor virágozni kezd, akkor már szép, folyamatosan nyílik egész nyáron, a fagyok viszik el, mert nem télálló, de sok magot elhullajt, és ki is kelnek, de olyan sűrűn, hogy még ritkítani is kell a következő évben.
347. Lilibeth59 (válaszként erre: 345. - Zefex)
2011. szept. 13. 17:51
3 éve vettem mezőgazdasági boltban tavasszal a többi vetőmaggal együtt. Akkor vettem kamillát is és a borágót is, azóta újraveti magát mindegyik. Ki sem lehet irtani,persze, nem is akarom.
346. adelusz84 (válaszként erre: 345. - Zefex)
2011. szept. 13. 17:23

Köszike! Hát Ti mindent felismertek látom.

Olyan szép ez név,hogy Borágó :-))

345. zefex (válaszként erre: 344. - Lilibeth59)
2011. szept. 13. 14:48
Nehéz termeszteni? Hol vetted a magot? Én is szeretnék borágót!
344. Lilibeth59 (válaszként erre: 343. - Zefex)
2011. szept. 13. 14:29
Bizony, nem mályva, hanem borágó! Nekem is van, a szép kék virágja ehető, jégkockába szoktam fagyasztani, aztán zsupsz bele nyáron a limonádéba, vagy hideg teába. Nagyon jól néz ki a jégkocka , benne a csodaszép kék ehető virággal.
343. zefex
2011. szept. 13. 14:20
A csillagvirágú kis kék szőrös virág nagyon ismerős, de az nem mályva.
342. zefex (válaszként erre: 340. - Adelusz84)
2011. szept. 13. 14:19
Ez csalás! Akkor 7. nem 1-es!
341. zefex
2011. szept. 13. 14:11

1. valamilyen keresztesvirágú, talán repcsényretek

5. aszatnak nézem

2011. szept. 13. 14:07
Na megszámoztam a képeket.
2011. szept. 13. 14:04

A fehér virág melletti zöld leveles az nem véletlenül Benedekfű??


Lehet,hogy egy gyógynövényes kiskertre bukkantam??

:-)

338. adelusz84 (válaszként erre: 337. - Zefex)
2011. szept. 13. 14:02

:-) köszi.


A kis csillagformájú kék is mályva lenne??

337. zefex (válaszként erre: 336. - Adelusz84)
2011. szept. 13. 13:37
4,8,9 mályva
2011. szept. 13. 13:03

Csajok,hoztam megint néhány fotót.

Ezeket a fotókat egy sárgarépaföld mellett fényképeztem,valami ezeket szándékosan odaültette,mert csak úgy nem nől ott mondjuk körömvirág.Végre láttam igazi körömvirágot,annyira szép.A többit nem ismerem fel,légyszi nézzétek meg.Köszike! Az összes virág gyönyörű mondjuk ott.

2011. szept. 12. 18:28

Közben nekem is "megérett" az almaecetem, leszűrtem többször is gézen át.

Visszaöntöttem a kimosott 5 literes üvegbe, megintcsak lekötöttem duplán gézzel, had álljon/érjen még. Kíváncsi leszek az ecetágyra. Még van almánk, ha lesz ecetágy, azt már azzal készítem, így hamarabb elkészül.

Most még kicsit zavaros, de ülepedik, aztán megint átfejtem, ha kell, többször is.


Szárítottam sok rózsaszirmot, megint hamar elvirágoztak a rózsák, biztos a nagy meleg miatt.

Igyekeznek szegények, mert már látok rajtuk megint bimbót! Remélem, kinyílnak még...


Szappanra még nincs időm, holnap is unoka, meg főzés, tudom, nem tartozik ide, de alul volt már a Kincsemnek 2 kis foga, és most kijött felül is kettő. Picit nyügi volt, de már mikor észrevettük, hogy jönnek a fogacskái, hamar vettem neki borostyán nyakláncot. Használ, nyugodt szívvel ajánlom bárkinek, és biztonságos is, nem szakad el, szinte észre sem veszi a baba, hogy rajta van. A hatása pedig magáért beszél.

Na, remélem, nem reklámnak tekintik..


Persze, nem nélkülözöm én sem a finom kis kecsketejes szappankákat, régóta használja a család, talán írtam is már. Nekem a kedvencem a natúr, a kávés, a mézes, na nem is sorolom, mindegyik! Hála az egyik Kedves Barátnőmnek, nagyon kedvező áron kapom tőle, és mindig küld pluszban egyet ajándékként. Csak a csőrömet piszkálja, hogy én is készíthetnék, de szerintem marad jövőre. Addigra legalább jó sok hasznos tapasztalatod lesz, és tudsz majd nekem segíteni.


Fürdőbombát nem készítesz? Azt könnyebb szerintem, mint a szappant, és valami fenséges egy ilyen fürdő!

334. adelusz84 (válaszként erre: 331. - Lilibeth59)
2011. szept. 12. 18:22

Köszi,hogy bővebben is kifejtetted.


Én úgy tudom,hogy a C vitamin érzékeny a hőre,ha főzöd a bogyót,akkor az elvész belőle.

Én inkább maradok a hideg vízes áztatásnál egyenlőre.

Szereintem ennek a trükkjét mindenki máshogy tudja.

:-)))))

333. Szoknya
2011. szept. 12. 17:25

Pár szappant készítettem közben . Nagyon jól néznek ki, szeptember vége, október elején már lehet lassan az elsövel mosakodni:)


kíváncsi vagyok melyik milyen lesz.

332. Szoknya (válaszként erre: 329. - Adelusz84)
2011. szept. 12. 17:23

Még nem szárítottam bogyót, igy nem tudom...de majd beszámolok,hogy nekem milyen, ha az én bogyóim is beérnek ehhez:)

Én féléretten fogom leszedni, nekem a nagyon kemény változat nem szimpatikus, de a túlérett meg lekvárnak való.

2011. szept. 12. 17:11

Kicsit megkésve...


A csipkebogyót főzzük is, áztatjuk is, felhasználjuk az egész bogyót, vagy csak a csipkehúst (kimagozott), de a levelét is.


A csipkebogyó hatóanyagai: illóolaj, cseranyagok, dextróz, pektin, alma- és citromsav, karotin, C-vitamin – a levelében is -, magjában vanilin és kevés zsíros olaj.


A csipkebogyó és magja a vese-, hólyaghomok és kő ellen, valamint epekő ellen is hatásos. Ehhez kb. 8-10 percig lassú tűzön főzni kell a bogyót.


Ha kimagozzuk a bogyót, az ebből készült tea húgyhajtó hatású. A túltápláltság érzetét csökkenti, a zsíros ételek megemészthetőségét elősegíti.

Hólyaghurutnál, vizelési zavaroknál, hólyaggyulladásnál erős főzetet kell készíteni belőle, naponta 3x fogyasszuk.


Áztatással készült te megfázáskor, megfázás megelőzésére, köhögés ellen hatásos. Élvezeti teaként is fogyaszthatjuk magában, vagy teakeverékben.


Egy evőkanálnyi csipkebogyót kell használni 1 csésze (2,5 dl) vízhez.


Majd elfelejtem: én mindig összetöröm a bogyót, mielőtt áztatom, vagy főzöm. Ha jól megszárad, könnyen darabokra törik. A fagyasztott bogyót langyos vízbe áztatom, ha áztatni akarom, ha főzni, akkor persze fagyasztottan egészben teszem a hideg vízbe.

2011. szept. 10. 22:59

Sziasztok!


Megint 2 napig Unoka volt, holnap írok, látom, van miről..


A csipkebogyó foglalkoztat legtöbbet mindenkit, amit tudok róla, holnap mindent leírok. "Jóccakát".

329. adelusz84 (válaszként erre: 328. - Szoknya)
2011. szept. 10. 22:52
Azt még megírhatnátok,hogy a szárított csipkebogyó milyen színű lesz amikor már száraznak mondjuk. Megbarnul?Mert nálam néhány héj már barnul. Most ez jó vagy rossz?
328. Szoknya (válaszként erre: 322. - Lilibeth59)
2011. szept. 10. 22:24
Igen, nekem is ez a verzio van meg csipkebogyügyben.
327. Szoknya (válaszként erre: 321. - Lilibeth59)
2011. szept. 10. 22:23

Ötlet szuper, de most nevelem öket. Marmint a petrezselymet.:)

Aztan, nem tudom...imadom, igy nekem nagy mennyiseg kell, hat,majd kiötlök valamit, mert meg nem voltam errefele hagyomanyos kistermelöi piacon. Ki kell deritenem hol van, kis terepfelmeres:)

326. Szoknya (válaszként erre: 319. - Zefex)
2011. szept. 10. 22:21

:))))))))


Vonz az ötlet.


De azt gondolom a nagyanyamfele verzio lesz a tuti:)

Leszed, vizesblokk, iszik:)

325. nehita4
2011. szept. 10. 22:00

Sziasztok!


Tudja valaki hogyan kell a bodzabogyóbort elkészíteni? Van valakinek bevált receptje?

2011. szept. 10. 10:46
Amúgy szerintetek 6dl vízhez mennyit kell majd tenni? Hány evőkanállal rakjak bele?
323. adelusz84 (válaszként erre: 322. - Lilibeth59)
2011. szept. 10. 10:44

Hát én kiváncsiság képpen beáztattam pár szem bogyót éjjelre,de még színe se lett a víznek sajnos.Gondolom még nem elég szárazak a héjak.

Az ízét kicsit érezni,mert belekóstoltam,de mondom a színe az nulla. :-(((


De ha egyben szárítod,akkor nem lesz jó íze,ezért kell legalább a 2 végét levágni.Ezt egy bácsi mondta....

2011. szept. 9. 19:44

Van olyan gyógynövényes könyvem, ami kihangsúlyozza, hogy a csipkebogyót MAGOSTÓL kell beáztatni, ha teát készítünk belőle! Úgy ahogy van, egyben szárítani, vagy fagyasztani, felhasználás előtt klopfolóval kicsit megtörni és ennyi. Min. 6 órát ázik és fogyasztható.

Én mindig akkor szedem, mikor még kemény, ha már puha, löttyedt, nincs benne annyi vitamin, szárítás alatt még tovább érik, persze, ha nem mesterséges hőnek tesszük ki, hanem pl. padláson, szellős helyen bogyót bogyó mellé rakva, nem egymásra terítve szárítjuk. Ha hűvösebb, esős idő van, akkor jobb fagyasztani.

321. Lilibeth59 (válaszként erre: 317. - Szoknya)
2011. szept. 9. 19:30
Vegyél piacon, szoktak falusiak árulni petrezselyemzöldet, nem hinném, hogy sokat kérnek érte. Nálunk sokan árulják, csokorba kötve, alig kérnek érte valamit. Csak olyan nénitől/bácsitól vegyél, aki biztos, hogy a saját kiskertjében termesztett zöldségeit próbálja eladni! Egy kis beszélgetés, és hamar tudni fogod, hogy tőle nyugodtan vásárolhatsz, nem nagyüzemi, nem műtrágyázott, agyonpermetezett.
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook