Gyógy- és fűszernövények (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Gyógy- és fűszernövények
Még nem. Az én földhözragadt képzeletem elakad a gyümölcslikőrnél, ürmösbornál. Csináltam málna, piros és fekete ribizli likőrt. De a sima szilvapálinka is jó tud lenni.
Kiemelném az összetételből a theriak-ot. Kezdő szinten (:))tudom rá ajánlani a következő receptet:
1 rész ópium
3 rész spanyol bor
6 rész orvosi angelika
4 rész farkasalma (mérgező?)
2 rész macskagyökér
2 rész tengerihagyma
2 rész fehér kurkuma
9 rész fahéj
1 rész mirha
1 rész kardamon
1 rész vas-szulfát
72 rész méz
A méz miatt szerintem ez egy itrifal. Van bonyolultabb változata is, mintegy 70 alkotóelemből :)
Csajok a Maria Treben könyből Ti már próbáltátok megcsinálni a kis Svédfű receptjét?
Egy másik fórumon,mondták,hogy talán a felét belehet szerezni Magyaro-on,de a többit csak németeknél.
Mivel én kint élek,megpróbálom vagy készen megvenni vagy megszerezni a hozzávalókat.
A német növénynevek már megvannak. :-))
Tudjátok erről beszélek:
10 gramm aloé
5 gramm mirha
0,2 gramm sáfrány
10 gramm szennalevél
10 gramm kámfor**
10 gramm rebarbaragyökér
10 gramm kurkuma gyökér
10 gramm Theriak venezian
5 gramm bábakalács-gyökér
10 gramm angyalgyökér
10 gramm manna
Köszike! Hát Ti mindent felismertek látom.
Olyan szép ez név,hogy Borágó :-))
1. valamilyen keresztesvirágú, talán repcsényretek
5. aszatnak nézem
A fehér virág melletti zöld leveles az nem véletlenül Benedekfű??
Lehet,hogy egy gyógynövényes kiskertre bukkantam??
:-)
:-) köszi.
A kis csillagformájú kék is mályva lenne??
Csajok,hoztam megint néhány fotót.
Ezeket a fotókat egy sárgarépaföld mellett fényképeztem,valami ezeket szándékosan odaültette,mert csak úgy nem nől ott mondjuk körömvirág.Végre láttam igazi körömvirágot,annyira szép.A többit nem ismerem fel,légyszi nézzétek meg.Köszike! Az összes virág gyönyörű mondjuk ott.
Közben nekem is "megérett" az almaecetem, leszűrtem többször is gézen át.
Visszaöntöttem a kimosott 5 literes üvegbe, megintcsak lekötöttem duplán gézzel, had álljon/érjen még. Kíváncsi leszek az ecetágyra. Még van almánk, ha lesz ecetágy, azt már azzal készítem, így hamarabb elkészül.
Most még kicsit zavaros, de ülepedik, aztán megint átfejtem, ha kell, többször is.
Szárítottam sok rózsaszirmot, megint hamar elvirágoztak a rózsák, biztos a nagy meleg miatt.
Igyekeznek szegények, mert már látok rajtuk megint bimbót! Remélem, kinyílnak még...
Szappanra még nincs időm, holnap is unoka, meg főzés, tudom, nem tartozik ide, de alul volt már a Kincsemnek 2 kis foga, és most kijött felül is kettő. Picit nyügi volt, de már mikor észrevettük, hogy jönnek a fogacskái, hamar vettem neki borostyán nyakláncot. Használ, nyugodt szívvel ajánlom bárkinek, és biztonságos is, nem szakad el, szinte észre sem veszi a baba, hogy rajta van. A hatása pedig magáért beszél.
Na, remélem, nem reklámnak tekintik..
Persze, nem nélkülözöm én sem a finom kis kecsketejes szappankákat, régóta használja a család, talán írtam is már. Nekem a kedvencem a natúr, a kávés, a mézes, na nem is sorolom, mindegyik! Hála az egyik Kedves Barátnőmnek, nagyon kedvező áron kapom tőle, és mindig küld pluszban egyet ajándékként. Csak a csőrömet piszkálja, hogy én is készíthetnék, de szerintem marad jövőre. Addigra legalább jó sok hasznos tapasztalatod lesz, és tudsz majd nekem segíteni.
Fürdőbombát nem készítesz? Azt könnyebb szerintem, mint a szappant, és valami fenséges egy ilyen fürdő!
Köszi,hogy bővebben is kifejtetted.
Én úgy tudom,hogy a C vitamin érzékeny a hőre,ha főzöd a bogyót,akkor az elvész belőle.
Én inkább maradok a hideg vízes áztatásnál egyenlőre.
Szereintem ennek a trükkjét mindenki máshogy tudja.
:-)))))
Pár szappant készítettem közben . Nagyon jól néznek ki, szeptember vége, október elején már lehet lassan az elsövel mosakodni:)
kíváncsi vagyok melyik milyen lesz.
Még nem szárítottam bogyót, igy nem tudom...de majd beszámolok,hogy nekem milyen, ha az én bogyóim is beérnek ehhez:)
Én féléretten fogom leszedni, nekem a nagyon kemény változat nem szimpatikus, de a túlérett meg lekvárnak való.
Kicsit megkésve...
A csipkebogyót főzzük is, áztatjuk is, felhasználjuk az egész bogyót, vagy csak a csipkehúst (kimagozott), de a levelét is.
A csipkebogyó hatóanyagai: illóolaj, cseranyagok, dextróz, pektin, alma- és citromsav, karotin, C-vitamin – a levelében is -, magjában vanilin és kevés zsíros olaj.
A csipkebogyó és magja a vese-, hólyaghomok és kő ellen, valamint epekő ellen is hatásos. Ehhez kb. 8-10 percig lassú tűzön főzni kell a bogyót.
Ha kimagozzuk a bogyót, az ebből készült tea húgyhajtó hatású. A túltápláltság érzetét csökkenti, a zsíros ételek megemészthetőségét elősegíti.
Hólyaghurutnál, vizelési zavaroknál, hólyaggyulladásnál erős főzetet kell készíteni belőle, naponta 3x fogyasszuk.
Áztatással készült te megfázáskor, megfázás megelőzésére, köhögés ellen hatásos. Élvezeti teaként is fogyaszthatjuk magában, vagy teakeverékben.
Egy evőkanálnyi csipkebogyót kell használni 1 csésze (2,5 dl) vízhez.
Majd elfelejtem: én mindig összetöröm a bogyót, mielőtt áztatom, vagy főzöm. Ha jól megszárad, könnyen darabokra törik. A fagyasztott bogyót langyos vízbe áztatom, ha áztatni akarom, ha főzni, akkor persze fagyasztottan egészben teszem a hideg vízbe.
Sziasztok!
Megint 2 napig Unoka volt, holnap írok, látom, van miről..
A csipkebogyó foglalkoztat legtöbbet mindenkit, amit tudok róla, holnap mindent leírok. "Jóccakát".
Ötlet szuper, de most nevelem öket. Marmint a petrezselymet.:)
Aztan, nem tudom...imadom, igy nekem nagy mennyiseg kell, hat,majd kiötlök valamit, mert meg nem voltam errefele hagyomanyos kistermelöi piacon. Ki kell deritenem hol van, kis terepfelmeres:)
:))))))))
Vonz az ötlet.
De azt gondolom a nagyanyamfele verzio lesz a tuti:)
Leszed, vizesblokk, iszik:)
Sziasztok!
Tudja valaki hogyan kell a bodzabogyóbort elkészíteni? Van valakinek bevált receptje?
Hát én kiváncsiság képpen beáztattam pár szem bogyót éjjelre,de még színe se lett a víznek sajnos.Gondolom még nem elég szárazak a héjak.
Az ízét kicsit érezni,mert belekóstoltam,de mondom a színe az nulla. :-(((
De ha egyben szárítod,akkor nem lesz jó íze,ezért kell legalább a 2 végét levágni.Ezt egy bácsi mondta....
Van olyan gyógynövényes könyvem, ami kihangsúlyozza, hogy a csipkebogyót MAGOSTÓL kell beáztatni, ha teát készítünk belőle! Úgy ahogy van, egyben szárítani, vagy fagyasztani, felhasználás előtt klopfolóval kicsit megtörni és ennyi. Min. 6 órát ázik és fogyasztható.
Én mindig akkor szedem, mikor még kemény, ha már puha, löttyedt, nincs benne annyi vitamin, szárítás alatt még tovább érik, persze, ha nem mesterséges hőnek tesszük ki, hanem pl. padláson, szellős helyen bogyót bogyó mellé rakva, nem egymásra terítve szárítjuk. Ha hűvösebb, esős idő van, akkor jobb fagyasztani.