Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Gyergyói szilváslepény recept

Gyergyói szilváslepény recept


Elkészítési idő 90 perc

A Gyergyói szilváslepény hozzávalói:
10 dkg. teavaj
50 dkg. liszt
2 db tojás
5 dkg. kristálycukor
fél deciliter étolaj
2 dkg. élesztő
4 dl. tej
2 dl. tejföl

1 kiskanál őrölt fahéj
30-40 dkg. kimagozott, érett szilva.

A díszítéshez: 2 dkg. porcukor.


A Gyergyói szilváslepény elkészítési módja:
A tejet langyosítjuk, majd belekeverjük az elmorzsolt élesztőt. Lassan hozzákeverjük a lisztet és a két tojás felvert sárgáját. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük 2-3 evőkanálnyi étolajjal, 1 kiskanál finom sóval és előbb kevés tejföllel,amit a masszához adunk.Ekkortól további tejföl hozzáadásával hígítjuk mindaddig, amíg a massza nokedli tészta sűrűségű ( minőségű ) nem lesz. Időközben felverjük a tojásfehérjét is és csipetnyi só hozzáadásáva, majd óvatosan a tésztához hozzáadva az egészet összedolgozzuk, és meleg helyen 30 -35 percig kelesztjük. Amíg a tészta kel kb. 45-60 dkg. érett szilvát kimagozunk, kevés porcukort fahéjjal elkeverünk, és a gyümölcs közé keverjük. Előveszünk egy nagyobb tepsit, amit kiolajozunk, majd a kelt tésztamasszát belesimítjuk, tetejére a kimagozott gyümölcsöt rászórjuk, elrendezzük és további kevés porcukorral elkevert fahéjjal megszórva közepesen meleg sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Sütés után ismételten megszórjuk kevés porcukorral, díszítésképpen.

A szilva helyett alkalmazható kajszibarack, alma, körte, áfonya, de másfajta bogyós gyümölcs is.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A gyergyói szilváslepény elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook