Gyerek és kutya együtt a lakásban? (beszélgetés)
Én orvos vagyok, igaz, nem gyerekorvos, de az a sanda gyanúm, hogy a gyerekorvosok gyakran a saját kutyafóbiájukat vetítik ki a pácienseikre, nem igazán valós informásciók alapján beszélnek ilyesmit. Én utánanéztem a dolognak annak idején, és azt találtam, hogy minél többféle állattal él együtt a gyerek szoros közelségben, annál kisebb az allergia esélye.
Az allergia egyébként modern betegség: nagy szerepe van a kialakulásában környezeti szennyeződéseknek, adalékanyagoknak, és sokak szerint pszichés tényezőknek is. Régen a gyerekek egész nap az állatok között voltak, nam volt kézfertőtlenítő, meg napi fürdés, mégis ismeretlen volt az allergia. (A fertőzések persze gyakoribbak).
Ilyen nincs, hogy való vagy nem való. Aki nem akarja, annak nem való, de én nem tudnék teljes életet élni egy velem élő kutya nélkül. Pedig engem is úgy neveltek, hogy nem való. Most viszont már tudom, hogy kizárólag akarat és hozzáértés kérdése az egész, sem a gazdira, sem a gyerekre, sem a kutyára nézve nincs SEMMILYEN elvi hátránya, annál több előnye!
Vekerdy írta valahol, hogy két dologgal tehetjük igazán gazdaggá a gyerek életét: zenével és állattal.
Elhiszem, hogy aki nem él szorosan együtt a kutyájával (és soha nem is élt), az nem is tud 100%-ig megbízni benne, hiszen egy olyan kutya , aki 24 órából jó esetben kettőt tölt a gazdájával, azt is csak a kutya területén, soha nem lesz olyan jól szocializált, mint aki teljes jogú családtag (képzeljük csak el ugyanezt az összehasonlítást, csak emberrel!).
Még egy gondolat: ha néztek a tévében tőlünk nyugatabbra készült filmet, műsort (pl. a dadásat a Viasaton), ott egyszerűen fel sem merül, hogy a kutya ne a családdal éljen, holott nem hiszem, hogy ők elmaradottabbak volnának nálunk.
De én a világért se beszélnék rá senkit a kityatartásra, hisz ez csak úgy lehet jó, ha valaki tényleg ere vágyik.
logikus!
nem ide tartozik, de amerre járunk sétálni, egy 200 nm-es telek elkerített 50 nm-es részén tartanak egy kuvaszt. Nos, el lehet képzelni: nem lehet előttük használni a járdát, mert a kutya mindnkire kitámad, egyszer szemtanúja voltam, hogy elkapta egy másik baba kocsiját, akit az anyukája - nem tudva a kutyáról - eltolt a kerítés előtt. Nem tudom, mit lehet ilyenkor csinálni, de kész életveszély az a kutya. Tipikus példája az alkalmatlan tartási körülményeknek.
ez a téma már kutya a lakásban vagy kertben való:)
Nekem 9 hónapos a kislányom. Mindent nyal a szájába vesz. Mászik és bútor mellett bizonytalanúl áll. Nem érezném biztonságban semmilyen szempontból. A fiam 3 éves múlt. Ha csak ő lenne nem lenne ellenemre a kutya a lakásban. Ha a lány nagyobb lessz, visszatérek a kérdésre:D
CSak a mosgásigény miatt írom: 1 akitám, 1 rottim és két bokarakétám van. Udvaron, bekerítve 2000 négyzetméter. Ezen kívűl 15 ezer négyzetméter körbe. Minden nap séta szabadon. 2 kisgyerek mellett ölök azért az óra hosszáért amit kint tölthetek velük:)
Nekünk 63nm-en van a 30 kilós kutya:)
De ténleg napi 4szer megy le, és abból kétszer legalább nagyot sétál és el van engedve, szalad.
Jó, este nem engedjük el, mert sötétben ne, látom merre megy, meg mit csinál, meg sötétben a kutya is sokkal gyanakvóbb mindenkivel. Legalábbis a miénk amint besötétedik előveszi az őrmester énjét, és járőrözik, ahelyett, hogy nyugisan sétálna.
Egyet ertek mindegyikötökkel. Nekünk is volt egy tacsko isten tudja mi keverek aki barmikor bejöhetett max egy orat volt hajlando benn kibirni. Kiveve ejjel, akkor szepen alukalt a kosaraban. De inkabb kinn volt vagy a kutyaolban.
Viszont az a kutya aki elve lakasban nö fel, ezt szokja meg. Ugyan ugy mint aki kertben az meg azt. Viszont a lenyeg itt a kutyaval valo foglalkozas. Teny hogy ne akarjunk 35 m2-en kutyat tartani, mert az valoban nem tul szerencses. De en ugy gondolom hogy a 130m2-es lakas ad helyet a kutyanak is föleg hogy napi 4x van kivive minimum /ebböl 2 oriasseta/ ugyhogy nekem ne mondjon senki olyat hogy lakasban tartani nem lehet, vagy meg tovabb megyek, "kinzas".
Abban pedig igazat adok H.Ancsi hogy azok a gyerekek akik kutyaval, macskaval nenek fel nem fogjak öket kinozi. ES most direkt irtam csak ezt a kettöt, mert egy madarkkal vagy halakkal felnövö gyerek azert nem ugyan az.
Sziasztok, szerintem, a kutyákhoz való hozzáállás is genetikailag van kódolva. Én teljesen értem azt aki nem engedi be a kutyát a lakásba - értem és nem megértem - nincs is evvel semmi baj. Vannak kutyák akik valóban jobban érzik magukat kertben, de csak akkor,hogy megkapják a napi törődést, sétát, simit stb. Én ezt ugy oldottam meg, hogy két kölyköt vettem. Jó volt nézni, ahogy kialakították saját kis életüket. Rengeteg játék, terület védelmének felosztása stb. De igenis szükségük volt arra, hogy napi szinten foglalkozzunk velük, bár ők ha nagyon akartak bejöhettek a lakásba, de pár pert után mindig kirohantak - mert már mint korábban irtam - kint fontos dolguk volt.
Abban viszont biztos vagyok, hogy mivel az én gyerekeim mindig kutyával együtt voltak, nem válnak állatkínzó, kutyát kidobó, felelőtlen felnőttekké.
Alexa várom a válaszod!!
Igen, a plusz melóval igazad van. Csak az én véleményem szerint aki nem vállalja önként és dalolva a plusz munkát az állat(ok) miatt, az ne tartson se kutyát, se cicát, semmit.
Nálunk - bár kertesben lakunk - természetesen benn van a kutya és a macsekok. Ez persze azzal ját, hogy én minden nap porszívózok és felmosok. De nem esik le tőle a karikagyűrű az ujjamról. Gyakorlatilag napi fél óra többletmunka van, de nekem ennyit bőven megér. Amikor meg azt látom, hogy a kicsi lányom mennyire aranyosan eljátszik a kutya és a macskák társaságában, hát mit mondjak, örül a lelkem. :-)
nost latom egesz ki "haboru" lett itt.
De abban igazat adok az elöttem szolonak hogy mig mi is azt mondjuk hogy ez szerintünk van igy jol, addig ne jöjjön mar olyan valasz hogy kutya lakasba nem valo, meg gyerek melle nem valo. Mert az meg a ti velemenyetek. ki igy ki ugy. Meg jo hogy nem vagyunk egyformak. Tök unalmas lenne az elet.
Egyebkent meg annyit a kint tartott kutya temahoz, hogy miert jobb az ha a kutya egesz eletet egy kertben tölti egyedül, mintha a lakasban a "csaladjaval"? Mert azert abban gondolom egyet ertünk hogy a kerti kutyaval keptelenseg annyit lenni mint egy lakasban tartottal. Vagy meg szebb mikor a szerencsetlen eb egy lancon vagy kenelben tengeti napjait mert ne tegye meg a füvet/viragot/kertet tönkre. Na ez a csucs. Az ilyennek minek kutya. Es a lakasban tartott kutya igenis ki van elegitve mozgasigenyileg ha jol van tartva. Mert setaltatva van, nem is kicsit, nagyon, futtatva, foglalkozva vele. Egy kerti kutyarol ez sokszor sajnos nem mondhato el. Nem egy kutyat latok aki bar el van engedve a sajat ürüleke körül futkos. Az en kutyam ha otthon vagyunk (Magyarorszagon) kertben van kinn, de mindig nyitva neki az ajto hogy bejöhessen ha akar - telen meg idöszakokra van kiengedve - de nem piszkit az udvarra. Ugyanis tudja hogy seta lesz, es akkor intezi a dolgait. Es sajnos a kerti kutyasok elfelejtik hogy a kutyanak a kertben valo futkosas egyedül lehet nem tul izgi es a nap nagyreszet ugyis fekszi az oljaban, vagy a kedvenc helyen. Tehat kene öt is ugyan ugy setaltatni mint a lakaskutyakat.
Es nekem is iszonyu jo erzes mikor latom hogy a gyerek milyen önfeledten jatszik a kutyaval. Es remekül kijönnek. Ha a kutya besokal a nyuzasbol egyszerüen elvonul a helyere ahol Timnek beken kell hagyni. Igaz meg kicsi, nem erti, de ezert vagyok en, hogy ezt megtanitsam neki. Es nalunk ez bejön.
Szerintem a lakaskutya ellenzök nagyresze egyszerüen inkabb az egyserübb megoldast valasztja es nem akar kutyat, ha nincs kert, mert termeszetesen igen sok plussz meloval jar.
sziasztok!
megjelentem... el voltunk utazva...
rovid kerdes: hany honaposan kezdi a kan kutya emelgetni a labat?...- marmint amikor pisi van...
Igazából az egyik orvos ezt mondja a máik meg azt, erre nem lehet alapozni. Nekünk bevált ez a dolog, te nyilván másképp csinálod.
Nekem akkora örömet okoz, mikor látom, hogy együtt játszik a gyerek meg a kutya, meg odabújik a kislányom az ebhez, és fordítva. Ma pl már hátaslóként is funkcionált a Sefo:)
Elírtam bocsi: szóval amint a kutyához ér rá nem sok időre kijön az allergiája.
Ja és nem csak ez az egyetlen ember akit ismerek és allergiás, és az orvos ia azt mondja, hogy ez egy nagy tévhit,, hogy ha a gyerek kutyával nő fel akkor csökken az allergiája.
További ajánlott fórumok:
- Kutya-Macska a lakásban! Igen vagy nem? Ki mennyire bír-, vagy nem bír együtt élni az állatokkal?
- Egy 2 és egy 4 éves gyereket le lehet szoktatni a lakásban rohangálásról?
- Ti mennyi idős gyereket hagynátok egyedül a lakásban 5-10 percre?
- Kutya és gyerek a lakásban..akinél hasonló a szitu kérdeznék..
- Az unokaöcsémnek mandulagyulladása van. Kisfiam elkaphatja tőle, ha nincsenek együtt egy szobában, "csak" egy lakásban? 3 évesek.
- Kisbaba és kutya együtt a lakásban. Tapasztalatok?