Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Gépkocsiszerzési támogatásról mit lehet tudni? fórum

Gépkocsiszerzési támogatásról mit lehet tudni? (tudásbázis)

2009. júl. 28. 11:01

Nem tudom, aktuális-e még a kérdés, dde némi pluszinfó:

ápr.30. a határidő, minden évben

Kaphatja a fogyatékos alanyi jogon, de megkaphatja a szülő/házastárs is, ha a fogyatékos ember mindennapi szállítása csak így oldható meg.

Ha kereskedésben veszel autót, 270000-be számítják be az utalványt. És ez az összeg a vételár max.40%-a lehet.

Ha megkapod, 7 év múlva igényelhetsz megint.

HA megkapod... Mert rengetegen kérnek, és nagyon kevés ember kapja meg... (Én is végigjártam ezt az egészet, nem is kaptam...) Jobban jársz, ha inkább önerőből veszel egy olcsóbb, párszázezres kiskocsit...

2009. jan. 2. 15:36
Találtam egy olyan oldalt, ahol fórumoznak ilyesmiről és egy anyuka azt írja, h sokszor kérte a háziorvost adja meg a papírt (több pontos- pontozás alapján állapítják meg ki jogosult) és nem akarta, mert a "gyereknek van lába" (szintén autista gyermek), majd a neurológushoz fordult, aki megadta a papírt. Beszélj a házidokival, hátha sikerül.
2009. jan. 2. 15:33
Viszont tovább olvastam ezt a cikket és abban az áll, hogy pl parkolási engedélyt kapnak az autisták, tehát lehet, h ezt is megkapnátok. Szerintem kezd el intézni, remélem sikerül :)
2009. jan. 2. 15:31
szerintem ez alapján az derül ki, h a gyermeket szállító szülő, ha a gyermek súlyos mozgáskorlátozott. Szerintem az autizmus ebbe nem tartozik bele, bár nem tudom milyen szintű a betegsége. Talán meg kellene kérdezni ott, ahol kiadják az engedélyt.
4. sztolyka (válaszként erre: 3. - Ada12)
2009. jan. 2. 15:29
Köszi!Autista fiam van,lehet-e rá igényelni?Ezt próbálom megtudni.
2009. jan. 2. 15:10

Ezt találtam:

A gépkocsi szerzési támogatás

A gépkocsi

A szerzési támogatás a belföldi kereskedelmi forgalomban történő, 3 millió forintot meg nem haladó fogyasztói árú, legfeljebb 1610 cm3 lökettérfogatú benzinüzemű, illetve legfeljebb 2000 cm3 lökettérfogatú dízelüzemű személygépkocsi, vagy a megyei (fővárosi) rehabilitációs főorvos javaslata alapján a segédmotoros kerékpárnak minősülő, három- vagy négykerekű jármű, illetőleg a járműnek nem minősülő, sík úton önerejéből 6 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes gépi meghajtású kerekesszék vásárlása esetén a vételárhoz, valamint az Ifjúsági, Szociális, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium előzetes engedélyével a külföldről behozandó, a fentieknek megfelelő személygépkocsi, illetőleg segédmotoros rokkantkocsi vagy kerekesszék magyarországi forgalomba helyezésével kapcsolatos költségének megtérítéséhez nyújtott hozzájárulás.

A támogatás mértéke a vételár, illetve a forgalomba helyezésével kapcsolatos költségének 60%-a, legfeljebb azonban 300.000[B1] [B10],- Ft.

Ki jogosult?

A gépkocsi szerzési támogatás megállapítását az a súlyos mozgáskorlátozott személy kérheti, aki érvényes vezetői engedéllyel rendelkezik, vagy gépjárművezetői alkalmasságát a szakértői bizottság megállapította, vagy ha vezetői engedéllyel nem rendelkezik, de személygépkocsival történő szállítását érvényes vezetői engedéllyel rendelkező szülője, házastársa vagy vele legalább egy éve közös háztartásban élő élettársa írásbeli nyilatkozatban vállalja. Továbbá az is, aki a vele közös háztartásban élő, 3. életévét betöltött súlyos mozgáskorlátozott kiskorú gyermeke személygépkocsival történő szállítását írásbeli nyilatkozatban vállalja, feltéve, ha a szállítás a gyermek tanulói jogviszonya, gyógykezelése, rendszeres intézményi ellátása miatt indokolt.

Az alábbi feltételek együttes fennállása esetén az illetekés megyei közigazgatási hivatal vezetője szerzési támogatásra való jogosultságot állapíthat meg annak a súlyos mozgáskorlátozott személynek is,

aki a szakértői bizottság véleménye szerint gépjármű vezetésére alkalmatlan,

akinek a gépjármű használata munkaviszonya vagy tanulói jogviszonya fenntartása miatt indokolt,

akinek szállítását érvényes vezetői engedéllyel rendelkező, vele legalább egy éve közös háztartásban élő nagykorú gyermeke, testvére írásbeli nyilatkozatban vállalja.

Szerzési, illetve átalakítási támogatás ugyanazon személyre tekintettel hét évenként egy ízben adható.

A szerzési támogatással megvásárolt, vagy külföldről behozott gépkocsit a vásárlás, illetve a vámkezelés időpontjától számított 3 éven belül csak az illetékes megyei közigazgatási hivatal előzetes hozzájárulásával lehet elidegeníteni, az elidegenítési tilalmat a járműnyilvántartásba az állam javára bejegyzik.

A jogosult a szerzési támogatással történő vásárláskor a kereskedelmi értékesítésről szóló számlát, vagy az adásvételi szerződést, illetve külföldről behozott gépkocsi esetén a vámokmányt a vásárlás, illetve a behozatal időpontjától számított 5 napon belül köteles bemutatni az utalványt kiállító hivatalnak, amely a bemutatott számlán, szerződésen, illetőleg a vámokmányon záradékban igazolja a bemutatás tényét.

A szerzési támogatásban részesült személy a jármű forgalomba helyezésére vagy átírására irányuló eljárás során köteles nyilatkozni arról, hogy a járművet a szerzési támogatás felhasználásával vásárolta. Kérnie kell a törzskönyv kiállításának felfüggesztését a hivatal határozatának megérkezéséig. Ha a fenti bejelentési kötelezettségnek nem tesz eleget, vagy ha a gépkocsi átírását elmulasztja, a szerzési támogatást vissza kell fizetnie.

A közlekedőképesség minősítését a háziorvos, illetve beutalása alapján a szakorvos végzi.

2009. jan. 2. 14:51
Tud valaki erről felvilágosítást adni?
2009. jan. 2. 14:50
Gépkocsiszerzési támogatás

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook