Erdélyi Hoxázók vannak? (beszélgetés)
Kedves Dodi!
Én is Nyírő József könyveivel és a székely népmesékkel nőttem fel. Gyergyószentmiklósi édesanyám még a történelmi Magyarországon született, gyermekkorát is Székelyföldön öltötte el. Wass Albert könyvei sem ismeretlenek. Én kétszer is jártam Székelyvarás mezőin, erdeiben Ez Úz Bence földje. Valós személy volt, a sórja is meglátogatható a székelyvarsági temetőben.
Ma Wass Albert is megbecsült író. A marosvécsi kastély parkjában a koszorúk tömege emlékeztet mindenki az erdélyi múltra. Persze Kós Károlyra is a Házsongárdi temetőben, Kolozsvárott...
Nos nekünk az emlékek maradtak, a mai fiataloknak a kirándulás, szemlélődés - de az utóbbi már nem biztos, hogy maradandó....
Igaz. O-Hazankban a delafoldon nottem fol, de mar alltalanos iskolas koromban olvastam Nyiro Jozseftol az Uz Bence cimu konyvet, es belem ivodott az erdelyi emberek, bolcsessege szeretete es tisztelete.
Talan igy volt jobb, hogy a szukseget nem ismertem meg ot, hanem csak a szepsege, a bolcsessege erte el egyszeru, kialakulofelben levo gyermek erintetlen lelkemet es mindig csak egy "rozsaszinu szemuvegemen" tudok ra gondolni, a konyvbol valo Uz Bence es az "Urfi" kozotti diskurzusokrol valo idezgetesek Edesanyammal idezi fel elmult fiatal koromat...
Azota tobbszor volt szerencsem latogatoba ott lennem, de Vass Albert "Adjatok vissza a hegyeimet", sok borus napot hagyott bennem a konyvekben szereplo igazsag, a becsulet es a valosag kozotti konfiktusa.
Keresem Nyiro Jozsef Uz Bence konyveben szereplo karakterek kepviseloit, amelyeket egyre nehezebben lehetne mar megtalalni...
--- de addig igen, elnek, ameddig bennunk is elnek...
Jünnek a hideg napok is...
Bizony nehéz és igen hideg telünk lehet.
Most itt nagyon esik, így a hétvégén elmarad a kirándulás... Hogy mit csinálok öt gyerekkel az még rejtély...
Szép napot mindenkinek...
Sziasztok.
A héten ma az első nap, hogy nem esik. Tiszta, napsütéses idő van, reggel1, most 10 fokot mutat a hőmérő.
Zajlik az élet nálunk is, mindig van valami...
Gyerekek jönnek, gyerekek mennek. Ugyanúgy a mesteremberek, de most már nyakunkon a tél, nem akarok több tatarozást-átalakítást. Nem is bírnánk már semmilyen szempontból.
Egy lakodalom már a hátunk mögött (október 8), egy meg előttünk (november 26). Azt a jövő évről hozták előre nagy hirtelen és még násznagynak is felkértek a fiús részről....
Gyorsan kb ennyi. Puszi mindenkinek! ♥
Jó reggelt Mindenki!!
Szemetel az eső :( - jaj de nem szeretem ezeket a hideg nyirkos reggeleket. Az este diót válogattam, a férjem meg törte pucolta mire hazaérkeztem. Van egy hatalmas nagy diófánk az udvaron, és nem használunk túl sokat, így a felesleget régebben eladtuk, utána nem foglalkoztunk vele. A tavaly vagy 10-12 kg-ot a lányom eladott. Feltett egy hirdetést a lakópark oldalára és pillanat alatt elvitték. Most szó sem volt róla, hogy lesz és már ráírtak az érdeklődők, hogy idén is kellene, így pucoljuk ezerrel :) Nem unatkozunk :D
Szép napot nektek !
Sziasztok! MA itt is szinte egész nap esett, nekem most csak 1 unoka volt a középső, este elmentek haza. az anyja szokás szerint ügyeletes :( holnap dolgozik. Gyereknek reggel bölcsi, az apjának is vége az őszi szünetnek, így megy dolgozni.
Szép estét, jó éjszakát.
szervusztok
Mi csak holnap megyünk a temetöbe.
Sziasztok! Ritkán jövök, mert unokázok. A Lányomék vannak itt, a fiamék ma hazamentek, szóval van elfoglaltság. De én örülök neki, ha fárasztó is :)
Mindenkinek jó éjszakát. Az idő itt is csodaszép volt ma is !
Szép napot mindenkinek !
Itt most csodálatosan szép idő van. Süt a nap, peregnek a levelek. Igazi ősz - végre egyszer ezt is megélhetem... ebben az évben
Mindenkinek kellemes napot és pihenést !
Jó reggelt !
Ma nagy napra készülök: fogorvos.... Szóval rémálom, a pénzről már nem is beszélve...
Szép napot mindenkinek...
Hat igen a gyakorlati tapasztalaton felul kerekedett az "elmelet".
A biztosito tarsasagok lobbiistaik meg elertek, hogy legyen kotelezo biztositas.Ami papiron jol hangzik, csak a baj ott lapul, "minden szentnem magafele hajlik a konyoke"
A biztosito tarsasagok szeretik es megkovetelik a minden honapi pontos fizetest, de amikor fordul a kocka, akkor amikor a biztositottnak van rajuk szuksege, akkor ez meg az a kifogas, mert "egy fekete hollo atrepult a haz folott eppen akkor"
ezert nem ervenyes az a biztosito paragrafus a szerzodesben, tehat megtagadjak a kartalanitast...
Gyalazatos tarsasag, azok is...
Jó reggelt! A zsinege visszatérve, gyerekkoromban volt egy szomszédunk a Tölcsér bácsi, aki kötélfonó mester volt. Emlékszem egész a '80-as évek végéig működött a bácsi. Utána lekerült a tábla a háza faláról. A biztosítókról jobb nem beszélni, saját tapasztalat. A tavaly tavaszi garázs -lakástűz esetén, hiába elektromos zárlat okozta a tüzet, alig fizetett valamit, még negyedét sem kaptuk meg a helyreállítási költségnek.
Ismét jó időnek néz ki, igaz a tegnap nagyon fújt a szél, de nem volt hideg egész nap.
Szép napot mindenkinek !!
Tudod, mindg szerettem az allatokat, es gimskoromban a ritkan kapott uzsonna penzembol (ket forint volt) ossze gyujtottem annyit , hogy postagalamb fiokakat tudtam venni, es a padlason szuleim megengedtek, hogy egy kis reszet elkerithessem tanyerrica szaraval amit meg is csinaltam. Szereztem egy uveg cserepet, es az azalatt tartottam az en posta galambjaimat..
A vegen volt tiz par beloluk.
Minden part ismertem es meg a hangjukat is tudtam utannozni, es a tetore szallt galambot a parja turbekolasaval betudtam csalni! :DDD
Jó reggelt !
Én nem emlékszem rá egyáltalán, de nem sokat jártam a padláson, gyerek koromtól mindig féltem a magasságtól. Jelenlegi házunkban 25 éve élünk, de még csak 2X voltam a padláson.
Mindenkinek szép napot, Varbóc szép időt a munkálatokhoz.
Nem tudom, emlekszetek e meg ra, de regen ugy csinaltak a cserepeket, hogy az akasztojanal atvolt furva es azon drottal oda lehetett a cserepeket kotni a csereptarto lechez.
Az edesapam epittetett hazan ugy volt felteve, a cserep, hogy minden masodik cserep oda volt kotve a lechez drottal, es a cserep szelen ketsoros nuttal volt osszecsusztatva.
Meg akkor sem tort el, ha Jozsi bacsi rault, pedig nem kis darab ember volt!
Jó reggelt !
Tegnap visszautaztam a vikend házunkhoz, mivel a szomszéd szerint igen nagy szél volt és a cserepek is meglazultak. Ez nem jó előjel a télre.
Jó munkát szép napoz mindenkinek !
Sziasztok!
Esőmentes, de felhős napunk volt ma, lassan sötétedik és még ezután indulok hazafele a munkából.
Nálunk a diófa levele majdnem teljesen lehullt, a csatornát ismét ki kell takarítani. A kertben bizony még nagyon sok a munka. Holnap még dolgozk, de szerdától szabin vagyok.
Mindenkinek szép estét !
Mi újság veletek???????
Jó hajnalt, szép napot !
Csodálatosan szép most minden, de a levelek még nem peregnek. szerencsére a fagy még nem köszöntött be. Tegnap elvégeztem a legszükségesebbet a téliesítésre. A levelek még várhatnak, majd ha lesz még jó idő !
Puszi mindenkinek !