Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Erdélyi Hoxázók vannak? fórum

Erdélyi Hoxázók vannak? (beszélgetés)


219. c33bd8536b (válaszként erre: 217. - Genia)
2010. jan. 19. 18:32

Tudom, hogy így van. Vannak ételek, amelyek akkor jók, ha sok készül belőlük.


De én például halászlét, vagy hallevest sem főzök, mert az az igazi, amit a Duna-Deltában főz a lipován Duna-vízből.:)))

218. c33bd8536b (válaszként erre: 216. - 98a882c496)
2010. jan. 19. 18:23
Már nem is!:) Egy ideje nem titulálom csorbának a leveseimet...úgy hívom őket "mindentbeleleves".:)))
217. genia (válaszként erre: 215. - C33bd8536b)
2010. jan. 19. 17:57

Todod miert az anyukam szakacs volt!

Sokat foznek eggyszere !!!!!!!! ez sokat szamit az izeknel!

216. 98a882c496 (válaszként erre: 215. - C33bd8536b)
2010. jan. 19. 17:10
^^ mit is mondjak, a pasik ilyenek :)) elhiszem, hogy olyan a tied is, de neki mégis kellene valami bele. Ez ilyen, ne foglalkozz vele, majd eszik étteremben néha csorbát.
215. c33bd8536b (válaszként erre: 212. - 98a882c496)
2010. jan. 19. 15:01

Én is szoktam húsgombóccal... Csak az van tudod, hogy ha valahol étteremben eszünk, a férjem mindig marhahús csorbát kér (ciorba de vacuta), és az utolsó cseppig kikanalazza.

Namostmár, én is megkostóltam nemegyszer, áttanulmányoztam, mi van benne, és esküszöm, ugyanaz az íze annak is, amit én főzök. Szerinte viszont nem olyan.:(

Ááá, már nem mérgelődöm...

214. c33bd8536b (válaszként erre: 211. - Margareta51)
2010. jan. 19. 14:55
Bocs, nem vettem észre a kérdést. Valahol lennebb írtam, hogy az, amit én székelycsorbaként vendéglőben többször ettem, tárkonyos volt, tárkonyecettel savanyítva, és sok tejföl volt benne.
2010. jan. 19. 08:51
csak egy hír: a doki felfüggesztette a diétámat, mert állítólag emiatt betegedtem meg. Legyengültem meg minden :(( úgyhogy aki most fogyizik az vigyázzon a vitaminokra!
212. 98a882c496 (válaszként erre: 210. - C33bd8536b)
2010. jan. 19. 08:49

Igen, ez igaz, hogy az eredeti az román :) meg az is, hogy sose lesz olyan a mi csorbÒnk...meg mindenki csorbája más :))

húsgombócokkal is nagyon finom...imádom :D

211. margareta51 (válaszként erre: 210. - C33bd8536b)
2010. jan. 18. 19:25
Legyszives ird le a szekely csorba receptet,anyukam szekely volt/szekelypalfalvi/de sose hallotam tole.En levest csinalok a csorba eloiras szerint de a savanyitast mindegyikre ra bizom tegyek a tanyerukba.
210. c33bd8536b (válaszként erre: 206. - 98a882c496)
2010. jan. 18. 14:32

Nem is állítottam ilyent. A csorba viszont hagyományos román étel, és a különböző tájegységek kissé alakítottak rajta. Ezért mondom, hogy székelyesen én is tudok főzni csorbát, csak az eredeti nem sikerül.

Az is igaz, hogy a sok próbálkozásból elég sok jó leves született.:)

209. varbóc
2010. jan. 18. 03:54
köszönöm a receptet
2010. jan. 17. 22:43

Sziasztok!


A leanyaim ebedre voltak hivatalosak utana romiztek az unokak lefoglaltak a szamitogepet igy a tv-t neztem.Holnap reggel megyek Nagybanyara a megyei korhazban a vereredmenyem utan es az endokrinologushoz csak este fogom jelenkezni.


Bukarestben,Moldovaban es a regatban csak csorbat csinalnak nem ismerik a levest.A korpaciberet amit hasznalnak a savanyitasra arra fele literes uvegben aruljak az uzletekben.A szomszedom Bakomegyebol szarmazik o a nyaron csinalt zoldseges csorbat es rendes kek szilvat is rakot hozza azt mondta az is savanyitja a levest.Ok nagyon sok hagymat,kaprot,petrezselymet hasznalnak,mifelenk a lestyant es petrezselymet ,a tarkonyt kimondottan baranyhusokhoz es egyes levesekhez hasznaljuk a kulonos izze miatt.

2010. jan. 17. 20:36
en epma foztem csorbat
206. 98a882c496 (válaszként erre: 196. - C33bd8536b)
2010. jan. 17. 18:07
a bukaresti csorba sose lesz székelyes...nem is volt az!
205. 8696017fc8 (válaszként erre: 204. - Genia)
2010. jan. 17. 14:47
igen az.orulok hogy vegre tisztaztuk
204. genia (válaszként erre: 203. - 8696017fc8)
2010. jan. 17. 12:42
Igen biztos tarkony,csak a neve romanul tarhon nem?
203. 8696017fc8 (válaszként erre: 202. - Genia)
2010. jan. 17. 12:40
lehet ,de en ezzen a neven ismerem.ecetben szoktam tartositani.egy szekely fuszer ezt tudom rolla
202. genia (válaszként erre: 201. - 8696017fc8)
2010. jan. 17. 12:35
Tarkonyt?
2010. jan. 17. 12:29
en igen mikkor eszembe jut,meg a tarhont.
200. genia
2010. jan. 17. 12:24
Hol hagytatok a lestyant a legfontosabb szerintem...nem hasznaljatok??
199. 8696017fc8 (válaszként erre: 193. - Margareta51)
2010. jan. 17. 12:18
az enyem sem van elragadtatva a magival meg altallaban a bolti fuszerekkel.mi a fuchsot hasznaljuk allittolag az termeszetes fuszer,de bors ebben a markaban nem hinnem ,hogy legyen
198. 8696017fc8 (válaszként erre: 193. - Margareta51)
2010. jan. 17. 12:16
nekkem kulonosebb bajom nincs a juh hussal ,de ciorbaba nem szerettem
197. 8696017fc8 (válaszként erre: 196. - C33bd8536b)
2010. jan. 17. 12:15
ja vallami olyat itt is csinalnak.en megakartam tanulni ,hogy nekkem is legyen ,de aparom azt mondta,hogy csak ha kell nekkem,mert o ugy nem szereti
196. c33bd8536b (válaszként erre: 191. - 8696017fc8)
2010. jan. 17. 10:55
Én húsz éve próbálok a férjemnek igazi csorbát főzni, de soha nincs igazán megelégedve. Hét évig élt Bukarestben, és azóta is visszasírja az ottani csorbát. Persze, megeszi azt is, amit én főzök, udvariasan megdícséri, de azt mondja, hogy az nem csorba. Mert az igazit korpaciberével savanyítják. Sőt, szerinte egyenesen abban főzik.
195. c33bd8536b (válaszként erre: 187. - Varbóc)
2010. jan. 17. 10:45
Amit székelycsorbának neveznek, abba tárkonyt tesznek, tárkonyecettel savanyítják, és tejfölözik. Legalábbis a vendéglőben ez volt a "székelycsorba".
194. 98a882c496 (válaszként erre: 193. - Margareta51)
2010. jan. 17. 10:10

:) fincsi lesz ^^

Én meg a Bors Magicot ki nem hagynám belõle. A csombort meg elfelejtettem írni, de az is fontos. Mi csak marhából szoktuk, így szeretem, na meg husi nélkül is.


A bableves még nagy kedvence, füstölt oldalassal vagy csülökkel...nyam nyam :D ezt a 2fajta levest eszem meg csak, a többit nem nagyon...

193. margareta51 (válaszként erre: 190. - 98a882c496)
2010. jan. 17. 09:34
A bors magicot a ferjem nem engedi hasznalni neki ugy tunik mintha romlot lenne a leves igy a savanyitashoz citromsot,savanyokaposztalevet uborkalevet vagy ecetet hasznalok,a csorbanal a fuszerezes adja meg a jo izet/lestyan,kapor,csombor stb./A juh hussal meg van gyulve a bajom en erzek egy izet neki leszoktam forrazni ketszer haromszor cserelem a vizet de akkor is erzem,nekunk van juhaink es hamarosan lesznek a kisbaranyok akkor fogunk enni sultet,toltve,csorbat.
2010. jan. 17. 09:00
de szoktam tellen nagyon ritkan csak zoldseggel is fozzni,csak akkor altallabban pergelem a hagymat
2010. jan. 17. 08:59
csontos marha vagy juh hus vagy majorsag hus,mikkor majdnem megfot belle teszuk a zoldsegeket,en a hagymat is fozzom,ha hus vannem pergelem.mikkor minden megfot belle teszem a tesztat es mikkor letelt a teszta fozesenek ideje paradicsom pasztat teszek belle(tennek levet is de itt nem er be a paradicsom csak nagyon ritkan igy veszekes itt ezt lehet kapni)es a vegen savanyo tejjel vagy savovval savanyitok.az aranyokat sajnos nem tudom soha nem mertem soha
190. 98a882c496 (válaszként erre: 187. - Varbóc)
2010. jan. 17. 07:57

- Borjú vagy sertés csontos hús (marha jobb, mi azt szoktuk...de van olyan is, hogy a husit kihagyjuk ^^)

- Minél több féle zöldség (Sárgarépa,hagyma ,káposzta ,zöldbab,paprika,paradicsom ,zeller,petrezselyem gyökér)--> mi káposztát soha nem rakunk, a rendes igazi székeylcsorbában viszont raknak egyesek. Viszont mi krumlival gazdagítjuk.

- Friss lestyán, fokhagyma, só, bors

- Bors Magic (na de ez se az eredeti székely összetevõ :P eredetileg 1/2 liter tejsavót raknak bele)

Mi mindig Bors magicot rakunk, meg egy kis tejfölet, imádom az anyu csorbáját, nagyon finom :D


A húst darabokra vágjuk,sós ,borsos vizben elkezdjük főzni.

Ezalatt valamennyi zöldség félét apró kb 1 cm-es kockákra vágunk(beleértve a lestyán szárát,és ha van friss fokhagyma szárát is).

Amikor a hús már majd készre főtt,hozzádobjuk az összes zöldségfélét,a főzés végén a levest tejsavóval vagy (bors magical) savanyitjuk,s rádobunk friss lestyán leveleket.


:D

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook