Erdélyi Hoxázók vannak? (beszélgetés)
Tudom, hogy így van. Vannak ételek, amelyek akkor jók, ha sok készül belőlük.
De én például halászlét, vagy hallevest sem főzök, mert az az igazi, amit a Duna-Deltában főz a lipován Duna-vízből.:)))
Todod miert az anyukam szakacs volt!
Sokat foznek eggyszere !!!!!!!! ez sokat szamit az izeknel!
Én is szoktam húsgombóccal... Csak az van tudod, hogy ha valahol étteremben eszünk, a férjem mindig marhahús csorbát kér (ciorba de vacuta), és az utolsó cseppig kikanalazza.
Namostmár, én is megkostóltam nemegyszer, áttanulmányoztam, mi van benne, és esküszöm, ugyanaz az íze annak is, amit én főzök. Szerinte viszont nem olyan.:(
Ááá, már nem mérgelődöm...
Igen, ez igaz, hogy az eredeti az román :) meg az is, hogy sose lesz olyan a mi csorbÒnk...meg mindenki csorbája más :))
húsgombócokkal is nagyon finom...imádom :D
Nem is állítottam ilyent. A csorba viszont hagyományos román étel, és a különböző tájegységek kissé alakítottak rajta. Ezért mondom, hogy székelyesen én is tudok főzni csorbát, csak az eredeti nem sikerül.
Az is igaz, hogy a sok próbálkozásból elég sok jó leves született.:)
Sziasztok!
A leanyaim ebedre voltak hivatalosak utana romiztek az unokak lefoglaltak a szamitogepet igy a tv-t neztem.Holnap reggel megyek Nagybanyara a megyei korhazban a vereredmenyem utan es az endokrinologushoz csak este fogom jelenkezni.
Bukarestben,Moldovaban es a regatban csak csorbat csinalnak nem ismerik a levest.A korpaciberet amit hasznalnak a savanyitasra arra fele literes uvegben aruljak az uzletekben.A szomszedom Bakomegyebol szarmazik o a nyaron csinalt zoldseges csorbat es rendes kek szilvat is rakot hozza azt mondta az is savanyitja a levest.Ok nagyon sok hagymat,kaprot,petrezselymet hasznalnak,mifelenk a lestyant es petrezselymet ,a tarkonyt kimondottan baranyhusokhoz es egyes levesekhez hasznaljuk a kulonos izze miatt.
:) fincsi lesz ^^
Én meg a Bors Magicot ki nem hagynám belõle. A csombort meg elfelejtettem írni, de az is fontos. Mi csak marhából szoktuk, így szeretem, na meg husi nélkül is.
A bableves még nagy kedvence, füstölt oldalassal vagy csülökkel...nyam nyam :D ezt a 2fajta levest eszem meg csak, a többit nem nagyon...
- Borjú vagy sertés csontos hús (marha jobb, mi azt szoktuk...de van olyan is, hogy a husit kihagyjuk ^^)
- Minél több féle zöldség (Sárgarépa,hagyma ,káposzta ,zöldbab,paprika,paradicsom ,zeller,petrezselyem gyökér)--> mi káposztát soha nem rakunk, a rendes igazi székeylcsorbában viszont raknak egyesek. Viszont mi krumlival gazdagítjuk.
- Friss lestyán, fokhagyma, só, bors
- Bors Magic (na de ez se az eredeti székely összetevõ :P eredetileg 1/2 liter tejsavót raknak bele)
Mi mindig Bors magicot rakunk, meg egy kis tejfölet, imádom az anyu csorbáját, nagyon finom :D
A húst darabokra vágjuk,sós ,borsos vizben elkezdjük főzni.
Ezalatt valamennyi zöldség félét apró kb 1 cm-es kockákra vágunk(beleértve a lestyán szárát,és ha van friss fokhagyma szárát is).
Amikor a hús már majd készre főtt,hozzádobjuk az összes zöldségfélét,a főzés végén a levest tejsavóval vagy (bors magical) savanyitjuk,s rádobunk friss lestyán leveleket.
:D