Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Egy évesen bölcsibe fórum

Egy évesen bölcsibe (beszélgetés)

1 2 3
2011. okt. 10. 05:53

Örülök, hogy más is így látja. A védőnőm majdnem meglincselt mikor mondtam neki, hogy mi a helyzet. Azt mondta, hogy elítéli az ilyen anyákat. Nagyon rosszul esett. Mondtam neki, lottózom én szorgalmasan de amíg nem nyerek addig bizony ez a helyzet.

Arra van ötletetek, hogy hogyan tarthatnám meg az állásom a távolból? Gyerekbarát állás ezért nem hagynám veszni.

35. scorpiolady (válaszként erre: 34. - Pritta)
2011. okt. 9. 12:55
Abban én is nagyon egyetértek, hogy a gyerekeknek kell a közösség és imádják hogy a többi manóval játszhatnak és együtt sokkal előbb is tanulnak meg dolgokat.
34. pritta (válaszként erre: 33. - 4c1a787e8f)
2011. okt. 9. 12:23
egyetértek nagyon veled. itthon voltam eddig a fiammal és tanulok végre, de ha nemsokára jön a kistesó akkor megitn csak maradok imaron kettövel. nagyon szeretnék végre dolgozni és nagyon nehéz munkát kapni nemhogy majd 2 gyerekkel. ha meg nincs munka nincs pénz és élet a gyerekeknek se. biztos nem gondolodnék h munka e vagy otthonülés. a gzerek imádja a közösséget minek otthontartani erőszakkal?
33. 4c1a787e8f (válaszként erre: 32. - 14791fec1e)
2011. okt. 9. 10:20

Én azt mondanám, ne hagyd. Önbizalmat ad, ha egy kicsit tudsz dolgozni a második baba előtt. Én most a harmadikkal itthon vagyok, de ez a hét év nagyon leépítette az önbecsülésemet. Az első kettővel ugyebár bölcsiztünk, elvégeztem akkor az egyetemet. Dolgozgattam is ezt-azt, mostanra mégis annyit "aláztak" a gyerekes lét miatt, hogy a diplomák, nyelvvizsgák ellenére már egy takarítói állásra se merek jelentkezni.

Nagyon sokat adnék azért, ha lenne hova visszamennem. A két gyerek után én is dolgozni akartam, csak nem sikerült. Akkor jött a harmadik baba. Ami azt illeti, nagy lejtő ez a gondolkozás. Egy kis időnyerés, de a kiadási oldalt nagyon megnyomja, viszont a bevételi oldalt a több gyerek szinte lehetetlenné teszi...

Én a helyedben összeszorítanám a fogam kb. 2 évre, utána nyugodtan mennék szülni a többit...

Persze tanácsot könnyű adni, tudom, de igazából azt érezni ki a szavaidból, hogy keresed a lehetőséget arra, hogy ne kelljen megválnod a babótól. Ez persze normális, csak hát ugye ott a többi szempont...

2011. okt. 8. 14:42
Igen, talán jobb ha ezeket a betegségeket "gyorsan letudjuk". Lehet,l hogy magam miatt jobban aggódom a bölcsivel kapcsolatban mint miatta. Elvégre minden gyerek szeret más gyerekekkel együtt lenni. Csak én fogok beledögleni, hogy nincs velem egész nap. Időközben megtudtam, hogy az utódom, akit a helyemre vettek fel határozott idejű szerződéssel elég keményen nyomul a helyemre hosszútávon. Vagyis fúr. Szóval lehet, hogy az egész bölcsibe adás felesleges ügy lesz mert nem lesz állásom és akkor itthonmaradok. Esetleg szülök még egy gyereket.
31. scorpiolady (válaszként erre: 29. - Pritta)
2011. okt. 8. 12:46
Nem is erre gondoltam, csak egy példát írtam hogy az ismerősöm hogyan járt, és nem mindenkinek van pénze bébiszitterre sajnos....... és nem mindenkinek tudnak a mamák papák segíteni.....
2011. okt. 7. 16:50

Én akartam írni a betegségekről, de nem ezzel akartam kezdeni. Ezen helyzetek megoldása akár időszakos bébiszitterrel is szükséges... Ennek időszaka kb. 1-1,5 év, és nagyon függ a lelki állapottól. Meg sajnos manapság a vitaminoktól, védőoltásoktól. Viszont az is igaz, hogy majdnem ugyanúgy végigmegy ezeken az is, aki 3-4 évesen kerül közösségbe. Meg az se mindegy, hogy hányadik gyerek. A kisebbeket már a nagyok "védőoltják" a hazahordott bacikkal... A nagylányom sokat volt beteg, ő a középfülgyulladásra volt nagyon hajlamos. A koraszülött kisfiam élete első fél évében sok antibiotikumot megevett, aztán egy évig volt néha beteg, utána viszont meg szinte egyáltalán nem. Akkor volt egy kis visszaesés, amikor oviba került, de csak 1-2 eset, míg megszokta az új "baciközösséget".

Szóval nagymamák, nagynénik, szomszédok, bébiszitterek, vitaminok, a jó bölcsi megtalálása, és kiegyensúlyozott szülők... Csak ennyi minden kell ehhez...

29. pritta (válaszként erre: 27. - Scorpiolady)
2011. okt. 7. 14:41
nalunk mondjuk mar 1-1,5 honapja esös hideg az idö. szoval mas a helyet, öt nem viselte meg. volt h eleinte kicsit taknyos volt, de ki nem? azert meg nem marad otthon az ember
28. pritta (válaszként erre: 27. - Scorpiolady)
2011. okt. 7. 14:39

de azert nem mondhat le örökre a munkarol mert lehet h beteg lesz...

h amost nem megy el deolgoznai hanem 2 ev mulva nem lesz ugyanaz?

27. scorpiolady (válaszként erre: 26. - Pritta)
2011. okt. 7. 14:05

Igen, csak a munkáltatónak az lehet hogy fontos lenne hogy visszamenjen, de azzal esetleg nem számol hogy a gyerek beteges is lehet(előre nem lehet ugyebár tudni melyik gyerek milyen, az én nagyfiam, amíg oviba nem került hírből sem ismerte a betegségeket, ahogy bekerült kéthetente itthon volt mert lebetegedett)és lehet az nem fog neki tetszeni, ha a munkavállaló újból és újból beteget jelent......

Három hét meg nem a világ, eddig gyönyörű idő volt, majd ha bejön, a taknyos, hideg, ködös idő akkor majd lehet hogy ő is lesz beteg, bár azt kívánom maradjon ki a betegségekből és élvezze a boldog bölcsisnapokat(az én kisebbik fiam is bölcsis lesz jövőre ha a munkáltatómmal meg tudok egyezni).

26. pritta (válaszként erre: 25. - Pritta)
2011. okt. 7. 13:30
nisfiam pl. 3 hete bölcsis es mondtak h majd sokat lesz beteg... hat ö nem volt beteg ellenben en meg epp ezt a 3 hetet betegeskedem vegig... :(
25. pritta (válaszként erre: 23. - Scorpiolady)
2011. okt. 7. 13:28
persze lehet beteg de ez nem bölcsi miatt, mert ha var ovoda kezedesekor is ugyanugy lehet beteg vagy kisiskolaskent. kinek milyen a szervezete. mennyire van ellatva vitaminokkal stb.
2011. okt. 7. 12:28
Ja még annyit hogy ezt feltétlenül tisztázd a munkáltatóddal, hogy ő erre hogyan reagál.
2011. okt. 7. 12:27
az nagyon jó hogy ilyen állásajánlatot kaptál, csak van egy ismim, ő is visszament dolgozni mikor egyéves lett a lányzó őt is hívták hogy menjen, csakhogy lányzó sokat lett beteg(érdekes hogy erről senki nem írt) és megkapta az ultimátumot, vagy nem megy már abban az évben táppénzre babóval vagy pápá és kénytelen volt újra gyedre menni......
2011. okt. 6. 11:57
Úgy volt, hogy ma elmegyek bölcsinézőbe de sajnos lebetegedett a jányka. Majd a jövő héten.
2011. okt. 4. 12:42

Az anyagi kérdésről meg annyit, hogy ez egy örök dilemma, meg mérlegjáték, hogy ugyebár minél több az anyagi lehetőség, általában annál kevesebb a gyerekre az idő. Ha viszont az ember hagyja elmenni a lovat, elveszíti az állását, kiesik a munkaerőpiacról, akkor meg egy pár év múlva olyan keserves lesz a visszakapaszkodás, hogy az meg még több időt vesz el majd a gyerektől... És a gyereknek 5-6 évsen ugyanúgy szüksége lesz az anyja idejére...

Szóval a mértéket kell megtalálni, meg azt összeegyeztetni az egyéni habitussal, meg a lehetőségekkel...

20. 4c1a787e8f (válaszként erre: 19. - 14791fec1e)
2011. okt. 4. 12:39

Az államiban csöngess be a bölcsiajtón, és majd megmondják, mi a menete a beíratkozásnak. Ez önkormányzatonként változik, tehát Budapesten kerületenként is. Ahol régen laktunk úgy volt, hogy egész évben folyamatos beíratkozás volt, és amikor volt üresedés, kezdhettek a gyerekek... Itt meg úgy van, hogy csak májusban van beíratkozás, mint az ovikban. Nyilván az előbbi jobb, rugalmasabb rendszer, de hát van ami van...

Eleve nyitott lélekkel kell a dolgokhoz hozzáállni, és úgy kell odamenni, hogy bízunk azokban, akiktől "segítséget kérünk". Nekem ez talán azért ment könnyebben, mert eleve elég fiatal voltam, és tényleg szükségem volt segítségre. Érezték, hogy én nem fogok kioktatni senkit, hogy mit csináljon az egyszem gyerekemmel, és cserébe soha nem is kellett szólnom semmiért. Talán egyszer kértem, hogy fokozottan figyeljenek a pelenkázásra, mert elég piros volt a csajom feneke, mert fogzott, és akkor eleve savasabb, meg hígabb a kaki...

Persze lehetnek kirívóan negatív esetek, amiket nem lehet szó nélkül hagyni, de én ilyeneket nem tapasztaltam. Később oviban már igen, de az másik történet...

Mindenesetre kezdj el nézelődni, meg tájékozdni.

2011. okt. 3. 21:37

Igen, tudom, hogy ezt is választhatnám, de egy fizetés sajnos nem elég. Felmondani semmiképp sem szeretnék. Tíz év után rendes végkielégítést kapnék. Normális helyzetben nem vagyok ám ennyire anyagias de szeretnék ennek a kiskölöknek mindent megadni.

Szóval egy év a várólista? Akkor lehet, hogy már el is késtem. Mi a menete a beiratásnak? Bármikor oda lehet menni körbenézni?

18. 4c1a787e8f (válaszként erre: 11. - 14791fec1e)
2011. okt. 3. 17:53

Akkoriban állt föl. Ilyen korban külön kiságya van. Onnan elvileg nem lehet kivenni, márminthogy kitenni a többiekhez. Ezt délutánonként, amikor már kevesebben vannak, vagy kevesebb a dolog, kicsit áthágták, és mászkált kint a többiek között. Ő ezt nagyon élvezte, a többiek meg mind négykézláb közlekedtek a három évesek szüleinek nagy örömére... Nagy show volt ott az a tökmagnyi baba, jól el is kényeztették nekem...

A magánintézményekről az a véleményem, hogy egy egészséges gyereknek, ha van helye az államiban, akkor ott a legjobb. Persze, ha nem híresen rossz az az intézmény, nyilván minden a helyi adottságoktól függ. Az árak meg 35-120 ezerig/hó terjednek, persze drágábbat, ha nagyon akarsz, tudsz találni... Szempont talán az lehet, hogy a dolgozók dolgoztak-e előtte állami intézményben. Szerintem az a tapasztalat nagyon kell... Meg persze a személyes szimpátia...

Szerintem mindenképpen menj el a helyi bölcsibe, és iratkozzatok be, mert még így is meglehet, hogy fel se vennék. Erről tudnod kell előre. Sok helyen 1 éves várólisták vannak.

Az egészben az a legfontosabb, hogy Te döntsd el, mit fogsz csinálni. A gyerek azt érzi meg, hogy Te biztos vagy-e a dolgodban. Ha igen, fel se fog merülni, hogy másként is lehetne, mint ahogy van.. Nyilván felnőtt emberként úgy döntesz, ahogy szerinted nektek a legjobb, hosszútávon is. Még három évesen is kicsi lesz a babád, és nem mindegy az se, hogy ovisan hányra érsz oda érte, és hogy nyugodt vagy-e az anyagiakat illetően, vagy napról napra kell-e élni. Ugyanúgy lehet kiegyensúlyozott, szép kapcsolatotok bölcsi mellett is, én általában erre láttam példákat. Mentünk a gyerekekért, utána sokszor még együtt másokkal a játszóra. Utána este ugyanúgy együtt voltunk, mint bárki. Ilyenkor inkább az embernek magára marad kevesebb ideje.

De mindig van másik út is, tehát Te is mondhatod azt, hogy Neked az a fontosabb, hogy otthon legyél vele, és felmondasz a munkahelyeden. Ez is egy választás, ez is alternatíva...

17. pritta (válaszként erre: 15. - Titati)
2011. okt. 3. 17:16

mi pl. kaptunk egy teljes listat az etelhordo tteremtol h egesz evben melyi nap mi lesz az ebed.

fontos h mit esznek a gyerekek

16. pritta (válaszként erre: 13. - 14791fec1e)
2011. okt. 3. 17:15
biztos van nalatok is latogatasi lehetöseg vagy hasonlo. bemesz örulnezel latod h hogy zajli az elet stb. akkor tudsz keredezgetni is
15. titati (válaszként erre: 13. - 14791fec1e)
2011. okt. 3. 16:37

az összetételre nem nagyon tudsz rákérdezni....illetve nem hinném, hogy valós képet kapnál a válasszal.

Ami még fontos szempont lehet, hogy minél kisebb létszámú legyen a csoport.

Illetve később pl segítik-e a szobatisztaságot azzal, hogy ha már otthon vannak sikeretek, akkor a bölcsibe se adjanak rá pelenkát.

Milyen ételeket kapnak, megfelelő-e a napi zöldség-gyümölcs menyiség.

14. pritta (válaszként erre: 11. - 14791fec1e)
2011. okt. 3. 16:28
a mi bölcsinkben van egy lassan 15 hos kisfiu aki meg nem jar... de ssegitenek neki folyton a gonodzok
2011. okt. 3. 16:13
És a szempontok? Azt se tudom miket kérdezzek. A gyerekseregre is rá lehet kérdezni? Mármint, hogy milyenek a gyerkőcök.
12. titati (válaszként erre: 11. - 14791fec1e)
2011. okt. 3. 15:29
Havi 60-70 között már szupereket lehet találni.
2011. okt. 3. 15:09

H atehetném én se adnám be szegényt. Legszívesebben még vagy tíz évig itthon maradnék. De a munkahelyemen kaptam egy lehetőséget. 15 hónapot adtak. Addig várnak rám, utána nem tartják az állásomat. Mérlegelnem kellett. A pénz jó és dugó esetén is csak 10 percre van itthonról. Még azt is megengedték, hogy ha bölcsis majd utána ovis lesz a gyerek akkor elég csak fél 9-re beérnem. Ráadásul a munkaidő 4-kor véget ér. Nincs túlóra. Muszáj volt elvállalnom mert a GYED nagyon kevés és egy fizetésből nem élünk meg. Ráadásul ilyen feltételeket nem tudom mikor kapok megint.

Mennyibe kerül egy magánbölcsi vagy a családi napközi? Csak úgy nagyságrendileg.

Milyen szempontok alapján kell a jó bölcsit megtalálni?

Szurikáta: hét hónaposan márt állt a fiad/lányod?

2011. okt. 3. 08:35
Jó megoldás a bölcsőde, ha nem a kényszer, és a kicsi is kellőképpen fel van rá készítve.
9. cel (válaszként erre: 1. - 14791fec1e)
2011. okt. 2. 22:31

A fiam 16 hónaposan került bölcsibe. Nem magán, semmi flanc, sima önkormányzati bölcsőde volt, de kifogásom soha nem merült fel.

A gyerek nagyon gördülékenyen tanulta meg a közösségi szabályokat, később az óvodába is sokkal könnyebben illeszkedett be.

Szívem és tapasztalatom szerint mindenkinek ajánlanám a bölcsődét.

Lehet, hogy nekem csak szerencsém volt a helyi intézménnyel, de akkor is csak biztatni tudlak. Ne félj, a bölcsődét a bölcsis korúaknak találták ki.

Hogy ki adná bölcsibe a gyerekét és ki nem, az egy olyan kérdés, amit nagyban befolyásolnak a lehetőségek.

2011. okt. 2. 21:52
Én nem vinném ennyi idősen bölcsibe az biztos, de ez a te döntésed és nyilván nem jókedvből kell visszamenned dolgozni. Nálunk is van egy családi napközi, nem sok gyerek 5-8 és 2 gondozó. Azt gondolná ez ember hogy ez jó arány, de én nem ezt láttam, zömében 2 év körüli gyerekek köztük egy 14 hós kisfiúval, hát szegényt fellökték a többiek és elég durvák voltak vele a, hiába próbált a gondozó többet foglalkozni vele, mégis lettek kisebb balesetek. 2 hónap után az anyukája újra otthon volt vele. Ez csak az én tapasztalatom, de sztem senki sem tud rá úgy vigyázni mint az anyukája.
2011. okt. 2. 21:05
Egy bölcsis gondozó szerint az 1 évesnek még az édesanyjuk mellet a helye!!!
1 2 3

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook