Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » E- 412, avagy amit a Guármaglisztről tudni akarsz fórum

E- 412, avagy amit a Guármaglisztről tudni akarsz (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: E- 412, avagy amit a Guármaglisztről tudni akarsz

1 2
37. LoLiNa (válaszként erre: 20. - Apokrif)
2007. okt. 5. 05:52
az exem pék volt... nem jut eszembe a liszt neve... de pl a tesco-s kenyér az állatoknak való lisztből készül.. állatoknak szánták élelmezési célra, ezért olyan olcsó..
36. LoLiNa (válaszként erre: 29. - F7cbe21b45)
2007. okt. 5. 05:50
Még jó, hogy MINDIG A VEVŐNEK VAN IGAZA ;)
35. LoLiNa (válaszként erre: 28. - Apokrif)
2007. okt. 5. 05:50
ez szép.. miket nem tud meg az ember.. :o De senki nem fog tenni ezellen semmit, nem hiszem, hogy ez az első eset lenne és azt sem, hogy akkor jelentették be, amikor ezt tényleg észrevették.. átverik a népet..
34. Rozália (válaszként erre: 21. - Babóm)
2007. okt. 5. 05:03
Akkor elméletileg ma már nyugodtan lehet fogyasztani az E 412-t tartalmazó termékeket? Vagy továbbra is ránk, vevőkre van bízva, ők, a gyártók pedig teszik bele, mert eddig is tették...:)
2007. okt. 4. 22:50

- A "guar” (Cyamopsis tetragonoloba) Indiában, Pakisztánban és az Egyesült Államokban művelt kis cserje, évente egyszer terem magokat tartalmazó hüvelyeket. A magok külső bőre alatt csírarész és két félgömb található, amelyet „split" néven említenek (csíra számára a félgömbökben található koloidszerű magfehérje nyújtja a tápanyagot). A gyártás során koptatásos eljárással eltávolítják a külső magbőrt, majd a csírarész elválasztása után a kirostált „split"-eket (félgömböket) összezúzzák, így keletkezik az adalékanyagként használt "guargumi” vagy „guargyanta” (E 412). Fő alkotórésze a guarán, amely nagy viszkozitású oldatot képez. Állományjavítóként salátaöntetekhez, fagylaltokhoz, energiaszegény vajkrémekhez, krémtúrókhoz, rágógumikhoz, majonézekhez, mustárhoz, joghurthoz, adagolható.

Egyesek ártalmatlannak tartják, mások szerint a tisztítás során elnemtávolított kísérőanyagok allergiát okozhatnak. Tökéletes tisztítása nem megoldott, és gazdaságtalan.

A guargumit az élelmiszeripar mellett pl. a textiliparban vagy a robbanóanyagok gyártásához is használják, de a papír-, kozmetikai és gyógyszeripar is alkalmazza.

32. apokrif (válaszként erre: 31. - F7cbe21b45)
2007. szept. 28. 19:20

Hát ... KDEVES Szabozsu!


Nagyon sajnálom, hogy így vélekedsz. Ha ilyen egyoldalúan ítélsz, így elég nehéz Veled kommunikálni.

"A hír szent, a vélemény szabad!!!" tartja az alapvető etikai szabály.


Hofival vallom én is - "Ne rám haragudj!"

Nem én tehetek arról, hogy neked olyan amilyen ...

A 400 forintot sem én állapítottam meg.

Ha megnézed a receptjeimet én pont azt javasolom, képviselem ami olcsó vagy szinte ingyen van.


Őszintén kívánom, hogy - "Legyen a béke Veled!"

31. f7cbe21b45 (válaszként erre: 30. - Apokrif)
2007. szept. 27. 19:20
Te mindenkit hülyének nézel?
30. apokrif (válaszként erre: 29. - F7cbe21b45)
2007. szept. 27. 18:42

Kedves Szabozsu4


Köszönöm, hogy ratifikáltad a megnemtámadási egyezményt.


Tudod, attól, hogy valami növényi alapú - még lehet ártalmas, Pl:

- a dohány is növényi alapú,

- az alkohol is, de attól még vezetünk a májkárosodásban,

- egyidőben csattanómaszlaggal is etették a népet,

- és most van a gomba ügy, pedig olyan finom pörköltet lehet belőle csinálni, hogy garantáltan belehalhat akár az egész család.


De a guárral nem önmagában van probléma, hogy a konkrét kérdésedre válaszoljak, hanem egyébként fertőzött, és sporolásból nem tisztítják meg kellőképpen, ez a probléma. Olyan olcsó egyébként, azért is használják pótanyagként, de az alaposabb tisztítás már nem lenne kifizetődő a gyártónak. Inkább eladja kicsit mérgezően.


Állítólag a kolumbiai maffia egyik vezére is csak akkor roppant össze amikor megtudta, hogy a saját fia is a fogyasztók között van.

Hajlamos az ember arra, hogy azt higgye - a feldobott kaki mindig a másik fejére hull vissza, neki vagy hozzátartozóinak nem árthat. ez nem mindig van így.

2007. szept. 27. 16:05

Helló!

Irigyellek, hogy mindennapi bokros teendőid mellett még ilyen nagyfokú tájékozottságra (külföldi "szakirodalom" tanulmányozása)is szert tudtál tenni. Én bizony örülök, ha munka után még elviszem a gyerekeimet ide-oda amoda különórákra( merthogy okosak és szépek, nincs nekik sem viselkedési, sem alvási vagy tanulási zavaraik, nem allergiás, nem hiperaktív és nem hülye egyik sem, pedig csallán helyett husit esznek) este pedig még a házimunkára is időt kell szakítanom.


Annyit azért megkérdeznék tőled, ha a guargumi egy (gyom)növénynek a magja, akkor miért mesterséges adalék? A porcsi talán nem gaz? Én falun nőttem fel, marha sokat kikapáltam belőle, de senkinek nem jutott eszébe megenni. Csak a tyúkoknak :P

Különben meg eszem ágában sincs megsértődni rád. Így interneten keresztül pláne, hiszen ha akarom elovasom, hogy mit írsz, ha akarom nem. De ha én lennék az a boltos, akihez te mindennap bemész balhézni, hát úgy kivágtalak volna, mint a macskát sz@rni. Vagyis érezd magad szerencsésnek :)

28. apokrif (válaszként erre: 27. - F7cbe21b45)
2007. szept. 27. 14:21

Kedves Szabozsu!


Köszönöm, hogy nincs kényszer, szeretném, ha viszont is elhinnéd, részemről sincs. És nem érzem úgy, hogy kioktató letvolna a válaszom, én nem estem sem Neked, de a boltosoknak sem, de ... Meghagyom mindenkinek, ha rám hallgat, azt tesz amit akar.

Tényleg a legegyszerübb megsértődni?


Ui:

Brit jelentés: a guar-gumi és társai felelősek a gyermeki viselkedészavarokért


Az üdítőitalokban, édességekben és feldolgozott élelmiszerekben használt egyes adalékanyagok felelőssé tehetők a gyermekek viselkedési zavaraiért - a kiszivárgott információk szerint ezt a konklúziót tartalmazza a brit élelmiszerminőségi intézet jelentése.


A dokumentum megállapításainak súlyát mutatja, hogy hivatalosan még nyilvánosságra sem hozták, de a brit élelmiszeripar vezetői máris összeültek, hogy megtárgyalják a következményeket.


Több saját márkás termékeket előállító szupermarket, így a Marks&Spencer, az Asda, a Sainsbury és a Tesco már bejelentette, hogy eltávolítja termékeiből a gyanúba került összetevőket.


A Southamptoni Egyetem által végzett kutatások eredményeként azt sem lehet kizárni, hogy az élelmiszergyártóknak hasonló perekkel kell majd szembenézniük, mint az amerikai dohányipari cégeknek.


Miért? Az már több mint húsz éve ismert, hogy bizonyos adalékanyagok allergiás reakciókat, egyebek mellett légzési problémákat és asztmát okoznak. Sokan úgy vélik, hogy ezek az agy fejlődését is károsan befolyásolják, de eddig ezt nem sikerült meggyőzően bizonyítani.


A hiperaktív gyermekeket támogató csoport vezetője a jelentés megállapításainak kiszivárgása után azt mondta: a mesterséges kémiai anyagok hatására dühkitörések, tanulási és alvási nehézségek alakulhatnak ki, valamint romolhat a koncentrálóképesség.


A fizikai reakcióik a légzési nehézségektől a kiütésekig terjedhetnek - tette hozzá Selly Bunday.


(Info: Daily Mail)

2007. szept. 26. 16:42

Szia apokrif!

Én sem érzem úgy egy pillanatig sem, hogy a hozzászólásod válasz lenne az enyémre, de legalább ebben az egyben egyetértünk. Senki sem kényszerít arra téged, hogy parizert egyél, de te se cseszegeszd már szegény boltosokat a guárgumis puding miatt. Ne vedd meg, és ennyi... El tudom képzelni, hogy felment már a cukruk, a vérnyomásuk, meg az adrenalinjuk a puszta látványodtól is :( Sajnos, tudod, mi dolgozó nők, akik nem érünk rá minden nap a piacot kajtatni, meg csallánt szedegetni, kénytelenek vagyunk hetente a teszkóban beszerezni a mindennapi betevőnket a családunk számára. Nem tarthatok az ötödik emeleten biotehenkét, hogy biotejcit adjon, 400 Ft.ot pedig akkor sem tudok érte adni, ha tudom, hogy az egészség a legfőbb érték. Pontosan ennyit kérnek a mellettünk levő bioboltban a csuffadt krumpliért is. Úgyhogy köszönöm a kioktatást, de megyek, főzök egy kis fini "hullateát" meg teszkós rántott husit, teszkós zölségmixszel. A porcsifőzeléket meghagyjuk neked. Ja és nem vagyunk allergiásak semmire sem. (KIvéve a hülyeséget.)

26. apokrif (válaszként erre: 25. - F7cbe21b45)
2007. szept. 25. 06:29

Kedves Szabozsu!


Én úgy érzem a Te hozzászolásod nem válasz az én írásomra.

"Ha mindennap a bioboltba mennék vásárolni, minden hónap 20-ától nulldiétára foghatnám a családomat."

Ez csak a tények nem ismerete íratja Veled.

Én be tudom Neked egyszerűen bizonyítani, hogy ez nem így van. Az egészséges életmód olcsóbb, mint a betegség, ami az egészségtelen élet és táplálkozás mód következménye. Az egészséges táplálékok mindennapi fogyasztása, kifizetődőbb, mint az úgymond "olcsóbb", allergiát és mindenféle egyébb megbetegedést okozó, mű kaják, átverés showok.

Az általam szedett alapanyagokból, általam készített, és a jóság minőségében elfogyasztott étkek, a RECEPTEK-ben közzétett és még közzé nem tett ételek /Pl: Sütötökkrém-leves, Porcsin-főzelék, Lencse-pástétom, Puliszka, Zöldséges-lazanja, stb, stb./ eddig még minden összehasonlítást kiált, olcsóbbnak, és ami a fő egészségesebbnek bizonyult.

Én azt gondolom, ha egy kicsit jobban meg ismernéd, megváltozna a Te véleményed is.


Ui:

Írásos emlékek vannak arról, hogy a régi Kínában, akkor járt fizetség az orvos-doktornak, ha egészségesek voltak a páciensek, és akkor nem járt fizetség ha hagyták Őket megbetegedni. Ma ez teljesen fordítva van, a fejetetejére állt a világ. Többszörösen, azért fizetünk, hogy betegek lehessünk.

De ez már egy másik téma ....

25. f7cbe21b45 (válaszként erre: 20. - Apokrif)
2007. szept. 24. 19:09
Az olcsó kenyér betegséget, a drága pedig éhhalált okozhat. :( Ez sajnos így van, ha tetszik, ha nem Ha mindennap a bioboltba mennék vásárolni, minden hónap 20-ától nulldiétára foghatnám a családomat. De egyre többen vannak, akik már 10-étől. Különben meg miért kéne kitiltani a boltból azokat a termékeket, amik allergiát okozHATnak? Pl. liszt, tej, tojás, mogyoró, szója stb...
24. d@nu (válaszként erre: 23. - Apokrif)
2007. szept. 24. 16:53
Ez remek, gratulálok. :)
23. apokrif (válaszként erre: 22. - D@nu)
2007. szept. 24. 16:07

Én mint megrögzött "tudatos vásárló", és elkötelezett környezet- és természetvédő, úgy hiszem ez nem így van. Vannak már eredmények, alulróljövő és civil kezdeményezések.

Én például 3 hónapon keresztül - amíg el nem intéződött a dolog - írtam a "Vásárlók könyvébe".

Először mosolyogtak, később már lefagyott az ajkukról, a harmadik hónapban már intézkedtek.

22. d@nu (válaszként erre: 20. - Apokrif)
2007. szept. 24. 10:03
Ez már más kérdés, hiszen az összes adalékanyaggal ez a helyzet - mindet kivonni a forgalomból? Nos, jó gondolat, de sajnos úgy tűnik, ez csak egy gondolat marad.
21. babóm (válaszként erre: 17. - Rozália)
2007. szept. 24. 07:41
Az E 412 adalékot tartalmazó termékeket zárolták, míg tartott az adalékanyag vizsgálat (fűszer stb), és ha a vizsgálata negatív lett a zárolt terméket felszabadították, és a gyártás folytatódhatott a bevizsgált E 412-t tartalmazó adalékok felhasználásával.
2007. szept. 24. 07:05

Kedves d@nu!


Tudom, hogy nem tőlem kérdezted "Miért tették volna?", de ... Egy gondolat erejéig, ha megengeded ...


Részletek egy korábbi Ezt olvastuk-ból:

- " ... a pékek Ipartestületének elnöke a ...nek elmondta: „Akár betegséget is okozhat az olcsó kenyér.”

- . . . De előfordul az is, hogy nem a megfelelő minőségű alap- és adalékanyagokat teszik a kenyérbe a pékségekben.


- Akár betegséget is okozhatnak azok a kenyerek, amelyeket a piaci viszonyokhoz képest olcsón lehet megkapni - állítja B...." /td/


Talán nem volna felesleges, ha valódi anyagokat tennének a az élelmiszerekbe, és nem átverés show lenne, nem azt olvasnánk újra és újra, hogy most ezt hamisítják, most az mérgezett stb....

Régen azt mondták "Cirkuszt és kenyeret a népnek!"

Mára már ez úgy tűnik - csak cirkusz lett, kenyér nem.


Mégegyszer bocs az esteleges illetéktelenségemért, de ... Hofival mondva - "Ha én eszem a levest, hagy mondhassam meg róla, hogy sós-e vagy sem."

19. d@nu (válaszként erre: 17. - Rozália)
2007. szept. 23. 08:55
Nem vonták ki a forgalomból az adalékanyagot. Miért tették volna?
2007. szept. 23. 07:29

-B412 (guar-gumi: a mérgező guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, melyek különböző káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tisztításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévő guar-gumi körülbelül 10%-ban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény egyéb kísérőanyagait is. Allergiát okozó anyag.)


Adatok: „Az élelmiszerek adalékanyagai (a E-számok rejtélye)”.

Kiadja: a Hulladék munkaszövetség, az ÖKO-TEST Verlag alapján.

2007. szept. 23. 06:45

Szeptember 21-én vásároltam a Lidl-ben olyan virslit, amiben volt. Akkor ez most hogy van?

Az még belefér?

16. 'szti (válaszként erre: 13. - 363d535da9)
2007. aug. 26. 05:56
a fagyiba azért keverik, mert ettől marad krémes és nem válnak ki benne a jégkristályok
15. daroki (válaszként erre: 12. - Opium)
2007. aug. 25. 20:12
Igen én olvastam,én is ajánlottam már.
14. d@nu (válaszként erre: 13. - 363d535da9)
2007. aug. 25. 20:10

Pontosan leginkább ezekbe a termékekbe kell, hogy belekerüljön, mert így lesz az állaguk megfelelő. Ezzel egyébként semmi baj, mert ez egy természetes, növényi eredetű anyag, hasonlóan a búzaliszthez, a kukoricakeményítőhöz és egyebekhez, amit a mindennapi életben használunk. Az, hogy szennyezett... hát, ha az Origos cikk igaz, akkor mondjuk egy szúrópróbaszerű ellenőrzésen észrevették ezt, míg esetleg másik 100 (nem guarból készült) szintén szennyezet terméket átengednek, mert azt nem vizsgálták. Túl nagy a pánik, attól, hogy megeszel két dioxinos joghurtot, nem lesz bajod, de attól, hogy minden nap sétálsz a városban 5 percet a munkahelyedig, már valószínűbb, hogy lesz, ezt mégsem reklámozzák.

Ha hihetünk a híreknek (már pedig miért ne hinnénk? a dioxinos guarról szóló híreket is elhittük...), nem fogsz veszélyes mennyiséget enni ezekből a termékekből, mert fizikai képtelenség annyit enni és ráadásul be is vonják, mire még egyszer levennéd a polcról.

2007. aug. 25. 13:42
Mindenben van valami igazság amit leírtatok! Az viszont tény, hogy a rohanó életmód mellett a családok egyre több "mű" élelmiszert, félkész ételt, konzervet fogyasztanak, ami tele van különböző tartsítószerekkel, ízfokozókkal stb. Ezek pedig károsak az egészségre. Mindet kiekrülni nem lehet, de szerintem arra kell törekedni, hogy minél kevesebb kerüljön az asztalra ezekből az élelmiszerekből. Egyébként a cikk folytatásaként leírtam a kistát, amit közzétettek, hogy miben van guargumi, vagy liszt. Hát mit mondjak? Elég széles a skála. Ráadásul tele van olyan élelmiszerrel amit naponta fogyasztunk, és azt gondoljuk róla, hogy milyen egészséges. Egyébként alapból nem értem, hogy miért kell pl. a fagylaltba, túrókrémbe stb. belekeverni ezt az izét?!
12. opium
2007. aug. 25. 07:31

Olvastátok az origo híreket?

Szerintem ez sokakat megnyugtat majd.

A ma reggeli főcikk:


"A közelmúltban kirobbant guargumi-botrány kapcsán vendégünk volt Dr. Sohár Pálné, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet szakértője, akit főleg a dioxinról és az élelmiszerekben lévő adalékok- és szennyezőanyagokról kérdeztek olvasóink. A hasznos tanácsok között elhangzott például, hogy 175 fok alatti hőmérsékleten süssünk-főzzünk, próbáljunk meg minél több nyers élelmiszert fogyasztani, és fagylalt helyett adjunk a gyerekeknek gyümölcsöt."


[link]

11. win (válaszként erre: 9. - 923b9fc8b4)
2007. aug. 23. 08:53

Bár elég sarkosan fogalmazta meg a véleményét, szerintem sok dologban nagyon is igaza van!


A környező országokba ugyanúgy került a fertőzött guarliszt/-gumi szállítmányból, ott mégsem csinált semmit egyetlen hatóság sem. Sőt, meglepődtek, hogy nálunk mire fel az a nagy felhajtás.

Itt, Magyarországon is elmondta szakember, hogy olyan mennyiségben kellene TARTÓSAN fogyasztani a fertőzött anyagot tartalmazó élemiszerekből, ami fizikai képtelenség. Napi több kiló kenyeret, joghurtot, stb./fő napokon, heteken keresztül.


A média valóban szeret ráharapni olyan ügyekre, amiről tudja, nagy port fog kavarni. Ilyen volt a mdárinfluenza is. Nem mondom, hogy nem veszélyes dolog, DE!

Hozzáértő emberek elmondták, hogy már a'70-es években találtak hazánkban olyan vadmadarakat, amelyek a madárinfluenza következtében pusztultak el. Akkor miért csak sok évtized(!) múlva lett ilyen szörnyen fontos, hogy erről a lakosság ilyen széleskörű tájékoztatást kapjon?

És arról szólt valamelyik híradó, hogy kb. 2 hete is meghalt a távol-keleten egy huszonéves terhes nő (meg még páran) madárinfluenzában? Nem, mert most a guargumi-botrány a sláger!

10. d@nu
2007. aug. 23. 08:49

Azért arra kíváncsi lennék, hogy hányan mentek ki úgy vásárolni a piacra, hogy utána minden általatok megvásárolt zöldséget és gyümölcsöt bevizsgáltattok, mert nem tudhatjátok, honnan származik - esetleg éppen egy autópálya mellől, ahol hosszú hónapokig "mérgeződött" a kipufogógázoktól, vagy egy felelőtlen termelőtől, aki nem várta ki, hogy az utolsó permetezés határideje lejárjon.

Igen, figyelmet kell szentelni a guargumi szennyeződésének, csak azt nem értem, hogy miért csak a hatásos, pánikkeltő részét tálalják a problémának... Azt miért nem hozzák nyilvánosságra, hogy mikortól gyártott termékekkel van probléma, illetve hogy melyek azok a gyártók, akik termékeitől már bizonyíthatóan kell vagy nem kell tartani?

9. 923b9fc8b4 (válaszként erre: 6. - F7cbe21b45)
2007. aug. 22. 21:00

Csak is a sajtó lehet a ludas, főleg abban, hogy megvédjék az ember egészségét...No komment. Itt nem az alapanyagról van csak szó, hanem annak a fertőzöttségéről.

Kíváncsi lennék, ha a Te gyermekedet elérné valamelyik állati fertőzés, akkor is hülyék lennének a magyarok mert intézkednek?

8. badonyimariaeva (válaszként erre: 6. - F7cbe21b45)
2007. aug. 22. 20:54

Hát mit ne mondjak a véleményedre.

Nagyon elkanyarodtál a cikktől.

Ott semmiféle "hülye magyarokról"nem olvastam,meg hasonlókról mint amit itt Te írtál.

Én mindenesetre nagyon várom a folytatást a cikk írójától.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook