DUKAN RECEPTKLUB (nyílt klub)
Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!
Na de segíts Évi, nekem az nem mond semmit, hogy steak...
Azt nem a grillen sült, kicsit nyersen hagyott húsra mondják?
Idézek:
"A steak az egyik legsoványabb marhahús fajta. Akik alacsony szénhidrátos diétát folytatnak, azoknál nagyszerű és egyedülálló energiaforrás."
II-IV szakaszban fogyasztható /de az elsőben is kevesebb korpával/
ZABKORPA KÁSA
2 evőkanál zabkorpa, tej, víz, édesítőszer
Hőálló tálkában a zabkorpát és a kis mennyiségű csapvizet elkeverjük, majd mikrohullámú sütőben egy percig főzzük. Ha a korpa nem vette fel az összes vizet, kis időre visszarakjuk. Egészen kicsi tejjel – hogy ne legyen folyós – összekeverjük, s további fél percig melegítjük. Ha folyós, még fél percig melegíthető. Édesítőszerrel és csipetnyi fahéjjal tálaljuk.
II-IV szakaszban fogyasztható
Csőben sült zeller /2 főre/
40 dkg zeller
csöpp olaj/elhagyható/
só
bors
szerecsendió
sovány tejföl/joghurt
1 tojás
A tisztított zellert káposztareszelőn lereszelem,csöppnyi olajon átpirítom.
/Ha nem használok olajat,akkor csak beleöntöm egy serpenyőbe,vizet teszek alá/
Miután átpirítottam,kevés vizet öntök alá,fűszerezem,és puhára párolom.
Egy sütőtálba öntöm.
A tejfölt/joghurtot összekeverem a tojással,sózom,borsozom,és a zellerre öntöm.
180 fokon pirulásig sütöm.
Ha más sajtot is lehet enni,akkor reszelt sajttal megszórom.
Mindenféle húshoz,halhoz finom.
II-IV SZAKASZBAN FOGYASZTHATÓ
Vadas marhaszelet
marhacomb szeletek /kb 1 cm vastag/
répa
zöldség
hagyma
babérlevél
bors
só
mustár
édesítő /a karamellizált cukor helyett/
sovány tejföl
kevés őrölt zabkorpa
A hússzeleteket, babérlevéllel, sóval,borssal hagymával felteszem főni. /én előtte picit teflonban elősütöttem a húst, csak annyira, hogy a rostokat összefogja. Elhagyható!/
Ha félpuha a hús, hozzárakom a vastag karikára szelt zöldségeket. Jó puhára, kevés vízre főzöm.
A hús és babérlevél nélkül turmixolom, ízesítem mustárral, édesítővel és tejfölös habarással összefőzöm. Esetleg lehet kevés citromlével ízesíteni. Visszarakom a hússzeleteket.
Dukanos galuskával tálalom a zsemlegombóc helyett.
Lányok,megkóstoltuk loca piskótáját,és állítom,nagyon finom,érdemes megsütni.
Köszi a receptet.:)
Természetesen örömmel fogadunk téged. :-)
Na persze mindenki mást is aki csatlakozik.
Ez lett volna a cél, hogy közösen alakítsunk ki egy recept kánaán-t.
Szia! Készítek fényképet,de csak holnap tudom feltenni,mert lemerült a gépben az elem,és tölteni kell.
Addig túlesünk a kóstoláson is,bár ahogy szeletelésnél bekaptam 1-2 morzsát,nagyon finomnak éreztem.Én is tettem bele fahéjat.
Most készítek hozzá fahéjas öntetet.:)
A 6 tojásból egy 20x40-es tepsivel lett,16 szelet.
Az szuper lenne, ha már nem tudnánk választani:D
Még van valahol tojással töltött gombafejek receptem, csak meg kell keresnem:)
Még szerencse, hogy bejön minden második nap a zöldség, és majd csak jön a tavasz is, és ehetünk változatosan.
I-IV. szakszban
Zabkorpa lepény
A lepényke: 3 ek zabkorpa, 1 tojás, 2 ek túró. Ezt lehet ízlés szerint ízesíteni. Én egy gondolatnyi sót, fél mokkáskanálnyi fahéjat és egy kávéskanálnyi xilitet (nyírfacukor)vagy édesítőt teszek bele, ha nagyon rámjön az édesség utáni vágy. Olajspray-vel ráfújok egy tefloserpenyőre, és pici adagokban megsütöm. Fincsi.
Mindenki maga tudja,mennyit ehet meg belőle.
Szia!
Megsütöttem a piskótádat,nagyon jó lett.
6 tojásból készítettem,mivel ketten esszük. Ez 3-4 napi adagunk lesz.
Annyit módosítottam,hogy a tojásfehérjét felvertem habnak,úgy kevertem a többi anyaghoz.
II szakasz
Túróval töltött gomba fejek
Dukanosítottam
Grill gombát használunk, adagokat itt sem tudok
Túrót elkeverjük egy kis sóval, joghurttal, 1db tojással, apróra vágott kaporral.
A gombákat megtisztítjuk, kitörjük a közepét.
Megtöltjük a túróval, jénaiba rakjuk, esetleg pici olívaolajjal kikenjük előtte. A tetejére daraboljuk a törzseket, sütőben közepes lángon sütjük, kb.40-45 percig, hogy a tojás ne maradjon nyers.
III. szakasztól lehet szórni a tetejére egy kis reszelt sajtot.
Hú, Lányok, találtam ugyanezt sós változatban, a gombócba rakunk zöld fűszereket, természetesen akkor több só kell bele, és nem kell az édesítő.
A joghurtba pedig rakunk póréhagymát, vagy zöldhagymát, vékony karikára vágva. Az eredeti recept persze úgy van, hogy a pórét megfuttatjuk olajon, esetleg pici vizes párolással meg lehet puhítani.
II-IV szakaszra
Rakott káposzta
Adagokat nem írok, mert nem mértem.
csirkefelsőcomb filét apró kockákra vágunk. Egy nagy fej v.hagymát megpucolunk, apró kockákra vágjuk, egy edényben pici vizet öntünk rá, sózzuk, és fedő alatt pároljuk, amíg puha nem lesz. A húst ráöntjük, és fehéredésig pirítjuk. szórunk rá fűszerpaprikát( anélkül is jó, én legutóbb elfelejtettem), borsot, felengedjük vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük
egy jénaiba lerakunk egy sor savanyú káposztát( ízlés szerint kimossuk, ha piacon vesszük), egy sor pöri, bőven meglocsoljuk zsírszegény joghurttal. Majd folytatjuk a rétegezést, míg el nem fogynak a hozzávalók. Káposztával fejezzük be, és locsoljuk meg joghurttal.
Sütőben süssük 35-40 percig
Isteni fonom, téli időben jól esik a savanyú káposzta:)
I-IV. szakaszban fogyasztható
Túrógombóc
1/2 kg zsírszegény túró (lásd készítését lentebb)
3 db tojás
2 dl zabkorpa
csipet só
édesítő ízlés szerint
A hozzávalókat összekeverjük egy tálban reggel
Sós, forrásban lévő vízben kfőzzük. Miután feljött a tetejére kb 7-8 percig még főzzük nem túl lobogó vízben, majd egyet próbaként kettévágunk. Ha nem folyik a közepe, akkor jó.
Xilites zabkorpában óvatosan megforgatjuk.
Öntet
Zsírmentes joghurtot vanilia aromával, édesítővel, fahéjjal összekeverjük, és a túrógombócra tesszük.
I-IV. szakaszban fogyasztható
Fokhagymás-joghurtos öntet
Erről az ételről még nincs kép :(
Küldj be fotót, ha Te elkészítetted!
Hozzávalók
4 dl natúr joghurt
3 gerezd fokhagyma
fél db citrom leve
1 tk. só
fél kk bors
kapor vagy petrezselyemzöld
Elkészítési idő
20 perc
Elkészítés módja
A hozzávalókat összekeverjük, és hűtés után tálaljuk.
Natúr húsokhoz nagyon finom
II-IV. szakaszban fogyasztható
Mentás-joghurtos hal
HOZZÁVALÓK (4-6 fôre)
40 dkg vöröshagyma
5 dkg vaj /jelen esetben csipetnyi olaj/
40 dkg tengerihal-filé
1 csapott kiskanál só
2 dl natúr joghurt
6-8 szál menta
A hagymát meghámozzuk, mossuk, majd vastag karikára vágjuk. Tűzálló edény vagy tepsi aljára szórjuk, rámorzsoljuk a vajdarabkákat, és a tetejére fektetjük az enyhén besózott halszeleteket. A joghurtba belekeverjük az apróra vágott mentát, és vékonyan rákenjük a hal tetejére. Fedő alatt 200 °C-on 15-20 perc alatt puhára pároljuk.
Elkészítési idő: 40 perc
ÖTLET: Bármilyen más halból is elkészíthetjük.
I-IV. szakaszban fogyasztható
Zöldfűszeres hal
Hozzávalók
4 szelet halfilé
1 csipet só
1 csipet bors
1 csokor rozmaring
1 csokor snidling
1 csokor petrezselyem
1 csokor kakukfű
1 dl citromlé
1 dl joghurt
Elkészítési idő
30 perc
Elkészítés módja
A halat meglocsoljuk a citromlével, sózzuk, borsozzuk, tepsibe tesszük, rátesszük a friss fűszernövényeket, majd a joghurtot. Majd a sütőben készre sütjük.
Én holnap szárított fűszernövényekkel fogom ezt elkészíteni,pontosabban friss rozmaringgal,és friss mentát is teszek rá.
Az is lehet,hogy csak fűszereket,és mentát fogok keverni a joghurtba,és azt kenem rá a halra.
I-IV SZAKASZBAN FOGYASZTHATÓ
Madártej
0.75 l zsírszegény tej
4 tojás
leheletnyi só
Folyékony édesítőszer
Vanillia aroma
Válaszd szét a tojássárgáját és a fehérjét. A fehérjét leheletnyi sóval verd fel kemény habbá.
A sárgáját keverd össze az édesítőszerrel és a vanillia aromával (sajnos nem tudom mennyivel, szóval kóstold meg. Próbáltam por édesitővel (candarel) az nem oldodott fel.) Egy 3-4 l-es lábasban melegítsd fel a tejet, amikor gyöngyözni kezd vedd lejjebb a hőfokot és egy vizes evőkanállal szaggasd bele a fehérjét. Ne tegyél túl sokat, megnőnek!!! 1-2 percig hagyd főni a fehérjéket, majd fordíts meg a gombócokat. Szedd ki egy tálba. Miután az összes fehérje kész, folyamatos kevergetes mellett öntsd bele a tojássárgája mixet. (kóstold meg, hogy elég édes-e, ha nem tegyél meg édesítőt.)
Húzd le a tűzről, öntsd át egy üvegtálba es tedd vissza a fehérjéket.
II-IV SZAKASZBAN FOGYASZTHATÓ
Töltött gomba
Két nagy gombafej,
5 dkg csirke vagy pulyka hús,
fokhagyma vagy hagyma, só bors, pirospaprika,
natúr joghurt
A fejeket meghámozom, a tönkjüket kicsavarom és megtisztítom azt is, alaposan megmosom. A húst összeaprítom gyors aprítóval és a tönköket is beledolgozom, majd a fűszereket belekeverem. Kis edényben lerakom, és a tetejükre egy-egy szelet sonkát teszek. 2-3 dl sós vízben sütőben letakarva, 15-20 perc alatt elkészül. Majd kiveszem és a lepárolgott lébe joghurtot keverek.
II-IV SZAKASZBAN FOGYASZTHATÓ
Töltött tök
darált sovány hús
gomba
hagyma, fokhagyma
mustár, só, bors
natúr joghurt
4 evőkanál zabkorpa
1 karikákra vágott paradicsom
A tököt félbevágom, kiszedem a magját és megpucolom, kicsit sózom, és félrerakom.
A hagymát és fokhagymát kevés joghurton megpárolom, ráöntöm a darált húst, megfűszerezem, kicsit kevergetem, majd ráöntöm a gombát, és tovább párolom. Addig kevergetem, amíg a gomba leve el nem párolog, illetve lehet bele tenni zabkorpát is, ami felszívja a nedvességet.
A tökből kiöntöm a levet, megtöltöm a husival, és a tetejére teszem a felszeletelt paradicsomot. Beteszem az előmelegített sütőbe kb. fél órára.
II-IV SZAKASZBAN FOGYASZTHATÓ
Töltött padlizsán
4 paradicsomot meghámoztam, és apró kockákra vágtam. Egy kis fej hagymát és négy gerezd fokhagymát apróra vágtam, ugyanígy 20 deka gombát. A paradicsomot teflon lábosba tettem, megsóztam, amitől rögtön levet eresztett, ezután tettem bele a hagymát, fokhagymát, gombát és egy doboz 10% zsírtartalom alatti darált marhahúst. Adtam hozzá sót, borsot és friss oreganót. Közben sütőben megsütöttem három padlizsánt. Amikor megpuhult félbevágtam, kidobtam a magos részt, a belsejét pedig villával összetörtem. A húsos ragúról leönöttem a fölösleges levet és összekevertem a padlizsánnal, majd visszatöltöttem a padlizsán héjába és vissza a sütőbe. A férjemnek és a kicsinek sajtot is olvasztottam rá. Nagyon finom és egy csepp olajat sem kell hozzá használni!
II-IV SZAKASZBAN FOGYASZTHATÓ
Tökfőzelék
A gyalult tököt besóztam, megvártam, amíg egy kis levet ereszt. Egy fél hagymát nagyon apróra vágtam és egy teflon fazékba tettem. Rá a kifacsart tököt, egy kis pirospaprikát és annyi vizet, hogy ellepje. Puhára főztem (természetesen rántást nem szabad). Amikor kész lett beletettem egy pici ecetet, 3 evőkanál zsírmentes joghurtot és finomra vágott kaprot. Tálaláskor még egy evőkanál joghurtot a tetejére.
II-IV SZAKASZBAN FOGYASZTHATÓ
Csirkemell nyárs, zöldséggel
kockára vágott csirkemell,
lilahagyma, vagy vöröshagyma
kaliforninai paprika, vagy grillpaprika
gomba
A befűzerezett csirkemellet nyársra felszúrjuk a zöldségekkel felváltva.(Én be szoktam áztatni a kis fanyásakat vízbe előtte fél órára.)
Lehetőleg a csirkemell zöldség közé kerüljön. Az előmelegített sütőbe téve, 20 percenként forgatva megpárolódnak a zöldségek, amik amúgy vizet eresztenek, úgyhogy a husi is puha lesz.