Disznóvágás (beszélgetés)
Zermészetesen a kápsoztás húsban van mindenféle veges ez az,füle-farka stb és üstben készül,ha esik ha fúj...utólag esett és fújt is:)
Kihagytam a tepertősütést is,persze az is szokott lenni.
a káposztáshúst még nem olvastam...
Nálunk reggelire füszerezett hagymás vér készül,esetleg mellé velő tojással.
Ebéd nincs,ehelyett van káposztás hús,már amikor elkészül:)valamikor kora délután folyamán,és mivel éjjelbe nyúló poharazással szokott végződni,ezért estefelé sütünk friss hurkát,kolbászt.Ujabban disznósajtot is készitünk,és magunk füstöljük a füstölnivalót.A hurka és a kolbász mellé mostanában szalámi is készül,ugyanazon kolbászhúsbol,de kifejezetten szalmámibélbe töltve,és bár ugyanaz a füszerezése,vastagabb mivolta miatt,másképp érik az íze és isteni finom.
jó neked....feltéve ha szereted a disznóvágást.... én már nagyon várom a következőt.
Egyébként az nálunk is szokás h a segítőknek viszünk kóstolót, de ez szerintem nem csak szokás...hanem illik...
hu, azt nem tudom en sem elkepzelni. Egy osztalytarsam hozott egyszer suliba, tizoraira lekvaroskenyeret hurkaval :DD
Csudajara jartunk mi is.
már eleve azért , mert egy állatot leölnek...
aztán utálom azokat a szagokat,a zsíros edényeket mosogatni...stb...meg úgy az egészet....
anyosomék szoktak egyébként vágni, mi csak segítünk.....
egy ismerősünk szegfűszeget tesz a hurkába.....darálva..
elég érdekes szag van amikor sül... )))
én nagyon utálom....
szerencsére a karácsony előtti disznóvágást megúsztam , mert dolgoztam.. )))
De jo nektek! :) Jo kis buli lehet ez a beoltozes.
Tenyleg, a kostolo nalunk is divat. Altalaban az visz haza, aki besegitett-tehat a kozeli hozzatartozok.
1. Nálunk faluhelyen szokás disznóvágáskor "maszkába" menni. Szomszédok, vagy barátok szoktak valami maskarába öltözni és egy ágas-bogas bottal a disznótoros vacsorára bemenni. Ilyenkor zajonganak: kopognak, fakanalat ütögetnek, stb. A háziak pedig egy kis kóstolót adnak, hurkát, kolbászt akasztanak a botjukra.
2. Másik népszokás a "komatál". Ez szintén kóstoló küldése általában a komának, vagy más közeli rokonnak.Egy tálban, vagy fonott kosárban küldik.
nyami :)
Náélunk jövő hétre lesz kész a szalonna....hm..úgy várom már :)
Ma beindult a füstölő! :)))
Készül a fini füstölt kolbi!
hm...a velő is de fincsi....mi azt mindig másnapra csináltuk meg a maradék kolbászhussal... nyamiii
de éhes vagyok már is...órák óta a disznóvágás a téma itthon...nekem meg folyik a nyálam... :D
Egyszemélyes fogás:
vese, agyvelő, tojás, hagyma...
nyamm-nyamm :)))
Igen,van tokaszalonna.
Az abába megfő, paprika rá meg fokhagyma.
nálunk is van véreshurka
tokaszalonnát szoktatok csinálni?