Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Nassok, sós finomságok receptjei » Békebeli vajas-, sajtos és szezámmagos kifli recept

Békebeli vajas-, sajtos és szezámmagos kifli recept

A Békebeli vajas-, sajtos és szezámmagos kifli hozzávalói:
Fél kiló liszt,
2 kiskanál só,
fél kocka (2,5 dkg) élesztı,
2 kockacukor,
2 dl langyos tej,
10 dkg olvasztott vaj.

A sajtos kiflihez:
10 dkg reszelt sajt + egy tojás egy kiskanál sóval és egy csipet
pirospaprikával habosra keverve.

A szezámmagoshoz: 5 dkg szezámmag + egy tojás egy kiskanál sóval (vagy ha
kapható, 2-3 kanál szezámsóval) habosra keverve.

A kiflik tetejére: egy tojás egy kiskanál sóval villával felverve.
Elkészítés: A sajtos kiflihez:
10 dkg reszelt sajt + egy tojás egy kiskanál sóval és egy csipet
pirospaprikával habosra keverve.

A szezámmagoshoz: 5 dkg szezámmag + egy tojás egy kiskanál sóval (vagy ha
kapható, 2-3 kanál szezámsóval) habosra keverve.

A kiflik tetejére: egy tojás egy kiskanál sóval villával felverve.


A Békebeli vajas-, sajtos és szezámmagos kifli elkészítési módja:
A langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük. Amikor megkelt, három egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük. Ezután az első cipóból kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapot átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük. A második cipót is vékony körlappá nyújtjuk. Vékonyan megkenjük a sós-paprikás tojással, beszórjuk a reszelt sajt kétharmadával, a sajtot kicsit rányomkodjuk. Ezután éppen úgy, mint a vajaskiflinél, a körlapot átlósan nyolc körcikkre vágjuk, a körcikkeket kiflikké sodorjuk. Én a sajtos kiflik sarkait összenyomtam, így egy kiflikoszorú lett belőlük. A harmadik cipót ugyanúgy körlappá nyújtjuk. Megkenjük a szezámsós tojással, vagy ha az nincs, akkor sós tojással, és megszórjuk némi szezámmaggal (maradjon a kifli tetejére is!). Ezt a körlapot is nyolcfelé vágjuk. A körcikkeket a kör közepe felé felsodorjuk. A szezámos kifliket nem hajlítottam meg félholdformára, hanem egyenes stanglik maradtak. (Azért adtam különböző formát a különböző ízű kifliknek, hogy nehogy összekeverjem őket a FŐZÉS során.) A kifliket ezután még fél órát kelesztjük. Közben egy nagy (legalább 4 literes) fazékban egy csipet sóval és egy kiskanál cukorral vizet forralunk (éppen csak forrjon). A sütıt pedig előmelegítjük, és előkészítünk két sütıpapírral bélelt nagy tepsit. Amint a víz forrni kezd, szőrőlapáttal egyenként belerakjuk a kifliket, óvatosan lenyomjuk a víz alá, és a víz alatt tartjuk őket, amíg tízig számolunk. Ezután kivesszük a kiflit, és a tepsibe rakjuk. Ezt a műveletet minden kiflivel megismételjük. A kiflik tetejét ezután megkenjük a felvert tojással. A sajtosak tetejét megszórjuk reszelt sajttal, a szezámosakét szezámmaggal, és 200 fokon szép aranybarnára sütjük őket.


Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei


A békebeli vajas-, sajtos és szezámmagos kifli elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook