Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Szépség & Egészség témák » Az éltető napfény, avagy kell-e ennyire félnünk tőle? cikk

Az éltető napfény, avagy kell-e ennyire félnünk tőle?


A gyermekeim kinnt lubickolnak a medencében, megengedtem, mert annyira kérték. Viszont az a sok cikk, írás a nap ártalmairól folyamatosan rossz érzésekkel töltött el, vajon jót teszek-e nekik, ha engedem őket?
Az éltető napfény, avagy kell-e ennyire félnünk tőle?

"Napozni fontos, mert nem a napozás okozza a rákot, hanem a leégés. A napozás hatására alakul ki testünkben a D vitamin, ami ma az egyik leghatásosabb védelmet jelenti mindenféle rák ellen, többek közt a melanoma ellen is. Mindamellett sokan használnak napozószereket, akár azért, mert ritkán jutnak napra és ha mégis sikerül a szabadba jutniuk, szeretnék elkerülni a leégést, vagy akár azért, mert elhiszik a bőrgyógyászok évtizedek óta harsogott téves állítását, miszerint védekezni kell a napfény ellen.

A napozószerek piaca a bőrgyógyászok és a népegészségügyi programok keltette félelmekre építenek, és forgalmaznak egészségre ártalmas szereket, amelyek még ráadásul a napsugarak ellen sem védenek meg.


Az amerikai Környezeti Munkacsoport (Environmental Working Group) "Napozószerek - melyik hatásos és melyik biztonságos" címmel megdöbbentő jelentést adott ki 785 forgalomban lévő napozó szerről. A megvizsgált 785 napozószer 85%-a nem megfelelő védelmet nyújt vagy veszélyes anyagokat tartalmaz. A megvizsgált szerek mindössze 17%-a nyújt megfelelő védelmet az UVA és UVB sugarak ellen, marad stabil a Nap hatására is, és nem tartalmaz túlzottan káros anyagokat. Az elemzés 400 tudományos szakcikk, az ipar adatai és hatósági adatok alapján készült.


Sok szer nem véd az UVA sugárzás ellen, amely bőrsérüléseket, a bőr gyors öregedését és bőrrákot okozhat.

Paradox módon a napozószerek sok összetevője percek vagy órák alatt lebomlik a Nap hatására és így továbbengedi a kivédendő káros sugarakat. A vizsgált szerek 54%-a tartalmazott lebomló anyagokat, ami megkérdőjelezi, hogy a napozószerek nyújtanak-e oly fokú védelmet, mint amit ígérnek.

Igen elterjedtek a flakonokon a hamis állítások. A forgalomban lévő szerek 50%-a hordoz olyan feliratot, amely hamis vagy félrevezető. Az olyan állítások, mint "egész napi védelem", "vízálló", "kivédi a káros sugarakat" nem igazak, mégis szerepelnek a flakonokon. Mivel ezeket nem ellenőrzik és nem tiltják, a cégek bátran állíthatnak bármit. (Az elemzés amerikai!)

Sok napozószer tartalmaz nanorészecskéket, amelyek veszélyesek lehetnek. Bár a cink és titánoxid nem hatol át az egészséges bőrön, más nanorészecskék toxikusak lehetnek. Némelyik napozószer felszívódik és a véráramba kerül, némelyik a Nap hatására mérgező anyagokra bomlik, némelyik ösztrogénszerű hatást fejt ki, számos összetevő allergiás reakciót vált ki, s némelyik beépül és felhalmozódik a testben.

Összességében az elemzés 130 terméket ajánl, 618-nál óvatosságra int, 37 terméket nem javasol használni. A veszélyes termékek listájában Magyarországon is forgalomban lévő komoly márkák szerepelnek."


(Szendi Gábor:

A Nap elleni védelem esetleg többet árt, mint használ)Ne féljünk a naptól,mert itt a földön minden egyes élőlény belőle szerzi az energiát,mi sem vagyunk kivételek ezalól.De mint mindenben,a napozásnál is szem előtt kell tartani a fokozatosság,a mértékletesség elvét.Óvjuk meg bőrünket a leégéstől,de ne fosszuk meg az éltető sugaraktól!
Írta: 0c97fbb607, 2007. augusztus 3. 14:34
Fórumozz a témáról: Az éltető napfény, avagy kell-e ennyire félnünk tőle? fórum (eddig 12 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook