Az első könyvem, ami bevezetett az olvasás szépségének rejtelmeibe (beszélgetés)
Az Egri csillagok régi szép emléket idéz fel bennem. Ezt nem én olvastam egyedül, hanem közösen a testvéreimmel. Hideg téli estéken a kályha duruzsoló melegénél minden este regényeket olvastunk fel hangosan. Még mindig megmaradt bennem Sárközi cigány mondása, amit Jumurdzsáknak mondott:
- Nagyságos, méltóságos Gyamarzsák úr, csókolom kezsit-lábát, hadd pikulázzsak egyet a tistelt vendégség eremére!
Megmosolyogtam most is.
Minthogy akkor nem volt tévé, az estéket regényolvasással töltöttük, anyukám meg varrogatta, javította a szakadt ruháinkat.
Akkor ismertem meg Jókai, Mikszáth, Verne, Gárdonyi stb. könyveit.
Kezdtem Benedek Elek Világszép Nádszál kisasszony meséivel és Illyés Gyula Hetvenhét magyar népmeséjével.
Ezek miatt tanultam meg korábban olvasni, mert apám, ha hosszú volt a mese azt másnap este fejezte be.
Aztán jöttek sorra... Komjáthy István Mondák könyve, a Nagy indiánkönyv, Móricz Zsigmond, Gárdonyi Géza, Jókai Mór, Verne Gyula, Raymond Chandler, Agatha Christie, Stanislaw Lem, Isaac Asimov
Én nem is tudom. Írták itt előttem a Pöttyös Pannit-azok tényleg jó könyvek voltak!
Amire még emlékszem, hogy nagyon szerettem, az Hallama Erzsébet Hisziapiszi könyvei, illetve a Csipike-sorozat :)
Nagyon tetszett a Vilma doktorasszony, tetszett, hogy ez egy megtörtént esemény, a kitartása, a haca a férje és a társadalom ellen.
Na és megragadt bennem, hogy sok almát evett kenyérrel, és szép volt a bőre, elhatároztam majd sok almát fogok enni, hogy az enyém is szép legyen. Persze semmivel sem ettem többet, mint előtte. :)
Szerintem az volt. A végén volt ez a több részből álló kaland.
Meg mindig nézegettem a Kisgyermekek nagy mesekönyve borítóját, és elképzeltem, majd nekem is olyan szép ruháim lesznek, mint a király- és hercegkisasszonyoknak.
A 21,,,😃 nekünk ilyen nagy piros volt.
Belekukkantottam aztán jól elrejtettem.
Én iskolás korom előtt, azaz 5 évesen tanultam meg olvasni.
Az első könyv, amit teljesen egyedül olvastam el, a Hatrongyosi kakasok volt, ezután jöttek a mesekönyvek.
9 éves koromban olvastam el Illés Endrétől a Történet a szerelemről és halálról című kisregényt.
Ezután jöttem rá, hogy mennek a hosszabb történetek is, és épp láttam, hogy az apukám a Tizennégy karátos autót olvassa és jól szórakozik, így amikor letette azt olvastam és utána az összes Rejtő könyvet.
Kb. 10 évesen eltiltottak az olvasástól, mert a 21 rémes történetet olvastam és nagyon féltem, így nem olvashattam felnőtt könyveket egy ideig, de csak néhány hétig tartott szerencsére:D
valahogy már akkor is erős volt az elvonatkoztató készségem,a 77 Magyar népmese és a Naposholdas paripa is jó volt,de azért nem sci-fi,bár utóbbi táltos könyv állítólag...
A legeslegelső a Pöttyös Panni könyvek.
Aztán Delfin könyvek, Tüskevár, Téli berek, stb...
Verne: Rejtelmes sziget című regény.
Ötödik osztályos voltam, és a kiváló tanulmányi eredményemért kaptam év végén.
77 MAGYAR NÉPMESE.
Majd Fekete István,Passuth László, Dallos Sándor könyvei...
További ajánlott fórumok:
- Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről!
- Női táskák és rejtelmeik
- A keresztszemes hímzés rejtelmei
- A férfi lélek rejtelmei, avagy hogyan működnek a férfiak? 😉
- Az újonnan bevezetett gyors- és sebesvonat helyjegyet vonatonként kell számolni? (átszállásonként)
- Tudna valaki ajánlani egy könyvet, ami bevezet a pszichológia rejtelmeibe?