Az avas mákban mi az, ami megavasodik? (tudásbázis)
:D:D
Avasodás
Zsírok és olajok levegőn rövidebb hosszabb idő alatt bekövetkező elváltozása, amikor csípős ízt és kellemetlen szagot kapnak.
A zsírsavak szobahőmérsékleten és oxigén és víz jelenlétében történő autoxidációja során keletkező különböző szénhidrogének, ketonok, aldehidek, epoxidok és alkoholok együttes állaga és szaga adja az avas zsír és olaj jellegzetes megjelenését.
E változás során kémhatásuk savassá válik.
Az avasodás nem minden zsírnál és olajnál következik be egyenlő mértékben és egyenlő idő alatt.
Függ a zsír tisztaságától, a környezet nedvességétől, többé-kevésbbé a hőmérséklettől és a fényhatásoktól, illetve a levegővel való érintkezéstől is.
Az avasodás folyamata nem teljesen tisztázott.
Egyes vizsgálatok szerint enzimes hatás, mely az oxidációval kapcsolatos hidrolízises bomlás következménye.
A megfigyelések szerint elsősorban azok a zsírok hajlamosak avasodásra, melyek könnyebben szappanosíthatók el. Elősegíti az oxidációt a jelenlévő nitrogén - és kéntartalmú anyagok baktériumos bomlás a is.
A sötét, száraz környezetben, légmentesen elzárt zsírok és olajok hosszabb ideig ellenállnak az avasodásnak.
A nehézfémek viszont katalizálhatják a folyamatot, ezért adnak kis mennyiségben a fémionokat lekötő kelátképző anyagot (pl. citromsavat) az egyes zsírkészítményekhez avasodásgátlóként.
Gondolom úgy érti a kérdést, hogy mitől avasodik meg a mák.
Szerintem az apró magvak az olajtartalmuk miatt avasodnak meg.
További ajánlott fórumok:
- Hány éves kortól avassuk be és milyen módon a gyereket a temetés és a halál kérdésébe?
- Kaptam két kilogramm pucolt diót. Hogyan tároljam, hogy ne avasodjon meg?
- Lejárt avast antivírus programot le akarom törölni a gépemről, miért nem engedi?
- Hogyan avassam be az anyagot?
- Az olajat, vajat tartalmazó krémek avas szagúak, ti is érzitek?
- Olajtól megavasodott nyújtófát mivel lehet kitisztítani?