Ausztriai munkalehetőségek, tapasztalatok! (beszélgetés)
Neeem...
Besétálsz az AMSbe, és elmondod, hogy munkát akarsz vállalni, van is cég, aki felvenne. (Bár azt hiszem, ezt megteheti a cég is.) Pontosabban ugye átvenne, mert nekik dolgozol, csak másik országban. Ehhez az AMSnek van egy nyomtatványa, azt kell kitöltenie a cégnek.
Aztán majd jön az AMS, és küldi a szupi kis osztrák munkaerőt az üres helyre - azaz a helyedre.
2011ben kénytelenek lesznek nyitni korlátozás nélkül, mert különben az EU csúnyán megbűnteti őket.
A kérdés már csak az lesz, hogy a hivatalos szabadságot mennyire fogják mondvacsinált indokkal korlátozgatni. Mivel nem lehet majd csoportosan (elutasítjuk, mert 2004től EUs), majd szépen egyesével fogják. :(
De remélem, nem lesz igazam!!!
jah én is ezt hallottam. Német cég vagyunk, és a beszállítóink az osztrák telephelyekről hozzák be az árut. Őket szoktam kérdezni, hogy mit tudnak erről...
azt mondták, hogy most végképp nem adnak munkavállalóit, mert megvárják a májust... (na most én addig éhen halok :D )
De azt is mondják, hogy mindig újabb és újabb időpontokat adnak meg, ezt csinálják már évek óta, és soha sem fog eljönni a szabad munkaerő-áramlás...
az, hogy korlátozott engedélyt kapok nem gáz. Sőt!
Szóval akkor jelezzem a főnököm felé, hogy egy olyan dokumentumot állítsanak ki számomra, amelyben leírják, hogy csakis rám és a már meglévő tapasztalatomra van szükségük... és ezután? Besétálok az osztrák munkaügyi kp-ba és...? Várok?
Sziasztok!!!
Nagyon köszön a segítséget!
igazából boltvezetőként mennék ki egy megüresedett helyre, de kérvényeztem a cégnél, hogy először eladóként helyezzenek el, mert a német nem megy... vissza kell rázódnom, már Isten tudja mióta nem tanulom... így nincs akkora felelősségem.
Ha jól értem, hideg burkolóként vagyok kint papíron, de valójában mást csinálok... nem fognak megbüntetni érte? De nem kérnek semmilyen végzettségről szóló dokumentumot?
Amit írtam linket, azon van egy lista a hiányszakmákról, ők nagyobb eséllyel és gyorsabban kapnak munkavállalásit. Én nem nagyon értek hozzá, de ha pl. hidegburkoló is vagy, talán nyert ügyed van, ha arra a munkakörre kérik neked a munkavállalóit!!!
(Azt szerintem nem ellenőrzik, hogy tényleg azt csinálod-e... De még rákérdezek, hátha Felem tudja.)
Most valahogy? Már régóta!
Nagyon sok a török, nem akarják, hogy a nyakukon éljenek, merthogy menekültként jönnek/jöttek, így ők előbb kapnak munkavállalásit, mint egy EUs!!!
Lakcím alapján egy EUsnak 5 évet, egy töröknek, vagy szerbnek 3 évet kell várnia!!!!!!!!!!
(A szabály: ha X éve állandó bejelentett lakcímmel rendelkezik az illető, "szabad" munkavállalásira jogosult.)
Jah, és az én nagy szívásom: családegyesítésre hivatkozva csak házasok kérhetnek munkavállalásit, élettársak nem!!! (Ebben az egyben van korlátozva az élettárs, minden másban olyan jogok illetik itt, mint egy házastársat.)
Szia!
Ez ógy van, hogy a munkavállalási nem jár automatikusan.
Ha találsz munkahelyet, a munkáltatónak kell kikérni a papírjaidat, és ilyenkor a munkaügyi központ elvárja, hogy az általa kiközvetített munkanélkülivel töltse fel a helyet, azokkal, akik az osztrák munkaerőpiacon már jelen vannak.
Tehát kvázi be kell bizonyítania a cégednek, hogy csakis te, és senki más nem alkalmas az adott munka elvégzésére.
Ha sikerül, akkor is csak korlátozott munkavállalóit kapsz, ami csak 1 évre érvényes, és csakis ahhoz a céghez.
Ha az 1 év alatt céget akarsz váltani, vagy épp munkanélküli leszel, az egész kezdődik előlről, ráadásul nem kapsz munkanélkülit sem, mert az csak 1 év után jár itt.
Ha viszont letelik az 1 éved, akkor kapsz "szabad" munkavállalásit, tehát már szabadon mozoghatsz a munkaerőpiacon.
Ha mindenképp ki akarsz jönni, akkor van egy kiskapu: bérmunka.
Hivatalosan be vagy jelentve egy magyar céghez, akiktől az osztrák cég bérbe vesz. De akkor az otthoni cégnek tutira kell utánad járulékot fizetni! Az osztrák oldalt nem tudom, de ugye a bérmunkás díját haza kell küldenie a magyar cégnek.
Itt találsz egy kis olvasnivalót:
Sziasztok!
Ausztriába keresnék első sorba Szobafestő munkát 10 éves tapasztalattal megbízható káros szenvedélyektől mentes saját gépkocsi van ! Minden megoldás érdelek Más munka is érdekel
Cím:tlaszlo77@freemail.hu
Köszönöm
Leiahhh:
Szerintem a legegyszerűbb a magyar vállalkozói, és légy számlaképes. Nem egy szimpatikus megoldás, de ez tényleg még a legátláthatóbb lehet a számodra.
Sziasztok!
Egy olyan gondom van, hogy terveztem egy osztrák házaspárnak (akik MO-n élnek) egy épületet. Építész vagyok, ez a dolgom. Megígérték, hogy a munkának nkeiállok, készül a szerződés, megegyeztünk az összegben, stb.. A munka fontos volt, gyorsan kellett... Elkészítettem, leadtam.
Ezután jött a gond:
- hívtak, hogy az egész egy kalap kaki, és ki kell dobniuk.. Hozzáteszem 4 éve foglalkozom ezzel...
- adnak érte 100eurót, a megbeszélt 600 helyett..
-mikor mentem volna (számlaképes vagyok), egy nagy darab ember ült náluk, várva minden pillanatot, hogy lecsapjon. A számlát hozzámvágták, aztán csá..
Hol lehet az ilyet megcsípni??? Mert ez elég durva dolog volt. Tele vagyok a mailjeikkel, amiben csak szövegelnek, majd szidnak... Tehát bizonyítékom van. Mit tehetek?
Sziasztok!
Szia babi7808!
Küldtem Neked a gmail-edre üzit, remélem gyorsan fel tudjuk venni a kapcsolatot:)
Szép napot! :)
Sziasztok!
Ausztriában szeretnék dolgozni,szobalányként,több éves tapasztalatom van ebben a szakmában.Minden hírdetést elolvasok,legtöbbet minden hírdető oldalon meg lehet találni,az ilyenekben nem bízok,hazai(romániai) munkaközvetitőkben nem bízok.Sajnos az ország jelenlegi helyzete miatt az erdélyi magyarok sorsa is meg van pecsételödve.
Már szinte magam elött látom azoknak az arcát akik elolvassák az önéletrajzomat....Románia.
Én a munkától nem félek.
Kérem aki tud segitsen bármi jó tanácssal az írja meg.
Üdv. egy Székelynő
Szia!
Írtam privát.
Üdv: Nelia
Szia!
Tudnál nekem segíteni egy két dologban,hogy miként mükődik ez a dolog!
Ez a neujob ez Zalakaroson van, és nem becsapás?
Meg hogy mennyire kell németül tudni, illetve
milyen gyakorlat kell a szobalánykodáshoz,mennyibe
kerül a tanfolyam stb.
Köszönöm előre is a segítséget
Üdv.
Mónika
Sziasztok!
Mi (a férjem és én) is Ausztriában szeretnénk dolgozni, úgy két-három hét múlva mennénk autóval, fiatal párt keresnénk, akik szeretnének velünk jönni, mert még most megyünk először.
Sziasztok!
Én fél éve dolgozok Ausztriában szobalányként. Előtte elvégeztem egy szobalánytanfolyamot a Neujob-nál, majd szintén az ők intéztek nekem állást, engedélyt egyszóval mindent.
Üdv
Tamara
Hello!
Nem ismer valaki Ausztriában geodétát, aki alkalmazna magyar szakmabelit?