Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Átszökős szomszéd-kutya - Hová fordulhatok segítségért? Mit lehetne tenni? fórum

Átszökős szomszéd-kutya - Hová fordulhatok segítségért? Mit lehetne tenni? (tudásbázis kérdés)


1 2
2012. dec. 6. 10:10

Szóval, amit megtudtam az önkormányzatnál:

április 15-től már nem hatásköre a jegyzőnek az ebtartási kötelezettségekről szóló levelet kiküldeni a kutya tulajának. Most, a körzethez tartozó munkaügyi közponhoz kell telefonálni, ahol átirányítanak és mindenféle illeték nélkül bejelenthetem a szabálysértést. 2012. évi II. törvény 147-es pontjában található a "Veszélyeztetés kutyával" rész, amibe az én esetem belefér. Tehát a lényeg, hogy most már a kormányhivatalhoz kell bejelenteni a hasonló esetet.

"147. Veszélyeztetés kutyával

193. § (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát

a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,

b) természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja,

c) szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön - vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével - szállítja,

d) élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre - vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével - beenged, illetőleg bevisz, szabálysértést követ el.

(2) Aki harapós kutyáját nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a harapós kutyára utaló megfelelő figyelmeztető táblát, szabálysértést követ el.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr is szabhat ki helyszíni bírságot."


Tegnap este újból az udvaron lófrált egy kis fekete idegen kutyának tűnő valami, ami bemászott a kocsi alá, seprűvel próbáltam kitessékelni onnan, amire egyből rá is harapott, majd a fél órás űzés után valahogy kijutott. Utána vettük észre, hogy a mi kuytánk száját a kis dög megharapta, eléggé vérzett. Faramuci helyzet, mivel idegen a kuyta, még be sem tudom jelenteni.

Egy gond van: iszonyú sok felelőtlen kutyatartó létezik és a tegnapi eset után, biztosan nem fogom kisegíteni az idegen kutyákat az én kutyám szájából. Rájöttem, túl rendes vagyok.

43. töprengő (válaszként erre: 42. - Lilalevendula)
2012. dec. 3. 15:29

Csirkék átkaparásszák magukat, szép kis kárt tudnak tenni a veteménybe.

Húú nem árt néhány dologban ha én is nyomozok, hogy meglepetés ne érjen.

Csirkék esetében azok talán nem " ásnak " lukat a kerítésnél és mennek szomszédolni.

:)

Levágod a csirkét, elvitte a róka.. :) :( ez nem is annyira vicces.

2012. dec. 3. 15:10

Ezt most találtam még az eredeti témához, ha esetleg valakit érdekel:


"V. Az elkóborló állat


De nem csak növényzet okozhat vitás helyzetet a szomszédos ingatlanok tulajdonosai között, hanem állatok is, akik ráadásul képesek a helyüket változtatni és kevésbé figyelembe venni a telekhatárokat, vagy egyéb jogi fogalmakat és tiltásokat. A Ptk. természetesen nem ad szabad kezet az elkóborló állatnak és az állat gazdájának, hiszen így rendelkezik:


„a tilosban talált állatot a föld használója mindaddig visszatarthatja, amíg az általa okozott kárt tulajdonosa meg nem téríti.”


A tilosban kifejezés alatt nyilvánvalóan azt kell érteni, hogy a más földjére behatoló állatról van szó. Kérdéses lehet azonban, hogy a visszatartás ideje alatt, az állat gondozásával felmerülő esetleges költségeket ki viseli. Nyilvánvaló ugyanis, hogy nem csak azt a kárt kell megtéríteni, amelyet az állat okozott, hanem azt az összeget is, amelyet a visszatartás ideje alatt a visszatartó fordított az állatra. Az is előfordulhat, hogy az állat tulajdonosa nem is kívánja az állatot visszavenni. Ilyen esetben sor kerülhet a felelős őrzés szabályainak alkalmazására is: azaz ha a jogosult a dolgot megfelelő határidő alatt felszólításra nem szállítja el, és annak máshol való elhelyezése aránytalan nehézséggel, vagy a költségek előlegezésével járna, a felelős őrző a dolgot értékesítheti vagy felhasználhatja. Speciális jogi szabályozás vonatkozik a méhrajra. Ha ugyanis a tulajdonos a kirepült méhraját 2 napon belül nem fogja be, azon birtokbavétellel bárki tulajdonjogot szerezhet, ennek során azonban érdemes némi szakértelemmel és védőfelszereléssel megkezdeni a jogi lehetőségünk gyakorlását, mielőtt kellemetlen meglepetések érnének.


Fontos megemlíteni, hogy a fenti – Ptk.-n alapuló – rendelkezésektől mind jogszabály, mind a felek esetleges megállapodása eltérést eredményezhet."

2012. dec. 3. 14:54
Nem baj, hisz igazából sajnos erről is szó lehet az én esetemben is.
2012. dec. 3. 14:30

Szökős kutyától eljutottunk a támadásra, félünk tőle. Vajon milyen illat árad abból amikor fél a kutyától.

Remélem nem baj hogy eltértünk...

2012. dec. 3. 14:24
És állítólag mi emberek, ha félünk olyan illatanyagot árasztunk, amit megéreznek a kutyák. Viszont nem tudom, hogy ez visszataszító-e számukra vagy sem. Bár igazából mindegy is, mert nem tudom szabályozni azt, hogy féljek-e és árasszak olyan illatanyagot, vagy inkább ne. :) De azért érdekelne, hogy ez hogy is van.
38. töprengő (válaszként erre: 35. - Annee76)
2012. dec. 3. 14:18
Ezt jó tudni, ha mozgunk nagyobb az esély hogy támad a kutya.
37. bnedora (válaszként erre: 36. - Töprengő)
2012. dec. 3. 14:17
Szerintem az is az önkormányzathoz tartozik.
36. töprengő (válaszként erre: 34. - Lilalevendula)
2012. dec. 3. 14:15

Akkor mindegy hányadik szomszéd..

Ha az én kutyám szökős, és tönkre vág szomszédos kerítést, bizony " én " okoztam a kárt.

Nyáron bejött egy róka, pedig biztosan talált volna az erdőben kaját.

Tényleg ha a magán erdőből betéved bármelyikünk kertjébe egy róka, lukat csinálva magának. Akkor kinél tehetünk panaszt?

35. Annee76 (válaszként erre: 18. - Tündéria)
2012. dec. 3. 14:07

A lehető legrosszabb amit tehettél hogy felkaptad a gyereket. Ilyenkor öleld magadhoz szemből és ne moccanj, A kutya csak a mozgó célpontra utazik, mozdulatlanra nem.

De ettől még jogos hogy a gazdája felelőssége pórázon tartani.

34. lilalevendula (válaszként erre: 33. - Töprengő)
2012. dec. 3. 13:59

A kerítés is az enyém, az is az én tulajdonom. Csak ezt a szomszéd nem fogja fel. (No, hát még a porta.)

Én meg majd a gyerekemet át fogom küldeni, hogy minden nap piszkájon le két centit a házának a vakolatából. Kíváncsi lennék, bírná-e több éven keresztül.

Egyébként a te helyzeted is elég érdekes. Nem is tudom mit csinálnék.

33. töprengő (válaszként erre: 25. - Lilalevendula)
2012. dec. 3. 13:51

Köszi a választ erre voltam kíváncsi. Egy vonalon túl, csak akkor mehet ha engeditek.

Valóban ha jól belegondolunk, nem csak a vére hajtja, miatt szöknek...

Kertünkbe volt kutya mielőtt megvettük. Szomszéd magához vette, mert az előző tulaj ( meghalt ) sokszor vitte magával oda.

Most ősszel gondolt egyet, azt meglépett. Meg van kötve állandóan.

Bejött hozzánk is, mivel sok évig ott lakott. Szerencsétlenkedett, nem talált ki. Aztán eltűnt, azt hittem haza talált. Másnap reggelre ment haza. Jól ki csavarogta magát.

Önkormányzatnál foglalkoznak ilyenekkel? Mondjuk engem nem zavar ha a " volt " kutyánk hazalátogat. Persze jobb lenne ha nem lenne több hézag a kerítésen. Ha körbe lenne újonnan kerítve, biztosan nem hagynám szó nélkül...

32. bnedora (válaszként erre: 30. - Kangaroo Island)
2012. dec. 3. 13:41
Ja, és nem rohangált, csak utat keresve az utcára, az önkormányzati ingatlant használta átjárónak:-)
31. bnedora (válaszként erre: 30. - Kangaroo Island)
2012. dec. 3. 13:40
Én sem azt írtam, hogy azért bolond mert feljelentett, hanem köztudottan így ismerik a kerületben.
30. Kangaroo Island (válaszként erre: 22. - Bnedora)
2012. dec. 3. 13:38

akkor se kéne, hogy más magántulajdonán rohangáljon a szomszéd kutyája.

lehet hogy bolond, de nem ezért bolond, mert feljelentett.

29. bnedora (válaszként erre: 26. - Lilalevendula)
2012. dec. 3. 13:38
Nem tudom hol laksz, de szerintem az önkormányzatnál kell bejelenteni.
28. Kangaroo Island (válaszként erre: 18. - Tündéria)
2012. dec. 3. 13:37

ezzel egyetértek, engem is kergetett már meg kutya úgy, hogy a gazdája ott volt, aztán ártatlanul nézett, hogy az ő kutyája ne harap...lehet, hogy nem harap, de ha nem engem, hanem egy kisgyereket kerget meg, az lehet úgy megijed, hogy többet állat közelébe nem akar majd menni. a rengeteg kutyapiszokról nem is beszélve meg, hogy a virágágyásba mászkálnak és kikaparják...kifizettetném velük a kárt esküszöm.

Nekem ha lenne kutyám akkor vinném a futtatóra, ott van a helye a kutyának, azért építették, de kb. üresen kong, mert kényelmesebb a közterületre sz@ratni és nem összeszedni. Ha olyan törvény lenne, hogy aki nem szedi fel önszántából, annak szájjal kellene összeszednie, egyből nem lenne ennyi kutyakaka az utcákon.

Tisztelet a kivételnek...

27. bnedora (válaszként erre: 25. - Lilalevendula)
2012. dec. 3. 13:37
A kutyanevelés más tészta. Nem minden kutyát lehet nevelni, főleg, ha az nem is fajta tiszta.
2012. dec. 3. 13:36
Arra nincs valami jogi blabla, hogy veszélyeztetve vagyok a saját portámon, mert a szomszéd kutyája bármikor megharaphat? Félek attól a dögtől, az én kuytámat is kínozza, űzi.
25. lilalevendula (válaszként erre: 20. - Töprengő)
2012. dec. 3. 13:34

Ezt hogy érted?

Ha ki van nyitva a kapu, mert épp állunk ki az autóval, ő a kapu vonalában megáll és tovább nem mehet csak akkor ha azt megengedjük neki.

Így a frissen megbontott kerítéssel is. (Bár a kerítésnék szerintem tényleg nem is jutna eszébe hogy kiszökjön.) A szomszéd kutyája lehet hogy menekülne is otthonról, mint mondtam, tényleg nem foglalkoznak vele. Jó, ha egy kics kaját löknek neki.

24. 5146e98818 (válaszként erre: 9. - Bnedora)
2012. dec. 3. 13:32

Nem szabadna hogy az ilyesmi feljelentésig fajuljon.

Bár az is igaz hogy van aki előbb üt, aztán kérdez.

23. töprengő (válaszként erre: 21. - Lilalevendula)
2012. dec. 3. 13:32
Ivartalanítás akkor felejtős.
22. bnedora (válaszként erre: 16. - Kangaroo Island)
2012. dec. 3. 13:31
De ez valóban bolond, papírja is van róla. És ez komoly.
21. lilalevendula (válaszként erre: 14. - Töprengő)
2012. dec. 3. 13:30
Szeretnénk majd kiskutyát. Sajnos a szomszéd kutyája nem ilyen fajta.
20. töprengő (válaszként erre: 12. - Lilalevendula)
2012. dec. 3. 13:29
Ezt hogyan érted el, hogy mert ott a luk, nem mész ki rajta?
19. andi6020 (válaszként erre: 11. - Bnedora)
2012. dec. 3. 13:28
Hát az is meg kell, és meg is lehet oldani.
2012. dec. 3. 13:28
A múltkor a nyílt utcán sikerült összevesznem egy kutyással, mert a póráz ugyan a kezében volt,de a nagytestű keverék dog kutyája előtte kullogott szájkosár és póráz nélkül, majd engem és és a 4 éves fiamat megpillantva elkezdett rohanni felénk. Mondanom sem kell, hogy felkaptam a gyereket és csak remélni mertem, hogy nem harap meg a kutya... nem véletlenül kötelező a póráz+ szájkosár. Én azon a véleményen vagyok, ha valaki állatot tart,akkor a szabályokat és a társadalom által elvárt normákat igenis tartsa be. (Pl. kutyapiszok összeszedése, de ehhez sorolnám a kerítésen belül tartást is)
2012. dec. 3. 13:28
Örülnék ha kifizettetnék velük a kerítést, mert a pofámon ég a bőr, már úgy be van foltozgatva. Arra sajnos most nincs pénzem, hogy a telket körbekerítsem. Ráadásul azért fizessek rá, mert a szomszéd kutyája tönkretette???
16. Kangaroo Island (válaszként erre: 9. - Bnedora)
2012. dec. 3. 13:27
nem bolond, én is feljelenteném a szomszédot, ha a kutyája a kertemben lófrálna.
15. Tavirózsa :) (válaszként erre: 1. - Lilalevendula)
2012. dec. 3. 13:26
Jelentsd fel!
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook