Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Anyák húzzatok dolgozni! fórum

Anyák húzzatok dolgozni! (beszélgetés)

95. spinneli (válaszként erre: 89. - 3e0ba54fb8)
2008. jún. 24. 23:56

de van bennünk igazság is.

én többnyire kedvelem őket, ki lehet szűrni a normálisabbját.

bár erre a pasira nem emlékszem, és index szinten ritka gyenge ez a cikk.

94. McKenzi (válaszként erre: 92. - 175c71a378)
2008. jún. 24. 22:58
Az indexen a jobboldali soron van a blogok között, alul Tóta W. névvel
93. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 92. - 175c71a378)
2008. jún. 24. 22:51
Mostanában nem olvastam, néhány hónapja még ott praktizált. Ha találok tőle megint valamit, majd szólok.
92. 175c71a378 (válaszként erre: 89. - 3e0ba54fb8)
2008. jún. 24. 22:39
hol találok ilyet? nem találom név szerint
91. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 89. - 3e0ba54fb8)
2008. jún. 24. 22:28
Hehe, ráadásul két lánya van.......... hmmm.
90. 175c71a378 (válaszként erre: 89. - 3e0ba54fb8)
2008. jún. 24. 22:27
na, most majd megnézem :)))
89. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 88. - 175c71a378)
2008. jún. 24. 22:26
Az indexen majdnem mindegyiknek vitriol folyik a tollából :). Olvastál már Tóta W.Árpád cikket?????
2008. jún. 24. 22:19
Ja a csávó fent van iwiwen meg lehet nézni pont olyan mint amilyennek sugárzik a cikkből :))))
2008. jún. 24. 22:09

Az államtól kapott pénz szerintem teljes egészében elmegy egy gyerekre, úgyhogy azt nem a kismama kapja hanem a gyerek.

Szóval elgondolkoztam azon hogy szólok a másfél éves fiamnak húzzon dolgozni nehogy antiszociális kis köcsög legyen belőle :D

Belőlem meg macinacis játszóteres anyuci :)

86. McKenzi (válaszként erre: 85. - 3e0ba54fb8)
2008. jún. 24. 22:05
persze, hogy az, ezért én inkább meg sem próbáltam. Így legalább a jó kapcsolat megmaradhat, úgy semmiképp.. De ha kénytelen lettem volna újra munkába állni, akkor mindenképpen át kellett volna verjek egy munkáltatót...
85. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 84. - McKenzi)
2008. jún. 24. 21:52
Ha a munkáltató szemszögéből nézed ezt a kérdést, azt hiszem logikus és érthető.
2008. jún. 24. 21:49
és azok mit csináljanak, akik két gyereket szeretnének kis korkülönbséggel? Szerintem kevés helyen veszik vissza pár hónapra a gyesről visszatérő nőt.
2008. jún. 24. 14:42
Bocs hosszú lett,tán a vége a lényeges.Érdekes kísérletek:)
2008. jún. 24. 14:40

Születés után:

Ottó RANK: ∙ A születés trauma a gyermek számára.

∙ Felsírás: az ősfélelem prototípusa

∙ Pszichotikus kettéválasztás (köldökzsinór elvágása)

∙ Bizonytalan világba kerül

HERMANN IMRE: Ösztönösen keresi a megkapaszkodás lehetőségét, (feltétlen reflexek:

fogó-, átkaroló reflex segítségével) biztonságra, gondoskodásra

vágyik, különben elpusztul.

ERIKSON: Ősbizalom vagy bizalmatlanság ideje: Ha az anya nem elégíti ki

szükségleteit bizalomvesztés állapotába kerül.

BOWLBY: ∙ Fizikai közelség fontossága: simogatás, érintés

∙ Rejtett érzelmi elhanyagoltság: Emocionális félreértésen alapul.

Az anyának elvárásai vannak a gyermek felé, amelyek nem teljesülnek → csalódottság → a gyerek daccal válaszol → a konfliktus nő.

AINSWORTH: Ha az első 3 hónapban nem találkoznak, sérül a kapcsolat, törés alakul ki.

SPITZ: ∙ Az első 6 hónapon túlmutató elszakítás maradandó károsodást okoz →

∙ HOSPITALIZMUS: Indítékszegénység, közöny, letargikus állapot,

készségek fejlődésének lemaradása, nagyobb halálozási arány.

KÍSÉRLET1: 4 VIZSGÁLATI CSOPORT:

1. Börtönben az anyával

2. Lelencházi csecsemők

3. Nagyvárosi szülők gyermekei

4. Halászfaluban nevelkedő gyermekek

Itt a legnagyobb a halálozás. OK: Érzelmi kapcsolat hiánya

KÍSÉRLET2: 91 gyermek (3 hónapos koruk körül magára hagyja az anyja;

10 gyermekre jut 1 gondozó)

Eredmények: ∙ Nagy halálozási arány

∙ 2 éves szintje 1 évesnek felel meg

∙ Beszédfejlődésben óriási lemaradás

HARLOW: Izolációs kísérletek rézuszmajmokkal. Tapintás érintés szerepe a

kötődésben.

Eredmény: A „szőranya” és a „drótanya” egyenrangú táplálékforrás, mégis a „szőranyán” többet lógnak, félelem esetén előnybe részesítik.

Az izoláció következménye: antiszexuális magatartás, közösségi életre való képtelenség, utódok bántalmazása.

ÁLTALÁNOS KÖVETKETETÉSEK:

∙ A korai anya-gyerek kapcsolat a személyiség kialakulásának,

szocializációjának alapja.

∙ Kapcsolati minták bevésődnek, s más minták alapjává válnak.

∙ Fiziológiai szükségletek ellátása mellett, a testi közelség és az érzelmi

viszonyulás is fontos.

3. Az anya-gyermek kapcsolat mechanizmusa:

3 elmélet

1.) SPITZ: Az anya aktív, cselekvő, szükségleteket kielégítő. A gyermek passzív

alkalmazkodó.

2.) BRASELTON: A gyermeké a domináns szerep, jelzi komfort és diszkomfort érzéseit. Az anya passzív, alkalmazkodó. A gyermek mozgásával, ennek ritmusával, sírásával irányítja az anyát. Ez egyfajta párbeszéd, ahol a gyermek a kezdeményező.

3.) BRUNER: Diádikus interakciós elmélet kölcsönösen dinamikus kapcsolatot tételez fel. Az egyik oldalon az aktív érzékelő, fejlődőképes gyermek áll, a kölcsönrendszer másik végén a gondozó, aktív, világot közvetítő anya. A gyermek megtanul jelezni, az anya válaszolni rá, ill. fordítva. Mindkettőjük aktivitása motiválja a másikat (reciprocitás)

II. A KÖTŐDÉS:

1.) Definíciója Mc COBY alapján:

Az a tartós érzelmi kötelék, amelyet a csecsemők 6-9 hónapos korukban kezdenek kiépíteni anyjukkal (ill. gondozójukkal)

Jellemzői:

• Igyekszik az adott személy közelében maradni

• Nyugtalanná válik, amikor attól elválasztják.

• Örül az újra találkozásnak

• A másik személy jelen nem léte esetén is felé irányítja cselekedeteit.

Ez a második év vége felé csökken.

2.) KÖTŐDÉSELMÉLETEK:

FREUD DRIVE-REDUKCIÓS MAGYARÁZATA

A kötődés magyarázata: A gyermeket biológiai késztetései motiválják. Az orális szakaszban olyan tárgyakhoz vagy emberekhez kötődnek, akik biológiai szükségleteiket (éhség, szomjúság stb.) kielégítik. Az anális szakaszban kialakul az önkontroll és a függetlenség késztetése → lazul a kötődés.

Ellenérvek: • Harlow kísérletei bizonyították, hogy nem a táplálék, hanem a testi

közelség fontos.

• Az elválástól való szorongás az anális időszakban is fennmarad.

81. Nikice (válaszként erre: 80. - Spinneli)
2008. jún. 24. 14:39

Bocsi, most én is lusta vagyok! :)

De majd később... mondjuk este... Meg dolgoznom is kellene...

80. spinneli (válaszként erre: 78. - Nikice)
2008. jún. 24. 14:34

Ebben nem beszélünk el egymás mellett, mert egyetértek veled, erre írtam, hogy nem a és b variáns a válasz erre, mert nincs meg a megfelelő háttere a nyugati minták átvételének.

Nagyn lusta emberke vagyok, de uyganezekről már írtam ebben a topikba pár oldallal korábban, ha van időd meglesni.

:)

79. fe20557d00 (válaszként erre: 73. - 0c97fbb607)
2008. jún. 24. 14:32
Ott vannak azok az emlékek a legmélyebben.Majd küldök át linkeket,hogy miket épít fel az első 3 év:)) Egyszer mély hipnózisban nekem jöttek fel konkrét emlékek:)
78. Nikice (válaszként erre: 69. - Spinneli)
2008. jún. 24. 14:32

Előre jelzem, a látszattal ellentétben azért van amiben egyetértünk. Nem rossz az, aki nincs otthon 3 évig, és megértem, ha mellette a munkáját sem adja fel..stb stb...Mindenkinek a maga dolga. Amiben viszotn picit elbeszélünk egymás mellett: hogy ez a helyzet méltányos volna. Sok kismamának nincs más lehetősége. Lásd az énpéldám, itt nincs bölcsi. Én is igyekszem visszajönni (bár, ah tehetném, otthon maradnék), de cseppet sem vagyok róla meggyőződve, hogy lesz hova beadni a picit. Sokan szerintem kényszerből maradnak otthon, és ezesetben ez az összeg minden, csak nem méltányos. Nem ő dönt, hanem belekényszerül. Én ezt hangsúlyozom.

A fiammal sem volt más lehetőségem, elmentem a bölcsibe, és azt mondták, hozzak igazolás a munkáltatótól, hogy dolgozom, és akkor beveszik. Az én előző m.helyem megszűnt. Új állást kerestem, ott viszont nem állhattam elő egy ilyen kéréssel, milyen alapon adtak volna bármiféle igazolást is, így viszont hogyan is adjam be? Ill. hogy mész állásinterjúra egy kétévessel az öledben? Biztos komoly munkaerőnek tekintik az embert így. Ördögi kőr. Én ezzel "vitázom" csak.

77. fe20557d00 (válaszként erre: 75. - Spinneli)
2008. jún. 24. 14:30
A 6 hét nekem hogy már szültem szinte rémísztőnek hangzik:) 6 hetes gyerekkel,még úgy összefolytak az éjszakak és nappalok,hogy még azt is elfelejtettem nő vagyok vagy férfi:)))
76. Norci3
2008. jún. 24. 14:29
Nem azért szültem gyereket,hogy más nevelje!Kicsit nehezen jövünk ki a pénzünkből,de nekem mindennél többet ér az az idő amit a gyermekemmel tölthetek!!!
75. spinneli (válaszként erre: 72. - Fe20557d00)
2008. jún. 24. 14:27

másfél évet éltem angliába mint au pair, én is láttam ezt, mint írtam, de újraírom a 6 hetet sem tartom megfelelő megoldásnak, valahol a kettő között idális én úgy hiszem, persze ha csak az időintervallumot nézzük.

74. 0c97fbb607 (válaszként erre: 72. - Fe20557d00)
2008. jún. 24. 14:27
Így van,evvel egyetértek:)
73. 0c97fbb607 (válaszként erre: 64. - 3e0ba54fb8)
2008. jún. 24. 14:26
Oké,benne vagyok,csak nem tudom miről ,amikor nincs emlékem:)))
72. fe20557d00 (válaszként erre: 58. - Spinneli)
2008. jún. 24. 14:24

Amiről te írsz,ott a bébiszitter az családtag.A legjobb barátnőm Íroszágban él 5 éve és bébiszitter.Nos a gyerkőcök jobban kötődnek hozzá mint az anyukhoz,amikor eljött a családtól a kislányt úgy megviselte,hogy pszichológushoz hordták.Ezt egy jóérzésű anya sem akarná a gyermekének,én laegalább is nem.Akinek ezek ilyen egyszerű folyamatok azt gondolom nem való gyerek.

Ott sok anyuka elmegy dolgozni 4 órába és utánna otthon van,nincsenek anyagi problémák.Itthon ezek még nem kiépítettek.

71. spinneli (válaszként erre: 68. - Fe20557d00)
2008. jún. 24. 14:24

értem, de ez gyerek és anya függő is...majd meglátjuk ennyire orákulum nem tudok lenni, különben is majd megfed myly, hogy túltervezek mindent.

70. spinneli (válaszként erre: 60. - Kobagabi)
2008. jún. 24. 14:22

ezzel tökéletesen tisztába vagyok, őszintén szólva 6 hetet keveslek, 3 évet sokkalok, de ez egy nagyon összetett dolog.

Nem hiszem, hogy csak a és b variáns válaszok léteznének.

69. spinneli (válaszként erre: 59. - Nikice)
2008. jún. 24. 14:20

nem arra gondoltam, hogy az jó, azt mondtam hogy itthon ez nagyon méltányos, ezért meg kell becsülni, nem pedig háborogni az összegen.

mindennél tudnánk jobbat és szebbet találni, de továbbra is azt gondolom a gyerek felnevelése anyagilag nem csupán az állam feladat kell hogy legyen.

ennyi.

egy percig sem vitatom, hogy a húzzatok vissza sértő, és a munkába való visszaállásnak rengeteg feltétele nem biztosítottt itthon, ezt alábbi hsz.-eimbe ki is fejtettem.

68. fe20557d00 (válaszként erre: 56. - Spinneli)
2008. jún. 24. 14:19

Ez nem túl misztifikálás.Ezek tények illetve tapsztaltam a kislányom részéről.Ettől függetlenül,ha személyes dolgok is szóba kerültek,én sem voltam otthon 3 évet.Csak kettőt:)

Az eltöltött 3 éve nem arról szól,hogy jó emberré válik vagy sem,ahhoz nyilván sokkal több kell.És nem is azt írtam,hogy attól rossz anya volna valaki,hisz akkor én is az lennék,mert dolgoztam?Én is voltam bölcsis ráadásul 8 hónapos koromba adott be anyukám.Viszont nem csak magaból indulok ki,ahhoz sok gyereket láttam igen közelről és több oldalról volt alkalmam látni a levállási folyamtot.Különbségeket,akik otthonról kezdték az ovit és olyanokat akik bölcsiből.

Életünk legszebb időszaka arra, hogy megismerd magadat,mint anya és megismerd a gyermeked,amit a későbbiekben tudsz kamatosztatni.Nem elvesztegetett időnek gondolom,és aki teheti használja ki.Aki meg ráadásul több gyermeket nevel,annak mondhatni az a hívatása és semmi bajom avval,ha ezt támogatja az állam.

67. Nikice
2008. jún. 24. 14:19
Mondjuk ez is érdekes lenne: mindenki beadná bölcsibe a gyermekét, de vajon lenne-e mindenkinek munkahelye?
66. gerna (válaszként erre: 60. - Kobagabi)
2008. jún. 24. 14:17

Nyugat irányába? én még emlékszem azokra az időkre, amikor minden nagyobb gyárban óvoda volt (2 évesek minicsoportjával). És akinek nem volt munkahelyi ovi, az ment a "kerületibe". Na ezért nem volt akkora helyhiány az ovikban.

Nyilván, ha "annyira" kellene a munkaerő, most is megszervezné ezt a gyár, hivatal, stb. De hát majdnem mindenből munkaerőtöbblet van!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook