Anyák húzzatok dolgozni! (beszélgetés)
Abban igazad van, hogy nyugaton 6 hét (na az sem mindenhol) a szülési szabadság. De ott a háttér is megvan teremtve. Vagyis ha akar menni a nő dolgozni, akkor a munkahelyen (alaksor, külön szoba) biztosítják a gyermek elhelyezését. Még szoptatási időt is adnak.
Ne csak abban utánozzuk akkor a nyugatot, hogy 6 hét szülési legyen, hanem akkor a gyermekelhelyezést is a nyugat irányába kellene terelni:)
Ez megint nyugatra mutogatás...
Más feltételeket is meg kellene nézni, hogy az összképet lássuk.
Szerintem egyébként nem azért hőzöng a "gyeses", mert csak 3 év, meg mert csak huszonezer, hanem azért, mert ezért még le is nézik, mondjuk egy ilyen kijelentéssel, hogy "húzzatok dolgozni" sértegetik...Az azért elég bántó ebben a formában.
Bár lenne, akit én is elküldenék, hogy kicsit termeljen is. Meg szocializálódjon (megitn személyes emlékek rohantak meg)
Ezt nem vitatom, de nem is misztifikálnám túl, rengeteg dologtól lehet egy gyereket mind jól, mind rosszul nevelni, nem gondolom, hogy ez kizárólag 3 év vagy másfél év függvénye lenne.
És azt sem gondolom, hogy valaki attól lenne rossz anya, mert 3 év letelte előtt visszamegy dolgozni.
Én is a testvérem is jártunk bölcsödébe, és aránylag normális emberré cseperedtünk,...mindenesetre nem hisztiztünk az oviba mikor otthagytak minket, és nem pisiltünk be rögtön, hogy más gyerekek is vannak a világon.
Ugyan már bölcsöde, most zárnak be egy rakat iskolát (mondjuk 6 gyermekért nem is érdemes fenntartani), de megyeszékhelyen élek, 3 bölcsi van, abból kettő magán. Azért tegyem be, hogy kifizessem a magánbölcsinek? Lehet még rá is fizetnék, mert én nem kapok annyit, hogy kitermeljem az árát.
És különben meg mindenki nyilván maga dönt, de sosem értettem azokat a nőket (lásd first lady), aki igazán megtehetné, hogy a gyermekével marad, ehelyett bölcsibe rakja, vagy dadust fogad mellé. Persze mondom, mindenki más úton halad az önmegvalósítás felé, de az esélyt egyformán meg kellene adni annak is aki dolgozni akar, és annak is, aki lemond esetleg anyagi javakról, és ő maga szeretné 3 évig a gyermekét gondozni, nevelgetni..
Őőő, hát igen, jó felvetés, pl a negyven évesen nem kis nyugdíjjal nyugdíjba menő "fegyveres erők" dolgozói, akik jórésze esetleg még irodista is volt, szóval sem kockázat nem volt, sem bevetés, sem évek alattfelhalmozódott trauma, és életerős fiatal férfiakat és nőket tartunk el ezáltal.
Vagy akik leszázalékoltatják magukat, holott köztudott hogy egészségesek (megint nem arra gondolok, aki sajnos valóban beteg!), mellette pedig feketén dolgoznak. Nekik kéne dolgozni húzni, hivatalosan. Csakhát rájuk mincs ráírva az utcán, Te pedig nem dugdosod el a három csemetédet, így marad néha a megvető pillantás..
Pedig a neheze még hátra van :))). 3 éves koráig kiszámítható a fenntartása :DD. Egy jó minőségű gyerekcipő 15.000 ft.
Aztán ilyen különóra, olyan torna, kirándulás, tandíj.
sokan szerintem magára a gyermekre sem, nemhogy az ellátásra.
ahogy esik, úgy puffan.
nekem mindenesetre ha tehetném sem lenne igényem 3 évre.
ez a befektetés ahogy írod, nemcsak ettől függ, és nem is csak ettől a 3 évtől lesz jobb, és hasznosabb.
alapjaiban értem és egyetértek az általad leírakkal, de ez nekem ugyanúgy szélsőséges a mai társadalmi viszonyokra levetítve, mint amit a cikk írója tálalt.
Zappe Gábor, a cikk írója kötelet érdemelne, de legalábbis el kellene tiltani az újságírástól!
A társadalom leghasznosabb tagjai az édesanyák, akik erőt, energiát, karriert áldoznak fel azért, hogy gyermeket neveljenek.
Az állam, a társadalom egyetlen esélye, hogy a mai munkaképes társadalom nyugdíjas éveiben is legyen munkaképes ember. A legeslegfontosabb prioritás kellene legyen a csökkenő népességszám megállítása. És teljesen egyértelmű, hogy ennek nem a bevándorló tömegek révén kellene megvalósulnia: a multikulturalizmus realitása a nyugaton szinte napi rendszerességgel felgyújtott autók képe. Nem kell nyugatot majmolni, ők is a saját koporsójukba ütögetik a szegeket.
Az a minimum, hogy egy édesanya a lélektanilag olyan fontos első 3 évben a gyermekeivel lehessen, még ha ezt kevesen is engedhetik meg maguknak, mert a GYES huszonezer forintja nem nevezhető normális jövedelemnek. Olyan családpoitikára van szükség, mely a gyermekvállalást ösztönzi, a nők természetes anyaság iránti vágyát erősíti és buzdítja, a családot támogatja, a megélhetési gyermekszülést pedig visszaszorítja, lehetetlenné teszi. (Vannak erre ötletek.) Az egészséges munkaszerető utódnemzedék felnevelése nem kidobott pénz, hanem a legalapvetőbb befektetés a társadalom részéről.
Én középvezető vagyok egy multicégnél, és mondhatom, hogy nagyon tisztelem a feleségemet azért a valóban értékes munkáért, amit ő itthon minden nap elvégez. Lehet, hogy a stresszből nekem több jut ki, de bizonyos, hogy több és hasznosabb munkát végez itthon, mint én és a beosztottaim az irodában.
A társadalmon élősködő haszontalan embernek pedig egy minősített példánya Zappe Gábor, aki bulvárhírekkel hülyíti a többre érdemes magyar lakosságot, ahelyett, hogy valami hasznos munkát végezne. Úgyhogy Zappe Gábor húzzon a fenébe, és Isten éltesse a magyar édesanyákat!
Na én csak azt nem értem, hogy ha a kismama 1, 2, 3 gyerekkel "ingyenélőnek" számít,aki az állam pénzén él, akkor mi van azokkal a nyugdíjasokkal, akik 3-szor annyi ellátásért ülnek otthon előnyugdíjazva, vagy esetleg a férj jóvoltából? Ők nem ingyenélők? És még új generációt sem nevelnek?
A kismamáknak örülni kellene, mert ők adják az Állam új generációját. Ha Állambácsi így folytatja akkor bizony előbb-utóbb, nem fogunk szülni.
Egyébként nekem is van 3 gyermekem, soha nem vártam ingyen semmit Állambácsitól, jelenleg is Gyes mellett dolgozom, kicsim bölcsibe, többi ovi, isi.
A baj csak az, hogy ezt nem mindenki teheti meg. Vagy nincs hová tegye a gyereket, vagy nincs munkahely!
Nyugati példára visszatérve: Állambácsi megteremthetné azt, ami nyugaton már rég működik: Minden munkahelyre tegye kötelezővé mondjuk az alaksorba a bölcsit, ovit! Akkor minden megoldódna!!!! 10 éve 2 évig éltem Kanadában. Ott akkor ez már működött. Na eltelt 10 év. Mindenben majmoljuk a nyugatot, hát ebben miért nem????
Hááát ezen jót nevettem:-) Hogy eltartja az állam az otthon lábukat lógató anyákat.Mégis miből??!!Abból a 20 ezer forintból?!Tán fűtésre elég,de szerintem arra se.Azok maradnak otthon akiknél más bevételi forrás is van,munka után.Azért meg ne fájjon a feje az uraságnak,hogy anyaként valaki az első 3 évet a gyerekének szánja.Igaz nem anyagi értékei vannak annál sokkal több.
Életünk végig arról szól a nevelés így is hogy munka,majd a kevés idő a gyerekkel,és mindenki hőbölög,hogy a gyereket a játszótér,meg óvoda,iskola neveli.Sérülnek,mert a tévé a társuk..stb!!Akkor miről beszélünk? Egy anyának 4 óra munka lenne az ideális,szerintem.Így esély is lenne nem antiszociális felnőtteket nevelni:)
Alapprobléma:
1. a dolgozók annyit látnak az anyaságból, hogy semmi dolga, egész nap ténfereg az utcán, még a kaját sem ő főzi, hanem éthordóval közlekedik...
2. a probléma, hogy tény, akad, aki valóban ebben látja az anyaság beteljesülését, és közben megfeledkezik arról, hogy gyakorlatilag azért van otthon, hogy óvodába már olyan gyerkőcöt adjon, aki érthetően (ha nem is minden beszédhiba nélkül) kommunikál, ismeri a kanalat stb. És ne tessék felhorkanni! Volt olyan nő a szomszédomban, akiről csak hallottam, hogy gyerek van, mert sosem láttam vele, és mikor "tanköteles" lett, akkor szedte ki a járókából! Borzasztó volt ránézni! A közvélemény pedig hajlamos általánosítani. Így sajnos gyedes/gyese kismamák mindíg is "munkakerülőknek" leszünk nyilvánítva.
3. Jelenleg a munkáltató mindenre be van rendelkezve, ami a dolgozó "lehúzását" illeti, csak arra nem, hogy mi a pálya akkor, ha a dolgozó kismama, ha gyereke van, aki ne adj' isten még néha meg is betegszik... (köztudott egyébként is, hogy a szülők imádják, ha a gyerekük beteg, és éves szinten van pár potyanapjuk)
4. Körül kell nézni, mennyi bölcsi van, és milyen állapotok uralkodnak ott
5. Ne tessék nyugatra mutogatni, mert baromira nem tartunk ott. Lehet, hogy nem jár ennyi ideig ez a "hatalmas" összeg, de apa keres annyit, hogy anya elég, ha 4 órában (néha szinte hobbiként ) dolgozik. Megint csak konkrét példám van rá.
6. Nem azokat kellene piszkálni, akik 2-3 gyermekükre rászánják az x évet, hanem akinek csiri-biri gyermekei úgy követik egymást, mind az orgonasíp (és annyian is vannak kb), és nemhogy 3 évig nem gondolkoznak munkavállaláson, de az életükben sem tervezik. Ők kerülnek baromi sokba. Pláne, ha még azért is fizetnek nekik, hogy a gyereküket cipeljék el a sok teendő mellet óvodába.
Mindkét oldalát megélem a dolognak.
Várnadós vagyok, és dolgozom is. Ha tehetném, én is otthon maradnék. Nehéz az önmegvalósítást, meg a társadalmi elvárást szem előtt tartani, mikor a másik oldalon két kézzel szórják ki a pénz. Én "munkakerülőnek" leszek titulálva, az ombucmanok meg kiosztják a férjem adóját segélyként...
Ja, személyes élmény: nyugdíjas nénike dörmög a rendelőben reggel, ha előrehívnak, hogy nem mintha nem érnék rá... 8-kor kezdtem a melúhelyemen, és igen, nem érek rá betegek közt ücsörögni félidősen.
a tűrhetően alatt azt értem, hogy nagyon kevés munkát kapok, de figyelembe véve, hogy gyesből adózok és kapom a gyest, meg azt, hogy időm sincs sok, mert elsősorban anya vagyok (még csak 22 hónapos a kisfiam) még megéri.
a bizonytalan alatt meg azt, hogy szülés után másfél évig két munkát kaptam össze-vissza, most hogy kezdők vannak a helyemen valószínű, hogy egyszer be fognak tanulni. A férjem nem aggódik, ő sokkal optimistább mint én. De ha egyszer úgy alakulna, hogy vissza kell mennem dolgozni, úgy értem beülni valahová, ugyanolyan helyzetben leszek, mint bárki más. Szóval most tényleg szerencsém van - talán egy kicsit ezt a helyzetemet féltem, azért sír a szám :))))
Most akkor az anyukák menjenek dolgozni, vagy a fórumnyitó kér segítséget az anyáktól, hogy segítsenek neki bejutni a minkahelyre???
:)
:DDDD.
Látod, a gondolat már kicsírázott...... jön majd a folytatás is, amikor jönnie kell. Amíg nem rúgnak bennünket jól hátsón, elüldögélünk kényelmesen. Legalábbis velem így történt. De amikor megkaptam a kezdő sebességet, akkor tényleg rákapcsoltam és ma nagyon hálás vagyok azért a 6 évvel ezelőtti szörnyű napért :))
További ajánlott fórumok:
- Szeretsz dolgozni?
- Mit tegyek ha a fiam 22 évesen nem akar dolgozni?
- Visszaállítják a GYES-t, de mellette csak 4 órát lehet dolgozni
- Nem akarok dolgozni! 23 évesen követelem, hogy más tartson...
- Ha tényleg lecsökkentik a GYED idejét 1 évre, akkor hová teszik az emberek a gyerekeket és hova mennek dolgozni az anyák?
- Dolgozni főállású anyaként