Ahány ház, annyi szokás, avagy nálatok hogy készül? (beszélgetős fórum)
Húsleves: Húst a fazékba, rá vizet és felforralom. habját leszedem és mehetnek a zöldségek:
egy paprika, egy paradicsom, egy vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, karalábé, zeller, sárgarépa, fehérrépa, a vége felé karfiolrózsák, káposzta (néhány levél, kis darabka, vagy megmaradt torzsa amin hagyok egy kis levelet) és burgonya(egyben), zeller és petrezselyem levél is.
Van mikor kelbimbó kerül bele.
Ha megfőttek a zöldségek megkóstolom és aszerint fűszerezem, hogy mennyire intenzív a zöldségíz. Só, bors mindenképpen kerül bele.
Lassan, kevergetés nélkül főzöm. Számomra úgy a legfinomabb ha többféle hús is van benne (disznóhús és csirkehús egyszerre például). Ilyenkor kiveszem azt, ami hamarabb megfőtt h ne menjen szét.
És a lecsó?????
Annak is sok fajtája van!Ki hogy csinálja?
Én tojással,hagyma-paprika-paradicsom alapon,meg néha megbolondítom egy kis gombával,mert imádom!
Mamám pl. rizzsel készíti a lecsót!Úgy is fincsi!
ja csokorra kötött zeller és petrus mindig kell bele és ha van akkor egy hegyes erős száritott paprika, nem durran ki a főzés közben!
IgenDDDDDDDDDDddddddd z.borsó z. bab is mehet bele
Tökre űgy mint Formálisan ,ha van zőldborsó akkor azt is teszek bele ,olyan mint az Újházi csak nem mindíg tyúkhúsleves :)
Ha
karajt rántok ,-csontleves van :)))
Imádom a csirkeleves ,diétázom és a zöldségekkel és a főtthusival jóllakok - a gyerekeim csak a répát szeretik benne,a karalábé a zeller az enyém !!
Imádom -most is érik az ablakban - a kovi -ubit :))
Teszel bele fokhagymát ,vagy csak kaprot ?
de jót röhögtem..:)))
vagy nem vagy mindkettő vagy nem..egyik sem..olyan bizonytalan vagyok vagy mégsem?!!!!
Egyed külön-külön mindet:-DDDDDDDDDDDDDdd
kicsi vagy nagykanállal, vagy esetleg lekvár helyet mézat, kenyér , vagy kanyarog a kifli a vaj alatt, az a legfinomabb! De ahoz inkább paradicsomot javaslak azzal isteni!
Vaj helyet zsír? kacsa, liba, vagy mangalica?DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD hozzá koviubi?
Vajas-lekváros kenyér: Vágsz egy szeret kenyeret, megkened vajjal, aztán lekvárral.
De lehet úgy is, hogy előbb kened meg lekvárral aztán vajjal, vagy összekevered a lekvárt a vajjal, és úgy kened meg...vagy van aki nem is tesz rá vajat...akkor meg má' csak lekvároskenyér...
Pfffffffffffff. Mentsetekmeg!
Hideg vízben kell feltenni a húst főzni, amig fel forr és felhabosodik, azt le kell szedni, majd bele a só ismét lehabzás!
Majd a zöldségek! Lassú tüzön főzni 2-3 órát, nem lesz zavaros soha!
Azt mondják a húsleves akkor jó ha legalább 7 féle zöldség van benne!
Nálam :
s.répa és fehér, zeller, karalabé, karfiol, gomba, kelkáposzta, krumpli, vöröshagyma rajtahagyva a kevés héját, mert szinezi a levest és tisztitja is, paprika paradicsom! És amit találkok, mindig változó! De a 7 mindig megvan!
Egyébként, én nyáron készitem édes káposzta levéllel, amit leforrázok, hogy lehessen göngyölni pici füstölt husi mindig van benne, de ilyenkor csirke vagy pulykamellet darálok és hozzávágok még édes káposztát is! Egészen vékony rantás teszek rá! Ja és 1 pici cukor, mert ugy az édes a savanyu és sóz igy egésziti ki egymást! pár óra főzés, isteni!
béjlának is beré :)
nekem meg macok....:D
nyami! imádom! :)
na meg mifelénk a lapcsánka/tócsni beré néven fut
Bécsi krumpli
Héjában megfőzünk, megpucolunk, felkockázunk 70dkg krumplit. 2 kávéskanálnyi hagymát reszelünk bele, majd ecetes, sós, cukros, borsos páclében hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt és leszűrjük akkor keverjük össze a mártással. Amelyhez 2 kemény tojássárgáját villával összetörünk és simára keverünk. 1 evőkanál mustárral, 1 evőkanál ketchuppal, csipet cukorral, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyem zölddel egy fél deci olajjal 2 dl kefírrel VAGY tejföllel, 3-4 ecetes uborkával, 1 megtisztított apróra vágott almával, belevágjuk a két tojás fehérjét. A burgonyát és a mártást ha összekevertük akkor hagyjuk jól lehűlni és utána isteni ;)
További ajánlott fórumok:
- Hány fok van nálatok a lakásban? És odakint?
- Hány fok van nálatok most a net szerint ?
- Volt már ilyen nálatok? Létezik olyan, hogy kb 8 hetes terhesen nem látszik a petezsák?
- A lakodalom veszteséggel vagy plusszal zárult nálatok?
- Fasírt - ahány ház, annyi szokás
- Ahány ház, annyi szokás! Hagyományok és szokások a családban