A tartós tejet le lehet fagyasztani? (tudásbázis)
Szerintem van valami hátborzongató az elpusztíthatatlan tejekben. Pl. a felbontva hónapok alatt sem változó laktóz mentes :/
Oké, hogy megmagyarázom, miért nem, de az érzés megvan, hogy történnie kellene és mégsem :o)
"Szerintem nagy a különbség a fagyasztás és a sima hűtés között, de lehet, hogy igazad van."
Igen,alapjáraton.Csak itt már a lejárati dátum óvatosságra int.Nem tudjuk az aktuális csíraszámot,egyszerűen ezért.
"Bővel egy hónappal utána voltunk, és semmi baja nem volt. "
Igen,simán.Attól függ,hogy melyik irányba nézik be.Bár az a jellemzőbb,hogy inkább ráhagyás van.Ez jó hír nekünk.:)
"Ijesztő, mikor nyáron reggel kint felejti az ember a tejet a 40 fokban"
:)Nem kell félni...ez jó jel.Azt jelenti,hogy a csíraszám majdhogynem a nullához közelít.Emiatt tudnak elállni olyan sokáig szobahőmérsékleten is az UHT tejek.Egyébként úgy készülnek,hogy pár pillanatra igen magas hőfokra hevítik a tejet (140talán...)Ez elég ahhoz,hogy a bacik azonnal kidögöljenek:),viszont nem tesz kárt a vitaminokban,mert ahhoz nem volt elég idő.Az UHT tejbe nem kell őket visszapótolni.Ez jó.:)
Szerintem nagy a különbség a fagyasztás és a sima hűtés között, de lehet, hogy igazad van.
Bár szerintem egyikünknek sincs :o) És ezt tapasztalatból állítom az egyik nagyi konyhája után (bár én inkább ezt a részét inkább kísérleti labornak mondanám kis jóindulattal). Gyanútlanul fogyasztottam a tejet, és megpillantottam a dobozon a lejárati dátumot. Bővel egy hónappal utána voltunk, és semmi baja nem volt.
Ijesztő, mikor nyáron reggel kint felejti az ember a tejet a 40 fokban, és késő estére nem történik semmi.
Minden esetre én nem javasolnám jó szívvel senkinek, hogy így tartogassa :o)
A tartós tejet magas hőmérsékleten kezelik, és amíg nem bontod fel, addig baktérium és levegő mentes. Ez a két dolog kellene (a baktérium és a levegő), hogy gyorsan megromoljon. Az a legjobb, a nem bontod fel, csak fogyasztás előtt.
Szerintem a felét fagyaszd le dobozostól, a másik felét tarthatod szobahőmérsékleten.
További ajánlott fórumok:
- A fagyasztóból kivett húst (nemrég olvadt ki) vissza lehet fagyasztani?
- Sajtot le lehet fagyasztani (ha nagyon muszáj)?
- A rántott húst le lehet fagyasztani?
- Mennyi ideig lehet a lefejt anyatejet a hütőben tárolni fagyasztás előtt?
- Jó minőségű, 3, 5%-os tartós tejet meg lehet altatni?
- A fagyasztáson túl milyen módszerekkel tudok még gyalult tököt tartósítani télire?