Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » A Suttogó -mi a könyv titka? fórum

A Suttogó -mi a könyv titka? (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: A Suttogó -mi a könyv titka?

1 2 3 4
101. lepke99 (válaszként erre: 100. - Jaina)
2013. júl. 3. 16:07
na igen vannak benne hülyeségek, de olyanok is, amik sokat segíthetnek. nekem pl már az sokat segített, hogy felírogattam hánytól hányig alszik, a sírások megkülönböztetése, de egy könyvet sem kell szóról szóra betartani, hanem kiszűrni azt, ami jó.
100. Jaina
2012. aug. 9. 12:26
Most találtam meg a fórumot. Nekem mevan mind a három Trcy könyv, többször olvastam őket a babavárás idején, és teljesen meg voltam róla győződve, hogy igen ezt így kell és így fogom csinálni. Csak a lányom ezt másképp gondolta :) Nem mondom, hogy úgy xar a könyv, ahogy van, de én egyre nagyobb fenntartásokkal nyúlok érte, nagyon-nagyon szelektálni kell. Ha pontról pontra követem, akkor már rég nem tudnék szoptatni sem.
2012. aug. 7. 13:18
Én is használtam, sok dolog bevált belőle, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy sok olyan is szerepel benne, ami számunkra butaságnak tűnik, hiszen amerikai / angol anyukáknak íródott, ahol már nem is tudom, hány hét után az anyukák visszamennek dolgozni, így a tápszerezés más megvilágításba kerül a könyvben. De maga a 4É módszer nekem nagyon bejött, pár hétig táblázatot készítettem a kisfiam napjáról, így rövid idő után egyértelmű volt, hogy mikor miért sír, és már a fülem is ráállt, meg tudtam különböztetni a sírásait. Utólag sajnáltam, hogy az első kisfiam születésénél még nem olvastam.
2012. aug. 7. 13:12
A legjobb és leghasznosabb könyv amit valaha is olvastam!Kellene egy olyan fórum ahol meg lehetne beszélni a tapasztalatokat és kérdéseket róla.
97. Jk
2011. szept. 15. 21:04

óh. újraéled a fórum. :)

egyik barátnőmnél most ajánlottam a könyvet és imádja.

2011. szept. 14. 20:41

Inkább nem is reagálok a többi ostoba hozzászólásra. Ha valaki hónapokat akar tölteni azzal, hogy éjszakánként nem alszik mert sír a gyerek, ha külön akar aludni a férjétől, vagy hárman egy ágyban, ha fáradt, kimerült anyuka akar lenni, akinek szusszanásnyi ideje sincs magára, ne vegye meg a könyvet!


Pedáloznak arra hogy "régebben". Régebben zöld mák gubó teát itattak a kicsivel, hogy aludjon (kábítószer), pálinkával ecsetelték az ínyüket, tehéntejet ittak, cukros-tejes kenyeret ettek, textilpelenkát használtak, verték a gyereket, mert ez volt az egyetlen nevelési módszer amit ismertek.... Az idők változnak, lehet ám vele fejlődni, nem maradni a 18. században!!!!!

95. vberni01 (válaszként erre: 87. - Tfazek)
2011. szept. 14. 20:35
:D persze, könnyű ringatni egy 3-5 kg babát álomba, de egy 8-10kg-at is akarnál ringatni? A könyv nem azt mondja hogy ne csináld, hanem figyelmeztet, hogy ha erre rászoktatod, később is ez lesz.
94. vberni01 (válaszként erre: 90. - Buboka39)
2011. szept. 14. 20:33

Pontosan! A gyerekek hamar megszoknak dolgokat. Pl ismerősöm 5 éves lánya hajnali 2-3 körül mindig kér egy pohár kakaót cumisüvegben!!! Mert ezt szokta meg. És igen, sokat azt hiszik, hogy az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy ha sír, akkor szoptatok. Nem is figyelve arra, hogy fél vagy egy órával ezelőtt evett. Mert ekkor lehet fáradt, nyűgös, hasa fáj. Ha sír, és mindig a cicit kapja, akkor azt szokja meg, és az történik amit leírtál.


Jól látod, remélem összejön a nagy család!

Ui: a suttogó mindent megold még jobban összeszedi a problémákat és a megoldásokat! ;)

93. vberni01 (válaszként erre: 1. - Bb2f4e28dd)
2011. szept. 14. 20:29

Először is ha nem olvastad a könyvet, ne alkoss véleményt!


Másodszor: a könyv működik. Pontosan az a lényege, hogy tudod mikor van ébren a kicsi, mikor játszik, mikor alszik. Így tudsz hívni ismerősöket látogatóba amikor tudod hogy ébren lesz kb 2 órát, és nem akkor fognak beesni, amikor pont elaltattad, a másik két gyerekekkel tökéletesen összeegyeztethető, hiszen nekik is fontos, hogy időt szánj rájuk, hogy nemcsak pici babával a karodon hallgatod beszámolójukat, vagy játszol velük, hanem csak TE töltesz velük el néhány órát, hogy ne érezzék magukat elhanyagolva.


Szoptatás/ tápszer: Magyarországon ha valaki nem szoptat, lenézik. Ez a könyv bemutatja, hogy attól, hogy nem szoptatsz, még lehetsz jó anya, aki törődik a gyerekével.


Nekem a suttogó sokat segített, mert tudom mikor miért sír, mi lehet a baja. Babasírásokat kifejezetten jól leírja, a humorát, stílusát csípem Tracynek, és nem hiába írnak neki naponta több száz levelet a világ minden tájáról, nem hiába volt több ezer családnál, ahol segített átaludni az éjszakákat, rendbe tenni a családi békét, hogy apuka és anyuka ismét együtt alhasson, ne pedig külön szobába, mert a pici már nem tud anyuka nélkül aludni.


És ami a legtöbb anyát foglalkoztatja az éjszakázás: módszerével legkésőbb 3 hónapos koruktól átalusszák az éjszakát a babák, de van akik már 2 hónaposan! Azt említenem sem kell hányan panaszkodnak, hogy 1-1,5 évig nem aludták át az éjszakát a gyerek miatt! Nem kell magunkat lestrapálni, tönkre tenni testileg, maradhat ugyanúgy szabadidőnk, energiánk a hobbijainkra, önmagunkra. Elvégre a gyerek születik a mi családunkba, ezért neki kell alkalmazkodnia, nem pedig a környezetének, az egész családnak!

92. fferi
2011. máj. 24. 15:20
oda kell figyelni a gyerekre, ez a dolog nyitja. És ha ehhez egy könyv kell neked, az nem akkora baj, mintha még könyvvel se megy. Anyának/apának születünk, de jó anyának/apának nevelni kell magad. Arra is hoyg ne rohanj oda, amikor elesik és akkor nem fog sírni, meg arra is hogy mikor rohanj oda, még akkor is ha nem sír.
91. bb2f4e28dd (válaszként erre: 90. - Buboka39)
2011. máj. 24. 15:05

döbbenetes, amit és ahogy írsz

:(

2010. dec. 27. 19:24

hááát....nemtudom...én a könyv mellett szolok...és szerintem Tracy ezerszer jobb anya volt bárkinél...a szoptatásrol meg annyit, hogy nem egy ismerösöm van aki ugy etette gyermekét amikor az akart...nos ott tartanak hogy az 5 éves gyerek még mindig kéri az anyja mellét elalváshoz, a másik meg egész éjjel szoptat, mert amint kiveszi a gyerek szájábol a mellét felkel ( 1 éves a kislány) ...ez aztán annyival jobb mint Tracy modszere...én inkább veszek 25 ezerért egy mellszivot és kapja cumisüvegböl...ha meg nem lesz hát akk ott a tápszer...ezernyi gyerek nöl fel vele....önzöségnek hangzik talán....lehet hogy az...de mi van ha nem...mindenki a saját börén tapasztalja meg....

és szerintem az amerikaiakat sem kéne annyira leszolni, sztem nagyon sok anya maradna/marad otthon gyermekével 3 honap után is...és nem csak az jellemzö hogy lelövik a tanárt...vannak normális söööt normálisabb gyerekek is ott mint itthon....csak a barom magyarok tudnak mindent leszolni ami egy kicsit is másabb...

ha csak az ösztönökre hallgat egy elsö gyerekes anyuka..akinek nincs a környezetében kisgyermek ugy elbassza azt a szegény gyereket ahogy illik...jo hogy Tracy leirt ennyi mindent és öszeteheti mindenki a két kezét hogy van végre egy ilyen jo könyv, ami bababarátan mondja el a napirend fontosságát és ad altatási evési és nevelési kérdéseket...sztem midnenkinek el kéne olvasnia..akk talán nem csak tartanák a gyerekeket, hanem nevelnék is.

nekem annyiban is segitett Tracy hogy rájöjjek nem a szigoru idöbeosztás a napirend....mert ha én nem olvastam volna a könyvet biztosan ugy tettem volna mindent, hogy nézem az orát...és hagyom sirni néha majd megnyugszik....lehet ez is kegyetlenségnem hangzik, de 4 gyereket akarok nagyon kis korkülönbséggel és kell a szigoruság és a rend ahhoz ha nem akarom teljesen kifárasztani magam...hisz magunkra is kell gondolni attol még lehetünk szeretö anyák....és ami tényleg fontos...hogy babusgassuk a picit....és ezt Tracy is leirja....

89. tfazek
2010. szept. 28. 22:06
Nem is arról van szó, csak amikor először olvasod és még nincs ott a bébi akkor az ember ebbe beleéli magát hogy majd így lesz meg úgy lesz. Ezért csalódás, hogy az életben nem így működik. Amikor meg gond adódik, keresed a megoldást, esetleg szintén a könyvben. Másodjára én is tudom már persze hogy hülyeség és nem így kell, ezért mondom, hogy első gyerekeseknek megtiltanám az olvasását. Ugyanis a tapasztalatlanok még nem tudják szűrni hogy mi hülyeség és mi nem. Pl a szoptatásról írottak kifejezetten károsak és baj ha esetleg anyukának ezért elmegy a tejcsi pár hét alatt. Ilyet nem szabadna írni, mert így nem lehet fenntartani a szoptatást. Én is ez alapján fogtam hozzá, mert olyan egyszerűnek és kényelmesnek tűnt. És majdnem soká jöttem rá, hogy nem ilyen kényelmesen kell ezt csinálni. Ezért a könyvet nem tartom jónak, sőt!
88. Jk
2010. szept. 27. 16:44

szia. elég régi a fórum, de látom ki lettél akadva a könyvre.

semmilyen könyvet nem szabad szentirásnak venni, erről nem ő tehet.

87. tfazek
2010. szept. 27. 13:26
Én is csatlakoznék az ellentáborhoz. Én imádtam a könyvet és aszerint akartam csinálni az életünket amig a fiam meg nem született és totál másképp nem gondolta. És ahelyett hogy ösztönösen, kellő lazasággal próbáltam volna kezelni, görcsölve kerestem a könyvben a megoldást. Igen, ilyen hülye voltam első gyerekesként, hogy a legjobban akaram csinálni. És féltem hogyha felveszem sokat ringatom este akkor elromlik. Nemhogy élveztem volna a közelségét amig lehet. NNa. Ez van. Én is azt mondom mindekinek hogy szemét és dobja a kukába is ezt is gondolom. Szoptatásunk majdnem ráment a 3 óránként váltott cicire, míg egy régivágású mufurc gyerekgyógyász néni rám nem ripakodott hogy csak annyit kellene hogy szoptatni szoptatni amikor kell és nem lenne semmi baj. S láss csodát: működik. Nem váltva nem időre és mégse túl sűrűn kellett, utána még 7 hónapig ment amig akarta a fiam. A könyv első babás bizonytalanoknak kifejezetten káros. Igen az amcsi kényelemről szól, hogy anya a gyerek 6 hetes korában visszamegy dolgozni és onnantól mindenféle nemzetiségű sitterek nevelik váltva a gyereket szóval nem lehet vele sok nyűg. Csoda hogy 10 évesen lelövik a tanárt ha rossz jegyet kapnak. Éljen a természetes ösztön és a sok sok szeretet, türelem. A másodiknál csak ezekre vagyok hajlandó hallgatni.
2009. márc. 24. 14:56
Rendben drnéni! Igazad van! Már föcsög belőlem a rosszindulat! :-/
85. drnéni (válaszként erre: 84. - 497f15547f)
2009. márc. 23. 15:51
azt írta, hogy rémlik, nem azt, hogy tudja
84. 497f15547f (válaszként erre: 83. - Diveron)
2009. márc. 22. 14:17
hááááát, akkor baromi rosszul tudod :P
2009. márc. 21. 01:05

'...bármilyen nagytudásúak is az említett úriemberek, sose voltak kisgyerekes anyukák!"

Sőt még nekem vmi olyasmi is rémlik, h egyiküknek (talán Vekerdynek, de nem biztos), gyereke sincs.

2009. márc. 19. 16:45
És még egy dolog a magyar-amerikai konfliktushoz: azért nem elhanyagolható szempont szerintem, hogy bármilyen nagytudásúak is az említett úriemberek, sose voltak kisgyerekes anyukák. Kívülről azért más, bármennyit is tanulmányozták a kérdést.
81. samsam (válaszként erre: 77. - Drnéni)
2009. márc. 19. 15:00
Nekem is vannak feladataim, igényeim, és nincs is ezzel gond, mert bőven van időm ezeket teljesíteni anélkül, hogy hagynám sírni Vincét, vagy bármi kimaradna. Van babusgatás, összebújás, de jut időm magamra - elég sokat kell tanulnom, mivel olyan szigorlat vár rám, mint annak a rendje - és ami még nagyon jó, Baba elalszik, anélkül, hogy órákig énekelgetnék, felvenném, stb. A rész a sírásokról és testbeszédről külön hasznos volt, csak kicsit kell fülelni, és lehet tudni, mikor mi a baj. Én fel szoktam írni, Vince hogyan jelez, mikor, így elég sokmindenre sikerült rájönnöm... pl, ha cumiból kapja a tejet, gyakrabban fáj a hasa, mert benyakalja az egészet elég gyorsan. ezért vigyázunk etetésnél, és hagyjuk pihenni közben-közben - nem is fáj már a hasa utána. Még nem alussza át az éjszakát, de pl. csak egyszer kelek fel hozzá, kb 3-3:30-kor, utána alszik 7:30-ig. Most lesz 1 hónapos, és kezdem utolérni magam...
80. drnéni (válaszként erre: 32. - Sugaro)
2009. márc. 19. 14:59
Az ismerősöd azért tudta könyv alapján azonosítani a gyereksírást, mert annyira jól le van írva benne! A szerző ugyanis pár ezer gyereket hallott sírni, innen tudja, hogy adott helyzetben hasonlóan sírnak. Egyeltalán nem haszontalan, még ha furán is néz ki.
79. drnéni (válaszként erre: 56. - 497f15547f)
2009. márc. 19. 14:53

Igen, ezzel némileg egyetértek. Szerintem a módszer a csecsemőgondozásban verhetetlen, de a gyereknevelési elvei már távol állnak tólem. Ezeket már nem lehet importálni, az USÁ-ban ugyanis elvárás a kifogástalanul viselkedő gyerek, aki nem zavarja a felnőttek életét, nálunk viszont nem annyira (remélem). Én legalábbis nem így nevelem a lányomat. Viszont azért abban a könyvben is vannak trükkök, amik jól jöhetnek, pl. a hiszti uralásában, stb.

Azért azzal nemértek egyet, hogy Tracy szerint a gyereknek észrevétlennek kéne lennie. viszont az USÁ.ben nincs a miénkhez hasonló családtámogatási rendszer: sok anyának a gyerek néhány hónapos korában vissza kell mennie dolgozni, tehát kénytelen ott folytatni az életét, ahol abbahagyta. Nem hiszem, hogy ők kevésbé szeretnék a gyereküket, csak nekik egy másfajta rendszerhez kell alkalmazkodni.

78. drnéni (válaszként erre: 64. - 497f15547f)
2009. márc. 19. 14:42
Én nem találkoztam hasonló témájú magyar könyvvel. De ajánljatok, ha ti tudtok ilyenről. (Amiket Borbelya ajánlott, nagyrészt olvastam, de nem ugyanarról szólnak. A Sorsdöntő találkozásokból Popper Péter előadása egyszerűen fantasztikus! Egy ezresért meg lehet venni vagy rendelni, érdemes!)
77. drnéni (válaszként erre: 72. - Samsam)
2009. márc. 19. 14:39
Ez nálunk is így volt/van, nekünk is csodásan bevált a napirend, ami némileg rugalmas, de alapvetően nagyon szigorúan betartjuk, nincs kivétel. Én azt vettem észre, hogy a napirend bevezetésétől kezdve sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lett a kislányom, mellesleg én is. És mivel benne igen sok a Talpraesett vonás, ez nagyon nagy segítség. Következő babámnál az első perctől fogom alkalmazni!
2009. márc. 19. 14:36

Én nagyon szeretem a Suttogó-könyveket, noha én amolyan "okos" anyukának indultam, akinek semmi szüksége jótanácsokra, fő a természetesség, én tudom legjobban, mire van szüksége, stb. Csak aztán rá kellett jönnöm, hogy nem muszáj az összes buktatót végigjárnunk, ha el is kerülhetjük őket. A kislányom már 9 hónapos volt, amikorra teljesen kikészültem az éjszakai felkeléseltől, ekkor vettem meg a harmadik kötetet, és egyetlen éjszaka alatt sikerült megoldani a problémát, azóta is kiváló alvó. El kell ismernem, hogy a nő eszméletlen profi, amit a módszereiből kipróbáltam (és tényleg úgy csináltam, ahogy kellett), minden bevált kivétel nélkül. Igénybe vettem az alvási gondok, szobatisztaság és evés terén is.

Én nem érzem ridegnek egyeltalán, sőt! Csak épp - néhány más szerzővel ellentétben tudomásul veszi, hogy a mai anyáknak más kötelességei és más igényei is vannak a babázás mellett. Nem helyesli azt a hozzáállást, amikor az anyuka rabszolgaként viselkedik, a gyerek meg basáskodik, de én ezzel egyetértek. De mindig a gyerek érdekeit helyezi az első helyre, ez nyilvánvaló.

75. drnéni (válaszként erre: 68. - Borbelya)
2009. márc. 19. 14:28
Szerintem a Suttogó könyvek másról szólnak, mint a magyar gyerekpszichológusok - egyébként kiváló -írásai: Tracy sokkal inkább gyakorlati tanácsokkal szolgál, amihez többszáz gyerekkel szerzett tapasztalatai alapján minden joga meg is van, míg Vekerdy, Ranschburg könyvei inkább elméleti iránymutatások.
74. samsam (válaszként erre: 73. - Diveron)
2009. márc. 19. 14:10

kedves Diveron,

Tévedés ne essék, számomra is fontos a kötődés, szoptatom a gyerekemet - akkor amikor éhes, nem akkor amikor letelt a 2,5-3 óra - egyszerűen klasszul bevált a napirend. A könyvben sokat ír arról, hogy a babánk önálló egyéniség, semmit ne csináljunk anélkül, hogy elmondjuk neki, mi fog történni. Nekem pont abban segített, hogy kicsit a baba fejével lássam a dolgokat, türelmes legyek vele. Nincs percre pontosan beosztva az időnk, de mégis jó eséllyel eltalálom, hogy mikor érdemes nagy házimunkába kezdeni, amit nem tudok félbeszakítani, mivel tudom, hogy mikor alszik akár 4 órát is egyhuzamban. Ami a kötődést illeti, nem ver ki tőle a víz, imádom a kisfiamat, de fontos, hogy a napjaim kiszámíthatóak legyenek, legyen egy rendszer, amit be tudunk tartani, és ami jó neki is és nekem is. persze, hogy hozzá igazodik, az igényei állnak az első helyen, de nekem is van feladatom még a babázáson felül. Nálunk aztán nincs biztos távolság, a kiságya az ágyam mellett van...

73. diveron (válaszként erre: 72. - Samsam)
2009. márc. 19. 00:25

Kedves samsam!

Nekem a rossz érzés valahogy olvasás közben jött. Nyilván ez beállítottság kérdése. Én inkább a kötődést elősegítő nevelés híve vagyok, azt érzem magamhoz közel. Lehet, h Téged meg attól verne ki a jeges víz.

Én nagyon mesterkéltnek érzem, a gyerekről kicsit úgy beszél, mint a szükséges rosszról, amit valahogy ki kell bírni, túl kell élni.

Persze ki lehet szedni belőle jó és hasznos részeket.

A Suttogó címtől lovasember lévén pont hogy nem ezt várnám. Mert a suttogó érti, érzi a lovakat. De Tracy csak uralni akarja megtanítani a szülőt, anélkül, hogy figyelembe venné, h a gyereknek érzései vannak. A könyv lapjain valahol elvész az emberségesség.

Biztonságos távolságba kell tartani magunktól a gyereket, mert különben oh jajj, mi lesz. Felzabálja az életünkat.

72. samsam
2009. márc. 18. 11:51
pontosan mikor rideg a Suttogó? szerintem remek könyv, rengeteget tanultam belőle, ha nem lett volna meg, fogalmam sincs, hogy telnek az első napok. elolvastam, és az egész szemléletemet megváltoztatta. van napirendünk, elég rugalmas, de pontosan tudom, mikor alszik, mikor fog felkelni, mikor élénkebb, nagyon nagy segítség. nincs hasfájás koraesténként, mert akkor és annyit kap, amikor és amennyit kell. babaléptekkel haladunk, nem hagyom sírni - ezt Tracy sehol nem írja - de képes a kiságyban elaludni, mert tudja, mikor van alvásidő. ha éhes, jelzi, ez két-három óránként meg is történik. minden más esetben más baja van, ha nyöszörög. amúgy Tracy angol, nem amerikai, nem értem az ellenzőket, mitől rosszabb ez a módszer mint a többi, ha működik. amúgy az éjszakát még nem alussza át, de csak egyszer kelek hozzá - kettő-három körül. mi rossz van abban, ha a napjaim kiszámíthatóak?
1 2 3 4

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook