Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » A méhészeti termékek gyógyhatásai fórum

A méhészeti termékek gyógyhatásai (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: A méhészeti termékek gyógyhatásai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ❯❯
290. Zizisicc (válaszként erre: 289. - 53dfddad18)
2011. márc. 27. 20:32
Igen ..... jobban is szeretem ..... :o))
289. 53dfddad18 (válaszként erre: 288. - Zizisicc)
2011. márc. 27. 20:30
Hát...az olaj jobban csúszik az biztos...
288. Zizisicc (válaszként erre: 287. - 244bb64f10)
2011. márc. 26. 12:38
A mézmasszázs vége ..... volt már részed benne? Semmi pajkos dologra ne gondolj ..... nem a legkellemesebb masszázs fajták közé tartozik ..... elég fájdalmas ..... de nagyon egészséges és hatékony ..... :o))
2011. márc. 14. 21:14
Zizi minek a vége?:)
286. Zizisicc (válaszként erre: 285. - 244bb64f10)
2011. márc. 9. 12:43
Aham ..... a vége elég "érdekes" ..... :o))
2011. márc. 9. 10:08
És masszázshoz is tudnám ajánlani a mézet.
284. foxy girl (válaszként erre: 281. - 4ff5752537)
2011. febr. 25. 10:53
tök mindegy, h véletlen vagy nem, attól még kihasználhatjuk a jótékony hatásait
283. 83e25137af (válaszként erre: 282. - Gavrilo1)
2011. febr. 24. 18:50

nem kell túlmisztifikálni az evolúciós elméletet elméleteket.


bizonyos fajok vagyis a legtöbb a környezethez való alkalmazkodás végett feljődött oda ahova.

282. Gavrilo1 (válaszként erre: 281. - 4ff5752537)
2011. febr. 24. 16:24
mert annyira tudjuk mi a célja az evolúciónak?!
281. 4ff5752537 (válaszként erre: 280. - Foxy girl)
2011. febr. 24. 16:10
Véletlen előfordulhat, annak ellenére hogy az evolúciónak nem célja hogy gyógyhatású növényeket fejlesszen ki.
280. foxy girl (válaszként erre: 251. - 3265084553)
2011. febr. 23. 23:16

még jó, ki mondta hogy nem?


de gondolod ha mérgeknek kiválóak akkor egynémelyik gyógyszernek nem az?

279. 83e25137af (válaszként erre: 278. - 3265084553)
2011. febr. 21. 22:58
a szemöldökcsipeszre sincs írva hogy alkalmas tüskekihúzásra ;)
278. 3265084553 (válaszként erre: 277. - 83e25137af)
2011. febr. 21. 22:55
Nem írja hogy kihúzza a tüskét. ;-)
277. 83e25137af (válaszként erre: 276. - 3265084553)
2011. febr. 21. 22:51
na erről fordítottam :)
2011. febr. 21. 22:50
275. 83e25137af (válaszként erre: 273. - 4fe51091bf)
2011. febr. 21. 22:43
amúgy így hogy tomatin nem dob ki találatot erre... csak valami tomatin nevű városkáról meg valami whiskyről :)
274. 83e25137af (válaszként erre: 273. - 4fe51091bf)
2011. febr. 21. 22:39
oké :) elhiszem. én csak gyors lefordítottam amit olvastam.
2011. febr. 21. 22:37
Én pont a paradicsom növénytanból vizsgáztam ezt húztam !!:DDDD
272. 4fe51091bf (válaszként erre: 271. - 4fe51091bf)
2011. febr. 21. 22:31
2011. febr. 21. 22:30

Nem kell megijedni, azért lehet paradicsomot enni. De nem árt tisztában lenni a paradicsom veszélyeivel, és ha már esszük, melyik fajtát fogyasszuk inkább. És lesz, aki a cikk után talán úgy dönt, inkább nem kísérti az ördögöt, amely olykor autoimmun betegség képében settenkedik körülöttünk.


A burgonyák mellett a paradicsomok jelentik a burgonyafélék másik csoportját, amelyek növelik a bél áteresztő képességét. Az elsődleges paradicsom szaponin, amely áteresztő belet eredményez, az α-tomatin nevű glükalkaloid. A 4. számú táblázat mutatja a paradicsomos élelmiszerek α-tomatin koncentrációját. A kisebb és éretlenebb paradicsomok nagyobb koncentrációban tartalmazzák az α-tomatint, míg a standard, érett, piros paradicsomban alig észlelhető ez az anyag. Ezzel szemben a ketchup, a zöld salsa, a zöld, savanyított paradicsom és a cherry paradicsom komoly forrása a koncentrált α-tomatinnak. Noha a paradicsom tipikusan alacsonyabb koncentrációban tartalmaz glükoalkaloidokat, mint a burgonya, ezek hatékonyabbak a bélfal sejtmembránjának szétrombolásában, és ezáltal az áteresztő bél jelenség előidézésében, mint a burgonyáké.



Az α-tomatinon kívül a paradicsomok még egy anyagot, paradicsom lektint (PL) is tartalmaznak. Ez gyorsan áthalad a bélfalon, és bejut az emberi vérbe. A PL koncentrációja a paradicsomban és a paradicsomos ételekben 3,0 - 6,0 mg/kg között van. Mostanában a PL-t kísérletképpen a gyógyszeriparban is alkalmazzák, mint nagy molekuláris súlyú gyógyszerek átvivőjét a bélfalon. A szaponin és a lektin együttes jelenléte képes megrongálni a bélszövetet, növelve a bélfal áteresztő képességét. Tehát bizonyos paradicsomok és paradicsomos termékek tartalmaznak szaponint és lektint is, amelyek ártanak a bélműködésnek, és áteresztő belet okoznak. Még sosem történt olyan kísérlet, amelyben megállapították volna, hogyan érinti az immunrendszert, és hogyan okoz gyulladást, autoimmun és krónikus gyulladásos betegségeket az emberben a paradicsom és a burgonya fogyasztása.

270. 4fe51091bf (válaszként erre: 269. - 83e25137af)
2011. febr. 21. 22:27
Én mást olvastam!!
269. 83e25137af (válaszként erre: 260. - 3265084553)
2011. febr. 21. 22:20

MEGTALÁLTAM!!! :)


csak nem tomatin hanem tomatine néven találtam meg.


ez a toxikus (glykoalkaloid) anyag nem a gyümölcsében hanem a szárában és a leveleiben található meg és gombaölő tulajdonsága van.


régebben valami koleszterin kiválasztó reagensként használták de immunerősítő hatással is bír valamiféle fehérje antigén kapcsolatai végett..


ennyit tudtam kihámozni :)

2011. febr. 21. 22:02

Miért jó a paradicsom ?

A lédús gyümölcs magas cukor és C- vitamintartalmú, rendkívül egészséges. Újra és újra fellángol a vita arról (hasonlóan a fokhagyma értisztító hatása körüli vitához), hogy van-e rákellenes hatása. A legújabb vizsgálatok szerint nem bizonyosodott be, illetve további kutatásokat igényel, hogy a hasnyálmirigyrák, petefészekrák esetében közvetlen jótékony hatása van-e. Közvetve azonban, az immunrendszer erősítésében, az emésztés segítésében, ásványi anyagtartalma folytán stb., vitathatatlan a pozitív szerepe. A húsos bogyó legnagyobb része víz, az 5-6 százaléknyi szárazanyag felét (3,3 százalék) cukor (glükóz, fruktóz) teszi ki. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. A paradicsom C-vitaminból átlagosan 24,2 mg-ot, karotinból 0,82 mg-ot, E-vitaminból 0,49 mg-ot tartalmaz. Ásványi anyagtartalma közül a kálium 294 mg, magnézium 20 mg, kalcium 14 mg, nátrium 6,3 mg emelhető ki. A már említett szolaninon kívül tartalmaz még egy tomatin nevű, mikrobaölő hatású vegyületet is.

A paradicsomban található likopén nevű, antioxidáns hatásáról ismert karotinoidról

267. Gavrilo1 (válaszként erre: 266. - 83e25137af)
2011. febr. 21. 21:54
Valószínűleg, de szerintem az is a hatóanyag amely a kelések, bezáródott sebek, gennyes sérülések gyóygulását segíti
266. 83e25137af (válaszként erre: 265. - Gavrilo1)
2011. febr. 21. 21:48

nem tudom.. most utánaolvastam és tulajdonképp karotinszármazék.. nem lehet hogy inkább az illóolaj tartalma ami a kiütést okozza?


pl maga a növény érintése viszketést okoz nekem.. (mondjuk nálam sok növény de ez is beletartozik)

265. Gavrilo1 (válaszként erre: 264. - 83e25137af)
2011. febr. 21. 21:37
Szerintem valószínűleg az az anyag lehet amitől a másik gyrekem arca tiszta piros pöttyös lesz ha a leve éri.
264. 83e25137af (válaszként erre: 263. - 3265084553)
2011. febr. 21. 21:11
akkó nem tom. megnézem majd a nagykönybe :D most már érdekel komolyan
263. 3265084553 (válaszként erre: 262. - 83e25137af)
2011. febr. 21. 21:10
A likopin a paradicsom "színezőanyaga". Attól piros. Természetes antioxidáns.
262. 83e25137af (válaszként erre: 260. - 3265084553)
2011. febr. 21. 21:06
keress rá a likopin-ra az is van benne.. hátha az az :)
261. 83e25137af (válaszként erre: 257. - 3265084553)
2011. febr. 21. 21:05

szerintem külföldi oldalakról vagy hagyományos módon könyvekből :)


van egy gyógynövényes könyvem csak nem itthon. megkeresem mert úgy emlékszem a paradicsom is benne van

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ❯❯

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook