Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Egyéb témák » A könyvek haszna - újragondolva cikk

A könyvek haszna - újragondolva


Korábbi cikkemben már leírtam: „A világ nagyot fordult.” Ez most is érvényes, azonban a szempontok, súlypontok „kissé” eltolódtak.
A könyvek haszna - újragondolva

Már nem kell azon aggódni, hogy a könyvek fizikailag kitúrnak a lakásból, hiszen itt az e-book. Elég egyetlen "kütyüt" megvásárolni (én a fiaimtól kaptam ajándékba), s többé nem kell más helyrablót venni.

Nagy előnye, hogy ha több napra elutazunk, s szeretnénk olvasnivalót magunkkal vinni, nem kell több kilót cipelni, csupán egy 20 dkg körüli e-book olvasót. (Természetesen gondoskodni kell a letöltésekről.)


Nem érdemes spórolni az árán. Ha valaki elszánja magát egy ilyen beszerzésre, ugyanúgy megéri többet költeni rá, ahogy pl. egy igényesebb számítógépre, vagy bármely más műszaki cikkre.


Hiába tagadnám, tény: mindig is szerettem a fejtörős, izgalmas írásokat, amiben - többek közt - a krimi műfaja egy egyik favorit, de az ilyen témájú könyvekre mindig sajnáltam a szűkös konyhapénzt, mert elsőbbséget élveztek az útleírások, a klasszikusok, a neves írók által alkotott regények.


Most viszont elszabadult a pokol, mert felfedeztem, hogy igényeim kielégítésének gyakorlatilag nincs határa.

Nem tudom eldönteni, melyik erősebb: a könyv-, vagy a kütyümániám. Az e-book olvasó mindkét irányultságomat kielégíti. Lenyűgöz, amit ez a kis csoda tud.

- Alig nagyobb, mint egy jól megtermett okostelefon.

- Olvasáskor a betűk tetszés szerint nagyíthatók, kicsinyíthetők.

- Akár 1500 könyv, de hanganyag is tárolható rajta.

- Ugyanúgy lehet lapozni, mint az „igazi” könyvet.

- Ha felváltva több könyvet is olvasunk, bekapcsoláskor az utoljára olvasott könyv utoljára olvasott lapját látjuk.

- A jegyzetelés is megoldható, de nem kell körmölni, a számunkra fontos információt tetszőleges szöveges fájlba lehet másolni.

- Könyvjelzőket is el lehet helyezni. Tehát ha adott egy könyv, s megragad a benne olvasott információ, be lehet jelölni, s ha eszünkbe jut, nem kell az egész könyvet „végignyálazni” azonnal kinyílik az oldal, mint a hagyományos könyvnél.

- Ha nincs elég fény, be lehet kapcsolni a háttér-világítást, ami csak az eszközt érinti, tehát pl. ha a párunk aludni szeretne, s mi még olvasnánk, nem zavarja őt se a fény, se a könyv lapozása.


Mint fentebb említettem: krimikben hiányt szenvedtem. (Ó, soha nagyobb nélkülözésben ne legyen részem. :)) Az új játékomon ebbe a világba vetettem bele magamat. Böngészéseim során egy írónő keltette fel a figyelmemet. Az első néhány oldal után fel se fogtam, hogy magyar író könyvét olvasom, mert nem is érdekelt, ki írta; nagyon élveztem. Nem szeretnék reklámot csinálni, ezért nem nevezem meg a szerzőt, a könyvcímet, csupán azért említem, mert ez volt az első élményem.


Mondhatnám, hogy itt a vége, fuss el véle, de ez nem lenne igaz.

„Kalandozásaim” során több kérdés merült fel bennem:

- A nyomtatott könyvek helyét végleg átveszik az elektronikusak?

- Fiziológiailag, mentálisan jobb e-könyvet olvasni, mint papír alapút?

- Környezetvédelmi szempontból hasznosabb az e-könyv, mint az „igazi”?

- Fontos: ne éljünk vissza az általunk megvásárolt tartalmakkal! Ne küldjük tovább elektronikusan szerte-szét, mert ezzel szerzői jogokat sérthetünk.


Ti hogyan viszonyultok az e-könyvekhez?
Írta: syria, 2018. szeptember 14. 09:35
Fórumozz a témáról: A könyvek haszna - újragondolva fórum (eddig 161 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook