Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » A könyvek haszna - újragondolva fórum

A könyvek haszna - újragondolva (beszélgetős fórum)

Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: A könyvek haszna - újragondolva

1 2
ma 11:15

Nekem szó szoros értelemben életmentő az e- könyv. Imádok olvasni, életem fontos tartozéka, de beteg a szemem. Már nem szabad és nem is bírok könyvet olvasni, így e- könyv formában feltöltöm öket és szövegfelolvasóval meghallgatom. Nem Darvas Iván színvonal a felolvasó hangja, de Mariska hangja egész élvezhető. Szürke lenne e nélkül a lehetőség nélkūl az életem. Minden nap áldom a technikát.

Amùgy nagy könyvtárunk van több ezer könnvvel, de már ritkitottam. Hely szempontjából is előnyös az e- könyv, aki meg jobban szereti, olvassa nyomtatott formában.

59. vica66
ma 08:51

Szerintem mindenki olvasson úgy, ahogy szeretne. Én is mindig szerettem az új könyvek illatát, és sok könyvem van, amelyektől nem is válnék meg, de mióta megvan az e-olvasóm, alig vettem a kezembe papír könyvet. Egyszerűen sokkal kényelmesebb a használata. Sok könyv elfér a memóriában, mégse cipel az ember. Mindig megjegyzi, hogy hol tartok, beállíthatom a betűméretet, és még sok mindent, ahogy nekem legjobb olvasni. Van olyan nagy méretű papír könyvem, hogy kényelmetlen forgatni, elektronikusan sokkal egyszerűbb. Az akku hetekig bírja egy töltéssel.

Nem a környezetvédelem miatt vettem, hanem mert voltak olyan régebben megjelent könyvek, amelyeket nem tudtam beszerezni, viszont a neten megtaláltam elektronikusan. Könyvtárba se tudok manapság eljutni, és nagyon megdrágultak a könyvek, még antikváriumban is. Nekem jó döntésnek bizonyult.

Valóban, ahogy írta más is, a tartalom számít, nem a forma. Egy jó regényt pl. ugyanolyan élvezetes olvasni mindkét formában.

ma 08:49
Nekem egy 7 éves Prestigio olvasóm van, háttér világításos (én nem szeretem az einket). Soha semmi gondom nem volt vele. Másfél hetente töltöm, nem fárasztja a szemem, gyors a reakcióideje, nagyon szeretem.
57. vica66 (válaszként erre: 53. - ... én)
ma 08:39
Már más is említette itt, én is azt mondom, hogy a Kindle bármelyik készüléke nagyon jó. Az első nekem is az volt, nyomógombos, régebbi. Nagyon szerettem, könnyű volt a kezelése, gyors, megbízható készülék volt. Most egy PocketBook Aqua készüléket használok, ez vízálló, ezért is vettem, mert szeretek a kádban olvasni. :) Ez viszont érintőképernyős, amit viszont nem szeretek annyira, nem mindig azt csinálja, amit szeretnék, ha véletlenül nem a megfelelő helyen érintem. Jóval lassabban reagál, mint a Kindle, a könyvtárkezelése se tetszik igazán. Viszont van háttér világítása is, és tényleg jól bírja a vizet...
ma 08:18

Nem értem az e könyv elleneseket, mintha ördögtől való dolog lenne. Én imádom, legalább 10 éve csak azt használom nagy megelégedésemre. Most már csak olyankor vagyok hajlandó könyvet vásárolni, ha előzetesen a Kindle-ön elolvastam és nagyon megtetszett. Szeretem, hogy a tömegközlekedésen akár állva is tudok olvasni, mert egy kézzel kapaszkodom egy kézzel tudok lapozni. Szeretem, hogy kicsi, nem nehéz, nem húzza a vállam a táska, mert egy nehéz könyv van benne. Kényelmesebb olvasni is. Nem bántja szemem, hisz ez nem tablet hanem speciális kijelzőjű eszköz, ami kíméli a szemet. Én sokat olvasok, de elég 3 hetente tölteni így is. Több száz könyv van egyszerre velem, bármikor bármit elkezdhetek olvasni. Ha angolul szeretnék olvasni a beépített szótár sokat segít a megértésben és tanulásban stb és még nagyon nagyon sokáig tudnám az előnyeit sorolni. Édesanyámnak aki nem netezik, nem okostelefonozik annak alap készüléke lett az e olvasója, hisz a kislakásában egész egyszerűen nem férnek el a könyvek, a környéken lévő könyvtár kínálata meg igen szegényes....


Én azt mondom, aki hezitál ne tegye, életem egyik legjobb vására volt az e könyvem megvétele, rengeteget olvastam és még többet spóroltam.

55. PöttyösPanka (válaszként erre: 53. - ... én)
tegnap 15:41
Nekem egy régebbi Kindle van. Teljesen elégedett vagyok vele. Kb. 5 éve használom. Nem mondom, hogy nem cserélném le egy újabbra, de nem azért, mert baja lenne, hanem mert nagyon tetszik a Kindle PaperWhite. Az Amazon saját könyvolvasója. Ha veszel tőlük egy e-könyvet, azonnal meg is jelenik az olvasón.
54. PöttyösPanka (válaszként erre: 51. - Syria)
tegnap 15:33
Nem kell az összes könyvet örökre megtartani. 5000 könyvet úgysem olvas újra az ember. Viszont sok olyat olvastam már, amit magamtól eszembe se jutna, de mivel nyomtatva a kezembe akadt, így elolvastam, és megérte. Könyvolvasón csak céltudatosan választott regényeket olvasok.
tegnap 14:09

Akinek van e-könyv olvasója,és használja is, elmondaná a véleményét?

Milyen típusú, mit tud, mi az, ami miatt ezt a kütyüt javasolná, mi az ami hiányzik róla, honnan szerzi be az olvasni valót, stb.

Karácsonyi ajándéknak tervezem.

52. Magdalénia (válaszként erre: 51. - Syria)
tegnap 13:45

Létező probléma és egyre inkább az lesz a következő generációnak.

Én mindenesetre nem szolgáltatom ki magam teljesen az elektromos áramnak, vagy a különféle szolgáltatóknak. A könyvre mindig szükség lesz, csak legyenek könyvek.


Ha nincs más megoldás, Budapesten lomtalanításkor ki lehet tenni és viszik, mint a cukrot. A hagyatéki könyveket kénytelen voltam szinte ingyen elvitetni egy antikváriussal. Néhányat kiválogatva, vittem a máltaihoz és határon túlra is.

51. syria (válaszként erre: 46. - PöttyösPanka)
tegnap 13:16

Jó, jó, de egy idő után hol tudjuk tárolni?

A nagybátyám matematika-fizika tagozatos tanár, később gimnáziumigazgató lett. Mint a testvére is (az anyukám) igazi könyvbarát, több mint 5000 könyve gyűlt össze. Mikor szembesült, hogy nem lesz fiatalabb, s nem tud vidáman a lift nélküli ház 4. emeletére oda-vissza caplatni, elköltözött, szanálnia kellett az imádott könyveit (is). Kb. 2000 darabot - nyilván a javát - egy antikvárius, aki baromira jól járt (úgy emlékszem 7 számjegyű összegért) elvitte. A maradék nagyon értékes részét megtartotta, a többiből a bátyám és én szemezgettünk. Nálam még mindig dobozolva vannak. Talán egy iskola könyvtárosa elviszi, természetesen ingyen. Mert ha oda se, kell, marad a MÉH.

A közeli könyvtárral is próbálkoztam, de azt mondták, csak úgy vihetem oda, ha dobozban lerakom, s vigye, aki akarja. Megdöbbentem. Gondolom hasonló lehet a szitu, mint amit Michelle.r írt a 31-es hozzászólásában.

50. PöttyösPanka (válaszként erre: 49. - Syria)
tegnapelőtt 13:48
Igaz, úgy kevesebb kalóz könyvet töltenének le az emberek.
49. syria (válaszként erre: 46. - PöttyösPanka)
tegnapelőtt 13:36
Hááát, nem is tudom.
48. syria (válaszként erre: 34. - Amaunet)
tegnapelőtt 13:08

Onnan, hogy jól ismerünk. :D

Ha unalmas a téma, minek vagy itt? Nincs jobb dolgod, mint neked nem tetsző fórumokat olvasgatni?

47. Magdalénia (válaszként erre: 1. - Syria)
szept. 15. 18:09

A környezetkímélő szempontot kénytelen vagyok mellőzni. Nekem az a fontos, hogy minden ésszerű technikai újdonságot megismerjek, használjak és lépést tudjak tartani, hogy az unokáimmal meg tudjam osztani, meg tudjam nekik tanítani. A nagyobbik már engem tanít. :) Én magam lemondanék róla, de jó érzés, hogy képes vagyok lépést tartani velük és így több időt is töltünk együtt. Hasznos dolgok ezek, mert naponta használjuk az újabb és újabb technikai "csodákat".


Olvasót még nem vettem, de már kokettálok vele egy ideje. Az is lehet, hogy kettő kell, mert a nagyobbik unokám sok könyvet vesz, de még többet szeretne.

Könyv már alig fér el és mindegyikhez ragaszkodunk. :) Ezután megválogathatjuk, hogy mi az, ami feltétlenül a polcra kell, vagy elég az E-book.

46. PöttyösPanka (válaszként erre: 45. - Syria)
szept. 15. 11:48
Jó lenne, ha most is ilyen olcsó lenne.
45. syria (válaszként erre: 37. - PöttyösPanka)
szept. 15. 08:27

Valóban sok, mert fillérekért lehetett kapni az igényesen, vászonba kötve-fűzve-ragasztott könyveket, amik sokadszori olvasás után sem hulltak lapjaikra, mint a mai, méregdrága könyvek többsége.

A többségük eladhatatlan, mert akinek igénye van rá, az mind megvette. Csorog a nyálam a világirodalom remekei sorozatért, aminek jó részét anyukám annak idején megvette. Mivel nincs helyem, fájó szívvel túl akartam adni rajtuk, de senkinek nem kellett belőle másod- harmadpéldány. El akartam ajándékoztam a 3 gyerekes szembe-szomszédomnak. Jött is, és válogatott: ez se kell, mert megvan, ez viszont nincs, s boldogan egészítette ki a szintén örökölt sorozatot. Kapott tőlem sok más értékes könyvet is, mert anyukám nagy könyvbarát volt. A szomszéd éppen tegnap mondta, hogy végre elkészült a polc, most rakosgatja a helyükre, csak lassan halad, mert nem bírja megállni, hogy bele-bele ne lapozzon egyik másik csodába. :)

44. Guruljka (válaszként erre: 42. - Mutáns Jane)
szept. 15. 01:54
A dictzone meg német-magyar viszonylatban alig használható. Sokkal kisebb a szókincse, mint angolul.
43. Guruljka (válaszként erre: 42. - Mutáns Jane)
szept. 15. 01:51

Fordítok. Hiába értem az egyik nyelven a szót, a másikon kell visszaadnom. Persze gyakran használok én is egynyelvűt, ha egészen pontosan akarom tudni a jelentést.

Németes vagyok, nekem a Duden és a DWDS segít sokat.


A Sztaki tényleg nem jó. De az Urbandictionary-val se megyek sokra, ha a az aschearmes Nutzfahzeugöl pontos magyar jelentése kell. :D

42. Mutáns Jane (válaszként erre: 18. - Guruljka)
szept. 15. 01:31

"Sokféle online szótárat használok, de azért gyakran előfordul, hogy a papír szótáramban van meg az a szó, amit hiába kerestem online."


Erre megoldás az online EGYNYELVŰ szótár (thesaurus), mint például az urbandicitonary.com - én még nem találkoztam olyan ritka, kortárs vagy szleng angol szóval vagy kifejezéssel, amit abban ne találtam volna meg.

Kétnyelvű szótáraknál meg ez kenterbe veri az egyáltalán nem korszerű sztaki-t:


[link]

41. PöttyösPanka (válaszként erre: 40. - Guruljka)
szept. 14. 18:49
És látod, tényleg van ilyen.
40. Guruljka (válaszként erre: 37. - PöttyösPanka)
szept. 14. 17:58

Egy kicsit a régi történetre hajaz, hogy valaki meg akart venni egy sorozatot, de nem a teljeset.

A könyvkereskedő nem értette, mire a vevő mondta, hogy ez a szín illik a berendezéshez, de a polcon csak annyinak van hely...

39. cicaaa65 (válaszként erre: 32. - Guruljka)
szept. 14. 17:56

Nem szállnak ki. Az antikváriumnak le kell írnod, a könyvek címét és a szerzőt, ha tetszik neki megveszi, ha nem tetszik, nem veszi.

De azokat is neked kell bevinni.

38. cicaaa65 (válaszként erre: 26. - PöttyösPanka)
szept. 14. 17:55
Mert az új olvasók e-ink alapú olvasók, szemkímélő és sokkal könnyebb olvasni, mint egy papír alapú könyvet.
37. PöttyösPanka (válaszként erre: 31. - Michelle.r)
szept. 14. 17:48
Régebben tényleg mennyi könyvük volt az embernek. Több ismerősöm is van, akik megörököltek egy-egy lakást, ahol szobák voltak plafonig bepolcozva. Minden helyről zsákmányoltam pár szuper könyvet, mivel az újdonsült gyazdájuknak nem jelentettek semmit. Azokon a könyveken látszik, hogy olvasták őket. Nem úgy, mint azt a több százat, ami a férjem nagymamájának polcain sorakoztak. Egyszer naivan megkérdeztem, hogy mindet olvasta-e. Erre kacagva azt felelte, hogy egyet sem, csak jól néznek ki...
36. Guruljka (válaszként erre: 35. - Michelle.r)
szept. 14. 16:18
Jesszus, elég pocsék dolog lehetett.
35. michelle.r (válaszként erre: 32. - Guruljka)
szept. 14. 16:13
Nem szálltak ki. Mondjuk nem hívtuk végig az összet, de két belvárosit igen. Lehet, hogy most már igen, de 2012-ben hetekig jártam a kanosszát.
34. Amaunet (válaszként erre: 14. - Syria)
szept. 14. 15:46

Honnan veszed, hogy mi a véleményem?


Hozzá sem szóltam ehhez az unalomig nyújtott témához. Már 1001 fórum szól erről.

33. Guruljka (válaszként erre: 32. - Guruljka)
szept. 14. 15:20
Itt: elajándékozoK majd... a helyes. Bocs.
32. Guruljka (válaszként erre: 31. - Michelle.r)
szept. 14. 15:20

Antikváriumok ki is szállnak a könyvhagyatékért.


Én párat elajándékozom majd, ha öregebb, leszek, olyan családba, ahol tudom, ennek az adott kötetnek örülni fognak.


Van egy, amihez ragaszkodom, az "velem jön". A többi már a túloldalról nem fog érdekelni. Gondolom, kihívnak egy antikvárt majd a gyerekek.

31. michelle.r (válaszként erre: 14. - Syria)
szept. 14. 15:13

Néhány éve megkértek, hogy segítsek egy hagyatékot felszámolni. Irdatlan mennyiségű könyvvel nem tudtunk mit kezdeni, mert bár tucatnyi idősek otthonát, kulturközpontot felhívtunk, hogy ajándékba odaadjuk, nem tudták megoldani - mert

- hogyan lehet adminisztrálni?

- nem tudják elszállítani?

- készítsünk egy listát, majd kiválogatják, hogy mit kérnek, azokat szállítsuk oda, stb, stb.


Akkor döntöttem el, hogy e-book-okat fogok venni, ha szépirodalomra vágyom. Csak művészeti albumokat veszünk, nyomtatásban. Ami nekem értékes, nem biztos, hogy az udókornak is az lesz.

1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook