A kivétel miért erősíti a szabályt? (tudásbázis)
Szabály: Minden ember el tud számolni tízig.
Kivétel: Buta emberek.
Nem igaz az, hogy minden ember el tud számolni tízig, mert a buta emberek nem tudnak. Tehát van egy szabályunk amiben találtunk hibát, de mivel van hozzá kivételünk is, ezért megerősítettük a szabályt, tehát a kivétel erősíti a szabályt.
Szerintem a szabály nem a kivételtől létezik, hanem attól, hogy vannak, akik alkalmazkodnak hozzá. az, hogy van kivétel, az nem azt jelenti, hogy létezik a szabály, hanem azt hogy a többség betartja - azért is létezik. Szabály akkor van, ha elég tömeg van a betartására. Ha nincs aki betartsa, nincs szabály.
Szerintem ezt inkább apróbb kihágások mentségeként mondják, amikor nem lehet jót érvelni a szabályszegés mellett, nem?
nekem is valami ilyesmi az értelme..
meg az, hogy ha a kivételt - szó szerint - "kiveszed" a többi közül (mivel rá nem érvényes a szabály, csak a "nem kivételekre"), akkor a szabály hibátlanul érvényesül a kivétel nélküli többségen..
vagy valami ilyesmi..:)))
a szabály az hogy ne lopj!és közben nem csak
antilop ha nem mindenki lop:-)
NAVÉGRE:-) köszönöm.
Hát akkor ezt is a embörök cs...ték el:-)
Szerintem is így van. A szabály egy korlátozást, vagy redeletet jelent, illetve valaminek a kijelentését, aminek úgy kell lennie.
Ha szabály valami, a kivétel, hogy mégsincs úgy, el kell hogy gondolkodtasson, de nem abban, hogy mennyire megerősített az igazamban.
ha egyáltalán nincs kivétel, akkor erős a szabály.
viszont minél több kivétel van, ha csak eggyel is nö a számuk, annál jobban gyengítik a szabályt.
minden egyes kivétel csak gyengítenui tud.
hirtelen előrántott példa:
az alma mindig szép, hibátlan.
de véletlenül találtunk egy kukacosat is...
tehát az első állítás nem igaz, az az egy kukacos alma megingatta.
így gyengül a szabály is, szerintem.
nem erősíti, ez tévhit, nem logikus..
a kivétel gyengíti a szabályt!
Ha valamit pl. sohasem szabad, mert tiltja a törvény, akivétel hogy mégis, az erősíti.
Vagy ha valaki mégis megteszi, akkor ez csak rámutat, hogy mennyire helyes a tiltás?
De az nem kivétel.
További ajánlott fórumok:
- Miért agyalnak a nők állandóan? (tisztelet a szerencsés kivételeknek) És miért nem agyalnak a férfiak?
- Mit lehet tenni, ha a garázskaputok elé állnak szabálytalanul autóval?
- Miért olyan közömbös, néha már-már embertelen néhány nővér? Természetesen mélységes tisztelet a kivételnek!!!
- Miért lehet az, hogy a másfél éves kislányom minden éjjel kivétel nélkül éjfél körül felébred?
- Mit tegyek ha anyagilag átvert a munkáltatóm! Valamint tudok a szabálytalanságokról.
- A kivétel erősíti a szabályt - vagy mégsem?