Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Lélek & Szerelem témák » A jelnyelvről és használóikról cikk

A jelnyelvről és használóikról


A jelnyelv a vizuális kódrendszerek egyik legfejlettebb formája, amelyet a siketek használnak. Az 1960-as évek óta a szakemberek már önálló nyelvként kezelik. Bizonyított, hogy a jelnyelvnek is van egy sajátos hangtana, alaktana és mondattana. Általában az adott nyelv nyelvtani sajátosságai jellemzik a jelnyelvet. Szókincse pontos nyelvtani szabályok szerint rendeződik, így annak nyelvjárásai is lehetnek.

Mindenki látott már siketeket, nagyothallókat, amint gyors kézmozdulatokkal, hangtalanul kommunikálnak. Ez a jelnyelv. Nem mutogatás, nem pantomim, hanem egy szép, önálló kifejezésmóddal, nyelvtannal rendelkező, vizuális-taglejtéses nyelv, melyet a siketek közössége használ. Ezért aztán nem lehet azt mondani, hogy a jelnyelv a beszélt nyelv jelelt változata, és éppen úgy nem lehet jelnyelvről beszélt nyelvre lépésenként fordítani, ahogy egy beszélt nyelvet sem lehet szóról-szóra átültetni egy másik beszélt nyelvre. A jelnyelv nem nemzetközi, egyes jelek azonban mindenféle nemzetiségű siket számára ugyanazt jelentik, például: enni, aludni...stb. Ebből következik, hogy bár nem nemzetközi nyelv, a jelnyelv kiválóan alkalmas arra, hogy a különböző nemzetiségű siketek könnyebben megértsék egymást, mint a hallók.


A jelnyelvet használó emberekről


Beszéljünk a siketekről mint személyekről. Először is tisztázzuk, hogy a siket, vagy a nagyothalló nem SÜKET. Nem is SÜKETNÉMA, és nem NÉMA, hanem a magyar társadalom teljes jogú állampolgára, aki hivatalosan fogyatékkal élő személyként van nyilvántartva. Egyesek tévhit-özönével ellentétben a siketek képesek autót vezetni (semmivel sem rosszabb mutatókkal, mint a hallók), vezető beosztásban dolgozni, s az élet bármely területén képesek helytállni.

A legtöbb siket ember nem úgy tekinti a siketségét, mint egy fogyatékosságot, vagy mint egy megszüntetendő problémát. Sokuk számára inkább egy "állapot", mely része egy olyan kulturális tapasztalatnak, amelyet barátaikkal - siketekkel és hallókkal - közösen tapasztalnak meg, illetve élnek át.

A siket kultúra egyfajta közösség megtapasztalása, illetve megélése siket emberek között. Ez a kulturális tevékenység magába foglalja a Magyar Jelnyelvet (HSL= Hungarian Sign Language), melyen a kommunikáció zajlik; információ közlését olyan forrásokról, amelyek gazdagíthatják a siket emberek életét; színi események eljátszását és látogatását, amelyeken nem hangzik el hangos szó. Másrészt magába foglalja a siket emberek számára fontos példaképekről és eseményekről alkotott vélekedést, valamint a siket élettapasztalattal kapcsolatos viccelődést.

Mindannyian a magunk módján teszünk bizonyos dolgokat, és ez alól a siket emberek sem kivételek.


A siket emberek különböző módokon kommunikálnak, számos faktortól függően. Ilyen faktor lehet: az életkor, amikor a siketség kezdődött, a siketség típusa, a nyelvi készség, a hallásmaradvány mértéke, a szájról olvasási készség, a beszédkészség, a személyiség, a családi környezet, az iskolázottság foka, intelligencia és a személyes preferencia.

Néhány siket személy csak a beszédet, vagy csak a jelnyelvet használja, ill. a jelnyelv, az ujj ABC, a beszéd, vagy írás, ill. a testbeszéd és az arckifejezés egyfajta kombinációját. A siket emberekkel számos módon kommunikálhat. A kulcs annak a felismerése, hogy a technikák mely kombinációja a célravezető az adott siket személyekkel.

Ne felejtse el, hogy nem az a fontos, hogy ki milyen módon cserél gondolatokat, hanem az a tény, hogy ez egyáltalán megtörtént!SZEPTEMBER UTOLSÓ VASÁRNAPJA – A HALLÁSSÉRÜLTEK VILÁGNAPJA


Végül egy kis lírai vallomás …


VAS ISTVÁN: A SÜKETNÉMA KISLÁNY

(részlet)

[…]

Ó, milyen volt a mosolya! Akárcsak

a kihűlt láva-táj szüret előtti,

Kínálkozó, önfeledt ragyogása,

A földi boldogság ígérete.

Kérdő szeme, kérdőn kinyújtott ujja

sem volt már gyermeki, hanem a minden

Titok előtt fájó kíváncsiság.

Ha nemet intett, maga a titok,

A szerelem volt, az elérhetetlen,

A nemet mondva is fájdalmas, édes,

Minden, amit az élet megtagad,

A meg kell halni termékeny tudása.

És az igen! ahogy valakihez

Odaszaladt, kezét kezembe adta,

Tekintete, a nyílt, a védtelen,

Ajándék volt, biztonság, bizalom,

Hogy ember és ember közt van remény.

[…]


Felhasznált oldalak:

jelesnapok.neumann-haz.hu

tolmacsszolgalat.fw.hu

hu.wikipedia.org
Írta: 0c89f979f8, 2007. július 19. 08:44
Fórumozz a témáról: A jelnyelvről és használóikról fórum (eddig 26 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook