Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » A 2. világháború idején, hogyan működtek a jóléti rendszerek Mo.-on és Nyugat Európában? fórum

A 2. világháború idején, hogyan működtek a jóléti rendszerek Mo.-on és Nyugat Európában? (tudásbázis kérdés)


15. Guruljka (válaszként erre: 14. - Hópihe14)
jan. 13. 14:50
Hát nem tudom, mennyire volt adás-vétel a háború alatt. Nyilván volt valami kereskedelem, de jegyrendszer is volt...
14. hópihe14 (válaszként erre: 13. - Guruljka)
jan. 13. 14:11

Ügyes vagy! Én nem kerestem rá, igaz, hogy pár évvel a vh. után születtem, amit kisgyerekként tapasztaltam, írtam le.

Persze ez a link nem zárja ki azt, hogy már a vh. alatt is nagy volt a pénzromlás, amiről én hallottam szüleimtől. Itt csak a vh. utáni évekről ír. De nem vitázok, nekem tök mindegy.

jan. 13. 08:36

"A magyar hiperinfláció előzménye a második világháború pusztítása volt, mely az 1926-ban forgalomba helyezett új fizetőeszközt, a Horthy-rendszer stabil pengőjét már 1944 végén elindította a lejtőn – ekkor a magyar valuta az 1938-as érték huszonhatod részére csökkent – ezt azonban messze túlszárnyalta az 1945-ös esztendő, mely az előző évihez képest hatvanketted részre értékelte le a pengőt."


Innen idéztem:

[link]

12. hópihe14 (válaszként erre: 10. - Unom)
jan. 13. 08:33
Szerintem már a vh. alatt, de meglehet, hogy már előtte is a millpengő, hiszen az új magyar forintot 1946. aug. 1-jén vezették be, a vh.-nak pedig 1945-ben lett vége.
jan. 13. 08:24
Bocsánat! Helyesen nyugat-európai. A nagybetűs szókezdés mindenképpen mondatszerkesztési hiba, "Nyugaton" helyett pontosítottam, és a nagybetű benne maradt.
10. unom (válaszként erre: 8. - Hópihe14)
jan. 13. 08:24
A világrekord infláció nem a 2. vh után volt?
9. Guruljka (válaszként erre: 8. - Hópihe14)
jan. 13. 08:22

Kiegészítem a falusi élettel, amit ugyan olvasmányaimból ismerek, és nagyanyám elbeszéléséből. Tény, hogy nem volt orvosi ellátás, az időseket a családjuk, ha az nem volt, a falu közössége tartotta el. Pl. az étkeztetését is a szülőfaluja látta el, egy-egy családra bízták. (Aki nem a szülőfalujában vált tehetetlenné, azt is oda vitték vissza.)

Falun nem csak kajára kellett a napszám, hanem akinek volt kis földje, annak vetőmagra is a következő évben. Akinek nem volt földje, annak is ki kellett valahogy tartania a tél folyamán.

A módosabbaknál könnyebben voltak tartalékok, de ott is hamar tönkremehetett a gazdaság, ha a családfő beteg lett vagy elhunyt.


Azt nem tudom, hogy hol lehet Nyugateurópai adatokat gyűjteni, de én ezzel beülnék egy könyvtárba, annál is inkább, mert úgy tűnik, egy komolyabb dolgozathoz szükséges az adatgyűjtés, és azt nem beszélgetős portálokon kellene kezdeni.

8. hópihe14 (válaszként erre: 1. - Logic2)
jan. 13. 07:46

Ahogyan én tudom, a vh. alatt itthon TB, meg ingyenes orvosi alap-ellátás nem működött, ha mégis orvost hívtak, az már fizetős volt. Ezért a szegények inkább az u.n. házi-gyógymódokat, gyógyfüveket, hasonlókat használták, mint pl. magas láz lehúzására a vizes lepedőbe csavarás, stb. stb.


Segélyek: a Nemzetközi Vöröskereszt, azoktól kaptak szegény családok esetenként csomagot, melyek leginkább Amerikából, Angliából érkeztek. Benne dobozos tejpor, csokoládé, margarin, esetleg kristály cukor, kakaó. De ez is nagyon ritkán jutott le a vidéki falvakba, tanya világba.

Inkább a családok egymás között, és ugye akkor még egy fedél alatt éltek a generációk: nagyszülők, szülők, gyerekek, testvérek, stb.


Ha valaki talált is valami fizetős munkát, annak a bérét gyorsan el kellett költeni kajára. Azon a napon még lehet, hogy kapott érte pár kg. lisztet, egy csomag vajat, de másnap esetleg már csak 2 db. tojást.


Még az 50-es években is volt, hogy cukrozott kenyér volt a vacsora, vagy morzsolt kukoricát főztünk és azt ettük. Ha krumpli volt, és azt hajában megsütve ettük...

7. Guruljka (válaszként erre: 5. - Logic2)
jan. 12. 18:05

Én csak átfutottam, de van benne valami a nyugdíjas állásokról. Nem volt általános a nyugdíj!


file:///C:/Users/HP/Desktop/Downloads/2011_0001_520_europa_tarsadalomtortenete.pdf


- ez is jó, téged a 6. és a 7. fejezet érdekelhet.

6. Lávli (válaszként erre: 5. - Logic2)
jan. 12. 17:34
Írd be a kulcsszavakat egyenként a II. világháborúval, csak kiad valamit.
5. Logic2 (válaszként erre: 3. - Guruljka)
jan. 12. 17:30
Ebben is sajnos csak annyi van, h a 2. vh idején az addig nyugdíjrendszer összeomlott.
4. kisj (válaszként erre: 1. - Logic2)
jan. 12. 15:53
Ahh, de kár. hogy a "légyszíves hagyjuk" kategória vagyok.
jan. 12. 14:55

Tágabb időintervallumban kerestem, mert nyilván kell a háború előtti kiindulási alap.

Nézd csak:

[link]

jan. 12. 14:03

Ez érdekes tèma, ezt találtam

[link]

jan. 12. 13:55

Nem igazán találtam erről információt.

Ha esetleg valaki tudja, röviden leírhatná.


A 2. világháború idején a társadalombiztosítási rendszerek, a nyugdíjrendszer (pl.: nyugdíj kivizetések), a munkanélküli ellátás, hogyan működtek Magyarországon és Nyugat-Európában?

Hogyan alakultak a 2. világháborúban a jóléti transzferek Magyarországon és Nyugat-Európában?


Akinek van erről fogalma, egy rövid összefoglaló jellegű leírás jó lenne.

Azt tudom, hogyan votlak ezek a két világháború között és azt is, hogy a 2. világháború után. Azt azonban nem, hogy konkrétan a 2. világháború idején, mi volt a jóléti rendszerekkel.


Akit érdekel a téma és tudja az írjon már kérem.

Az ilyen belső feszültség levezetését, hogy nézz utánna a google-ben, légyszíves hagyjuk...


Köszönöm. :)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook