5 tibeti jógagyakorlat. Aki csinálja, ide! (beszélgetés)
Sziasztok!
Szimpatikus, tetszik, mit ajánlotok, hogy kezdjek neki, vegyem meg a könyvet is???
3,5 hónapja szültem császárral...
Köszi!!!
Igen, ez így van. Én indítottam anno a fórumot.
Másfél éve csinálom a tibetit, és eleinte én is "vagány" akartam lenn, és egyből megcsináltam a 21-et. Ment is, mert edzett és hajlékony voltam. De túl megerőltető volt, a jó hatásain túl, - amiknek nagyon örültem - hamarosan már éreztem, hogy ez nagyon sok, kimerítő. Úgyhogy ezért aztán lecsökkentettem: én alapesetben 7-et, vagy 10-et csinálok, nyáron, mikor nagyon aktív vagyok (túrázás, hetente többször bringázás alkalmanként min. 50km) csak 3-at, télen a sportmentes időszakban viszont egy kis ideig 21-et. Én így érzem jól magam, ez se nem kevés, se nem sok.
A tibetivel kapcsolatban megtanultam, hogy a technikán kívül amire oda kell figyelni, az a test igénye, hogy mikor mi kell neki és mennyi. Ezt ugyanis nem mondhatja meg a könyv, ezt maga érzi az ember. A 21 csak ajánlás, egy szám, ami egy jó állapotú, egészséges, átlagos testű embernek megfelelő. De mindenki maga érzi, hogy valóban az-e neki.
Épp a napokban gondolkodtam el rajta, hogy ennyi idő után sem érzem azt, hogy emelnem kéne az ismétlésszámot. Lehet, hogy sosem jutok el a 21-ig - anélkül, hogy megerőltető lenne a számomra -, de ez igazából nem baj. Élvezem a jó hatásait, és ez a fő. Meg hogy csak hébe-hóba hagyok ki max. 1 napot.
Az eredeti Fiatalság forrása könyv szerint - amely anno Bradford ezredes beszámolója alapján íródott - az egyes gyakorlatokat kell ismételni megfelelő számban, nem a sort.
De szerintem teljesen mindegy, mindenképp remek hatása van.
SZIASZTOK! ÉN AZ 5DIK GYAKORLATSOROZATNÁL TARTOK! ÁM ÉN ÚGY CSINÁLOM, HOGY EGY SOROZATOT TEHÁT AZ 5RÍTUST MEGCSINÁLOM KB 3-4 GYAKORLATTAL MINDEN RÍTUST TEHÁT 3-4SZER LÉLEGZEK BE ÉS KI A GAKORLATKKOR SZOVAL 3-4SZER ISMÉTLEM EGY KÖRBEN A GYAKORLATOT. EZ EGY KÖR, EGY GYAKORLATSOROZAT NEKEM! A MÁSODIK HÉTNÉL TARTOK ÉS 5SZÖR CSINÁLOM ÍGY MEG AZ EGÉSZ GYAKORLATSORT! TEHÁT MEGCSINÁLOK EGY SOROZATOT AZ EGY ÉS EZT EMELEM MOST A MÁSODIK HÉTEN VAGYOK ÉS 5SZÖR CSINÁLOM MEG A SOROZATOKAT, ÉN ÍGY ÉRTELMEZTEM EZT EL!! ÉS NAGYON JÓÓ HATÁSA VAN REGGEL CSINÁLOM KB MINDEN EGYES LAZÍTÓ GYAKORLATTAL EGYÜTT EGY ÓRA! REGGEL SZINTE KIPATTAN A SZEMEM MEGCSINÁLOM A GYAKORLATOKAT ÉS EGÉSZ NAP TELE VAGYOK ENERGIÁVAL SZOVAL MINDENKINEK AJÁNLANI TUDOM CSAK!! ELSŐ NAP VOLT EGY KIS IZOMLÁZAM DE AZ TERMÉSZETES MÁSNAPRA EL IS MÚLT!! A SARKAM TELJESEN LEÉR MÁR AZ 5DIK RÍTUSNÁL! NAHH MOST LÁTTAM ÉN HOGY TÖBBEN ÚGY CSINÁLJÁK HOGY ÚGY VETTEM KI ITT A FORUMOZOKBOL, HOGY EGY GYAKORLATOT CSINÁLNAK ELSŐ HÉTEN 3SZOR TEHÁT PL 3SZOR EMELI FEL A LÁBÁT MEG UTÁNA MAJD 5SZÖR!! ÉN MÁSHOGY KEZDTEM EL ÉN A GYAKORLATSOROZATOT ISMÉTLEM 5SZÖR EZEN A HÉTEN MÁR CSAK HOLNAP MERT SZERDÁN HÉTSZER FOGOM A GYAKORLATSORT ISMÉTELNI!!! EZ ÍGY NAGY BAJ E? FIZIKAILAG TELJESEN JÓL BÍROM SZOVAL NEKEM NINCS EBBŐL GONDOM DE BIZTOS ÍGY FOGOM VÉGIG CSINÁLNI NEM IDŐRE MEGY SZOVAL MINDEGY!! ÉN ÚGY ÉRTELMEZTEM HOGY A GYAKORLATSOROZATOKAT TEHÁT AZ 5RÍTUST KELL 3SZOR MEG ISMÉTELNI EME VIDEO ALAPJÁN!! [link]
MINDENESETRE MINTHA KICSERÉLTEK VOLNA AZÓTA, ROHADT JÓ!! NEM HUZODOK MEG NEM VAGYOK ÁLMOS NEM FÁJ A FEJEM ÉS REGGEL SIMÁN FEL TUDOK KELNI!!! NAGY BAJ SZTETETK AZ HOGY ÉN A KÖRÖKET ISMÉTLEM?? MONDJUK ÍGY SOKKAL TÖBBET CSINÁLOK DE SZTEM ÍGY KELL!! MINDEGY ÉN EHHEZ SZOKTAM HOZZÁ ÍGY A 3AL IS KEZDETBEN 40PERC ALATT VÉGEZTEM MOST AZ 5TTEL EGY ÓRA ALATT! SZÓVAL SZTEM ÍGY AZ IGAZI!!
Na, én egy kicsit szégyenlem magam....:)
Volt egy vírusos fertőzésem, napokig nyomtam az ágyat...most újra 3-nál tartok:((
Sziasztok!
Mindenki annyira szorgalmasan végzi a rítusokat, hogy nem is marad ideje beszélgetni?
Volt itt fórum róla. Ajánlottam is a könyvecskét, amiből én tanultam. Keresd meg.
De azért ne úgy képzeld el, hogy elkezded csinálni, és hipp-hopp jól fogsz látni. Jól fogsz látni, ha megtanulod, "hogy" kell nézni. A látás "technikáját" kell nekünk megtanulni, és ez olyasmi, amire majd mindig oda kell figyelni.
Szerintem, ha bírod, gyorsabban is visszaállhatsz a korábbi mennyiségre. Csak azért ne azonnal.
A szemtorna nagyon gyors javulást hoz, én egy héten belül sokkal jobban láttam. De sajnos ez is olyasmi, amit rendszeresen végezni kellene.
Sziasztok, hát most én is hanyagoltam 2 hétig, ma kezdem újra, indulhatok 3-mal:-( Szerintetek lehet azt, hogy ilyenkor csak 3 napig csinálok 3-mas sorozatot, aztán 3 napig 5-öset és így tovább, amíg el nem érek 13-ig? (ott tartottam). Vagy be kell tartani a hetes emelést?
Függőség: én kifejezetten örülök, hogy MUSZÁJ csinálni, mert mással nemigen lehetne rávenni a mozgásra:-) Így legalább ennyi minden nap megvan:-)
Csipkerózsika, nálad olvastam valahol, hogy szemtornáztál. Én is szeretném elkezdeni, mennyi időre kell számítani, hogy valami javulást érzékeljek? Mínusz 3.5-ös dioptriám van.
Ez pont olyan, mint aki rendszeresen sportol. Mindegy igazából, hogy mit a lényeg, ha abbahagyja rosszabb lesz.
Érdekes függőségnek és elvonási tünetnek titulálni. Teljesen igazad van, egy korábbi rosszabb -és itt van a negatívon a hangsúly -állapot jön vissza.
Egy másik fórumon beszéltek róla, hogy vannak, akik terhesen is csinálták -igaz módosításokkal -és szoptatás alatt is, hiszen akkor már nem jönnek úgy elő a mérgek, csak állapot fenntart és mennyivel jobban érzik magukat. :)
Engem viszont nem nyugtalanít. Nos, talán nem valami kényelmes tudomásul venni, hogy csinálni KELL a pozitív hatás érdekében. De nekem elég sok problémám volt előtte, de mióta csinálom, nyomuk sincs, és nem is hiányzoznak. A tibeti nélkül ezek a kisebb-nagyobb problémák szépen vissza is térnének. Ez függőség? Igen, lehet. De én szeretem magam jól érezni, egészségesnek, energikusnak lenni, fájdalmak nélkül élni, és ezért igazán nem nagy ár az a napi pár perc. Nekem legalábbis.
Nem függőségként kell rá gondolni, hanem lehetőségként. Úgy, hogy ez neked jó, ezért megteszed magadért.
Szia!
Már majdnem másfél éve csinálom a Tibetit,de még mindíg nem tudtam elköteleződni mellette. Ennek pedig pontosan az az oka,mint amit Te is említesz,hogy abszolut rendszeresen kell végezni,ahhoz,hogy bárminemű kedvező hatása legyen. Sőt,ha valami betegség,vagy baleset folytán nem tudod csinálni,rá tesz még egy lapáttal a problémára,pontosan azáltal,hogy nem tudod csinálni. Hozzászokik a szervezeted,s az elvonási tünet már másnap jelentkezik,s mint Te is írtad cseppet sem elhanyagolható negatív hatással. Ez a függőség,az ami nagyon nyugtalanít az egésszel kapcsolatosan.
A mozgás nálam függőség :S azaz nem tudok ki hagyni egy napot sem, mert már rosszul érzem magam. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy bírom majd kevesebb forgással :)
a napüdvözlet a 6. rítus? azt is néztem, meg kéne próbálni :)
Nekem egyébként az a tapasztalatom, hogy nem a gyakorlatok mennyisége, hanem a napi rendszeresség számít. Pl. tavaly egész télen és most is 21-et csináltam, aztán nyáron, mivel sokat sportolok többnyire 7-et. És nem vettem észre nagyobb különbséget. De bezzek ha egy-egy napot teljesen kihagytam! Volt, hogy olyan voltam, mint a mosott sz@r, semmi energiám, semmi kedvem, kész...
Szóval csinálni kell, a könyv is írja, ha többet nem, legalább 3-at.
Viszonylag hamar elmúlnak, ha rendszeresen csinálod a jógát. Ha kihagysz napokat-heteket, akkor előlről kezdődik a folyamat és megint megjelennek.
De ha már hosszabb ideje rendszeresen csinálod, és időnként mégis megjelenik valami tünet, akkor érdemes odafigyelni, hogy mivel függ össze, pl. bizonyos ételek, italok, kávé, cigi, alkohol esetleg.
Nekem ilyen tipikus tünet, ami korábban rengetegszer volt -amikor még nem jógáztam-, most pedig nagyon-nagyon ritkán előjön, az a herpesz. Mégpedig azt is megfigyeltem, hogy a nem megfelelő minőségű bor remekül előhozza.
Bizony- bizony.. azok is voltak, bár most hamar elmúlt. megfázás, felfázás pipa. elmentem kivizsgálásra, a doki csak leste a vérképem.. mondom tisztul a szervezet.. :)
mondjuk én mást is edzem mellette, de ma éjjel pl azt álmodtam kihagytam a jógát és rémálom lett :D
További ajánlott fórumok:
- Szakaszos/átmeneti böjt - aki csinálja, ide!
- Időszakos böjt... ki csinálja? Tapasztalatok?
- Hé, pasik, tudtok Ti szeretni? És ha igen, hogyan csinaljátok?
- Minimálbérből családban egyre nehezebben jövök ki, vagy talán már ki sem jövök.Ti hogyan csináljátok?
- Mit csináljak? A szívemre hallgassak vagy az eszemre?
- Elváltam miatta. Várjak még? Mit csináljak?