5 tibeti jógagyakorlat. Aki csinálja, ide! (beszélgetés)
csináltam 5t .)))
holnap, remélem, már megint menni fog a 21...
szia.
szerintem csinálj 3-t, elvileg azt írják, ha nincs időd, akkor 3 legyen legalább. szerintem ez betegségnél is jó így...
de ha többet bírsz, csinálj többet, de szerintem a 3 elég ilyenkor ☺
sziasztok
ha beteg vagyok, szerintetek hány gyakorlatot csináljak meg? a 21 sok lenne most, de teljesen kihagyni se akarom napokra...
hu, akkor tényleg nem kellene abbahagynom...
ez egyébként eszembe sem jutott, hogy először erősebb lesz a tünet...
pedig olvastam is róla :(
valószínűleg akkor maradok a 3-nál vagy 5-nél és később emelem csak majd.
köszi Nektek :)
kitartok!
pusza
Szia! Szerintem sem ad fel, hisz együtt kezdtük:):):) Igaz nekem csak a negyedikkel van bajom. Inkább menj vissza egy ideig alapba (3-as sorozatra), és ha elmúltak a tünetek, akkor kezd el megint emelni.
Te is megtalálsz itt mindent : [link]
Küldök sok-sok pozitív energiát, hogy átlendülhess ezen a perióduson :D:D:D
Szia !
Kicsit borúsan látod a dolgokat.A jóga nem káros,különösen nem fiatal és nagyjából egészségesnek mondható emberek számára.A tibetinél is nagyon fontos a fokozatosság,egyéni tapasztalatok figyelembe vételével.Nem is csodaszer,amellyel egykettőre minden bajunk nyom nélkül tova tűnik.Ellenben általában beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait,amely majdnem mindig a tünetek átmeneti rosszabbodásával járnak,de ez a többi természetes gyógymódra is igaz.Hogy ez meddig tart ,sok mindentől függhet. Nekem voltak olyan nyavalyáim,melyek,még fél év után sem mutattak javuló tendenciát,még sem hagytam emiatt abba.Türelmesnek kell lenni,s esetleg meg kell próbálni más természetes terápiát is mellette.Peter Kelder könyvében van utalás arra,mely betegségek esetén nem tanácsos a tibeti.
Szerintem ne add fel ilyen hamar!
sziasztok.
na azt hiszem, hogy elbúcsúzom tőletek...
hallottatok már olyat, hogy valakinek inkább volt káros, mint hasznos a jóga?
ez a mai reggel a 3., hogy kihagytam és megszűnt a hátfájásom (egyébként is van gond a nyaki gerincemmel) amióta csináltam, nagyon előjött, de ahogy abbahagytam, mert nem volt időm csinálni elmúlt. meg volt egy igen fura menszim, akkor is erre gondoltam, hogy a jógától van...
szóval én azt hiszem leállok vele, mert nem akarom, hogy tönkremenjen a hátam bele...
Szia!
Az a helyzet, hogy gondoltam erre, csak nem voltam benne biztos, hogy jó lesz így. De most megerősítettél benne. Köszönöm!
Jó hetet!
simojuci
Szia!
Én is sokat kínlódom a vállammal izületi gyulladás miatt. Szerintem ,csinálj a 4.ritusból annyit,amennyit tudsz, a többit helyettesítsd a híd nevű ászanával,ugyanolyan jótékony hatású.Peter Kelder is ezt ajánlja könyvében : A fiatalság forrásában.
Kivitelezése:
-Hanyatt fekvés,karok nyújtva a test mellett.tenyér a talaj felé néz. Lábak térdben behajlítva,talpak a talajon
-belégzéssel emeljük fel a medencét
-kilégzéssel engedjük le a talajra
Ezt kell ismételni tetszés szerint.
üdv:Tárnics
Köszöntök Mindenkit!
Új vagyok a fórumon.
Van egy nagy problémám a tibeti gyakorlatokkal.
(Régebben sokáig gyakoroltam és jó volt, azután valahogy abbahagytam.)
Most újra elkezdtem, és a negyedik gyakorlattal van a baj. Két éve eltört a vállam. Gyógytornáztam, azután elkezdtem rendszeresen járni tornára, és bár néha sajog, nem zavar.
Viszont képtelen vagyok vele feltolni magam hídba. Már mindent próbáltam, néha, bár nagyon fáj sikerül is valamennyire. Viszont így a másik karomat terhelem, és ezt is megérzem.
Adjatok tanácsot, hogy mit tegyek. Ha kihagyom, akkor egyáltalán van értelme csinálnom? Vagy legyek törelmes, csináljam valahogy háromszor egy ideig, hátha megerősödik?
néhány javaslat a rítusokhoz
• Sorrendben végezzük a rítusokat, az elsőtől az ötödikig.
• Mindennap hajtsuk végre az öt rítust. Természetesen lesznek olyan napok, amikor nem áll rendelkezésünkre 20-30 perc, hogy az egész sorozatot elvégezzük. De ne hagyjuk, hogy túl gyakran mellőzzük ezeket, mert különben nem érjük el a jótékony hatásokat, amelyeket a rítusok tesznek életünkre és egészségi állapotunkra.
• Ha betegek, elfoglaltak vagyunk, stressztől szenvedünk akkor jobb minden egyes rítust csak háromszor végrehajtani és ilyen esetekben ne végezzük el az egész előírt sorozatot. Kevesebb, mint öt perc alatt végigcsinálhatjuk háromszor az öt gyakorlatot. Ez egy kicsit olyan, mintha valaki zuhanyozás helyett csak az arcát mosná meg. Bármennyire is sietünk reggelente, annyi időnk mindig van, hogy megmossuk az arcunkat.
• Ha többször kihagyjuk a rítusok elvégzését, mint néha egy-egy nap, akkor azt tanácsolom, lépjünk egy kicsit vissza a gyakorlatok végzésében. Kevesebbszer ismételjük meg a rítusokat, mint addig és egy hét alatt fokozatosan érjük el ismét a régi szintet. A kihagyott alkalmakat sohase próbáljuk meg pótolni extra ismétlésekkel. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy ha egy kihagyás után kezdünk ismét a gyakorlatok végzésébe vagy ha csak éppen elkezdjük azokat, mindig fokozatosan kell eljutni odáig, amíg képesek leszünk mindegyik rítust 21-szer megismételni.
• Még ha fizikailag képesek is vagyunk már kezdetben 21-szer megismételni a rítusokat, akkor is az előírásoknak megfelelően járjunk el. Építsük ki fokozatosan a teljes ciklust. Itt nem művészi tornáról vagy más közönséges tornagyakorlatról van szó. A rítusok nemcsak az izomerőre és a hajlékonyságra hatnak, hanem annál jelentősebb dolgokra is. Tartsuk tiszteletben a folyamatot. A minőséget részesítsük előnyben a mennyiséggel szemben.
• Az előírások szerint végzett kitartó gyakorlás biztosítja a sikert. Ha így járunk el, nem fogjuk elveszíteni a kedvünket és nem lesz nehéz betartani a napi gyakorlatvégzést. Nem leszünk kimerültek és nem fog jelentkezni sem szédülés, sem hányinger.
• Naponta huszonegyszer kell megismételni mindegyik rítust és ez éppen elegendő. Egyszerűen nincs értelme többet csinálni. Lehetséges a sorozatot naponta kétszer elvégezni, ébredés után és este, legalább két órával evés után. Az is lehet, hogy egyszer elvégezzük a rítusokat és a másik alkalommal valami más relaxáló gyakorlatsort végzünk, vagy olyan önvizsgáló gyakorlatokat, mint a jóga.
• A legjobb, ha a rítusokat reggel, üres gyomorral végezzük. Keljünk fel fél órával korábban, hogy minden sietség nélkül csinálhassuk a rítusokat. Tudom, hogy - különösen eleinte -ez kicsit nehezünkre esik, de az eredmény megéri a fáradságot. Éberen, frissen fogjuk kezdeni a napot, lazák leszünk, erősek és gyakran kevesebb alvás is elegendő lesz.
• Nagyon fontos, hogy kényelmes, laza ruhában végezzük a rítusokat, amely nem akadályozza a mozgást. Viselhetünk trikót, rövidnadrágot, pizsamát vagy egyszerűen alsóneműt. Szerintem a legjobb mezítláb, de ha valakinek fázik a lába, zoknit is viselhet. Mint minden más testgyakorlat esetében, a szemüvegesek vegyék le a pápaszemet.
• A rítusok célja, hogy elősegítsék a lazítást, ezért igyekezzünk, hogy a gyakorlatokat viszonylagos nyugalomban végezzük. Válasszunk ki egy kellemes, kényelmes szobát, ahol elegendő helyünk van ahhoz, hogy jól kinyújtózhassunk.
• Ha a padlón nincs szőnyeg, esetleg szükségünk lesz egy vékony habszivacsra vagy egy vastag takaróra. Figyelmünket összpontosítsuk mindig a végzett gyakorlatra, koncentráljunk a testünkre. Tudom, hogy sokan másként gondolják, de véleményem szerint nincs szükség háttérzenére a rítusokhoz: a zene elvonja testünkről a figyelmet.
• A nyugodt légkör az ideális a rítusokhoz, de ez esetleg nem mindig megvalósítható. Ezt fogadjuk el, ne harcoljunk ellene és törekedjünk rá, hogy időben keljünk fel, a családi zűrzavar ne legyen kifogás a gyakorlatvégzés elhalasztására.
• Amikor a rítusokat végezzük, igyekezzünk közben nem gondolni a napi feladatainkra, kötelezettségeinkre, gondjainkra. Ha észrevesszük, hogy aggódunk és a figyelmünk elterelődik a testünkről, összpontosítsunk újra az éppen végzett mozdulatokra. Ha a légzésünkre figyelünk, az segít az összpontosításban és a lazításban is.
• Az öt rítus beleillik az életünkbe. Számos más, keleti technikával és filozófiával ellentétben a rítusok elvégzése nem követeli meg életstílusunk, világszemléletünk vagy vallásunk megváltoztatását. Bár ősi szellemi gondolatvilágban gyökereznek, a rítusokat egyszerű tornagyakorlatokként is végezhetjük.
• A rítusok megfelelően előkészítik és segítik a meditáció iránt érdeklődőket. Helyes, ha előbb a rítusokat végzik el, és utána meditálnak. Ha nem is meditálunk, lehet, hogy a rítusok után kedvünk támad arra, hogy csendben üljünk, lazítsunk, rendet teremtsünk a gondolatainkban. A sorozat elvégzése után feküdjünk nyugodtan hanyatt vagy 10-15 percig. Mivel a lazítás kritikus szerepet játszik a testi gyógyulásban, ez csak még jobban elősegítheti a rítusok jótékony hatását.
Már az is remek, ha sikerül az előző súlyt elérni, nemhogy alámenni :)
Ha kitartóan jógázunk, biztos, hogy alakul a testünk (is). :D:D:D
én is így vagyok vele, ha eszem, akkor nyugtatom magam, hogy majd lemozgom, aztán mégsem.
azt hiszem ezt hívják lustaságnak :(
de nem aggódom, sikerült letornázni magam a terhesség előtti súlyom alá, 1 kilóval igaz, de akkor is :)
További ajánlott fórumok:
- Szakaszos/átmeneti böjt - aki csinálja, ide!
- Időszakos böjt... ki csinálja? Tapasztalatok?
- Hé, pasik, tudtok Ti szeretni? És ha igen, hogyan csinaljátok?
- Minimálbérből családban egyre nehezebben jövök ki, vagy talán már ki sem jövök.Ti hogyan csináljátok?
- Mit csináljak? A szívemre hallgassak vagy az eszemre?
- Elváltam miatta. Várjak még? Mit csináljak?