45 éves nő létemre simán letegezett a 35 éves fogorvos. (beszélgetés)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
Ha valaki tegez, akkor igen, tegezd vissza, kivéve, ha el akarod utasítani a tegezését. Akkor a letegező félnek is vissza kell váltania magázódásba, különben bunkó.
Youtube, Görög Ibolya: őt ajánlom, meg fogod érteni általa, hogy mit illik és mit nem.
Olyan ez, mint a színház: esti öltönnyel nem lőhetsz mellé, ahogy magázódással sem.
Megkérdeztem erről a binget:
"A tegeződés Magyarországon fontos társadalmi szokás, és a megfelelő viselkedési normák betartása kulcsfontosságú. Itt van néhány iránymutatás:
Kor: Általában az idősebb embereket tiszteletteljesen magázni szokás. Ha valaki idősebb, mint te, akkor kezdetben magázzon, és csak akkor térj át a tegezésre, ha ő is ezt teszi.
Munkahelyi vagy hivatalos környezet: Munkahelyen vagy hivatalos találkozások során általában magázunk. Ez a hivatalos és tiszteletteljes forma.
Baráti vagy informális környezet: Barátok, családtagok és informális találkozások során általában tegezünk. Ha valaki tegez, akkor te is tegezd őt.
Közvetlen környezet: A fürdőházban, ahol gyakran találkozol az idősebbekkel, figyelj a viselkedésükre. Ha ők letegeznek, akkor te is tegezd őket. Ha magáznak, akkor maradj a magázásnál.
Érzékenység: Figyelj arra, hogy az emberek érzékenyek lehetnek a tegezésre vagy magázásra. Ha bizonytalan vagy, inkább maradj a magázásnál.
Összességében a tisztelet és a megfelelő viselkedés mindig fontos. Ha bizonytalan vagy, inkább maradj a magázásnál, és figyeld meg, hogyan reagálnak az emberek. Ha ők tegeznek, akkor te is tegezd őket."
Minden helyzetben kizárólag a nő ajánlhatja fel a tegezést, férfi soha. Kivéve, ha mondjuk a férje 90 éves nagypapája az, aki kezdeményezi a tegezést, tehát minimum két rangnyi különbség van.
Amit te csinálsz, az a "letegezés", ami pejoratív és nem megfelelő, illetlen, udvariatlan forma.
Tehát magázódás a kulturált, ameddig egy nő nem nem ajánlja fel a tegezést. Különben megsérted, amit azzal jelez, hogy nem tegez vissza.
Ez akkor is így van intelligens emberek között, ha széles társadalmi körben esetleg mást gyakorolnak bizonyos emberek.
dehogynem, ha vki tényleg fiatalnak néz ki, akkor törli az emberek agya, mindegy hogy mondogatja a korát.
nálam nemrég kardiologián mondogatta az aszisztens folyamatosan, hogy de 47, 47, de 47... a pulzusterhelésem 47 hez nagyon jó, de 20 as soportoshoz nem...
de bárhol ez tud lenni, ha fontos mert a korom is számit, én szoktam szajkozni, hogy nem annyi vagyok, már igenis korral jövő változásokra is gondolni kell.
Engem 48 évesen egy 55-60 körüli pasi tegezett le.
Te jobban jártál!
Valakinek meg az a fura, hogy 35 koruliek egy mast magazzak.
Szerintem ez mar nagyon osszemosogott.
En a magyar szembe szomszedoknal neha talalkozok, de regimodi vagyok. Ha a "neni" egyszer azt mondja, tegezzem le, nem gond. Ha nem, hat nem. Talan az unokaja is megtanulja.
Ha mas is van ott, angolra valtunk, es nincs magazas.
Nekem nem a kor, a helyzet fura. A fogorvosi rendelomben mindenkit magaznak, ha nem ismerik egy mast. En sem tesznek maskent. A 18-20 evessel sem beszelnek maskent, mint az 50-60-assal.
Ááá, akkor sem nézik meg előbb, ha hónapokat vártál az időpontra.
Annak idején, amikor a pajzsmirigy műtétem volt, már sok-sok perce beszélgettem a dokimmal, amikor megkérdeztem, hogy mennyi idő kb. a felépülés. Azt mondta, hogy ennyire fiatalkorban, néhány nap.
Lett még egy kérdésem: fiatalon lehet, de az én koromban mennyi, ugyan is 42 éves vagyok. Ekkor lapozott bele a papírjaimba;)
Nos,én is szeretek tegezödni, de van olyan helyzet, hogy nem.
Ilyen pl.az orvos-beteg helyzet.
Meg az is hülyén venné ki magát, ha mondjuk a nyomozó vagy a bíró tegezné a gyanúsítottat.