Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » 2012 őszén oviba indulunk fórum

2012 őszén oviba indulunk (beszélgetős fórum)


1 2 3
2012. jan. 30. 05:51
28-an vannak
2012. jan. 29. 21:00
igen így van .bár úgy hallom a legtöbb helyen ez van már. Unokahúgom 2. Osztályos és imádja a kicsiket és jól is bánik velük . Az óvónők azt mondják ez az előnye a nagyoknak hogy megtanulnak a kicsikkel együttműködni és segítőkészebbek. A tanulást meg itt nálunk kérdeztem hogy hogy megy de azt mondják semmi gond nem szokott lenni. Mi mást mondanának mondjuk...
65. Pen80 (válaszként erre: 62. - Misz)
2012. jan. 29. 20:49
Oké, köszi! :)
2012. jan. 29. 20:45

Hát, ahogy látom azért valamivel több a negatív vélemény a vegyes csoportról, mint a pozitív.

Én is attól félek, hogy amikor már nagyobb a gyerek, 5-6-7 éves akkor jönnek a problémák, mert amíg kicsi, ok tanul a nagytól, de később kitől tanul.

Persze ha jó az óvónő bármit megtud oldani, kérdés, hogy megtaláljuk e a jó óvónőt. Mert ha el is megyünk nyílt napra, nem biztos, hogy az idő alatt a valóság jön le.

2012. jan. 29. 20:31

nálunk csak vegyes csoportok vannak. Mi mondjuk falu vagyunk és 3 csoport van összesen. sok választási lehetőség nincs , de a vegyes csoportot nagyon dicsérik.


Én , ha lenne választási lehetőség, preferálnám azt az óvodát ahol van délután külön foglalkozás pl vmilyen mozgás gyerektorna stb. Nem is most de középsőben pl biztos befizetném ilyenre.

62. misz (válaszként erre: 56. - Pen80)
2012. jan. 29. 19:45

Valamikor akkor olvastam, amikor megszavazták egy éjszaka a közoktatási törvényt. Ott volt, hogy mely szabályok, amik 2013. szeptemberében lépnek érvénybe. De hogy hol olvastam pontosan, már nem emlékszem.

Az oviban a nyílt napon kérdezett rá egy szülő, és az óvoda vezetője is azt mondta, hogy ez csak 2013. szeptemberében lép életbe. Úgyhogy az anyuka nyugodtan otthon tarthatja idén a 3 éves csemetéjét. Az anuyka nagyon boldog volt.

61. misz (válaszként erre: 59. - Pen80)
2012. jan. 29. 19:03
Persze, mindennek két oldala van, és ahogy valami mellett lehet érveket sorolni, uganyúgy lehet ellene is. És mindenkinek van véleménye dolgokról, valami jobban, valami kevésbé tetszik. Mások az értékrendek és fontossági sorrendek. És ettől szép színes a világ. :)
60. misz (válaszként erre: 58. - Jozsi.38)
2012. jan. 29. 19:01

Biztosan meg lehet csinálni, mert msáképp már nem működhetne, csak nem könnyű. :)

Megkérdezhetem hányan jártak összesen a csoportba?

59. Pen80 (válaszként erre: 58. - Jozsi.38)
2012. jan. 29. 18:09

Sok dologtól függ, főleg az óvónéniktől, de más összetevője is van azért :)

A vegyes csoportnak is biztosan van előnye és hátránya egyaránt, mint mindennek. :)

2012. jan. 29. 17:53
közeli tapasztalat vegyes csoportról. csak egy csoport van 3-7 évesig 28 gyerek. akik tavaly ballagtak el az oviból, vagyis most elsősők (6gyerek) 100%-os tesztet írtak félévkor. szülői értekezleten mesélték, szóval csak az óvónőkön múlik mennyire jól készítik fel a nagycsoportosokat az iskolára
57. Pen80 (válaszként erre: 55. - Misz)
2012. jan. 29. 17:46
Nekem még nincs ilyen közeli tapasztalatom, de én is ezt gondolom a vegyes csoportról.
56. Pen80 (válaszként erre: 54. - Misz)
2012. jan. 29. 17:40
Ez augusztus 14-ig hatályos egyébként. Tehát szeptemberben már nem :) De nem találom azt, ami a következő lesz.
55. misz
2012. jan. 29. 17:20

Nekme van egy 7 éves nagylányom, aki most első osztályos, és van egy 2 és fél éves kisfiam, aki idén szeptemberben kezdi az ovit.


Az a tapasztalatom, hogy azokat a dolgokat, amiket be kell vinni az oviba, mindenhol másképp határozzák meg. Nálunk ovizs zsák, teljes váltóruha kellett napi szinten. Év elején beadtunk p.zsepit, wc papírt, szalvétát. Ha elfogyott szóltak az óvónénik, és vittünk be. Fogmosást középső csoporttól vezettek be, akkor év félévente vittünk egy tubus fogkrémet, és rendszeresen cseréltük a fogkefét.

2 hetente vittük haza az ágyneműt kimosni. A lepedőt az ovi adta, mert speciális uniós ágyak voltak, és a lepedő is különleges volt. Pléd volt az ágyneműhuzatba húzva, azt is ott adták. Nekünk a paplanhuzatot kellett megvenni, és ha akartunk párnát, akkor vettünk, persze huzatot is hozzá, és be lehetett vinni. Megadták a pléd méretét, ami teljesen egyezett a nagyáruházak gyerek méretű ágyneműhuzatának méretével.

Az íróeszközöket ott kapták a gyerekek, de örültek az óvónénik, ha vittünk be néha rajzlapot, kifestőt, vagy egy csomag színest.


A vegyes csoportot nem tartom jónak. Azért, mert a kicsik miatt a nagyok kimaradnak egy csomó programból. A lányom olyan csoportba járt, ahol 2 korosztály volt. És a lányom a nagyok közé tartozott. Viszont mindent egy évvel később csináltak, mert alkalmazkodni kellett a kicsikhez. Egy csomó mindenből kimaradt főleg utolsó évben, amikor a maradó gyerekek megkapták azokat, amiket a mieink nem kaphattak meg, mert a többiek még kicsik voltak.

Az óvónéniknek meg szinte lehetetlen a differenciálás, pláne, ha 3-4 korosztály van együtt. Én tanító néni vagyok, de még a suliban is embert próbáló a 6-7 éves elsősökkel. Úgyhogy 3-7 éves gyerekkel meg még nehezebb lehet. Pláne, hogy nincsenek a kicsiknek kötött dolgok, mert kicsi- és középső csoportban kezdeményezik a foglaklozást, tevékenységet a pedagógusok, de semmire nem kötelezhetik őket. Nem lehet könnyű az iskolába készülőkkel komoly munkát folytatni, úgy, hogy a 3-5 évesek ezerrel játszanak, és fél percenként problémájukkal fordulnak a nagyoknak foglalkozást tartó óvónénihez.

De biztosan meg lehet csinálni valahogy, különben nem lennének vegyes csoportok.


Nekem a választásnál legfőbb szempont az óvónénik személye volt. Nem mindegyí kire bízom rá a gyermekemet minden nap reggeltől estig. A másodlagos szempont a közelség volt. Nem szerettem volna 6-kor az ügyeletbe adni, vagy este f6-ig az ügyeletben hagyni a gyermekemet.

Szerencsére nekünk a körzeti ovi nagyon közel van, és tündériek az óvónénik. :)

54. misz
2012. jan. 29. 16:57

Sziasztok! Elolvastam a hozzászólaásokat, és bemásolom a közoktatási törvény óvodára vonatkozó részét. Ez most hatályos.

A 3 éves kortól kötelező óvodába járásról szóló törvénymódosítás majd csak 2013 szeptemberétől lép életbe.



"Az óvoda


24. § (1) Az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség - e törvény 6. §-ának (2) bekezdésében meghatározottak szerinti - kezdetéig nevelő intézmény. Az óvodai nevelés a gyermek neveléséhez szükséges, a teljes óvodai életet magában foglaló foglalkozások keretében folyik. Az óvoda felveheti azt a körzetében lakó gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen, fővárosban fővárosi kerületben, illetve, ha a felvételi körzet több településen található, az érintett településeken lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező három éves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.


(2) Az óvoda a gyermek hároméves korától ellátja - a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározottak szerint - a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatokat is.


(3) A gyermek - ha e törvény másképp nem rendelkezik - abban az évben, amelyben az ötödik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától napi négy órát köteles óvodai nevelésben részt venni.


(4) Az óvodai foglalkozásokat oly módon kell megszervezni, hogy az óvoda a szülők igényei szerint eleget tudjon tenni az óvodai neveléssel, a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatainak. Az e törvényben meghatározott óvodai feladatok ellátásához igénybe vehető heti időkeret ötven óra, melyet indokolt esetben meg kell növelni a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatokhoz szükséges idővel.


(5) A gyermek utoljára abban az évben kezdhet óvodai nevelési évet, amelyben a hetedik életévét betölti. Abban az évben, amelyben a gyermek a hetedik életévét betölti, akkor kezdhet újabb nevelési évet az óvodában, ha augusztus 31. után született, és a nevelési tanácsadó vagy a szakértői és rehabilitációs bizottság javasolja, hogy még egy nevelési évig maradjon az óvodában. A nevelési tanácsadó vagy a szakértői és rehabilitációs bizottság ilyen javaslatot a szülő kérésére és az óvoda nevelőtestületének egyetértésével tehet. A nevelőtestület egyetértését a nevelési tanácsadó, illetve a szakértői és rehabilitációs bizottság a gyermek, tanuló vizsgálatának megkezdése előtt szerzi be. A nevelési tanácsadó, illetve a szakértői és rehabilitációs bizottság - szakvéleményének megküldésével - értesíti a lakóhely, ennek hiányában a tartózkodási hely szerint illetékes jegyzőt, ha javasolja, hogy a gyermek további egy évig óvodai nevelésben vegyen részt."

53. Pen80 (válaszként erre: 52. - Fildus)
2012. jan. 29. 16:28
Mondjuk ez igaz, de akkor fizut is kéne kapni :))
52. fildus (válaszként erre: 51. - Pen80)
2012. jan. 29. 16:25
Otthonrol is lehet dolgozni, papíron :D
51. Pen80 (válaszként erre: 50. - Fildus)
2012. jan. 29. 16:19
Nem tudom, nem próbálkoztam, most nem is lenne jó, majd szeptemberben meglátjuk. Meg furán venné ki magát, hogy újszülöttel vissza is mentem dolgozni :))
50. fildus (válaszként erre: 49. - Pen80)
2012. jan. 29. 16:10
És a munkahelyed nem tud kiadni igazolást?
49. Pen80 (válaszként erre: 48. - Fildus)
2012. jan. 29. 16:09
Itthon leszek a picivel, nem veszik be bölcsibe a nagyot, csak munkáltatói igazolással, hogy dolgozom.
48. fildus (válaszként erre: 47. - Pen80)
2012. jan. 29. 16:07

És miért nem adod bölcsibe?


Az én lányom januári, bölcsis, és több, mint 3,5 évesen kezdi majd az ovit. Nem szerintik az évközbeni átvételt, nincs is rá lehetőség.

47. Pen80 (válaszként erre: 45. - Ee7835cc73)
2012. jan. 29. 15:53
Igen, mondjuk ezen én még nem is gondolkodtam, hogyha megvárom, hogy a lányom 3 éves legyen, akkor márciusban menne oviba...pedig tényleg nem egyszerű egy összeszokott csoportba beilleszkedni.
46. Pen80 (válaszként erre: 44. - Fildus)
2012. jan. 29. 15:51

Lehet, ennek konkrétan nem jártam utána, bár mi nagyobb városban lakunk, van elég bölcsis hely, mégis van, aki 2,5 évesen megy oviba.

Legalábbis aki 1 nappal a lányom után született, az megy szeptemberben, 2,5 évesen. Majd utánanézek, mi a pontos helyzet :)

45. ee7835cc73 (válaszként erre: 42. - Pen80)
2012. jan. 29. 15:49

Amíg a lányom kicsi volt addig nagyon jó volt neki a vegyes csoport mert sokat tanultak a nagyoktól és ők is csinálhatták a nagyok feladatait,ha volt kedvük hozzá.Most viszont hogy ő nagy már nem olyan jó a vegyes csoport neki mert már semmi újat nem tanulnak és sajnos az óvónénik sem igazán foglalkoznak velük,de itt igazából az óvónénikkel van a gond vagyis a hozzáállásukkal.

Hát remélem,hogy mehet a kisfiam szeptembertől oviba mert azért 1 összeszokott csoportba nehéz lenne januárban beszokni főleg,hogy amúgy is kicsit visszahúzódó.

44. fildus (válaszként erre: 42. - Pen80)
2012. jan. 29. 15:47
Úgy tudom, hogy ez csak olyan helyeken igaz, ahol nincs bölcsöde, hogy ott 2,5 éves kortól lehet kezdeni az ovit...
43. Pen80 (válaszként erre: 40. - Megryan)
2012. jan. 29. 15:44
Nem találom a törvényt, csak a róla szóló cikkeket, de megkeresem.
42. Pen80 (válaszként erre: 38. - Ee7835cc73)
2012. jan. 29. 15:36

Én úgy tudom, hogy 2,5 éves kortól mehet, aki nem pelusos, ha van hely, tehát körzetes gyerek elől nem foglalja a helyet.

Igen, a vegyes csoport a nagyoknak szerintem sem előnyös. A kicsiknek viszont az lehet.

2012. jan. 29. 15:34
bocs suli
2012. jan. 29. 15:33
Nem tudjátok most szeptembertől kötelező 6 éves kortól az ovi vagy csak jövőre?
2012. jan. 29. 15:33

Szerintem se jó a vegyes csoport. Mivel az óvónőknek minden korosztállyal kell külön foglalakozni, ezért többet kell készülni és kevesebb idő jut egy gyerekre. Mert ha mindenki 4 éves, akkor mindig odamehet plusz egy gyerek a foglalkozáshoz, de ha éppen a 6 évesek csoportjával dolgozik, nem tud beszállni egy 3 éves.

És lehet hogy egy 6 évest visszahúznak a 3 évesek vagy éppen a 3 évest elkeseríti hogy nem tudja azt amit a 6 éves pláne ha nincs nagyobb testvére. Ha van választásom semmiképpen nem adnám vegyes csoportba.

2012. jan. 29. 15:27

Nekem már van tapasztalatom ovi ügyben mert a 2 lányom ovis.A kicsi fiam meg decemberben lesz 3 és őt biztos,hogy felveszik az oviba mert már a nagyok odajárnak.A kérdés csak az,hogy kezdhet-e szeptemberben vagy majd csak januárban.Eddig nem kezdhetett ovit aki még nem töltötte be a 3-at,de valami olyat hallottam,hogy idén már kezdhet szeptemberben az is aki később tölti a 3-at,de még idén.Erről tudtok valamit?Na ezt most jól összehoztam,remélem értitek kit kérdezek:)))


Ami óvoda választásnál még lényeges azok az óvónénik,mert ha már eleve nem szimpik akkor lehet,hogy a gyerek sem fogja szeretni őket.Ja és mi befaragtunk a vegyes csoporttal is.A nagylányom abba jár és sajnos rajtuk csapódik le minden.4 év alatt 3 óvónénijük volt és egyre rosszabbak sajnos.Már kicsit bánom is,hogy nem engedtem tavaly iskolába mert szinte megutálta az óvodát.Na meg velük nagyokkal szinte semmit sem foglalkoznak csak a kicsiket istápolják az óvónénik.Úgyhogy a kisfiamat nem fogom abba a csoportba kérni hanem kezdjen csak rendes kiscsoportot ott legalább nagyon aranyos óvónénik vannak akik foglalkoznak is a gyerekekkel.

1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook