Mit érdemes termeszteni egy 700 négyzetméteres kertben? (tudásbázis kérdés)
Akkor nagyon ízlett neki :)
Az a baj a napon szárítással, hogy nem mindennek tesz jót. Pl. a fűszerek elvesztik az illóolaj tartalmukat. Bár azok a szobában is gyorsan megszáradnak. Nekünk is rengeted paradicsom termett tavaly. Jobb híján leszedtük zölden, és lett belőle savanyúság. Sajnos rá kellett jönnünk, hogy azért annyira nem szeretjük :) De mindig ámulva nézem azokat a recepteket, amikbe olajban eltett szárított paradicsom kell.
Eléggé alap felszerelésnek tűnik. Én a nyáron napon kezdtem aszalni a paradicsomot, irdatlan mennyiség termett. De amikor már nem volt elég napos idő, még akkor is irdatlan mennyiségem volt belőle. Akkor villany sütőben aszaltam, két nagy sütő tepsiben egyszerre. A négyórás szisztéma bejött, de szerintem az úgy elég drága.
Ha hozzávesszük, hogy a fiam seperc alatt felfalta az egészet, akkor sem tudom, hogy mennyire gazdaságos. :-)
Nekem csak az maradt meg, amit eleinte olajban eltettem. Az se rossz. :-)
Judit, nagyon jól néznek ki az aszalványok. Darált paradicsomot már én is készítettem, véletlenül csontszárazra sikerült az aszalás. :-)
Szórom mindenbe, aminek paradicsom íze kell legyen, meg abba is, aminek nem.
Jóvan, spórolok. Talán lesz valami 9 tálcás akció. Azokat a fehér alátét szitákat külön kell venni, vagy azt adnak hozzá?
Most csináltam először hogy kopogósra szárítottam a paradicsomot és ledaráltam. Szendvicskrémbe, vagy szendvicsre szórni, akár vajas kenyérre, vagy salátára szórni, ételbe, stb. Jól sikerült, ezt rendszeresítem.
Aki elkészíti annak azt tanácsolom, hogy olyan üvegbe tegye amiben marad egy kis hely hogy fel lehessen rázni mert kicsit összetapad, de rázásra por lesz ismét. Könnyebb felrázni ha srégan hagyjuk állni a port az üvegben.
A másikon sós és édes kréker van. A sós nekem nem nagyon jön be, az édes meg nagyon kalóriadús, szóval fogyókúrában nem ajánlom. Inkább vendégvárónak, amikor hamar elfogy és nem jársz rá napokig.
Pl. ha máktejet készítek, annak a töretéből is nagyon finom krékert lehet készíteni. Ha egyszer csináltok, utána jönnek az ötletek, és mindig más finomságok születnek.
Sziasztok.A paradicsomot "felismertem" a végén ledarálod?
A másik képen mi van?
Nekem kör alakú aszalóm van,nekem megfelel,szilvát szoktam aszalni,no meg kipróbáltam az almát és a paradicsomot.
Tetszik a lelkesedésed. :))
Ha nagyobb darabokra vágsz valamit, az sokára aszalódik általig. Másrészt, nagy darabok esetén ki kell venni a tálcákból, mert nincs nagy hely közöttük.
A cukkinit nem gazdaságos aszalni, és nagyon hely igényes. 3 mm-es karikákra szoktam vágni, tálban elkeverem kevés szójaszósszal, majd gyorsan az aszaló tálcájára rakom sorban őket mielőtt elkezdenének a sótól levet ereszteni. A tetejüket megszórom sörélesztő pehellyel, és nem szárítom ki teljesen mert úgy nem finom. Tehát ez nem egy ropogós csipsz, de egészséges csemege frissen.
Koktél paradicsomokat félbe vágom, a nagy paradicsomokat szeletelem kb. fél centis karikákra. Én a paprika alakú a paradicsomot szeretem az hosszúkás, jó szeletelni, és a legfinomabb.
Spóroljál!
Exkalibur. Az jó lesz. Most még eldöntöm, hogy elég-e az öt tálcás, vagy kell nekem a 9-es. Árban elég nagy a különbség, lehet hogy az dönti el.
Én is ki tudom ebrudalni teraszra, alsó konyhába, itt mindenütt van áram. A cukkinik elég nagy darabok. Vékonyra is kell vágni, sok tálca kell. Ha paradicsomot kezdek aszalni, dettó. Mennél több tálca kell. Akkor mégis 9 tálca a jó, az a legnagyobb méret. Kezdhetek spórolni. :-)
Ha jól emlékszem, 58 ezerért vettem 3 éve.
Az árus amcsiból hozatja, ott is drágulhat, de biztos függ az ára az árfolyamtól is.
42 cm széles, 48cm hosszú. A hűtő tetején, vagy a konyhapult egyik végén elfér. Én a kamrában tartom, de nagy melegben kiteszem a teraszra, így kevesebbet fogyaszt.
A típusok között az a lényegi különbség, hogy az Exkaliburban a meleg levegőt a ventilátor hátulról előre fújja, míg a kerek fajtáknál alulról felfelé halad a levegő. Tehát gyakran kell cserélgetni a tálcákat, hogy ne csak az alsó cucc száradjon. Az enyémben minden tálcát egyformán fúj, de ennél is megvan az, hogy a tálcák belső része ahol a legközelebb vannak a ventilátorhoz, ott gyorsabban szárad minden. Naponta egyszer én is megfordítom a tálcákat.
Ha kereket veszel, akkor is vedd figyelembe hogy legyen hőfok szabályzója.
Judit, az az 5 tálcás aszalógép 89 ezer ft. Te is annyiért vetted?
Na persze, nekem a 9 tálcás mindjárt jobban tetszik. Az meg 127. Mellesleg a kisebb is olyan dőher, hogy a konyhában azt nem lehet elhelyezni. Ajaj.
Én webáruházban sokat vásárolok, ott veszem a sörélesztő pelyhet is, de szerintem bármelyik bio boltban kapható.
Aszaló vásárlásnál nem az akciósat vagy a legolcsóbbat kell keresni, erre sajnos rá kell szánni rendesen, különben sok bosszúságot okozhat a rosszul megválasztott gép.
Az enyém 5 tálcás aszalógép. írd be a keresőbe, csak 1 helyen lehet kapni, megkapod rögtön az oldalt. Biztos drágálni fogod, de ez legalább jó.
Én is tökfőzeléket csináltam ma, a tavalyi cukkinnikből. Még van 2-3 csomaggal a fagyóban, szeretjük levesnek,főzeléknek, tócsinak, süteménynek..úgyhogy én is vetek az idén is.
És vettem dísztök magokat, mert minden ősszel sóvárogva nézem a piacon, de olyan drágán adják, hogy eddig nem vettem. A piacos néninél pedig megrendeltem a luffatök magot, azt is már régóta szeretnék, de eddig nem találtam.Most kaptam rá ígéretet.Tavalyelőtt kolbásztököt vetettem, volt is bőven termés, de csalódást okozott, nem volt igazán finom. Elajándékozgattam az erre járóknak, akik megcsodálták a kertben.
Elég változatosan főzöl, ezért hála jár nem kirúgás. :)
A csipszet nyersen, aszalóban készítem. Sajtos cukkini csipsz. A sajtos ízt a szeletekre szórt sörélesztő pehely adja. Próbáld ki, finom.
helyesen: smoothie
lentebb úgy írtam ahogy mondom. :))