Mit érdemes termeszteni egy 700 négyzetméteres kertben? (tudásbázis kérdés)
Most gondba estem. Azért lennék vastag mert láttam egy ezrest?
Van a közepén egy tolvaj szarka.
Más módi is van. A napon aszalás a legegyszerűbb. Csak himaláya sót szórok a félbevágott paradicsomokra, ennyi. Éjszakára mindig be kell vinni. Ha jó meleg van, 3 nap elég.
Ha nem készült el és közben elborult az idő, lehet folytatni sütőben.
Elejétől is lehet sütőben aszalni, a 4-5 óra az olyan 80-100 fokon, vagy 8-10 óra 40-50 fokon. Csak só, egyéb fűszereket én már csak az olajbarakott rétegek közé teszek, meg fokhagymát is. A végén le kell szorítani keresztbetett fogpiszkálóval, sose jöjjön fel az olaj szintje fölé, mert akkor romlik.
Sütőben kell hosszú ideig 4-5 órát befűszerezve /sok fokhagyma, oregáno, bazsalikom, kakukkfű, só, bors, olíva olaj. Félbevágott kisebb paradicsomokat lerakom,/vágott felével felfelé/ Minden fűszert rászórok és 100-130 fokos sütőbe teszem. Attól függően, hogy milyen leves a paradicsom 3-4, vagy 4-5 órát kell sütni. /aszalni/
Amikor kész kicsi üvegekbe szedem, a kisült levet ráöntöm. /én befőző automatában tartósítom/ ha nincs akkor olaj rá hogy ellepje. Az én gyermekem csak úgy simán is megeszi, de nagyon finom pizzára, tésztára /olyan olaszos/ de vajas kenyérhez is.
Aha, én az aszalt paradicsomot tettem el olajban, fűszerekkel. Az is fenntésges.
Mármint azt ami egyáltalán maradt. Nehezen lehetett a fiamtól megmenteni valamennyit, nagyon rákapott, egyedül felfalta az összes aszalványt. Egészségére. :-)
Aszaltam rengeteget
Meg tettem ek sült paradicsomot is hát az is fenséges.
Hát akkor nagyon jó szórakozást Neked! Nekem is az elmúlt évben annyi volt a paradicsom, hogy vödörszám osztogattam. Na de előtte évben még még enni is alig volt, mert valami betegség elkapta és egy nap alatt kész vége.
Jó kertészkedést, és jó magültetést, talán a jövő héten én is elkezdem.
Inkább csak szórakozom, addig is amíg nem lehet kinn ténykedni. Csináljak addig is valamit. :-)
Hátha valamit nem rontok el.
Volt tavaly kinti kis melegházam, az pl. egész jól sikerült. Azért volt akkora hatalmas paradicsom termésem, mert a melegházi palántákat is mind kiültettem, sajnáltam volna elpazarolni. Aztán meg nem győztem aszalni. :-)
Onnan volt uborkám is, kicsit elkésettnek tűnt, de szeptemberben is volt friss ubi.
Most csak néhány magot kockáztatok a tökfélékből, azok a benti palánták. Hagytam kintre vetni is, majd meglátom, melyik lesz előbb. :-)
A paradicsomot és a paprikát elég elvetni márciusban. Én február vége felé, vagy március első hetében szoktam. Azért szeretem korán vetni lakásban, mert a kint vetett magból 2-3 héttel is később lesz paradicsom. Az éjszakai hidegek visszavetik a fejlődést.
Paprikából csak a chilit kell februárban vetni, mert az lassabban fejlődik mint az étkezési paprika, és később is terem.
Cukkinit március végén vetem pohárba és kint tartom. Egy részt mert a kertben keléskor kieszi nálam a csiga, másrészt ha éjszakára behozom melegre, gyorsabban fejlődik. Uborkát szintén pohárba szoktam a csigák miatt és úgy időzítem, hogy május elején nagy palántákat ültethessek ki.
A módszereimmel minden korán van. Az index fórumon többen is vagyunk akik megosztjuk tapasztalatainkat, és sokat tanulunk egymástól is. Ott szeretem azt is, hogy sokan fotókat is raknak fel növényeik keléséről, és fejlődéséről. Na meg a gyönyörű termésekről.
Aha, nekem is volt sok bennt érleltetett, valamennyi el is fogyott belőle. De folyamatosan romlottak, folyamatosan dobálni kellett kifele. A vége meg már tényleg nem jóízű.
Azt a szisztémát, hogy odakinn virágozzon ki ősszel a paradicsom, és utána legyen benn a fűtött szobában, azt hiszem én se csinálnám. Ziher hogy nem lenne abból semmi, csak a helyet fogná.