Bográcsozók és grillezők klubja (nyílt klub)
Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!
Hála a jó Istennek, a napokban jelentkezett Gyula bátyánk!
Köszönte az érdeklődést, és azt írta, jól van! :)
Minden kedves klubtársnak nagyon kellemes, áldott ünnepeket, jó egészséget és örömteli új esztendőt kívánok sok szeretettel!
Szné M.
Kedves klubtagok!
Varbóc/Gyula bátyánk régóta nem jelentkezik, ami nem volt rá jellemző!
Van-e valakinek híre felőle?
Köszönöm, ha megosztjátok!
További kellemes, szép napot kívánok mindenkinek!
A tegnapi kívánságom teljesült ... Kb. fél órája állt el a kiadós eső, nem volt hurrikános szél, csak egy közepes égzengés kísérte :)
További szép napot kívánok mindenkinek!
A mai napi "eső" nálunk is csak ennyi volt .... de, hogy medárdkor volt-e? ... hmm ... nem emlékszem :(
A málnás, a fekete szeder, a rebarbara már mind nagyon várja, hogy végre legyen egy kicsit több csapadék ... de ne úgy, hogy özönvíz, azután meg hosszú ideig csak a forróság :(
Locsolásra egyenlőre nincs lehetőség, csak kannákkal felhordani.
Így jobbára csak remélhetjük, hogy esni fog valamennyi.
Sajnálom kedves Gyula bátyám!
Elszomorító, hogy ilyen szélsőséges lesz ezentúl az időjárásunk :(
Nálunk még az építkezés miatt nincs bográcsozós hely, de lassan a vége felé közeledünk és tisztul a terep is.
A nagyfiam már nagyon készül rá :)
Ha elmúlik az esős idő, akkor a hét végén bográcsos lesz a kaja. A receptek között tettem fel újabbat is.
Szép napot mindenkinek !
Nagyon aranyos vagy, hogy közzétetted! Tényleg szuper jó dolgok vannak!
A serpenyőhöz gratulálok, remek választás! :)
Szuper finomságok, be is tettem őket a gyűjteménybe! Köszönöm kedves Gyula bátyám!
További kellemes, szép napot kívánok!
Egy újabb recept a tavaszi készülődésre:
Gombás tarhonyaleves bográcsban
Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír (vagy 3-4 evőkanál napraforgó olaj), 10-15 dkg tarhonya, 1 kiskanál őrölt pirospaprika, 1 kiskanál egész köménymag, 2 gerezd fokhagyma, só, 2 liter alaplé (húsleves kockából is jó), fél zacskó mirelit vegyes zöldség (vagy 2 db friss sárgarépa és kevés zöldborsó), 3 közepes szem burgonya, 10 dkg füstölt kolbász, 25 dkg fehér csiperke gomba (vagy mezei szegfűgomba, erdei csiperke, sárga rókagomba, stb.), 1 pohár (200 gr) tejföl vagy friss föl, 1 csokor petrezselyemzöld. Készítésekor a bográcsban kevés zsiradékon először piítani kezdjük a karikára vágott kolbászt és amikor már kissé kisült a zsírja, rádobjuk a tisztított és szeletelt gombát is. Együtt pároljuk, majd zsírjára sütjük és a tűzről levéve kikakalazzuk egy tálkába A visszamaradó zsiradékot szükség szerint kiegészítjük és megpirítjuk az apró kockákra vágott hagymát. Hozzáadjuk a tarhonyát, és kevergetve addig hevítjük, amíg pirulni kezd. A tűzről levéve pirospaprikával, köménnyel, összezúzott fokhagymával és sóval ízesítjük, majd alaplével felöntjük és a tűzre visszatesszük, majd 10-15 perc elteltével beletesszük a zöldséget és a burgonyát. Amikor a levesben a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a kolbászos gombát, és tovább főzzük még kb 8 percig, de már csak kis lángon. A tejföllel behabarjuk, felrottyantjuk, majd apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Hogy legyen kínálat a hétvégére tárcsán vagy grillem:
Fokhagymás, szójás csirkecomb
Hozzávalók személyenként: két felső csirkecomb filé, 1 dl olaj, só, 2 szem szegfűbors, 3-4 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál szójaszósz, 2 centis gyömbérdarab, chilipehely (elhagyható). A fokhagymát és a gyömbért lereszeljük és az olajjal, a szójaszósszal pácot keverünk belőle, amihez hozzáadjuk a mozsárban megtört szegfűborsot is. A húsokat csak gyengén sózzuk, mert a szójaszósz is sós. A pácba egy evőkanál paradicsomszószt, vagy ketchupot is el lehet keverni. A húsokat a pácba fektetjük, és egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. A sütés előtt hagyjuk egy-két órán át szobahőmérsékleten állni, majd felforrósított tárcsán vagy faszenes grillen megsütjük. Tetszőleges körettel, salátákkal kínáljuk.
Grillezéshez, tárcsán sütéshez a legjobb a csirkecomb-filé, mert ez sokkal szaftosabb, és kevésbé szárad ki mint a csirkemell, de természetesen csirkemell szeletekből is el lehet készíteni ezt az ételt, ha valaki azt jobban kedveli.
Jó reggelt !
Megint egy szép napos reggel. Remélem szombaton is az lesz....
Puszi mindenkinek !
Hétvégére egy kis ízelítőnek:
Nagykunsági pásztortarhonya.
Hozzávalók: 50 dkg dörzs tarhonya (nyolc tojásos házi készítésű száraz tarhonya), 2 nagy fej vöröshagyma, 4-6 db nagy gerezd fokhagyma, 1 db húsos zöldpaprika, 1 nagy szem lédús, érett paradicsom, 6 db közepes méretű burgonya, 10-15 dkg szalonna (egy jó nagy tenyérnyi), 20 dkg csípős füstölt kolbász (kb. egy szál). Ízlés szerint: só, őrölt bors, csemege fűszerpaprika.
A szalonnát is és a vöröshagymát is nagyobb kockára vágjuk, és együtt kezdjük a zsírját kiolvasztani és a vöröshagymát dinsztelni. Erre öntjük a tarhonyát, amit addig keverünk, amíg szép színt kap, majd belekarikázzuk a kolbászt. Következik a zúzott fokhagyma a cikkekre vágott paradicsom és a felkockázott paprika. Miután majdnem készre párolódtak felöntjük forró vízzel és lefedve jó félig megfőzzük. A burgonyát nagyobb kockákra vágjuk, és a félig főtt tarhonyához öntjük. A teljes főzésig kevés vízzel pótoljuk az elpárolgó levet a teljes puhulásig. Csípős almapaprika és parasztos uborkasaláta illik hozzá
Hogy a bogrács is szerepeljen:
Sertéspörkölt bográcsban Gyula módra
Hozzávalók: sertéshús (comb, tarja és lapocka), a hús harmadrészének megfelelő súlyú vöröshagyma, továbbá fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom, mangalicazsír, só, őrölt fekete bors, fűszerpaprika, csípős fűszerpaprika.
„Az előkészítésekor a húst - sertéscomb, sertéstarja és sertéslapocka vegyesen - megmossuk, felkockázzuk 2 x 2 centis kockákra. Két fakanálnyi mangalicazsír bográcsban rakva felolvasztjuk, majd erős tűzön hevítjük. Pár perc múlva beleszórjuk a felkockázott húst és állandóan kevergetve fehéredésig pirítjuk. Ezután a bográcsot leakasztjuk a szolgafáról, a húst egy tálba kiszedjük és a zsírt visszatesszük a tűzre. Beleszórjuk a vöröshagymát és megdinszteljük kevés sóval megszórva. Majd óvatosan kissé megpirítjuk. Ismételten levesszük a bográcsot a hagymát meghintjük csemege fűszerpaprikával és kevés csípős paprikával is, ha ezt kívánjuk. Az egészet alaposan elkeverjük és kevés vizet is öntünk alá. Ekkor a bográcsba beleszeleteljük a paprikát, a cikkekre vágott paradicsomot és a csípős zöldpaprikát is, hacsak felnőtteknek főzünk. A bográcsot visszatesszük, beleszórjuk a húskockákat és erősebb tűzön pirítjuk, kevés vizet aláöntve pároljuk, majd a zsírjára sütjük. (Ezt legalább még kétszer megismételjük.) Most hozzáadunk 4-5 gerezd zúzott fokhagymát, sózzuk és őrölt borssal is meghintjük. Kevés vizet öntünk alá, jól átkeverjük és zsírjára sütjük. Az utolsó lepirítás előtt fűszerezzük ízlés szerint. Kevés vizet aláöntve kissé levesessé tesszük a szaftot és ízlésünk szerinti sűrűségűre bepároljuk.”
Amit ígértem. Egyébként nemcsak egyszerű, hanem nagyon finom is.
Kelbimbó tárcsán
Hozzávalók: 75 dkg kelbimbó (mélyhűtött is jó), 1 nagy fej vöröshagyma,1 db zöldségleves kocka, 2 evőkanál napraforgó olaj, 3 db alma, 1 dl almalé, 4 evőkanál tejszín, 1 evőkanál reszelt torma, 1-1 csipetnyi őrölt fahéj és reszelt szerecsendió, 1 mokkáskanál morzsolt majoránna, 10 dkg húsos füstölt szalonna. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, majd a felforrósított olajon megdinszteljük. Ha kész ráöntjük az almalevet, majd hozzáöntünk még kb 2 dl vizet és felforraljuk. Ebben a lében feloldjuk a morzsolt zöldségleves kockát. Ezután beleszórjuk a fagyasztott kelbimbót, és mintegy 20 percig főzzük. Közben egy almát meghámozunk, magházát kivágjuk és az almahúst felkockázzuk, majd a tejszínnel, a tormával, a majoránnával együtt a kelbimbóhoz adjuk. Ezután csipetnyi őrölt borssal, szerecsendióval ízesítjük és jól összeforraljuk. Közben a húsos füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és külön edényben megpirítjuk. A maradék két almát megmossuk, magházát kiszedjük és héjastól kockára vágva a szalonnához keverjük, majd néhány percnyi pirítás után a kelbimbóhoz adjuk, összekeverjük és tálaljuk.
Megjelent! :)
Itt olvasható: [link]