Vegetáriánusok (beszélgetés)
Igen, ez így van.
Abban is igazad van, hogy az embereknek tényleg nehezükre esik összekapcsolni a tálcást húst a mészárlással, az állat életének/halálának milyenségével.
Jaj, nagyon nehéz dolog ez. Most végiggondolva amit írtál, nálam az állatvédelem hozta a vegánságot, amitől még inkább állatvédő lettem. :) Egymást gerjesztő folyamatok.
Jaj, a libát ne is mondd, én a nagyimnál láttam ezt, hányni nem láttam libát, de tömni igen. Bár nálam még ez sem okozott olyan blokkot, hogy akkor ne egyek libát vagy libamájat.
De ami a saját tapasztalatom, hogy "inverz" módon erősödött a tudatosság. Előtte is szerettem az állatokat, nem is ez. Mégis voltak dolgok, amikben elnézőbb voltam. Amikor a csirkemellet látod a boltban, nem tudatosul benned, hogy azért megölték a csirkét, ahogy a húsvéti kiskecskét is már darabokban találja az ember. Ha tudja is, hogy ezt ugye logikus, le kellett érte vágni, valójában az átlagembert kevésbé zavarja.
Viszont ha más okokból lesz vegán az ember, egy fáziskéséssel ugyan, de ezek a dolgok is egyre jobban tudatosulnak. Tehát utólag is fel fog tűnni és rányomja a bélyeget az életformára. Mert azt mondod, oké, nem eszem állatokat, de akkor miért is választanék libatollas dzsekit?? A kérdés megjelenik a fejünkben és már több dologban is odafigyelünk erre. Szóval azt akarom mondani, hogy ha az állatvédelem megtanít vegánnak lenni, ez visszafelé is igaz: a vegánság megtaníthat állatvédővé válni.
Én úgy gondolom semmi másra nincsen szükség, csak az egyéni döntésre és szemléletváltásra. Ha tömegesen fordulnak el az emberek ezektől a termékektől, akkor a gyártó cégek becsődölnek.
A legkiemeltebb feladat az lenne, amit te is csinálsz ezekkel a bejegyzésekkel: háttérinformációkat megadni és "lerántani a leplet" ezekről a dolgokról. Az emberek 99%-ának fogalma sincs róla ugyanis.
Én láttam olyan dokufilmeket, ahol random összeválogatott civileknek mutattak be vágóhídi, cirkuszidomításos jeleneteket. Zokogtak, nem jutottak szóhoz, teljesen ledöbbentek. Biztos vagyok benne, hogy sokan közülük ha nem is egyből vegánok lettek, de ezután már mindig ott motoszkál a fejükben és ki tudja meddig érnek el...
Szóval tájékoztatni kell az embereket, informálni.
Itt van mindjárt példának okáért a Márton napi liba evés. Kíváncsi vagyok a nagy libamáj fesztivál rajongók közül hányan láttak már nagyüzemi libatartásról szóló filmet, a tömésről, ahogy a hányásukban fekszenek, ahogy szenvednek...
Szóval te se hagyd abba, írj össze mindent amit tudsz, ezzel tudunk egyéni szinten a legtöbbet segíteni.
Igazad van, de sok dologgal így van. Sokan nem tudják, hogy pl a soda stream egy hadsereget "szponzorál", akiket gyerekek ellen vetnek be, ahogy a danone és még sok más márka van, akiket simán lehetne bojkottálni. Csupa csupa szlogen a természetről és aztán a pénz egy része megy a fegyverkereskedelemre és gyerekbörtönökre. Teszem azt, az a bizonyos automárka, aki a legnagyobb szponzora a mellrák kezelések kutatásának de közben olyan festékeket használ ez a cég, amelyek bizonyítottan mellrákot okoznak, ráadásul nőkkel csináltatja, ők dolgoznak azon a részlegen. És így tovább...
Úgy gondolom, hogy az is már valami, hogy itt nem szerepeltethetnek a cirkuszok állatokat és nem mi vagyunk az egyetlen ilyen város, sokan vagyunk. Lesz ennek folytatása, megérjük még, hogy nem lesznek állatok a cirkuszokban egyáltalán:)
Sok a hipokrita. A peta is évente elaltat több ezer kutyát, macskát. Felesleges emiatt betörni állatkísérleteket végző laborokba, hogy aztán a kiszabadított kutyusokat később maga az állatvédő szervezet ritkítsa. És közben pampognak a szőrméről. Van nekem is bundám, nem fogom kidobni, mert már megvan, de nem veszek újat. Ezt már akkor is mondtam, amikor még egyáltalán nem voltam vegán. Ha mindenki csak abból csináltatna újat, amit már megvett, és nem venne mellé újat, kevesebbet kellene gyártani. De a téli dzsekik között is vannak már libatoll utánzatú töltéssel készítettek, (save the duck feliratot keresni!), és garantáltan még melegebbek is. Olcsóbbak is, mert olcsóbb az előállítása. Ezernyi módon megvalósítható ez az állatvédelem is, de ehhez az is kell, hogy a különböző kormányok betiltsák azt az alternatívát, ami meg az állatok kihasználásával jár.
Ez olyan, mint amikor én bementem a mekibe vega BigMac-et enni.. :D
Ugyanannak a cégnek fizetsz, aki egy várossal arrébb árammal meg bottal idomítja az állatot.
Szerintem amúgy nem leszoktatni fogják őket, hanem szimplán betiltani, ahogy már szerencsére van rá példa.
Én már bő két éve vegán vagyok a férjemmel együtt etikai okokból.
Először csak vegetáriánusok lettünk, mert ugye a tejtermék nem durva, meg a tojás sem. De nagyon sokat olvastunk a témáról, és hát kiderült, hogy ugyanolyan borzalmas, mint a vágóhíd, úgyhogy teljesen letettünk minden állati eredetű termékről. És még ugye pluszban nincs szőrme/bőr/állatkísérleteket végző cégek kozmetikumai, tisztítószerei, pálmaolaj, cirkusz, állatkert, stb...
Nagyon nagy mérföldkő volt az életünkben és egy nagyon jó döntés.
Vegánnak lenni nem nehéz, csak odafigyelést igényel.
Szofi, mondok egy hírt, hátha még jobban örülsz majd a döntésednek és talán segít leszerelni azokat, akik piszkálnának a vegetáriánus étrend miatt.
Tegnaptól az olaszoknál elfogadták annak a vizsgálatnak az eredményét, ami egy hosszú kutatás után derült ki, de hónapok óta folyt ezeknek a vizsgálatoknak az ellenőrzése. Végül a tudomány győzött és hivatalosan is kinyilvánították, hogy a felvágottak mind rákkeltőek (vörös hús és fehér is) ráadásul 1-es kategória (tehát cigivel, aszbeszttel egy kategória a súlyossága miatt), a vörös húsok pedig még frissen vásárolva, otthon elkészítve is rákkeltőek, igaz, ez 4-ik kategóriába esik.
A fehér húsok közül pedig a grill csirke 1-es kategória.
Ez az egész nem azt jelenti, hogy egy vegetáriánus vagy vegán nem lehet rákos, de egy óriási lépés az, hogy központi döntés született arról, amit az onkológusok már évtizedek óta bizonygatnak, hogy a vörös húsok, a felvágottak és a rák kialakulása között egy közvetlen kapcsolat van.
Persze még nem zárhatják be a felvágottak gyártásával foglalkozó üzemeket de ez lesz a legközelebbi lépés, most azom dolgoznak, hogy megoldást találjanak annak a 180 ezer dolgozónak, akik abban a szektorban dolgoznak, de lényeg, hogy NINCS egészséges felvágott vagy szalámi vagy kolbász. Nincs bio kolbász, házi kolbász, házi szalonna, amit kihagyhatunk a sorolásból, MINDEN megvizsgált termék, ipari, házi, bio, európai szinten mind tartalmaz rákkeltő komponenseket és maga a hús is. Szóval nem lehet úgy elkészíteni, hogy ne ártson, legfeljebb csökkenteni lehet az elfogyasztott mennyiséget de ettől még káros.
Nekem a család részéről nem volt ilyen ellenkezés. Egyik az, hogy nagyrészt én főzök, ezért ha külön kell főznöm, az rám marad (de előtte is külön kellett főznöm), másrészt nincs bennem utálat vagy ilyesmi, hogy a többieknek még hagyományos, "mindenevő" kajákat csinálok. És talán ha egyszer kérdezte meg a férjem, hogy mi ez a nagy változás, csak annyit mondtam rá, hogy többet nem kívánom a húst és hogy különben is mindenki azt eszik, amit akar. Nem is izélt rajta, néha poénkodik csak. Életemben már 2x nekifutottam a vegetáriánusnak és nem volt jó a tapasztalatom, ezt tudja, a vegán még behatároltabb, de azt is tudja, hogy most ésszel csinálom, nem úgy mint a másik két alkalommal.
Mivel egyik napról a másikra lettem vegán, nem fogom eljátszani az állatvédőt, hiszen nem ettől függ. Előtte is szerettem az állatokat. Most örülök, hogy nem veszek részt abban, hogy miattam leöljenek egy csirkét, stb. De nem hiszem, hogy csak ezen múlna az állatok, vagy a környezet szeretete.
A gyerekeim mediterrán étrenden vannak, és egészségesek. Tudják, hogy én vegán vagyok, elmagyaráztam, de semmi pátosz, plusz kihangsúlyoztam nekik, hogy én felnőtt vagyok, és egész más, de ők gyerekek és nálunk elég gyakran kerülnek kórházba vegán szülők gyerekei, ezért amíg fel nem nőnek, én nem fogok nekik ilyen étrendet improvizálni. A lakto ovo vegetáriánusok gyerekei viszont harmonikusan fejlődnek, ehhez gyerekorvos által összeállított étrend megvalósítható, de az enyémek közül tejet egyik sem ihat, 2 meg tojást sem ehet, szóval nem járható út. A vegán meg MÉG nem ajánlott nekik. Felnőttként viszont majd eldöntik, hogy ki szeretnék-e próbálni. Úgy vagyok vele, hogy én jól érzem magam így, de nem dönthetem el helyettük, nálunk egyik irányban sem lesz cikizés, az tuti:)
Értem mit mondasz.
Nálam is be játszik a húsos étel készítése,legalább heti 1 alkalommal a vőlegényem miatt,a családja komplett hülyének néz. Nem értik. Majd hozzászoknak.
A környezetemből mindenki divatvegának kezel.
Pedig nem vagyok az.
Nem csak kitaláltam,hanem megundorodtam. Aztán szépen lassan húsmentes életre álltam át,és azóta sokkal jobban érzem magam. Sajnos ezt nem sokan tudják megérteni. A vőlegényem hála megért,bár ő csirkét halat eszik,de miattam most más kevesebb húst fogyaszt,vagy esetleg ha máshol van akkor nélkülem,de előttem nem,vagy megkérdezi nem e baj. A jó,hogy nem kivánom.
A másik,hogy semmi ízesített dolgot nem eszek,vagy ízfokozósat és akkor nincs az ,hogy édeset,sósat édeset. Bár a lányos napoknál bejátszik,hogy kell valami plusz,olyankor megoldom teljes kiőrlésű kifli,sajt,paprikával a dolgot,vagy cukormentes csokival. Amúgy meg teljesen rendben van az étkezési szokásaim,főleg mióta vegetáriánus lettem,úgy érzem,hogy sokkal kerekebb minden.
17 éve vagyok vegán, nálam sem indult simán. Anyukám először próbálkozott, kérdezgetett stb. De belátta az elhatározásomat, és hiába ajánlotta, nem kértem semmit, így alkalmazkodott, és nagyon meg tudott lepni. Készített nekem töltött káposztát is szójából stb. Pedig nem vártam el. :) Apukám reakcióját nem szerettem, mert tologatta elém a húst-viccesen persze,- hogy nem kérsz, nem kérsz. Az esett rosszul, hogy nem vett komolyan. Aztán rájöttem, hogy majd rájön.:D Abbahagyta..bár sokáig tartott..:D
Ezt azért írtam le neked, hogy lásd, másnál is így van ez.
Otthon bármi elkészíthető, sőt, sokkal változatosabban eszem, mint a legtöbb húsevő. Étteremben sajnos szegényes a választék, konzervet sima boltban szinte nem is kapsz hús nélkül. Tudom iskolakonyhákon is elképzelhetetlen egy főzelék feltét nélkül...bár nem értem, hogy miért...
Sajnos, aztán az élet úgy hozta, hogy mégis kell húst készítenem..utálom, de a szeretteimért azt is szeretettel készítem, de sokkal nehezebb- és nem az elkészítés miatt. Lelkileg nehezebb átadni magadat egy olyan ihletnek, ami nem te vagy. Nem tudom érted-e.:)
Nálam chips,fagyi,cukros üdítők,csoki nem játszik,már a fehér liszt sem. Esetleg 90%-os kakaótartalmú csoki,vagy extrudált kenyér.
Inkább sült krumplis voltam régen,napraforgó magevő de ma már az se.
Ez így van, a hús nem hízlal. Én sem azért lettem vegán, hogy fogyjak, mert nekem nincs is miből, de mivel évek óta nagyon magas fehérje étrenden vagyok (legalább 7 éve!) és ezt leginkább állati fehérjéből fedeztem, egész nap csak ezeket nyomattam és zöldséget, egyik napról a másikra a nyári dög melegben úgy gondoltam, hogy ha még egy falat csirkét meg kell ennem, belepusztulok. Már kifordult a számból. Pedig én szerettem is, a sok tojást is, semmi probléma nem volt ezzel. De talán a meleg, fogalmam sincs, undorból tettem le hirtelen.
Viszont meghagytam a makrókat, ugyanannyi fehérjét eszem, csak immár növényi forrásokból. Az alakom ugyanolyan maradt, minden makró ugyanannyi mint a mindenevő korszakomból. Egyetlen dolog maradt állati fehérje, a fehérjeturmixom. Bár ebből is van vegán verzió, szójás és barnarizs.
De van sok vegán duci is, ez azért van, mert a kalória és a makronutriensek nagyon számítanak, szóval ha ott is van egy réteg vegán fitness-őrültekből, bizony ott vannak azok is, akik meg nem jól állítják össze a kajájukat és cukorbetegek, elhízottak, cellulitiszesek, stb. Vannak a vegánok között is vastagbélrákosok, sőt, még a nyersvegánok között is vannak.
Mert ugye vegán lehet egy zacskó chips is de egy tápláló lencsesaláta is, mégis az utóbbi értékesebb.
Hát elsőre mindenki,hogy jaj de hülye vagy a hús nem hizlal. Nem fogyást várok tőle,meg nem divatból.
Egyszerűen jobban érzem magam így,jobb a közérzetem,energikusabb vagyok és még sorolhatnám.
Áh, majd abbahagyják!:)))
Te érzed, hogy mit szeretnél enni, nem?
Én is vegán vagyok, de eddig sem chia magot, sem mangólisztet nem ettem. Szerintem ezek nem nélkülözhetetlenek egy változatos vegán étrendben, igaz, én is mediterrán országban élek, de végülis rengeteg olyan zöldség szerepel az étrendemben, amiket otthon is lehet kapni. Talán a sötétzöld levelesek nagyobb választékát használom inkább ki itt, mert otthon ezekből csak a spenót és a sóska jutott volna eszembe, itt viszont a káposztának is van 5 féle árnyalata, vagy más leveles zöldség vagy olyan furcsaságok mint a brokkoli levele, amit otthon nem is esznek, itt pedig része egy csomó ételnek.
Ja, és nagy választék van a hüvelyesekből is. Nem hiszem, hogy otthon van, ami nem terem meg, inkább az van, hogy az emberek finnyásak és ha már vegán, akkor csak az jut eszükbe, hogy kenyér paradicsommal vagy ilyenek. Szójafelvágott és társai, szóval bármi, ami nem hús, csak ne kelljen zöldséget enni
További ajánlott fórumok:
- Miért támadják azokat a szülőket, akik vegetáriánus módon étkeztetik a gyermekeiket?
- Negatív tapasztalatok a vegetáriánus vagy a paleolit étrenddel
- Lehetek így valaha is vegetáriánus?
- Tenyleg divat lett a vegetarianizmus? Te miert lettel vegetarianus?
- Mi a véleményed azokról a vegetáriánusokról, akik leállatkínzózzák a húst evőket?
- Mi a véleményetek a vegetáriánusságról?