Várja más is, hogy vége legyen a karácsonynak? (beszélgetés)
Élőben hallottad, és ott élőben kérdeztél így rá:
"Aki ezt mondta, pontosan úgy mondta, ősi magyar szokás. Mire visszakérdeztem, szerinte hogy vitték kicsi lovaikon a honfoglaló őseink még a fenyőfákat is a sok egyéb holmi mellett. :D Megképzett előttem "
Úgy látom megint a terelés hímes mezejére lépsz, ebben nem leszek a továbbiakban partner.
A fórum címéhez visszatérve: nem várom, bár megértem, aki így érez, sajnos nekem is volt ilyen időszak az életemben.
Igen. Én hívő vagyok, de magánügy szinten.
Van néhány mélyen vallásos család, ahol minden egyházi ünnepet mély átérzéssel tartanak. De velük nem találkozni a boltok tömöttebb részeiben.
Az "ősi magyar szokás"-t élőben hallottam.
Én is úgy vásároltam, hogy nem vagyunk éhesebbek, mint máskor. A hal beszerzése itt nagyon nehézkes, pedig szívesen ennék gyakrabban is. Most is kimaradt, ahogy bármikor máskor is. Az én fiam nem is szereti egyébként, mert retteg a szálkáktól, a koliban egyszer volt szálkás "balesete".
Et a hivatalos verzió. De hányan ünneplik valóban vallásos körben?
Nem. Nem a kötelező éjféli misés vegigszenvedésre gondolok amit ma kötelességből csinálnak sokan hanem akik komolyan us gondolják?
Jaj bocs. Ateista körökben ez nem bántó szándékú. :D
Gyerekkoromban "akisjézusmegszületett" volt a karácsonyi sláger.
Ma is sokan mennek éjféli misére.
Wikipédia:
"A karácsony keresztény ünnep,[1] amelyen Jézus Krisztus születésére emlékeznek. Assisi Szent Ferenc az ünnepek ünnepének[2] tartotta.[3][4] Minden évben december 25-én tartják világszerte, habár nem ezt a dátumot tartják számon Jézus születésének. Talán azért esett erre a választás, mert egyes keresztény szerzők szerint Jézus szenvedése, azaz a húsvét, illetve fogantatása az év azonos napján, március 25-én történt,[5] vagy azért, mert ekkor van a téli napforduló a Föld északi féltekéjén, illetve a korai keresztények ezen a napon a kötelező Mithrász-ünnep helyett Jézus születését ünnepelték.[6] Ez a keresztény ünnep az első nikaiai zsinat határozata értelmében Jézus Krisztus földi születésének emléknapja: az öröm és békesség, a család és gyermekség, az otthon és szülőföld ünnepe.[7]"
A hite kinek-kinek a magánügye, de azért lehet, páran megbotránkoznak azon, hogy Jézust hippinek deklarálod. Még akkor is, ha nem egézen alaptalanul... :D
Látod, Máramarosban azért akad fenyő.
Én is ragasztgattam karikákból láncokat, bizony. És amikor lehetett szaloncukrot kapni, annyira kemény volt sokszor, hogy a következő karácsonyra is bátran el lehetett tenni!
A fiatalabbak kedvéért mondom, a 60-as években egy-kétféle szaloncukor volt emlékeim szerint, de mind kőkemény.
Régebben még fenyőágakból én is készítettem egy kis dekorációt. Aztán valahogy elmaradt
Na engem meg az ókor és az az előtti dolgok jobban foglalkoztatnak mint a hippi születése utáni dolgok :P
Az ó egyiptomi kultúrában is jelen volt az örökzöld (nyilván nem a fenyő) mint jelkép persze más okokból. Sokminden összefonódásából alakult ki a mai karácsony ünnepe.
De a keresztény rész van jelen a legkevésbé az egész ünnepben
Aki ezt mondta, pontosan úgy mondta, ősi magyar szokás. Mire visszakérdeztem, szerinte hogy vitték kicsi lovaikon a honfoglaló őseink még a fenyőfákat is a sok egyéb holmi mellett. :D Megképzett előttem a menet, ahogy az asszony az ura melléüget és megkérdi: urom, a fenyőnek az fáját tetted é az lura reá? :D
A beszélgetés különben nem onnan indult, hogy ki mit kövessen kötelezően. Éppen onnan, hogy semmi nem kötelező. Aki szereti a karácsonyfát, ünnepeljen úgy. De ne azért, mert a hagyományt kötelezőnek érzi magára nézve, ha tetszik, ha nem.
Én menüt sem követek, mert egy részét nem szeretem, más részét eszem máskor is, a boltokban tülekedni pedig nem fogok. De ez én vagyok. Aki hetekkel az ünnep előtt már ezért-azért sorbaáll, tegye.
Volt nekem is sok szomorú vagy stresszes és/vagy frusztrált karácsonyom, most szeretem a nyugodt napokat, és ez fenyő nélkül is megvan a számomra. A fogyasztói mókuskerékből pedig egyébként is igyekszem kiszállni.
"Ennél jobban zavar, hogy fenyőt állítani még alig 150 éve jött divatba, mégis hallottam már olyat, hogy "ősi szokás"."
Ez nekem általánosnak tűnik,nem magyar hagyományra való utalásnak.
Egyébként lutheránusok miért ne követhetnék Luther Márton hagyományát?
A Biblia-fordításokról tanultunk, Luther karácsonyáról nem.Végtére is nem néprajz szak.
De legyen akár Luther is, nem kötelező követni a szokásait.
A magyar hagyományokról beszéltem, nem hinném, hogy itt bárki a német-római szokásokat követné ennyire.
Germanisztika és/vagy reformáció:
"A karácsonyfa-állítás hagyománya a 16. században terjedt el a Német-római Birodalomban, mikor a keresztények elkezdtek feldíszített fenyőfákat állítani otthonaikban. Valószínűleg Luther Márton volt az első, aki égő gyertyákkal díszített fel karácsonyfát."
Régebben én egyszer fürödtem be, többet nem is próbáltam, mert annyi rosszat hallottam,láttam a környezetemben.
Tudok németül, de ezzel se mentem sokra, csak amikor anyukám végképp ráunt a saját fordítási munkájára és átadta nekem. Azóta, nagyon lassan, de bővült annyira "a bót", hogy már nagyjából és szerényen, de meg tudok élni belőle.
Én Brunszvik Terézre gondoltam, az óegyiptomi kultúrában nem vagyok jártas. A keltában is csak kevéssé, az ógermánoknál kezdtük a germanisztikán. :D
A magyar paraszti hagyományokban más, nagyon szép,de inkább babona jellegű szokásokat követtek.
Az egyiptomi vagy a kelta kultúra egész kicsit több mint 150 év... :D de talán. Mondom TALÁN 1500 évnél is régebbi :) ugyan az nem egy konkrét fa volt de az eredet maga onnan jön.
A fenyőfa díszítés meg 5-600 év ami szintén több mint 150..
Ezen sajnos már nincs mit reklamálni. Tegnap hoztam egy linket, benne van, hogyan kapcsolódott a téli napforduló ünneplése a katolikus egyházzal és mikor. (Úgy kb. 1500 éve.)
Ennél jobban zavar, hogy fenyőt állítani még alig 150 éve jött divatba, mégis hallottam már olyat, hogy "ősi szokás".
Neked - és nem karácsonyra, hanem általában- olyan munkát kívánok, amit szívesen és nem robotként végzel.
Nekem, úgy tűnik, sikerült így nyugdíj előtt pár évvel. Itthonról dolgozom, habár néha nagyon sokat. A nyugdíjam nem lesz több ettől, viszont nyugdíj mellett is fogom tudni folytatni.
További ajánlott fórumok:
- Milyen színű legyen a dísz a karácsonyfán?
- Most lesz az eljegyzésem karácsonykor. És a barátommal megbeszéltük, hogy milyen gyűrűm legyen. Melyiket választanátok?
- Új kapcsolatba vagyok a párom kérte hogy legyen valami krémes süti karácsonyra. Semmi ötletem sincs, van valakinek valami jó ötlete?
- Ti mivel díszítitek karácsonyra az ablakot, hogy a kinti szemlélő számára is látványos legyen?
- Mi legyen a vödrös karácsonyfával?Hol teleltessem, ha elkezdett hajtani?
- Kaptam karácsonyra koktélshakert. Milyen egyszerű, nem horribilis árú koktélokat tudok vele készíteni? Finom legyen :)