Tudnál élni önellátó gazdálkodásban? (beszélgetés)
a gyerekeknek 30- 40 km-t is utazniuk kell hogy iskolába járhassanak
az orvosról ne is beszéljünk
a fogorvosról meg főleg nem
örülhetnek, hogy kenyeret meg cukrot tudnak venni
micsoda?
hol? mikor?
ne haragudj, de én vidéken nőttem fel(de tényleg vidéken 2000 fős falucxska)
de az állatok nem szaporodna maguktól és a vetőmagot nem a földből kaparjuk ki
Ez nekem is magas, hogy a gazdaságban még 10 Ft egy liter tej, a boltban már 200 Ft, és örülhetek, ha a dobozban van 3 dl valódi tej. :(
Abban igazad van, hogy az emberek azt veszik, ami a legolcsóbb, ha többet érne a fizetésünk, biztosan többen vennék figyelembe, hogy magyar árut vegyenek.
Szerencsére itt sokan tartanak tehenet, és eladják a tejet, persze nem nagyüzemi gazdálkodásban. Tojással is hasonló a helyzet, és van egy gyümölcsös is, ahol olcsón lehet vásárolni.
De csak akkor jár jól mindkét fél, ha közvetlenül a termelőtől vásárolunk, és kikerüljök a viszonteladókat és feldolgozókat.
Hát ez aranyos:) róka, borz, őz..
Hát az állatvilág nem tolvaj:) Nem rájuk gondoltam, hanem a főemlősökre:)
Én sem haragudnék az állatokra, bár azért gondolom a veszteség miatt kicsit bosszantó lehet.
Én etetem az állatokat, igaz nálunk csak madarak vannak a kertben:)(cinkék,rigók,zöldikék,balkáni gerlék,zsezsék,vörösbegyek,tengelicek:)
Jó lenne olyan helyen élni ahol más állatok is be-betérnek a kertbe:)
Aki szereti csinálni, annak fizikailag se annyira. Kevésbé mindenesetre, mint fizikai munkát végezni egy üzemben, három szakban, túlórával. Ilyet is ismerek, le lett harcolva 40 éves korára rendesen.
De ahogy elnézem a vidéki néniket, akik egész életükben kertészkedtek, állatot neveltek, sokan fürgébben 80 évesen, mint mások 40 évesen. :D
Ez a dolog akkor működne csak, hogyha sokan élnének önellátó gazdálkodásban, és egymás között tudnának csereberélni, segíteni egymásnak, stb. Mi is álmodoztunk a Férjemmel, h milyen jó lenne egy ilyen világban élni. A pénz undorító dolog. Milyen vicces, pár db papírért ölni tudnak az emberek...
A mezőgazdaság tönkretételét a saját bőrünkön tapasztaltuk, a családom 100 hektáron gazdálkodik, leginkább gabonafélékkel, azon belül is főleg búzával. A búza szinte tökéletes minden évben, még sincs ára, annyiért veszik, mint 10 évvel ezelőtt. Van hogy szándékosan takarmánynak veszik meg, h olcsóbb legyen nekik, pedig kiváló kenyérbúza, ezek a nagy cégek meg továbbadják drágán, kenyérbúzaként. Undormány amit csinálnak az emberrel. Ezenkívül 6 évig dinnyével is foglalkoztunk, mire a magyar gazdáknak megérett a dinnyéjük, és tudták volna árulni, addigra a nagyobb áruházak annyira levitték a dinnye árát, h kénytelenek voltunk mi is azon az alacsony áron eladni, pedig össze sem lehetett hasonlítani azzal a sz@r dinnyével, amit azok árultak...a vevők meg nyafogtak, ha mi drágábban adtuk, hát akkor vegye meg a fos dinnyét, nem? Akkor hagytuk abba végleg a dinnyézést, amikor a hűtőház már júliusban is csak 8 meg 6 ft-ot adott volna kilojáért....inkább hagytuk megrohadni a termőföldön, amit már nem tudtunk elosztogatni ingyen az ismerősöknek. Minek kínlódjon az ember 8 ft-ért leszedni, munkásokat felvenni, teherautóra pakolni...? Nagyon gáz.
Ezt fán gyorsan le is kopogtam... nálunk nincs ilyen gond.
Nekünk azért nincs baromfi, mert arra vannak tolvajok: rókák laknak a kert végében. Az almát is dézsmálja borz, az őzek meg lelegik, ami még kint maradt. :D Mondjuk tőlük nem sajnálom. De azért lenne hiszti, ha kövér tyúkokat elvinné a róka. :(
Van, akinek egy kisebb állat a tojásait töri fel minden nap, és kilefetyeli.
Ezek persze teljesen más kategóriába tartoznak, nem lehet egy napon említeni. Mondhatni, bekalkulált veszteség. :)
Annyira jó olvasni, hogy vannak ilyen emberek akik így élnek.
Az igaz, hogy fizikailag megterhelő lehet, de gondolom lelkileg felemelő. Jobb lehet, mint egy stresszes városban élni és naponta egy irodában eltölteni az élet nagy részét.
Remélem azért sokunknak lesz álomból valóság! :)
Szerintem is jobban megéri megtermelni, mint venni a zöldségeket, a gyümölcsöket talán még inkább.
30 Ft volt tavasszal egy zacskó vetőmag. Most meg lehet nézni, mennyibe kerül egy kiló sárgarépa. :(
Gyümölcsöknél elsőre nagyobb a beruházás, de ha már életerős az almafa, körtefa, akkor terem sokáig, a málna és eper is évelő, meg még sorolhatnám.
A befektetett munka se akkora, napi fél óránál többet ritkán vagyok a kertben, csak betakarításkor. :D
Hetente egyszer mire eljutok a hipermarketbe, ott keringek, hazajövünk busszal, sokkal tovább tart, mégsem szokták a vételárhoz hozzáadni a befektetett időt és utiköltséget. :D
Ez úgy működik jól, ha valaki előre gondolkozik: tavasszal őszre, ősszel meg tavaszra. ;) Nem egyik napról a másikra.
Másnak ez álom, nekem-nekünk ez a valóság. Mi egy erdő széli kis tanyán élünk. Saját állatokat tartunk. Most vasárnap ismét disznót vágunk.
Három hét alatt a másodikat. Tavasztól pedig tervezünk, csirkét, libát, kacsát. Ill veteményes kertet. Tehát magunknak majdnem mindent elő tudunk állítani. Ja és vannak kecskéink is, azok ugye bár tejelnek. Abból sajtot szoktam csinálni.
Hát jó lenne egy ökofarmon egy passzív házban élni és megtermelni mindent ami kell a családnak:)
A háborúk idején ezt kellett az embereknek tenniük ha élni akartak. A mai "lusta" világunkban sok ember számára sajnos elképzelhetetlen ez a fajta életmód.
Azt mondják ha az ember nagyon szeretne valamit akkor egyszer teljesül:) Hajrá!
Sajnos szerintem még gondolni kell a tolvajokra is sajnos.
A mostani időszakban is rengeteg fenyőfát lopnak el a termesztőktől, akiknek ez az egyetlen bevételi forrásuk. Sajnos attól félek, hogy nem lenne ez máshogy a haszonnövények esetében sem.