Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Tollas barátaink téli etetése cikk

Tollas barátaink téli etetése


Mindig szeretettel figyelem az apró madarakat a kertben és amikor hidegre fordul az idő, sokszor megfordul a fejemben, micsoda küzdelmet folytatnak az életükért. A kisméretű állatoknak a hideg sokkal nagyobb probléma, mivel a térfogatukhoz képest nagy a felületük, így a testük nagyon könnyen kihűlhet. A testhő fenntartásához sok energia, tehát sok tápláló étel szükséges. Ebben tudunk mi is segíteni nekik. Én évek óta így teszek, már-már úgy gondolom, talán számítanak rám. :) Cserébe az ablakból megfigyelhetem őket és mindkét fél boldog. :D
Tollas barátaink téli etetése

Télre a rovarok, giliszták, kukacok elbújnak a föld alá, a fatörzsekbe, növényzetbe, így a madarak már nem találják meg könnyedén őket. Tovább rontja az esélyeiket, hogy ebben az évszakban sokkal kevesebb a nappali órák száma, tehát kevesebb idő áll rendelkezésükre, hogy a szervezetük számára megfelelő mennyiségű táplálékot szerezzenek be. Miközben állhatatos kitartással kutatják az ennivalót, a környezetükben leselkedő ragadozók és egyéb veszélyek számára is könnyű célpontot nyújtanak. Gondolom, senki sem irigyli tőlük ezt az életet. Igyekezzünk hát számukra egy kicsit megkönnyíteni a hideg időszakot!


Miket adhatunk a madaraknak télen enni?


Magokat.

A legegyszerűbb eleség a napraforgómag. A fekete színű zsírtartalma magasabb, mint a csíkosé, ezért ez jobban ajánlott. Szóba jöhet még a köles, a dió és más olajos mag is, de semmiképpen ne legyen sózott!


Zsiradékot.

A zsíralapú eledelek tökéletesen alkalmasak arra, hogy télen energiával lássák el a madarakat. Vehetünk erre a célra kialakított bolti eleséget, de könnyen készíthető házilag is: a faggyú vagy zsír kukoricaliszttel, magokkal összekeverve, formába nyomkodva megkeményedik és már ki is tehető a madárkáknak.


Gyümölcsöt.

Tapasztalataim szerint nem minden madár van oda a gyümölcsökért, de például a rigók igen. Csak hagyjunk a földön egy almát, vagy tűzzük fel egy faágra. Ha a szükség úgy hozza, megtalálják.


Víz is legyen!

Ez is egy fontos tényező, hiszen, ha fagyos hideg van, a madarak vízlelőhelyei is befagyhatnak. Rendszeresen adjunk nekik friss ivóvizet.


Mit NE?

Hogy mit ne tegyünk, arról hosszan lehetne szövegelni. A madarak nem emberek, az emésztőrendszerük már, mint a miénk. Ne adjunk nekik feldolgozott élelmiszert, kezelt magot, sózott, füstölt dolgokat, mert komolyan: a halálukat okozhatjuk! Azt pedig senki sem szeretné, hogy pont a jó szándéka ekkora rosszat okozzon. Tehát, aki szeretné a madarak téli túlélését egy kicsit segíteni, tájékozódjon, mielőtt cselekszik!


Praktikus tanácsok

- Elsőre a cinkegolyó a legkönnyebb megoldás, felakasztod egy ágra az ablakhoz közel és készen is van.

- Ha magokkal szeretnénk etetni, akkor kell egy tetővel rendelkező etető. Különben eláznak és tönkremennek a magok, semmire sem lesz jó.

- Olyan helyre tedd az etetőt, ahol van a közelben menedék! Nem minden madár ül be az etető közepébe enni, a legtöbb épp csak odalebben a biztonságos bokorból, felkap egy napraforgót és már megy is vissza, hogy védett helyen ehesse meg.

- Ha nagyobb az etető, nem kell gyakran utántölteni, nem kell napi szinten ellenőrzés alatt tartani.

- Ha hó esett, akkor a cinkegolyók, etetők alatti részről el kell takarítani, így azok a madarak, akik a leeső dolgokból csemegéznek, havazás után is hozzáférhetnek.

- Ha többféle dologgal etetsz, többféle madár fog jönni.

- Vigyázz a macskákkal! Ne legyen az etető hozzáférhető a számukra. Olyan helyre akaszd, ahová a macska nem jut fel!


Ha elkezded segíteni őket, felelősséget vállalsz értük! Ne legyen üres az etető! Gondolj arra, hogy esetleg messzebbről érkezik a kismadár éhes gyomorral, fázva és kimerülten, hogy aztán hatalmasat csalódjon benned...


Sok örömöt kívánok mindenkinek a madármegfigyeléshez!
Írta: boldogzokni, 2022. december 2. 09:35
Fórumozz a témáról: Tollas barátaink téli etetése fórum (eddig 13 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook