Tényleg igaz, hogy ha a gyereknek megfázás ideje alatt is adjuk tovább a multivitamin tablettát, hogy csak a bacikat erősítjük vele? (tudásbázis)
kalcium: ez talán ismert már annyira, hogy nem mondok újat. Tejtermékek, ezen belül is a sajt, nem pedig a tej a nyerő!!! A kalcium beépülése a felnőttkor elérésével megáll, kivéve nagyon aktív spotoláskor. Ezért fontos, hogy a gyerek sok tejterméket, sajtot egyen, de NE ilyen izéket, hogy ilyen-olyan puding, amit az Egerszegi hölgy reklámoz, mert az csak szöveg. Sima trappista sajt! Csodákra képes. Emellett viszont kell a mozgás, mert a kalcium oda épül (és csakis akkor)ahol a csont fizikai megeröltetésnek van kitéve. Erre kaptunk a természettől 20-25 évet, utána ezzel gazdálkodunk végszükség esetében. A végszükség az, ha pl. nincs a vérben elég kalcium, ilyenkor a csontokból mobilizálódik. A kismama nem azért eszik sok sajtot, mert a babának több kell, hanem, hogy a baba ne vegye el az ő csontjából. Mert a baba okos lény, elveszi ami neki kell, anyukának meg kihullik a foga.
Mi az,ami rossz a kalciumnak? KÓLA, KÁVÉ, SZÉNSAVAS ITALOK.
Köszi.
De várom a többit is.
magnézium:
Régen lehetett kapni egy csúcsszuper ásványvizet, kék üvegben volt és mivel nagyon drága is, már nem látom sehol a polcokon. A magyar ember árérzékeny.. :( meg tudom érteni...
A neve: Magnesia (Karlovy Vary-ban palackozzák). Ausztráliában például lehet kapni, nagyon meglepett!!! Nálunk meg nem éri meg...
Mire jó a magnézium? rengeteg dologból kiragadok néhányat: kalcium-magnézium arány függvénye (ezer más tényező mellett)a csontokba való be- és kiépülése a kalciumnak, valamint a vérben való mennyisége befolyásolja a szervezet görcskészségét (ezért kapnak a kismamák haskeményedésre Magne B6-ot, ami nagyon jó, mert szerves formában van benne a magnézium és a B6 vitamin segíti a felszívódását, ennél lehetne sokkal olcsóbban is, de hát az üzlet az üzlet, lényeg, hogy magnézium-malát, vagy magnézium-citrát formában legyen), befolyásolja az fejlődését, így a gyermekek tanulási készségét érinti, idegnyugtató, ingerlékenységet csökkentő, étvágyfokozó...stb.
Magyarországon majdnem mindenki magnéziumhiányos, leszámítva a kismamákat, akikre figyelnek az orvosok, és a kisbabákat, akik anyatejet esznek.
Na szóval:
jód: erre azért van kiemelkedően szükségünk, hogy a pajzsmirigyünk rendben működjön, ami az anyagcserére és a nemi működésre is hat. Így jutnánk hozzá: talajban a jód--->növényben a jód--->ember megeszi és kész
De: Magyarország talaj jódszegény. "Jódtrágya", mint olyan nem létezik, kölséges és nem hatékony. Egyszerűbb, ha egy ételbe belekeverik. Igy jött a só, ismered: jódozott só.
De: "ne fogyasszunk sok sót, mert nő a vérnyomásunk" -szlogen szépen hatott, és újra jódhiányosak lettek az emberek. Egyre több a pajzsmirigygöbös beteg (a munkahelyemen, ahol 42-en dolgoznak, 3 pajzsmirigyes is van!!!! Döbbenet!Mindhármuk sómentes diétán van már évek óta a vérnyomásuk miatt!) Miközebn nem a só a hibás, hanem csak a nátrium. És azért emelkedett meg a nátriumszint a szervezetünkben, mert Nátrium-glutamáttal főznek a menzán és otthon is sokan. Ez tul.képpen a vegeta, vagy fűszersó, vagy húsleveskocka, vagy porleves... stb. ami sokszorosát viszi be a nátriumnak, mint a só maga. A másik bűnös nátriumforrásunk a nátrium-szorbát és társai, ami tartósítószer például egy lekvárban, befőttben, mogyorókrémben, felvágottban, konzervben stb.
Amerikában (amit egyébként utálok, mert mindenki majmolja, mintha az lenne valami etalon, übertudat, csúcshatalom) kivételesen tattak valami jót is az élelmiszeresek, mert a tejet jódozzák, nem a sót.
Szerencsére elég nagy kertünk van, a fagyasztóba is jut bőven. Ritkán veszek húst vagy zöldséget áruházban.
Az ásványianyag pótlása érdekelne. Mit együnk ennek érdekében?
Köszi.
Szerintem teljesen jól teszed, amit teszel. Piacon vásárolni, vagy saját termesztésű gyümölcsöt, zöldséget felhasználni egyébként a legjobb!
Télen az a gond, hogy a "friss" zöldségek, gyümölcsök messziről érkeznek a nagyáruházakba, elveszítenek egy csomó értékes tápanyagot. Általában Dél-Amerikából származnak... A rosttartalam miatt jó, másért nem. Érdekes viszont, hogy a fagyasztott zöldségfélékben a gyorsfagyasztási technológia következtében sokkal több vitamin megmarad, mint a messziről szállított gyümölcsökben. Majdnem egyezik a friss növény táplálóanyagainak tartalmával.
Én inkább az ásványianyag-kiegészítést tartom jónak, főleg jód, szelén, cink, magnézium vonatkozásában! (ha érdekel, szívesen regélek róla :)
Köszi az átfogó választ.
De mivel rengeteg helyen lehet olvasni ezek veszélyéről és ugyanúgy veszélytelenségéről én inkább az ősz beálltával adom a vitamint a gyerekeimnek (akár sok gyümölcs formájában) és ha megbetegednek, ami szerencsére ritka, akkor csak c-vitamin.
Valamint nem engedem a rágót, kólát(ezt amúgy sem), "gagyi Szörpöt" édesítőszeres cuccokat, hogy fogyasszanak.
Mindenki döntse el maga.
Az a konektoros sztori azért durva.
érdekeseket!!! mondd ez a tanár.... hm :I
ez jutott eszembe:
általánosban az egyik fizikatanárom azt mondta: "Gyerekek, óvakodjatok a konektoroktól, mert megráz az áram, ha belenyúltok egy ujjal! De ha két ujjal nyúltok bele, akkor nem, mert az egyiken bejövő feszültség visszafordul a másik ujjatokon, tehát így szabad!"
hazamentem és majdnem elkezdtem próbálgatni, de hálisten apám észrevette és elkapta a kezemet.. másnap bement a suliba, üvöltözött az igazgatóval, de nem lett semmi sem....csak majdnem meghaltam miatta...
Szóval: én, Otis, mint felsőfokon a bilógiával foglalkozó, doktorált személy felelősségem teljes tudatában kijelentem:
-multivitaminok nem erősítik a kórokozókat, semmilyen formában sem tudják azokat hasznosítani sem a baktériumok sem a vírusok.
-a fenil-alanin valóban egy az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, vagyis eszenciális aminosav, amit a szervezet önmaga nem képes felépíteni, előállítani, táplálékkal vesszük fel. Vannak azonban fenil-ketonúriás betegségben szenvedő emberek (öröklődő betegség), akiknek az életébe kerül, ha elfogyasztják, mert hiányzik a szervezetükből ez anyag, ami lebontaná és felhasználásra alkalmassá tenné. EZ AZ OKA, hogy az ételek csomagolásán KÖTELEZŐ feltüntetni, ha van az ételben.
Na, ezt jól megmondtam :)))))
Én is eü.-s vagyok,de ilyet még soha nem hallottam és nem is tanultam...
Az orvosok sem tanulták? -mert ugye javasolják.. nálunk.
Ez hülyeség :-) Hiszen pont ilyenkor van szükség fokozott "C" vitamin bevitelre, hogy a káros szabadgyököket megkösse és erősítse az immunrendszert. Ha úgy látom, hogy kezd lerobbani a lányom egészségi állapota, akkor a napi 500 mg "C" vitamin helyett 1000-1500 mg-ot adok neki.
A kalcium/magnézium sokat segít nátha, sima megfázás ellen...
További ajánlott fórumok:
- Ma vettem be az utolsó szem Clostilbegyt tablettát. Holnaptól már lehet próbálkozni a babával?
- Akik használtak(nak) fogyasztó tablettát, port, teát, shake-t, ide!
- Mi árt jobban a gyereknek? Az ordibálás vagy egy-egy pofon?
- Helyes dolog a boltban még fizetés előtt odaadni a gyereknek a csokit, kiflit enni?
- Vitaminokban gazdag teát, rágótablettát vagy szirupot szeretnék ovodás gyereknek. Te milyet használsz?
- Lehet-e széntablettát adni egy 20 hónapos gyereknek?