Te visszaállítanád a halálbüntetést? (beszélgetés)
Igen! A múltkor kaptam egy emilt "A kinai arany ára" címmel. Potyogtak a könnyeim! Na, azokat az edzőket mágjára küldtem volna!
És mindenkit, aki gyerekeket bánt! Meg még sorolnám....
Nem. Az is sok lenne, ha csak egy embert ítélnének ártatlanul halálra.
A törvény nevében sincs joga a bíróságnak halálos ítéleteket hozni.
Itt most sokakban felmerül a kérdés hogy a gyilkosnak szabad volt-e ölni. Nem, neki sem volt joga hozzá.
Nem. Senkinek nincs joga a másik ember életét elvenni, még a "szemet szemért, fogat fogért"-elv alapján sem. Arról nem is beszélve, hogy hány embert ítéltek halálra ártatlanul.
Szerintem a hosszú évekig tartó börtön sokkal nagyobb büntetés.
halálbüntetés sincs, mégis azon vitázunk jó LENNE vagy sem.
:)
Kérdésre:
Persze, ez így van, nem vitatom.
Igazad lenne, hA tényleg életfogytiglan lenne az életfogytig, akkor nekem is elég lenne, de az esetek 80%-ban nem az.
Sok a "lenne":)
mint mondtam elvileg a gyilkosok sem itélkezhetnek, de életfogytigot elegendőnek találnék azon erkölcsi szempontokból ami egy gyilkosnak nem adatott meg.
és egy gyászoló apának sem.
ha a veszteségben szenvedő emberek döntenének kissé nagy lenne a szubjektív káosz, nem?
Hmmm,,,,azért ez érdekes...
"A Pepperdine Egyetem két professzorának kutatása szerint az elmúlt 26 év egyesült államokbeli tapasztalatai alapján a gyilkosságok aránya a kivégzések számával ellentétes tendenciát mutat, és minden kivégzés 74-gyel csökkenti a gyilkosságok számát a rákövetkező évben"
A halálbüntetésnek meggyőződésem! hogy SEMMIFÉLE ELRETTENTŐ HATÁSA NINCS!
Egyetlen egy funkciója van: akit felkötnek, nem lesz visszaeső.
Netről 2:
"A halálbüntetést elítélők érvei :
A halálbüntetést ellenzők egyik legfontosabb érve, hogy a halálbüntetés végleg elveszi a lehetőségét, hogy egy ártatlanul elítélt személy számára igazságot lehessen szolgáltatni. Ezenkívül a halálbüntetésnek szerintük nincs valós elrettentő hatása, valamint egyesek szerint antihumánus.
A halálbüntetést alapvetően ellenző személyek leginkább népirtás vagy különös kegyetlenség esetén hajlandóak kivételt tenni."
és az előre megfontolt esetek, az aljas szándékú estetek, tehát amikor bizonyos mértékű elmebeli aberráció is jelen kell legyen, ott kiengedés után az esetek hatalmas részében történik ismét visszaesés!
Na , ezt a visszaesést lehet megelőzni a halálbüntetéssel.
Netről:
"A halálbüntetést támogatók érvei :
A halálbüntetést szükségesnek tartók szerint a halálbüntetésnek elrettentő hatása van. Erkölcsi okokból a legfontosabb érvük, hogy a halálbüntetés eltörlése a gyilkos életét felértékeli az áldozathoz képest; gyakorlati szempontból pedig, hogy költséges az életfogytig tartó büntetés (ami ráadásul valójában sokszor nem is tart életfogytig), a tényleges életfogytiglanra ítélt bűnözőknek pedig nincs vesztenivalójuk, így semmitől sem riadnak vissza, ezáltal veszélyt jelentenek rabtársaikra és az őrökre, sőt egy esetleges sikeres szökés révén az egész társadalomra."