Tapasztalatok a Péterfy Sándor utcai szülészetről.. (beszélgetés)
Kinél szültél a Péterfyben? és mennyiért császározott ill. terhesgondozott?
Én az elsőt végül császárral szültem máshol és gondolkozom, hogy a másodikat a Péterfyben szüljem, csak egy-két jó orvos-tippre lenne szükségem.
Augusztusban szültem a Péterfyben programozott császárral. Előtte 2 hétig kellett bent feküdnöm, mert babám elnyomta a májamat. Utána meg visszakerültem 2 hétre az intenzívre trombózissal, mert a műtét után nem adnak vérhigítót!!! Erre kérdezz rá mindenképp! Szerintem érdemes ragaszkodni hozzá - eddigi nyomozásaim szerint elég sok helyen óvatosságból automatice adnak vagy legalább egy vérvétellel megnézik, kell-e.
Császáros tapasztalataim, ahogy eszembe jutnak:
- A műtét viszonylag gyors volt, és nem volt rossz élmény. Szerencsére nem indították meg előtte "az élmény kedvéért". A sebem szép. Orvos és szülésznő kedvesek voltak, spinális jól sikerült. Varratok felszívódóak. Előtte beöntés, borotválás, 2 óra infúzió (teltház révén egy raktárhelyiségben üldögéltem pucéran a nyitott ablaknál...)
- Műtét közben apa bent lehet, köpenyt, maszkot adnak rá. Neki adják rögtön a babát mázastul, ő mutogathatja a fejednek :) pár percig.
- Rögtön a szobába visznek vissza, oxitocin infúzió utólag, de csak egyszer.
- Vizes lepedőbe tekerés, borogatás, lábfáslizás, haskötő és egyebek nincsenek.
- Babát kb. 2 óra múlva hozzák (addig melegítik), hasrarakják szopizni, majd egy fél órát lehet kint kb. Csak szopi-pártiak (nagy üvöltés esetén kaphat pohárból forralt vizet).
- Kb. 4-6 óra múlva állítanak fel - katéter, infúzió ki - kell menni pisilni. Draint a kézfejemben egy napig bent hagyták (kaphatsz bele fájdalomcsillapítót - bár nekem egy katonás nővérke olyan gyorsan adta be, hogy egy hónapig nem tudtam rendesen hajlítani a csuklóm.) Fájdalomra később lehetett kérni algopyrint.
- 2. naptól már nyűgösek, ha csengetsz valamiért. Babát már első éjszakára kihozták... hm.
- Érdemes alapítványiba menni, mert a wc nagyon messze van... és kakilás nélkül nincs hazamenés :)
Általános tapasztalataim:
- A tájékoztatás pocsék, mindent harapófogóval kell kihúzni az orvosokból. Nekem minden nap mást mondtak, mikor szülesztenek és mennyire vagyunk életveszélyben. (Amikor felvettek, fél napig ültem a vérvétel után étlen-szomjan a folyosón, mert nem volt ágy. De olyan hétvége is akadt utána, amikor "saját felelősségre" hazaküldtek. Majd előző reggel szólt egy csecsemős, hogy azt a pletykát hallotta, hogy holnap reggel szülök - ez így is lett, de a fogadott orvosom még nem tudott róla csak délután...)
Elvileg van hetente egyszer tán szoptatási tanácsadó, de nem mindenkihez jut el. Bármilyen egyéb kérdése, kérése van anyukának (köldökápolás, pelenkázás, leleteredmények, fejés), hajkurászni kell az információkat és a személyzetet, mert elég kaotikus tud lenni a hely, főleg teltház környékén. (De egy papírt aláíratnak hazamenetelkor, hogy mindent megmutattak :)
- Baba végig kint lehet, csak fürdésre és gyerekorvos vizitre kell leadni. Saját ruhát nem lehet ráadni, angolpólya van. Pelust, törlőkendőt, hazavivős rucit kell vinni. Csecsemőosztályon állandóan hangosan szólt a rádió :(
- Ja és: az NST gépek az osztályon csak módjával működtek, az ultrahang is enyhén öreg lehet (tippeléses alapon ment a vizsgálatunk...). Az ágyra kis és közepes termetűeknek csak sámlival lehet felmászni és nem lehet benne hátradőlni (császáros sebbel "áldja" az ember a tervezőt). Látogatók meg általában szabadon és jó nagy csoportokban is mászkálhatnak (kiírás ellenére a kisgyerekek is, ami szerintem elég fertőzésveszélyes).
Alapítványi szobában a TV nem működött, a szekrényt bezárni nem lehetett. WC-zuhany tiszta. Ágynemű agyonmosott foltos-lyukas. Kaja rendes.
Személyzet általában segítőkész, de leterhelt és sokszor szervezetlen.
Azt hiszem, ennyi :)
Sziasztok!
Segítene nekem valaki aki mostanában császárral szült a Péterfy szülészetén?
A kérdésem az lenne hogy a császár napján mikor láthatom először a babámat,mellre tehetem-e,és egyáltalán mi ott a szokás ilyen szülés esetén??
Én harmadik babucimat várom áprilisra,és biztos császármetszés lesz mert az első kettő gyermekem is az volt.
Köszönöm ha tudtok segíteni!!
Sziasztok,
A szokásos terhességi kardiológiai vizsgálatra ide utalt be a háziorvosom, és az lenne a kérdésem, hogy tud-e valaki pontos információt adni, hogy hova, és mikor lehet menni? Mert a kórház ugye elég nagy, több kapuja is van, illetve mivel dolgozom, így szeretném tudni, hogy mikor mehetek. Körülbelül mennyi időt vesz igénybe?
Előre is köszönöm!
Ezt nem írtam annó??? Mert nálam is így volt, hogy csak hazamenős cucc, amit vihetsz. Ruhát ott adnak. Pelus meg igen, az kell!
Mennyi van hátra??
Szia!
Megkérdeztem, nem engedik a saját rucikát. Csak hazavivőset és pelust kell vinni minden mennyiségben. :D
Szia!
A Péterfy szerintem nagyon jó kórház. Az alternatív szülés segítő dolgok is megvalósíthatók. Gondolok itt a gumilabdára, bordásfalra, zuhanyozhatsz, sétálhatsz.
A szülőszobák: tiszták, van kék és rózsaszín ha esetleg ez is fontos lenne, tudsz zenét hallgatni (nekem ez nagyon bejött, vittünk 5 cd-t és felváltva hallgattuk.
Szobák: Van állami és alapítványi. Én alapítványiban voltam kétágyasban (van egy ágyas is az 8000/ft/éjjel) a kétágyas 5000. Alapítványiban van privát fürdő, tv, hűtő.
Minden szoba (állami és alapítványi)baby rooming os (azaza veled lehet a babád)
A csecsemős nővérek kedvesek és segítőkészek.
Egyéb kérdés akad akkor priviben.
Könnyű szülést kívánok Neked!!!
Szia!
Ha konkrétan a Péterfyben szülsz, ott nem kell ruha, csak haza menős, amit a csecsemős nővérkék adnak majd fel neki, pelenka kell!!! Popsikrémet, vattát és alkoholt a köldökcsonkhoz adnak. De azért ezt szerintem Te is tehetsz bele.
Ha Péterfyben szülsz és van még kérdésed itt is, priviben is írhatod. Ha nem ott szülsz érdemes felhívni a szülészetet és elmondják.
Könnyű szülést kívánok!
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a babának mindent a szülőknek kell vinni? Gondolok itt pelusra, ruhára. Több helyen eltérő tapasztalatokat olvastam. Egyik kórházban nem kell semmi, csak a hazavivős ruha, a másikban még a pelust is neked kell vinni. Add valamit a kórház? Köszi a válaszokat.
Szia!
Nagyon köszönöm a beszámolót! Igazán sok hasznos információval szolgált. Remélem nekem is ilyen pozitív tapasztalataim lesznek :)
Köszi: Bea
Sziasztok!
Ígértem, hogy megírom milyen volt a szülés. Most már egy hónapos a babám, de eddig nem jutottam el idáig.
Nem volt választott orvosom, de az ügyeletes doktornő is rendes volt, és segítőkész. A szülésznő is mindig ott volt a közelbe és figyelt rám vajúdás alatt. Végül császáros lettem. Amitől kicsit megijedtem, de észre se vettem és már sírt is Dani-babám.
Több szülőszoba van, van bordásfal, és labda is.Fotel a hozzátartozó részére. El vannak különítve, és függöny szolgál ajtóként.
EDÁ-ra elvileg 24 órában van lehetőség. Én reggel 7 körül, mentem, és szóltak, hogy gyorsan döntsek szeretnék-e mert az orvosnak aki ebben profi, le fog járni a műszaka. Ha a szülészeten nincs ilyen orvos aki tudja, akkor hívnak egy másik osztályról dokit.
Szülés után mellre teszik a picit, nekem császáros volt, így előbb elvitték, és már felöltözve adták oda apukának, aki utána odahozta nekem megmutatni, és ha jól emlékszem(kissé kába voltam az érzéstelenítő miatt) a nővér is odahozta a szülés után egyből, akkor még nem volt fürdetve sem. Majd mikor átvittek a szülőszobára még megfigyelésre, akkor is behozták és mellre tették.
Rendes szülésnél elvághatja az apa a köldökzsinórt, császárnál nem lehetett, de végig bent volt mellettem a párom, de természetesen a fejemnél a függöny mögött csücsülhetett.
Én nem láttam a közös wc- fürdőt. Mert még a műtőasztalon voltam, mikor megbeszéltem párommal, hogy inkább szeretnék alapítványiba lenni. Volt is hely, így egyből oda kerültem. Mikor már jöhettem haza, előtte nap kérdezték hogy ugye megyek haza, mert van jelentkező az ágyamra. Nekem csak egy kényelmesebb szék vagy fotel hiányzott a szoptatáshoz.
Első éjszaka tőlem elvitték a babát(mivel még mozogni sem tudtam az érzéstelenítő hatásától)és csak szoptatni hozták, de másnap reggel 6-kor hozták és onnantól végig velem lehetett.
Orvosi vizsgálatra nem lehet vele menni, eltolják a bevásárlókocsiba és majd hozzák, ha végeztek.
7:30-8:30ig van fürdetés, és a csecsemős nővérek fürdetik, nem tudom hogy bent lehet-e lenni. Nekem annyit mondtak hogy majd jöjjek érte.
Nem adnak a babáknak semmit, ha van tej. A csecsemősök jönnek és segítenek a szoptatásban, megnézik, hogy van-e tej. Nagyon segítőkészek, csak szólni kell nekik, ha segítség kell, vagy kérdés van. A szoptatás mennyiségét is mérik, nekem jött a nővér, és mondta hogy menjek majd és mérjük le. Kifogtam egy nagyon kedves nővért, neki szólni sem kellett jött magától és segített kérdezett hogy minden rendben van-e.
Szoptatni hozzák minden esetbe, nem adnak neki kiegészítést.
A babának kell vinni eldobható pelust 6-8 db/nap, textilpelenka böfizetéshez, meg a baba feje alá, popsitörlőt. Krémet és alkoholt a köldök kezelésére ott adnak. A popsikrém nagyon jó, nálunk bevált. Mivel mi egy utcára lakunk a kórháztól, a Péterfy gyógyszertárból szerezzük be a krémet, és nagyon szép a popsija a babámnak. Nem piros és kiütések sincsenek.
Remélem kielégítő volt a válaszom.
Összegezve nekem pozitívak a tapasztalataim.
A kórházba jön adminisztrátor, aki felveszi az adatokat, és onnan küldik az adatokat, szólnak a védőnőnek akihez tartozol, és intézik az baba papírjait. POstán meg is küldtek mindent, születési anyakönyvi kivonatot, lakcímkártyát, adókártyát taj kártyát. Nem kellett semmi után mászkálni. 4 napot voltam bent. Háromszor jött szoptatási tanácsadó, és mutatott magyarázott segített válaszolt.
A kórházi védőnő is volt kétszer és Ő is magyarázott mutatott segített.
Ha van még kérdés szívesen válaszolok rá, ha tudok.
Üdv
Xanee
Én is. Amúgy meg azért tartom a kapcsolatot a régiekkel, és biztosan tudom. Részletekről nem tudok beszámolni, friss élményekről a szobákat kádat stb-t illetőleg de biztosan ír valaki akinek friss és pozitív a véleménye. Kívánok Neked minden jót, gyönyörű babucit, és problémamentes szülést, a továbbiakhoz pedig sok türelmet szeretet stb-t.
Üdv.
Köszi! Igen, eddig az a kevés, amit hallottam róla, az szinte csak pozitív volt.
Remélem azért idetéved még szülés előtt valaki, akinek kicsit frissebbek a tapasztalatai :)
Nekem ott született a nagyfiam 18 évvel ezelőtt. Én akkoriban ott is dolgoztam a munkaügyön. Most vidéken élek, de ez az egyetlen munkahely ahova nagyon visszavágyom. Bocsika, most nem tudom mi a helyzet, de akkor meg voltam elégedve az ellátással.
Az orvosok és a nővérek nagyon rendesek, ez most is igy van.
Sziasztok!
36 hetes kismama vagyok, és az utolsó pillanatban úgy alakult, hogy a Péterfybe megyek szülni.
Sajnos azonban a erről a kórházról semmit nem tudok. A kisfiammal is csalódnom kellett annak idején a választott kórházban, mert nem tájékozódtam előre megfelelően.
Ezért szeretném kérni a tapasztalt Péterfys kismamikat, hogy osszatok meg velem jópár aktuális infót. A topikot visszaolvastam, de sajnos nem derült ki számomra minden, ezért inkább leírnám az összes kérdésem újra. A következők érdekelnének:
Milyenek a szülőszobák?
Milyen alternatív lehetőségek vannak? Kád, szülőszék?
EDÁ-ra éjjel-nappal van lehetőség?
Megkaphatom egyből a babát, még mielőtt felöltöztetik?
Apa vághatja el a köldökzsinórt?
Gyermekágyas osztályon milyen körülmények vannak? (Azt olvastam, hogy a közös WC és fürdő elég gáz.)
Ha nagyon elviselhetetlen, az alapítványi szobák mennyire szoktak foglaltak lenni?
Velem lehet a baba végig?
Orvosi vizsgálatra elviszik 1-2 órára, vagy vele mehetek?
Fürdetés hogyan zajlik? Ki fürdeti? Ott lehetek egyáltalán?
Mennyire szoptatáspártiak? Adnak-e neki tápszert, cukros vizet?
Ha valamiért nem lehet velem (kék fény, vagy le kell adnom valami miatt éjszakára), akkor hozzák szopizni, vagy itt is tápszerezik inkább?
Mit kell vinni? (ruha, pelus, popsikrém, stb? )
Bocsi a sok kérdésért és előre is köszönöm a válaszaitokat.
Bea
Szia!
Köszi... :) Oda fogsz menni? No majd várom a beszámolót! (Csak légyszi priviben is küldd el, ott tuti olvasom!)
Tényleg? És ez bevett szokás náluk, hogy csaszi után apa mellkasára teszik, vagy az ölébe adják? Egyből? Tök jó!A honlapon sok minden van, de ilyeneket pont nem találtam... :) Írtam nekik mailt, hátha válaszolnak! Eddig nem...
És amúgy szépek a szobák? Viszont úgy tudom, vajúdáshoz nincs kád, ezt mondjuk kicsit sajnálom...
Sok sikert a babaprojekthez.
Nem sokat tudok, van alapítványi szoba, ott az apuka is bent lakhat, ha jól tudom, a baba mindenhol végig veled lehet.
A szülésnél bent lehet végig az apuka, ha császár van, azt hiszem ott is )ebben nem vagyok biztos), de császár után az apuka mellkasára teszik a babát, hogy a kötődés azért meg legyen a szülővel.
Többet én sem tudok, de van honlap, olvasd el azt szerintem.
Én a 36. héten vagyok, jövő kedden lesz szülésfelkészítő, oda megyek.
Szia!
Még csak keresgélek, úgy néz ki, a dokim oda szerződik át.
Most indult a babaprojekt. :)
Totál végig, bármi van, benn lehet? Ez nagyon fontos nekünk.
Milyenek a szobák - vajúdó, szülőszoba, gyerekágyas szoba?
Miiinden érdekel :)
Szia
Mikorra vagy kiírva? Ki a dokid?
Bent lehet apuka.
Milyen az alternatív szoba?
Az Apuka végig benn lehet, mindenhol?
Sziasztok!
Írjatok, akiknek van róla infója, tapasztalata.
Budapesti Péterfy Sándor Kórház
SZia
Én beszéltem a dokimmal, nekem lehet,hogy császár lesz a lepényem miatt, de ha nem, akkor azt mondta,hogy törekedni fog a gátvédelemre, de ha repedne, akkor inkább vág.
Sok sikert és köszi, hogy beszámolsz, ha jössz!
További ajánlott fórumok:
- Tapasztalatok szülészekkel az 1. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai kórházból
- Péterffy Sándor utcai korház szülészete?
- A Péterfy Sándor Utcai Kórházban melyik szülésznőt ajánlanátok?
- Péterfy Sándor utcai Kórházban ajánlanátok jó nőgyógyászt?
- Bajcsy vagy Péterfy kórház szülészetét választanád?
- Péterfy Sándor utcai kórház - Koraszülött, gyerekágyas osztályra melyik bejáratnál tudok bejutni?