Tanuló vezetők, friss jogsisok gyertek csevegni! (beszélgetés)
Ma volt a 29 órám vezetésből.Nem haladok vele azt mondja az oktatom "Stagnáltam" nem vagyok fejleszhető Létezik ilyen ember!! de ezt már a 25 órán is mondta ,de nem is enged magamtol vezetni,hol tul korán túl későn,kicsit elöbb kicsit után index,váltást elöbb-utobb tehát nála semmi nem jó.hiába tudom fejben csinálnám beleszól,belenyul,fékez,kuplungol!
Tegnap 2 vizsgáztak nála mind 2 megbuktak.
Ja és másfél hete nem voltam vezetni,azt mondja ha ennyi idő alatt elfelejtettem akkor nem is tudtam!
Soha semmi véleménye nincs se jó se rossz,nem tud véleményt mondani....még messze vagyok a vizsgátol ennyit mondott ma!
Mit csináljak abba hagyjam,keressek másik oktatót vagy várjak még egy pár honapot.
Hozzá teszem nem vagyok huszonéves.
Mi a bánat legyen,vergödöm...Mit tanácsoltok?
Kezdek megnyugodni az igazi nyugodt vezetès milyen sokà jön el nektek is...
De nekem mèg a plasztik kàrtya is messze van...
Nekem ma 48 napos a jogsim és minden nap megyek vele Budapesten, már kezd kényelmessé válni a pesti forgalom, bár még mindig nem alakult ki a saját vezetési stílusom mert természetesen mindenki beleszól hogyan kéne csinálni, de az autópálya, zuhogó esőben való vezetés még nagyon lefáraszt és most a jóidővel együtt megjelenő rengeteg bringás is.
Olyan érdekes hogy ahogy múlik a görcsölés vezetés közben úgy nyílik meg a világ, már nem csak az előttem lévő autót látom, hanem a forgalmat magam előtt es mögött, feltűnnek a boltok az útvonalon.
Összességében életem egyik legjobb dolga a jogosítvány, elképzelhetetlen szabadságot és kényelmet ad
Kell kb. egy év, de naponta menni kell. Ha van egy kis gikszer, gyorsan meg kell csináltatni a kocsit (mielőtt apukának, anyukának feltűnik) és menni tovább, nem beijedni. Van tanulópénz, ami azt illeti. Jobb, ha az elején van, amikor már bátrabb az ember, nagyobb galibát tud okozni.
Szerintem nem jó, ha ott ül az életed párja a bal 1-ben, legyen akármilyen jóindulatú is a beleszólása. Mégiscsak egy újabb feszültségforrás, plusz izgalom, hogy még neki is meg kell felelni.
Egyedül. De óvatosan. Sokat. :-) Kb. ennyi. :-)
Én 2 hete csináltam a forgalmi vizsgát, 1 hete kaptam kézhez a jogosítványomat. Első utam "jól" indult. A kocsink lejtőn állt keresztbe a kocsibeállón, onnan kellett hátrafele, emelkedőn fölefele elindulni úgy, hogy közben szépen rákanyarodjak az útra is. Persze rögtön lefulladtam, de nem hagytam, hogy letörje a lelkesedésemet. Utána 2 órát csavarogtunk a párommal, aki szerencsére vagy csak dícsér vagy finoman építő javaslatokat tesz, de tényleg finoman. Bár rosszul nem ment, szerencsétlenkedtem azért itt-ott (Olyanokat, amiket az oktató autóban már rég nem csináltam. Pl 3-asból 4-esbe akartam váltani, es 2-es lett belőle...) Éreztem, hogy meg kell szokni a mi kocsinkat, ami azért nagyobb annál, mint amin tanultam, meg úgy sok szempontból tök más ( máshol fog a kuplung,váltó picit durvább, stb). 2 nap múlva mentünk Pestre, és úgy alakult, hogy én vezettem végig (autópályán kb 60 km, majd a belvarosba még kb 15). Ünnepnap volt, kamionok nem voltak, de azért nagyobb volta a forgalom, mint amire ünnepnap lévén számítottam. Rettentően kellett figyelnem mindenre, nagyon ügyeltem a bőséges követési távolságra, illetve arra, hogy a forgalmat se lassítsam. 110-120-szal szépen tudtam haladni. Előzni csak a tényleg lassan haladókat előztem, pl autómentő. Bár jól ment minden, nagyon lefárasztott, visszafele utat nem is vállaltam. Azóta csak a városbam, illetve környező faluban vezettem.
Ja, és az oktatóm azt javasolta, hogy friss jogsival az első 1-2000 km megtételéig ne vezessen az ember rossz látási viszonyok közt, pl este vagy esőben, így ilyenre még nem volt példa, igyekszem betartani. Illetve egyedül se vezettem még.
Kinek mennyi idő után vált kényelmessé a vezetés?
Én azon aggódok sokszor, hogy maradjak az út közepén, ne menjek át a másik sávba vagy túl közelaz út széléhez. Hány hónap múlva múlik el az ilyesmi?
Tegnap vezettem 80 km-t. Közben meg kellett állni, mert 3an voltunk és a két utasnak mindig volt valami nyűgje , pedig férfiak voltak. Pisilni kell, hasmenésem van, szivjunk egy cigit, stb. Hazafelé csak egyszer álltunk meg. Városban ismerős segített , hogy merre menjek, amúgy GPS lett volna ott a megoldás. Annyira mondta , hogy merre menjek , hogy odafelé a kettős körforgalomban nem tudtam figyelni a táblákat. Hazafelé már jobban néztem.
Az lehetséges , hogy a túl sok oktatói utasítás miatt ,mert sokat kellett órát venni, önállóan nem tudom, hogy merre kell menni, pl ha a vasúthoz akarok megállni? Ha egyedül vagyok , jobban figyelem az utat, de ha ketten vagyunk és magyarázás van, kevésbé vagyok önálló...
Annyira fura volt olvasni amiket írtál... mintha a saját gondolataim-emlékeim lennének. 😊
Teljesen normális amit érzel. Majd egyszer csak azt veszed észre, hogy jé, vezetek, és tök természetes minden. A gyomorgörcs elmúlik, rutinosan teszed a dolgod.
Sziasztok, jó hogy megtaláltam ezt a topicot, hasonló cipőben járok.
Január 31-én lett meg a forgalmi vizsgám, s vele a jogsim. 3-adjára mentem át, kb 45 óra vezetés után. Az első vizsgán még abszolút nem éreztem magam felkészültnek, kapkodtam, szét voltam esve. A második az utolsó 10 percen ment el egy felelőtlen előzésen. Megvettem azóta az első ki használt autómat és jövök-megyek vele. Nehéz volt átszokni arról az autóról, amin tanutam, ez tök másképpen működik. Mondjuk, hogy már olyan 80%-ban jól kezelem. Az első önálló útjaimon annyira ideges voltam, hogy gyomorgörcs, remegtem, mint az állat, pedig csak boltokba mentem 10 perces utakra. A boltban meg csak sokkolódva ténferegtem, mint aki azt se tudja hol van. :D na ehhez képest már sokkal jobb a helyzet, heti olyan 3 alkalommal szoktam vezetni. Már nincs olyan gyomoridegem, de ha elkövetek egy hibát elkezdek egyre jobban szétesni és hülyeségeket csinálni, illetve ami visszatérő problémám, hogy bizonyos bonyolult kereszteződéseket még GPS-szel sem látok át és pánikolok, hogy "most akkor mi van??melyikre kell ráfodulnom?" a máaik visszatérő hibám, hogy sokszor elfelejtem, hogy nem középen ülök a kocsiban és ezért a jobb oldali oldaltávolságot nem tartom rendesen. Állítólag ez is elmúlik idővel, remélem. Bennem is kicsit ambivalens érzések vannak, mert izgi a vezetés, de közben mindig gyomorgörccsel indulok neki, aztán ha bénázok, akkor magamba roskadok, hogy még mindig béna vagyok. Stresszelnek a mögöttem jövők. Sokan mondják, hogy nem jó, ha az ember kirakja a T betűt, de én úgy döntöttem, hogy kiteszem és jól döntöttem, mert így mmindig arra gondolok, hogy ha bénáztam, legalább érti a mögöttem lévő, illetve, talán óvatosabban jönnek mögöttem. Remélem kicsit segítség valakinek az én storym is. :) Nekem csak annyi kérdésem lenne, hogy nektek mennyi idő volt, mire magabiztosan mentetek?
Hát össze lett ez vonva valami előző fórummal, az eshetett ki. Vagy valami más.
Mindegy szerintem, mert ez örökzöld téma.
Èn 9. Òràmon voltam ma. Màr vàltàs is picit megy önàllóan is.Elindulàs megàllàs vàltàsok.
Mellèkuton gyakorlunk ahol gyèr forgalom.
Mèg sok a hibàm. De ma ùgy szàlltam ki a kocsibòl hogy megint sokat fejlõdtem :-)
Csak hirtelen dolgoknàl mikor reagàlok gyorsabban...ès helyesen...
Parkolásokat + tolatás+ Y fordulás na azok amik megint problémát okoznak,egyedül a y fordulást gyakoroljuk meg 2* volt a párhuzamos parkolás.Ezektöl valahogy irtozok,nem is megy.
Anyagilag nem tudom fogom-e birni ,az elég hosszunak tünő megprobáltatást.
A vizsgánál hány ilyen forgolodást,parkolást kell csinálni?A helyet nekem kell kiválasztanom ahol megszeretnék állni vagy tolatni megfordulni.
Vidéki kisvárosban lakok és most már 30 órán át csak azokat az útvonalakat járjuk amik a vizsga utvonalak.Sokat olvastam erröl-arrol mi az igazság,lehet hogy tényleg abba kéne hagynom.