Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » Szenzoros fejlesztő játékok ingyen cikk

Szenzoros fejlesztő játékok ingyen

Két éves korra a gyerekeknél kialakul az érzékelés és mozgástevékenység közötti kapcsolat. Felfedezik, hogy a cselekvésüknek hatása van a környezetükre és elkülönítik önmagukat az őket körülvevő külvilágtól. Számtalan olyan alapanyagot megtalálsz otthon, amellyel szenzorosan fejlesztheted a gyerekedet, méghozzá szinte ingyen! Csak ötlet és fantázia kell hozzá.
Szenzoros fejlesztő játékok ingyen
pixabay

Ha körülnézünk egy bababoltban, ezerféle fejlesztő játékra költhetjük a pénzünket. De minek, ha ezekre nincs is szükség, hiszen sokkal érdekesebb lesz majd a gyerek számára a csomagolás, aztán meg kb 5 percig fogja esetleg lekötni, megcsócsálja és eldobja a sarokba.


Sokkal hasznosabbnak tartom, hogy a gyerek sokféle anyaggal, tárggyal, érzéssel találkozzon az első években. Ehhez próbálok segíteni ötletekkel a hasonlóan gondolkozó anyatársaimnak, akik tovább látnak a csörgő-börgő, színes-szagos fisher price játékokon.


Mit tehetsz a gyerek elé, amivel hosszú időre el tudjátok magatokat foglalni, érdekelni fogja és gyakorlatilag nem kerül semmibe? ITT TALÁLSZ NÉHÁNY PÉLDÁT:


- Pompomok: könnyen elő tudod állítani, csak fonal kell hozzá. Minél többfajta méretű és színű, annál jobb. A gyerekek imádják az anyaga miatt.


- Vattagolyók: egy másik lágy textúra a gyerekeknek, amit szeretnek gyömöszkölni. Gyerekbarát illóolajokat is cseppenthetsz rájuk, így tovább fokozható az élmény az illatokkal.


- Só: finomsót önts egy tálcára és rajzoljatok bele alakzatokat. Ha bátor vagy, bőrbarát festékcseppeket is cseppenthetsz bele, nagyon látványos lesz.


- Víz: különböző hőmérsékletű, esetleg színű/illatú vizet tegyél tálakba és hagyd, hogy felfedezze köztük a különbséget! Szivacsdarabokkal még érdekesebbé tehető.


- Téphető papír: tépjétek a papírokat, rendezgessétek a csíkokat, színek, méretek, alakzatok szerint! Rakjatok ki formákat, arcokat a képdarabokból.


- Fű: a friss fű illatos, a sok szálból építhet, rakosgathatja, tépdelheti őket.


- Falevelek: színek, formák kavalkádja lehet, főleg ősszel. Kérheted, hogy válogassa őket kész különböző szempontok alapján.


- Vízgyöngy: ez egy érdekes dolog, nagyon jó egy tál feltöltődött vízgyöngybe nyúlni. Színek szerint is válogatható.


- Homok: Egyedi a textúrája, pörgethető az ujjak között, lehet bele rajzolni, vízzel keverve további távlatok nyílnak a homoktorták és a sárfőzelék irányába is.


- Kinetikus homok: remek találmány, bár ez pénzbe kerül, évekig lehet használni. Nem tapad a kézre, építhető, nyomogatható, nagyon furcsa anyag, különböző színekben.


- Kavicsok, kövek: gyűjtsétek együtt, mossátok meg együtt és nézegessétek, válogassátok, építsetek belőlük!


- Üveggolyók: egy tál üveggolyóba nyúlni élmény, de gurítgatni, golyópályát kialakítani a lakásban még jobb!


- Gombok: gombok különböző színekben, formákban, méretekben és textúrákban léteznek, szenzoros mennyország :)


- Jég: kiváló lehetőség a hőmérséklet-különbségek, az olvadás megfigyelésére.


- Pénzérmék: (tisztítás után) a méretek, fajták, különbségek felismerésére, toronyépítésre szuper


- Borotvakrém: már a kinyomása is nagyon nagy mulatság. Bőrbarát festékkel színezhető, a színek keverhetők, lehet bele rajzolni. Nagyon jó anyag!


- Száraztészta: mindenféle fajtából lehet elé tenni. Ha belül lyukas, akkor fűzzétek fel parafadugóba nyomott hurkapálcikára is!


- Madártollak: (tisztítás után) érdemesek a vizsgálatra, ahogy széthúzod és újra összekapcsolódnak a kis szálak, rendkívül jól lehet vele cirógatni is. :)


- Föld, sár: ki ne maradjon! Nagyon fontos a földdel való játék, a sározás, a sár kenegetésének élménye!


- Szappanforgács: illatos játék. Különböző színű és illatú szappanokból reszelj le forgácsot. Keverhetők, variálhatók, válogathatók, kis víz hozzáadásával gyurmázhatók is.


- Szappan hab: a forgácsok feloldásával jó habos elegyet tudunk készíteni, élvezetes a gyerek számára a habozás, a csúszós érzés, amit megtapasztalhat általa.


- Anyagdarabok: vásárolható, de gyűjthető is akár. A kis darabkákat, amiket gyurmázik, szárítsátok meg és úgy is vizsgálja meg!


- Babaolaj: az állaga, az érzete az, ami érdekes a gyerek számára. Cseppenthetjük vízbe, azt is vizsgálhatja, ahogy a víz tetején úszik és nem tűnik el.


- Szalagok: színek, anyagok kavalkádja, csomózható, tekerhető fejlesztőeszköz.


- Rafia (kézműves szalma): keményebb anyaga miatt érdemes elővenni, egészen más textúra, mint a szalagok, a fű


- Virágok, szirmok: gyűjtsétek őket együtt séta közben. Otthon válogatható, tépkedhető, szagolható játékká válnak. Akár egy képet is kialakíthattok belőle és felragaszthatjátok.


- Gyöngyök: színek, alakzatok, anyagok és kézügyesség. A nagyobb fagyöngyöket már fűzheti, a kisebbeket guríthatja, markolhatja, válogathatja.


- Parafadugók: szintén érdekes textúra, kicsit puha, kicsit kemény. Építhető belőlük, fapálcikák segítségével kis állatokat is készíthetünk.


- Kagylók, csigaházak (tiszták): megvizsgálhatja a természet alkotta formákat általuk. Válogathatóak formák, színek szerint.


- Szívószálak: nagyon gazdag alapanyag. Vízben bugyborékoljatok vele, habos vízzel variálva buborék fújható. Színek szerint válogatható, darabolva a méretek figyelhetők meg, de még akár építhetünk is belőle.


- Krepp-papír: egy speciális papír textúra, élénk színekkel. Csíkozható, válogatható, tépkedhető. Kép, alakzat alakítható belőle-


- Selyemdarabok, sálak: az anyag érzékelése miatt jó. A gyerekek szeretik puhasága, lágysága miatt. Érdemes valamilyen "zordabb" anyaggal párosítva is használni.


- Ping-pong labdák: szuper jó játék a dobálása, pattogtatása a lakásban, lehet utána futkosni. Súlyánál fogva nem okoz kárt. :)


- Botok: séta közben gyűjthető, méretek, vastagság, színek szerint válogatható, építéshez remek alapanyag.


- Fonaldarabok: a kis kezek ügyesítésére remek lehetőség, keverjünk össze különböző színeket, válogassa ki őket. Kössünk neki masnit, amit kibonthat, csomót, amit nem. :)


- Befőttes gumik: színek, méretek szerint válogathatóak. Ha van nagyobb méretű, akkor azokat rá lehet húzni egy üvegre, ügyeljünk rá, hogy ne csípje meg a gumi, mert akkor sírás lesz a vége! :)Remélem a lista ad néhány ötlet, mihez nyúlj otthon, hogy zéró befektetéssel mégis fejleszd a gyerekedet és nagyon jól tudjatok együtt szórakozni. Természetesen a gyerekre figyelj és ügyelj közben, hiszen vannak olyan anyagok, amelyeket nem jó, ha szájába vesz vagy lenyelés esetén bajt okoznak!

A lista nem teljes, nézz körül a polcokon és meglátod, mennyi minden alkalmas arra, hogy általa anyagokat, textúrákat, illatokat, hangokat, formákat ismertess meg vele. Használd a képzelőerőd és a fantáziádat! A bolti játékokon túl is van élet, méghozzá színes-szagos-érdekes ez a világ, csak lásd meg!
Írta: babyapocakban, 2018. augusztus 8. 09:35
Fórumozz a témáról: Szenzoros fejlesztő játékok ingyen fórum (eddig 2 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook