Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Diéta & Fitness témák » Kalóriaégetés LUSTÁKNAK :) cikk

Kalóriaégetés LUSTÁKNAK :)


Január. Az a hónap, amikor a fejem a falba verem (150 kcal/óra), miért ettem olyan sokat az ünnepek alatt és miért hagytam, hogy az amúgy sem kívánatos plusz kilók száma tovább növekedjem rajtam. De sebaj, itt a megoldás! Égessünk kalóriákat! Csak az a baj, hogy én nagyon lusta vagyok... :) De vannak kellemes tevékenységek is, amivel ugyanúgy kalóriákat égetünk! Hát lássuk, mik ezek:
Kalóriaégetés LUSTÁKNAK :)

Mindenhol azt olvasom, a legjobb fogyókúrás módszer a kalóriadeficit elérése. Ergo egyél kevesebbet, mint amennyit elégetsz. Ez totál logikus. Ha a testnek nem jut annyi, amennyi kell neki az aznapi aktivitásához, akkor majd az elraktározott zsírrétegeinkből nyúl le. Hurrá!

De hogyan érjük el a kalóriadeficitet?

Együnk kevesebbet! - adja magát a válasz.

De én szeretek enni! - mondom erre én! :D


Szóval, ha nem akarjuk az ételeink mennyiségét csökkenteni, akkor ugyebár a mérleg másik serpenyőjébe kell pakolni: az elégetett kalóriák mennyiségét kell növelni. De jó lenne, ha a kalóriákat el lehetne úgy is égetni, hogy

"Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni, Hogy melegednének az emberek." Milyen jól jönne így télen. Ugye? De sajnos ez veszélyeztetné a testi épségünket. :)


Mindennel égetünk kalóriát, azzal is, hogy csak létezünk és lélegzünk. Még azzal is, hogy ESZÜNK! Hahaha. (Komolyan! 29 kcal/óra) Ez azért szöget ütött a fejemben. Vajon milyen kellemes tevékenységek vannak az életben, amivel még tudnám növelni a kalóriadeficitem, de közben nem kell megszakadnom tőle. Mert sajnos, mint említettem: lusta vagyok. :)


Íme egy lista olyan tevékenységekről, amiket szeretek csinálni és ha odafigyelek, hogy többet csináljam őket, több energiát fogok felhasználni.NEVETÉS

Nashvilleben végeztek egyszer egy kutatást, amely során két kontrollcsoportot vizsgáltak. Az egyiket beültették egy unalmas filmre, a másikkal pedig egy vicces vígjátékot nézettek meg. Közben mérték, figyelték az anyagcseréjüket és a következő megállapításra jutottak: a nevetéssel egy átlagember percenként 0,19 kalóriát éget el pluszban. Szóval nevessetek többet! Sőt! Gondoljatok bele, milyen hatékony lehet a diétában, ha naponta jó hosszan megcsiklandoznak titeket! :)


ÉNEKLÉS

Akárcsak minden más tevékenységnél, az elégetett kalóriák száma az énekléssel foglalkozó személy súlyától, valamint a testpozíciójától és a kapcsolódó egyéb tevékenységektől függenek. Egy 68 kg-os személy képes 100 kalóriát felhasználni egy óra kornyikálással, miközben ül. Szóval ha én zuhanyzás közben rákapcsolok a dalolásra, közben nem is ülök, sőt mi több: táncolok és súrolok felváltva, már meg is indultam a fogyás útján. :)


VÁSÁRLÁS

Fogadjunk, hogy ritkán gondolsz erre, mint sporttevékenységre. Pedig kilométereket is legyalogolsz meg órákat állsz sorba egy-egy Glamour napon a plázában. :) A cipekedésről meg még nem is szóltam. Ha a bevásárlókocsit tologatod, akkor is elégetsz legalább 140 kalóriát óránként (átlagember, átlagsúly), ha még csúcsra pakolod, akkor ez az érték értelemszerűen növekszik. Ez alapján, aki nagyon szeretne fogyni, pakolja meg a kosarát a sportosztályon súlyzókkal és tologassa, miközben a kaják, cipők, ruhák közt válogat. A végén visszateheted, még meg sem kell venni. :)

Ha meg még fel is kell vinned az emeletre a megvásárolt cuccot, akkor 400 kalóriát használsz fel óránként.


TÁRSASJÁTÉKOZÁS

Mint aktivitás meg kalóriaégetés?!:) Most sokan felvihognak. Oké, nem sok: 30 kcal / óra. De gondolom ezt egy sima nyugis kis játékra számolták ki. De vannak ám olyan társasok, amik pörgetik a szívet rendesen és közben még mozogni is kell. A legegyszerűbb példa erre a Dobble. Teljesen egyszerű, kerek kártyalapokon kell elsőként megtalálni egy azonos ábrát. De közben vérre menő verseny folyik, minden izom megfeszül, hogy fel tudd kapni időben a kártyát, mielőtt a másik játékosok közül tenné valaki, a szemed jár, az agyad ezerrel dolgozik, a szíved dübörög. Szerintem eközben én legalább 100-200 kalóriát nyomok le óránként. :)


TELEFONÁLÁS

Sokan űzzük ezt a tevékenységet napi szinten. Én speciel szeretem. Kisgyermekes anyukaként néha ez az egyetlen összeköttetésem a külvilággal. ;) Na figyelj! Ha ezentúl állva telefonálsz, akkor 46 kalóriát égetsz óránként. Ülve kevesebbet (29 kcal).

Ha egy órán át folyamatosan gépelsz a mobilodon, 44 kalóriát használsz fel.


AUTÓVEZETÉS

Az autóvezetés 58 kalória óránként. Az ember ül, csak apró mozdulatokat tesz, de mégis, ez is valami. Persze ez növelhető, ne feledjük, hogy a vezetés közbeni énekléssel jól megnövelhetjük ezt az értéket! :D Vigasztaljon, hogy aki egy repülőt vezet, az sem használ fel többet. Bezzeg egy traktoros (115 kcal)! :)


VÉRADÁS

Kevésbé kellemes elfoglaltság, de jót teszel vele másokkal. Véradás után a vér újraképzése 650 kalóriát igényel. Meggondolandó, nem? Úristen, nem tudom, hogy bírni fogják-e a véradó állomások a rohamot, ami a cikkemnek köszönhetően várható náluk. :D


ÖLTÖZKÖDÉS

86 kalória óránként. Hát férfiak, mi ezért csináljuk! Vacsora előtt két órán keresztül válogatjuk a ruhákat, felvesszünk, siránkozunk, levesszük. Ez az oka: kalóriadeficit! Máris többet ehetünk az étteremben. :)


GYEREKNEVELÉS

Kedvenc elfoglaltságom, nem mondom, hogy mindig könnyű, de ha közben arra gondolok, hogy épp égnek a rohadt kalóriák, akkor mindig mosoly ül a számra. Kb 140 kalóriát használ fel egy anyuka átlagosan óránként, ha a gyerekével foglalkozik, eteti, pelenkázza, öltözteti. Minél nagyobb a gyerek, annál többet. Szalad utána, pakol utána, stb. :) Értitek úgyis.


HORRORFILMEK

Még a Telegraph is írt róla, hogy a horrorfilmek nézése milyen hasznos, ha az ember fogyni szeretne. Persze közben nem szabad rágcsálni semmit, max egy lekonyult zellerszárat. Tudósok vizsgáltak meg embereket különböző rémísztő sztorik nézése közben, mérték a pulzust, adrenalinmennyiséget, stb. A legkalóriagyilkosabb (van ilyen szó? :)) film a Ragyogás volt, átlag néző 184 kalóriát égetett el a nagy izgalmában közben, második helyezett A cápa, harmadik meg az Ördögűző lett. Juhéj, én nagyon szeretem a horrorfilmeket és thrillereket. A zellerszárat nem annyira. :)


SZERELEM

A kalóriaégetés melegágya. :) Oldalak szólnak arról, milyen pozitúrában mennyi az annyi. Nyilván ez egy soktényezős egyenlet, mindenkinek a fantáziájára, vagy internetes keresőjére bízom, hogy megállapítsa, ő hány kalóriát használ fel. Óránként. :D Képzeljétek, egy megfelelően kivitelezett csók is lehet 90 kcal / óra... ;)Vigyázat! A cikk elolvasása és az esetleges nevetés is kalóriafelhasználással jár! :D

A leírt értékek átlagok, kb. 60-65 kg súlyú emberekre vonatkoznak. Ha te több vagy, csak örülj, mert akkor az érték is több! :D
Írta: babyapocakban, 2018. január 12. 11:50
Fórumozz a témáról: Kalóriaégetés LUSTÁKNAK :) fórum (eddig 22 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook