Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
A kompon én láttam egy helyiséget, ahova a kutyusokkal lehet menni. Szóval simán fel lehet őket vinni. Így azért nem megrázó élmény számukra az út. Nekünk nincs kutyánk, de azt tudom, hogy az állatokra itt biztosítást kell kötni, mert a sima ellátásért biztosítás nélkül vagyonokat kell fizetni.
Kutya utlevel es oltasok mind rendben vannak.Ezt a tenyesztö elintezi nekunk.Viszobt az erdekelne,hogy a komp utat hogyan fogja elviselni?!Milyen körulmenyeket tudnak biztositani neki? Milyen ellenörzesre kell szamitani a kompon? Megnezik a chipet papirokat utlevelet?Az allat orvos valasztas itt hogyan muködik?Vannak magan orvosok)mert azt meg bem lattam csak allat korhazat).Ugyan annyit es ugyan olyan oltasok kötelezöek itt, mint Mo-n?
szia,otthon vidd el az ebet az allatorvoshoz, majd ö kiallitja a kutya nemzetközi papirjait.autoval, komppal csak ezekkel hozhatod be, es amikor megjöttök az altalad valasztott allatorvossal vedd fel a kapcsolatot, aki a tovabbiakban majd ellatja a kutyat, ha kell, ill. kötelezö oltasokkal,stb.
Biztos, hogy van :)A pék: bagare, amit a hantverk-en belül találsz meg.
A kiköltözés hogy működik ha fejvadász céggel megy az ember,ja és kocsival akarunk menni.Meddig lehet kint egy magyar rendszámos autó,vagy mennyi az átírás?Albérletet milyen nehéz találni,és mennyibe kerülnek,mert nézegettem de csak szobák vannak 6000-7000sk.
csak pont pék nincs,vagy csak nem találtam
Egy általános képet ezen az oldalon találsz:
[link]
Ez jól hangzik hogy megbecsülik a szakmunkát mert itthon nem.Vajon mennyi lehet egy pék fizetés?A nyugati részre megyünk Göteborg környéke vagy pont ott.
Szerintem a pek szakma eleg jo.Itt ahogy latom,megbecsulik a szakmunkasokat.Sok pekseg van svedorszagban,szeretik a kelt tesztas dolgokat.Nagyobb aruhazak is rendelkeznek sajat pek uzemmel.Söt nalunk a hotelban is volt egy olasz pek.A hideg konyhan dolgozott.Viszobt bem nagyon tudta megtanulni a nyelvet, ezert elbocsajtottak.
A nyelvtanulas persze nehez.Föleg ha magyar a parod is,mivel otthon nyilvan nem svedul fogtok beszelni.Viszont ha sokat forgatod az ujsagokat,nezel tvt es megprobalsz beilleszkedni a tarsadalomba (es bem csak magyarokkal akarsz ismerjedni),akkor jobban "ragad" rad a nyelv.Es persze a suli is fontos.
Melyik varosba keszultök?
Sziasztok!Szeretnénk kiköltözni Svédországba a családdal egy fejvadász cég segítségével úgyhogy feleségem orvos és egy kórházba fog dolgozni ha minden jól megy. Én pék vagyok és nekem előbb kint meg kell tanulnom a nyelvet amit ha jól tudom ingyenesen,utána viszont munkát kell keresnem.Esetleg tud valaki erről a részről valamit hogy van-e kereslet erre a szakmára,és hogy milyen papirok kellenek hozzá,és milyen nehéz találni munkát.Ja és a nyelv,nehéz megtanulni?
Én is úgy tudom,hogy EU-állampolgárnak nem jár.De ez egyre zavarosabb.
Sziasztok!
Az én fiam 4 hónap alatt elvégezte a az egész SFI-t,mégsem kapott,mégsem kapott semmilyen bónuszt,mert EU-országból jött.
En toroltettem magam mert beragtam rajuk! Ez az allando tervezgetes a semmire es az allando fenyegetesek ha egy gyulesre nem megy el az ember akkor ez lesz meg az lesz......
Az ugyintezo "megfenyegetett" hogy ez nem jo dontes es sok gondom szarmazhat belole......menjen a pokolba gondoltam.
Hala istennek van mibol tulelnem mig talalok mas munkat es talan majd vissza regisztralom magam egyszer de most annyire megszivtam magam rajuk,hogy a kozelebe nem akarok jarni egy ideig az AMS nak.
Az én sztorim egy az egyben ugyanez.
Igy van Virag! En összesen 2x voltam naluk szemelyesen, elöször amikor regisztraltam, es masodszor amikor a tervet csinaltak, illetve lefenymasoltak a bizonyitvanyaimat a forditas miatt. A kesöbbiekben email-ban tartottuk a kapcsolatot, mert ugye a terveben szereplö datumokat "tartani kellett", vagyis be kellett szamolnom, hogy hol kerestem munkat, es milyen eredmennyel. Na nem mintha sok jelentösege lett volna ennek is, hiszen en soha egy öre tamogatast, vagy segely nem kaptam sehonnan, a terv utolso lapjan megis azt volt irva, hogy amennyiben nem tartom be a jelentesi kötelezettsegem, nem muködöm veluk egyutt, akkor "törölnek az aktiv allaskeresök közul, es mindenfele anyagi tamogatasom megszunik"!:) Az oldalukat viszont rendszeresen böngesztem, es ha nem is ezerrel, de havonta 3-5 helyre elkuldtem a CV-met, közben persze szorgalmasan jartam az sfi-re. Kb. 1 ev mulva sikerult elhelyezkednem, es ez nem is szamit rossz idönek, ha azt veszem, hogy eleg bizonytalan a nyelvtudassal, es nulla "protekcioval" vagtam neki. Az en esetem is azt bizonyitja, hogy semmi sem lehetetlen.
Erdeklödnek,hogy hozott e mar valaki autoval kutyat (kiskutyat) svedorszagba?
Én a szociális vonalat javasolnám,ha van ilyen irányú érdeklődésed.Ezen a területen rengeteg munka van.
Sziasztok! Most szeretnèk v.mi szakmát elkezdeni tanúlni! Tudom , hogy milyen szakmákbòl van hiány itt, de ti mit tanácsolnátok, ti mit választanátok?
Szia! Nálam stimmelt az idõ is!De hát mint minden rendszerben itt is megvannak a kiskapuk , hogy minnèl kevesebb embernek kelljen pènzt kifizetni :(
Sajnos igen, puszta időpocsékolás a személyes kontaktus velük. A legjobb, ha az ember ezerrel küldi a CV-jét az összes helyre, ami fent van a honlapjukon.
Okes, köszi:) Akkor igy teszek, ha raszanom magam a levelirasra:) Az Arbetsförmedlingennel kapcsolatban egyebkent minden ugy van ahogy irtad, a forditason kivul en sem tudok semmi mas pozitivumot irni roluk. Regisztraltam, aztan csinaltak egy tervet, ami ugy volt hulyeseg ahogy van. Semmi ertelme nem volt.
OK, egye fene, erre az egy dologra alkalmasak. :)
Csak az ember úgy gondolná,hogy egy cég, aminek "munkaközvetítő" a neve, azért van,hogy munkát közvetítsen. Namármost ugye erre viszont teljességgel alkalmatlanok.
Sajnos nem emlékszem, mennyi pontosan, de nem egy horror összeg.
Viszont szerintem mindenképp jobb feladni, mert akkor lepecsételik, meg légiposta, meg miegyéb.
Igenis menj be az Arbetsförmedlingenbe!!!!!!!!!!!!!!
De lakcímed legyen.
Köszi a valaszt, mondjuk erre en is gondoltam am! :D Viszont azert kerdeztem, mert gondoltam ha megyek az uzletbe veszek par belyeget (csak, hogy legyen), es majd valamikor ha levelet irok, akkor majd menet közben bedobom a postaladaba. ;)
Hogy jot is mondjak az Arbetsförmedlingenröl, nekem pl. teljesen ingyen, es eleg gyorsan leforditattak a bizonyitvanyaimat, es az összes tovabbkepzeseimröl szolo igazolasokat. Ha ezeket nekem kellett volna fizetni, nos az eleg huzos lett volna! :)
Add oda a levelet amit fel akarsz adni az eladonak,ö majd megmeri es megmondja mennyi az annyi.;)
Szia! Itt valami felreertes lehetett. Az sfi bonus mindenkinek jar, aki: a regisztraciotol(PN szam) szamitott 1 even belul elvegzi az sfi-t. Ha egy even belul pl. valaki a C kurs-ig jut, akkor kap 8ezer kr., de ha a D kurs-ig akkor 12ezer kr.-at! En csak azert nem kaptam, mert amikor meglett a PN szamom, nem tudtam azonnal elkezdeni az sfi-t, mert csaladi okok miatt vissza kellett mennem Mo.-ra. Szoval ra egy evre kezdtem el, es ezert nem kaphattam.
További ajánlott fórumok: