Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
Ugydontottem masfel het mulva elugrok Bp.-re. Reg voltam MO.-n. Milyen most a hangulat ott? En olyan remhireket hallok, hogy az emberek olyan idegesek, hogy gyakran egymast utik, verik. Gondolom azert ez koltoi eltulozottsag.
Par napot leszek ott de viszek magammal foto gepet megprobalok par jo kepet kesziteni az emberekrol. Anno epult uj metro. Az mar elkeszult? (szivesen kiprobalnam) :)
Pulovert hozzatok parat. Nehany het mulva mas csiposek lesznek a reggelek. ;)
Sok sikert es megtobb boldogsagot az uj elethez.
En csak tengerentuli arakkal tudok szolgalni.Kb. 3 eve 2000 amerikai dollar volt egy kontener amiben a cuccaink jottek plusz 1 auto. Nagyjabol egy honap alatt ert Göteborg.ba addig mi is vettunk par kacatot a "bolhapiacon" de szemelyes velemenyem az hogy legrobbszor lehasznalt dolgokat kapni aminek jo meg a minoseg siman elkernek erte tobb penzt.
De ez csak az en meglatasom.Meg sok bolhapiac van szoval tuti van jo is.
Az viszont igaz ha nincs ugy szemelyes dolog felesleges ide hozni inkabb MO.n eladni amit lehet aztan itt venni majd uj dolgokat.
Ird be a google ba: facebook luleå. Biztos sok talalat meg kep lesz rola.Azert kerult ide a datacenter mert viszonylag gyeren lakott, foldrengestol es arviztol mentes es ami a legfontosabb az energia sporolas.Fent eszakon hideg van igy nagyon sokat tudnak sporolni a serverek hutesen mert eleve hideg es tiszta a levego :) es ingyen van.Azthiszem tobb okossag is van mert vizbol is nyernek energiat ami plusz sporolas szoval jol ossze van teve az a hely.
A semmi kozepen az erdoben. En nem szeretem a facebookot megvan rola a velemenyem meg azokrol is akik hasznaljak de ez mas tema es nem is ide valo szerintem. :)
Viszont nem rossz ott dolgozni.
Nyugi van, ha meg valamit sos.ben cserelni kell akkor max. ugrik az ember de alapjaban veve tenyleg nyugodt.
Es amig rengeteg "like"-olo meg nem unja addig van az embernek munkaja :)
Igen Viragnak igaza van. Az egyszeru munkak fullon vannak es szerintem a menekulteknek meg hasonlo embereknek van fentartva.
Kell a Sved anelkul halott az otlet.
Eszakra mostanaban egyre tobben vagynak mert azt hallani, hogy jobbak a segelyek es nagyobb lakasok vannak.
Igy aztan nem is csoda, hogy sok bidrag turista gondolkodik eszakra koltozni annak dacara, hogy az eghajlat az atlag ember szamara elfogadhatatlanul rossz.
(En meg akkor sem mennek fel ha talicskazni kellene a penzt annyi lenne havonta.Inkabb legyek homeless de jobb klima legyen) (koltoi tulzas a homeless azert de nagyjabol igy gondolom).
Kirunaban van egy hatalmas vaserc banya oda mindig keresnek embereket sok kozelkeleti ember gondolkodik, hogy felmennek dolgozni (grattis) de elobb egy 2 eves kurzust kell elvegezni, hogy banyaba mehessen az ember.AMS fizeti a kepzest de oda is kell sved tudas es 2 ev ami nem keves ido foleg ha az embernek nincs penze es gyorsan kellene a munka.
Luleå-ban van a facebook datacenter (innen tortenik az europai cim kiszolgalas) Meg lehet palyazni de gyakolatilag eselytelen mert hatalmas a tuljelentkezes.
Pedig jopofa egyszer voltam ott hatalmas terem sok sok serverrel.
Ha kihullik egy gep akkor meg kell keresni es cserelni siman ellehet tevedni a rengeteg gep kozott....
Köszi, valószínűnek tartottam ezt a részét. Viszont ha az ember elvállal bármilyen nem a szakmájához illő két kezi munkát, akár takarítás, vagy bármi ilyesmi, akkor van esély a nyelvtanulás ideje alatt már dolgozni szerinted?
Egyébként Lappföldről van valami infód?
Szerintem eselytelen! Ha csak nem a Facebook datacenter.t meg nem celzod de meg oda is kell a sved.
Ez a "franya" sved van a servereken, munkaallomasokon. Kepzeld el pl. hogy tudnal egy sima excell tablazatban cella.t formazni vagy szuroket beallitani mikor minden svedul van.
Na most ez csak egy sima excell es kepzeld mikor munkaallomassal van gond vagy serverrel........
Lekonyokol az ember ha nem erti.(Na ezt a svedek is tudjak.)
Emlekezetbol persze lehet ugyan kattintgatni de azzal nem sokra megy az ember.
Ha programozo vagy akkor talan mert ugye a fejlesztoi kornyezet "nemzetkozi" de ott meg megerteni egy adott feladatot hat nem konnyu...... 1 ember miatt meg nem fog mindenki angolul beszelni.
Es a program grafikai felulete (gui) az ugyis sved lesz....
Szerintem teljesen eselytelen az egesz. Elosszor meg kell tanulni svedul azon belul is a szakmai svedet kell eroltetni es utana lehet munkat keresni a szakman belul.Iskolai vegzettseg es leigazolhato referencia nagyon fontos mert itt van sok jo fiatal informatikus es ugye ha egy sved es nem sved jelentkezik ugyanarra a poziciora van egy sejtes ki kapja meg az allast...
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Van valakinek tapasztalata Lappföldről? Az ottani életről, munkavállalásról? Minden infó érdekelne. Ha valaki csak angolul tud (azt tökéletesen), akkor van esélye pl. informatikusként elhelyezkedni úgy, hogy a svédet időközben elkezdi tanulni?
Köszönöm előre is a segítséget! :)