Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
Nem, tíz számjegyből áll.
Az enyém pl 800831-és a végén négy véletlenszerű szám. A 19-et nem írják az elejére, így jön ki a tíz számjegy. Nagyon ritka esetben azt is be kell írni bizonyos nyomtatványokon, de szinte mindig a tíz számjegyet kell.
Nem tudom, samordningsnummert vagy personnummert kaptál-e, kinézetre nincs sok különbség, csak lényegét tekintve.
Szia!
Első lépés: svédet tanulni EZERREL. Svédtudás nélkül szinte esélytelen itt munkát találni, német és angol semmit nem ér. A párod biztos,hogy nem tud a szakmájában elhelyezkedni eleinte, hegesztőként neked nagyobb esélyed van (ha beszéled a svédet.)Utánanéztem az arbetsförmedlingen weboldalán (ez az itteni munkaügyi központ), van kereslet hegesztőkre, de csak referenciával, 5-6 éves gyakorlattal és bemutatott végzettséggel. Sok sikert!
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni. Nem régen kezdtem el dolgozni Svédországban. Voltam a Skatteverket-ben, ahol igényeltem adószámot, és adókártyát. Levélben kaptam egy samordningsnummer/personnummer számot.
Szeretném kérdezni,hogy ezek után mi a teendőm? Sajna a svédet nem beszélem, és az angolt is most tanulom. Előre is köszönet. ferenczjoby
Segitséget szeretnék kérni.
Szeretnénk újj életet kezdeni svédben.De sajnos nincs semmi ismeretségünk.Ha valaki tudna segiteni ebben nagyonn hálás lennék.Van egy 6 éves kislányunk és nem akkarjuk hogy itt nöljön fel,mert ithon noncs lehetösége semmire.
Keresek olyan embert aki tudna ebben segiteni.Természetesen nem ingyen kérem.Rendes család vagyunk,dolgozunk én hegesztö vagyok az életársam meg számviteli pénzügyi ügyintézö.Németországban dolgoztam 6 évet.Ha valaki tud segiteni nagyonn hálás lennék.
Elso hoxa talim marmegtortent...
Koszonom neked Evirag, hogy felkerestel.
A szep napot iskoszi, amit ma egyutt toltottunk a gyerekekkel, sohanem feledem.
Nagyon sok szepet es szerencset kivanok nektek.
Szombaton vagy vasarnap megin tali.Majd hivlak telon holnap.
Nagy pusza ;)
Siman kinezem, hogy tenyleg igy van a csuzdak is mar kopottak latszik hogy a nap kiszivta oket szoval nem valami kul.
Balatonhoz szeretnek meg eljutni es megnezni a szinet meg persze furodni picit. Nemreg furodtem a Vänern ben mikor otthon voltam igy most jol osszetudom hasonlitani a ket tonak a minoseget latszatra.
Ezek az árak a turistakörzetekben vannak, amiket el kell kerülni. Pl. Kőbányán van Budapest egyik legjobb étterme (Torocko a neve), hangulatos, tiszta, gyönyörű, kerthelyiséges, és 5000 Ft-ból két ember kellemesen meg tud vacsorázni, hatalmas adag ételeket, a libamájtól a szűzérméig bármit. Csak mivel nem turista-körzet, töredéke az árnak.
Én sajnos Svédországban is voltam már olyan vécékben,hogy azt hittem, dobok egy hátast, nem is egyszer. Ez szerintem nem helyrajzi sajátosság.
Vannak árak bizony. Az embereknek az olcsó élelmiszerért pl már nem érdemes hazamenni, mert kb 10% a differencia. Csokik, teák, kávék uazon az áron mozognak. Csak hát a fizetések...
Asszem te a mogyoródi aquapark-ba jutottál el. Az egyik legdrágább strandolós hely amúgy és a medencéket szezon elején feltöltik vízzel, majd szezon végén leeresztik, addig meg csak fertőtlenítőt raknak bele. Szóval gusztustalan az egész.
A váci utcai éttermeket meg messziről kerüld el!
Kitartást a forrósághoz.
Meg annyi az aqua park toiletje undoritoan koszos es budos.
A gyomrom felfordult a buztol ami ott terjengett. Miert van hogy MO.n az atlag helyeken legtobbszor koszosak a wc-k?
Azt hallottam, hogy nehany otthonban sem tisztak a wc.k csak epp hogy kivannak valahogy takaritva.
Pedig nem lenne nagy dolog kitakaritani es tisztan tartani szerintem.
Nagyon koszonom a hasznos infot! Mar a repteren ahogy a taxi elindult kifele a repterrol a semmibol egy rendor elougrott es kiszedte a taxist. :) Atneztek a kocsijat engem is igazoltattak de mikor oda adtam a sved okmanyokat gyorsan visszakaptam szo nelkul :)
A penz ehseg nem valtozott. Meselte a taxis egyszer megallt a belvarosban hogy bepattanjon egy utas 11s ig allt az auto a parkolo or oda ugrott es azonnal lefotozta hogy tilosban parkol. Ez am a lelemenyesseg :) Egy Ir haverommal talalkoztam itt Bp. en ma voltunk egy aqua parkba kozel a hungaroring hez borzalmas allapotok voltak.Alig volt gumi csonak amivel csuszni lehetett volna a tomeg hatalmas volt es csak delutan 3 fele kezdtek kipakolni meg gumicsonakot az alkalmazottak.Megkerdeztuk miert csak most a valasz az volt hogy nincsenek erre felkeszulve.Vissza kerdeztem mikor ha nem most? Hummogott aztan mondtam majd telen vissza jovunk akkor biztos nem lesz gond a park mikodeseben :)
Eleg furcsa arak vannak nem mondhatni olcsonak ennek ellenere tomeg volt ma.
Egy fish and chips 3000 ft udito nelkul....
Csak a fisk 2100 ft. Ahol en lakom ott egy sushi tal 2x10 plusz udito 100 kr. Itt biztos lenne ugyanez masfelszer dragabbb szerintem.Szoval vannak itt arak MO. n is.
Idojaras kivalo az ajulas szelen vagyok.... :)
Akkor , jo utat neked, es szerintem benyomas az lesz...nekem is volt 4 ev utan. :)
Nagyon meleg volt nekunk is, de anyaeknal a pancsiban, ki lehetett birni..:)
Udv.Mindenkinek.
Nem voltam reg, de az nem azt jelenti, hogy eltuntem...:)
Voltam kozben a gyerekekert, inteztem a Pn -et, meg kozben Magyarorszagon is. Ma jottunk vissza.
Tehat elmondhatom, teljes a letszam , mar 2 honapja. A szemelyinket is megcsinaltuk. MOst intezem a ferjem magyar allampolgarsagat...A salibarban 1 honapig dolgoztam.A masik de melom, azota is uzom. Mar tobb , mint 6 honapja.A saliban nem voltam hajlando se feketen, se ingyeeeeeeeeee dolgozni hahaha. Az egyiptomi repjegyemre eleg volt, igy a gyerkocok most mar elvezik a csodas Uppsalat. Mennek aug. vegen oviba, a parom Gyesen..hihihi...(Ezt is elinteztem :) Meg indul a nagy nyelvsuliban. Ennyi dio helyban...tehat el vagyunk.